دوره 10، شماره 37 - ( 9-1398 )                   جلد 10 شماره 37 صفحات 76-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barzegar N, Tanhaei V. Investigation of microbial and physicochemical contaminations of drinking water in Urmia Rural Wells. NCMBJ 2019; 10 (37) :65-76
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1248-fa.html
برزگر نسرین، تنهایی وحید. بررسی میزان آلاینده های میکروبیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی آب شرب چاه های روستایی شهرستان ارومیه. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1398; 10 (37) :65-76

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1248-fa.html


گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران ، dr.vahid.tanhaei@gmail.com
چکیده:   (3222 مشاهده)
سابقه و هدف: ازدیاد جمعیت و گسترش شهرنشینی، صنعتی شدن و کاربرد نامناسب و بی­رویه از زمین، چالش­های زیست محیطی متعددی را ایجاد نموده است که آلودگی منابع آب یکی از پیامدهای مهم آن بشمار می­رود. تخلیه پساب و فاضلاب­های صنعتی در محل­های نامناسب و نفوذ این پساب­ها به­عمق خاک سبب آلودگی سفره­های زیرزمینی و به­دنبال آن آلودگی آب چاه­ها شده است. در این بین آب­های زیرزمینی و چاه­های تامین آب روستایی که گاهی در مناطق دور از حوزه خدمات شهری و مناطق کوهستانی واقع شده­اند به­دلیل دسترسی کم­تر و به­تبع آن کنترل کم­تر بهداشتی، بیش­تر مورد تهدید آلودگی قرار دارند. لذا در این طرح تحقیقاتی برآن شدیم تا با بررسی میزان آلاینده­های میکروبیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی آب شرب چاه­های روستایی شهرستان ارومیه، میزان آسیب­پذیری آن­ها را مورد مطالعه و کنکاش قرار دهیم.
مواد و روش­ها: در تحقیق حاضر نمونه­برداری در 6 ماه متوالی و هر ماه در یک نوبت از اسفندماه 1396 تا مردادماه 97 ادامه یافت. با توجه­به وسعت استان و تعدد روستاهای تابعه، پنج بخش شامل صومای برادوست، بخش مرکزی ارومیه، انزل، نازلو و بخش سیلوانه با راهنمایی کارشناس محترم شرکت آب و فاضلاب روستایی استان آذربایجان غربی برای نمونه­برداری انتخاب شد. میزان کلیفرم کل (TC)، کلیفرم مدفوعی (FC)، COD، BOD5 و اشرشیاکلی گرماپای به­روش تخمیر چندلوله­ای یا MPN مورد اندازه­گیری و سنجش قرار گرفت. هم­چنین میزان عناصر شیمیایی مجاز و غیرمجاز احتمالی براساس پرتوکل­های سازمان استاندارد ایران سنجیده شد.   
یافته ­ها: نتایج حاصل از آزمایش­های فیزیکوشیمیایی نشان داد، مقادیر اسیدیته و کدورت نمونه­های اخذ شده براساس پرتوکل 1053 سازمان ملی استاندارد ایران در سطح مطلوب قرار دارد. هم­چنین در خصوص پارامترهای کلیفرم مدفوعی، کلیفرم کل و اشرشیاکلی گرماپای که شاخص آلایندگی منابع آب محسوب می­شوند، نتایج نمونه­های مورد مطالعه از آب چاه روستاهای منتخب به­جزء یک نمونه عاری از آلودگی گزارش گردید. این نتیجه با نتایج به­دست آمده از میزان کدورت آب نمونه­ها به­طورکامل مطابقت دارد و داده­های حاصل از آزمایش­های میکروبی را تأیید می­نماید.
نتیجه­ گیری: نتایج حاصل از آزمایش­ها نشان داد آب چاه اغلب روستاهای منتخب شهرستان ارومیه از لحاظ پارامترهای میکروبی و شیمیایی در سطح مطلوبی قرار دارد که این نشان از کارآمدی روش­ها و سیاست­های اعمال شده در مدیریت و پایش منابع آبی دارد.
متن کامل [PDF 582 kb]   (1730 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1398/9/14 | پذیرش: 1398/9/14 | انتشار: 1398/9/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb