دوره 8، شماره 31 - ( 4-1397 )                   جلد 8 شماره 31 صفحات 85-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران ، mehdiassmar@gmail.com
چکیده:   (4810 مشاهده)
 سابقه و هدف:  مقاومت آنتی‌بیوتیکی، زمینه را برای جایگزین نمودن روش‌های درمانی گیاهی دارای عوارض جانبی کم­تر نسبت به داروهای رایج فراهم نموده است. این مطالعه باهدف تعیین اثر ضد میکروبی گیاه خرزهره (Nerium oleander) بر باکتری‌های سالمونلا تیفی و لیستریا منوسیتوژنز انجام‌شده است.
مواد و روش ­ها: در این مطالعه تجربی برگ‌های گیاه خرزهره از محل مرکز تحقیقات گل و گیاه استان گیلان شهر لاهیجان جمع‌آوری و پس از عصاره­گیری، اثر ضد­باکتریایی عصاره­های آبی و اتانولی گیاه علیه دوسویه استاندارد سالمونلا تیفی PTCC 1609  و لیستریا منوسیتوژنز PTCC 1295 مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضد­میکروبی، حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) عصاره‌ها با استفاده از تکنیک رقت‌های سریال در آبگوشت و انتشار در آگارتعیین شد.
یافته­ ها: در روش انتشار در آگار همه غلظت‌های عصاره اتانولی گیاه خرزهره بر روی سالمونلا تیفی اثر بازدارندگی داشت، بااین‌وجود، اثرهای مهاری عصاره اتانولی آن در مقایسه با عصاره آبی به‌مراتب بالاتر بود. کم­ترین غلظت بازدارندگی عصاره­ اتانولیmg/ml  128 و حداقل غلظت کشندگی mg/ml 256 تعیین شد. عصاره‌های آبی و اتانولی این گیاه بر روی سویه استاندارد لیستریا منوسیتوژنز اثری نداشت.
بحث: به­ نظر می­رسد عصاره­های اتانولی و آبی گیاه خرزهره در شرایط آزمایشگاهی دارای اثر ضد میکروبی قابل‌ملاحظه‌ای بر روی باکتری گرم منفی سالمونلا تیفی است. بنابراین می­ توانند به­ عنوان ترکیب­ های دارویی و یا نگه‌دارنده مفید باشند.
متن کامل [PDF 479 kb]   (1635 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1397/6/17 | پذیرش: 1397/6/17 | انتشار: 1397/6/17

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.