دوره 7، شماره 27 - ( 6-1396 )                   جلد 7 شماره 27 صفحات 68-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


، a.dadashian@gmail.com
چکیده:   (5652 مشاهده)
سابقه و هدف:
ماریتیغال (Silybum marianum) گیاهی بوته ای خاردار و دارویی از تیره گل ستاره (Compositae) است که دارای ماده سیلی مارین می باشد و در پیش­گیری و درمان بیماری‌های کبدی و سرطان کبد و نیز کاهش کلسترول خون سودمند است. اهمیت دارویی این گونه، مطالعه روی این گیاه را دوچندان می نماید.
مواد و روش ها:
در این مطالعه سه جمعیت رویشی مغان، فریدون کنار و نورآباد ممسنی از گونه Silybum marianum  از نظر کاریوتیپی مورد بررسی واقع شدند. جهت بررسی کاریوتیپی جمعیت های این گونه، از آلفابرومونفتالین به عنوان پیش تیمار و از اکسید کروم و فرمالدئید به عنوان فیکساتور، و NaOH برای هیدرولیز و هماتوکسیلین جهت رنگ آمیزی استفاده شده است.
یافته ها:
پس از مطالعه های میکروسکوپی و تحلیل آماری و تهیه جداول و کاریوتیپ مشخص شد همه جمعیت ها دیپلوئید و دارای عدد پایه کروموزومی x=17 بوده و کروموزوم ها در حد فاصل متاسانتریک و ساب متاسانتریک قرار می گیرند؛ بدین مفهوم که محل سانترومر در کروموزوم ها کمابیش میانی است.
نتیجه گیری:
با توجه به شکل کروموزوم و موقعیت سانترومر و پارامتر TF% می توان نتیجه گیری نمود که گیاه ماریتیغال یک گیاه کم­تر تحول یافته با کاریوتیپ متقارن می باشد. هم چنین از نظر تکاملی جمعیت نورآباد ممسنی نسبت به دو جمعیت دیگر متکامل تر بوده و جمعیت های مورد مطالعه با توجه به نتایج این تحقیق متعلق به یک گونه می باشند و تحول و جدایی جمعیت های گونه مشاهده نمی گردد.
متن کامل [PDF 319 kb]   (1884 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1396/8/2 | پذیرش: 1396/8/2 | انتشار: 1396/8/2

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.