دوره 10، شماره 37 - ( 9-1398 )                   جلد 10 شماره 37 صفحات 108-89 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dourr S, Dehghani Bidgoli R, Akhbari M, Razmjoue D. Evaluation and Comparison of Phenolic Compounds and Antioxidant Activity Extract of Several populationof Narcissus sp. From Behbahan city. NCMBJ 2019; 10 (37) :89-108
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1251-fa.html
دور سمیه، دهقانی بیدگلی رضا، اخباری مریم، رزمجویی دامون. بررسی و مقایسه ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره چند نژادگان گل نرگس (Narcissus sp) از شهرستان بهبهان. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1398; 10 (37) :89-108

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1251-fa.html


پژوهشکده اسانس های طبیعی دانشگاه کاشان، ایران
چکیده:   (3411 مشاهده)
 سابقه و هدف: گیاهان خانواده نرگس علاوه بر ارزش ‌زینتی به لحاظ دارا بودن ترکیبات معطر و دارویی نیز دارای اهمیت می باشند. تحقیق حاضر به منظور بررسی کمی و کیفی ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی چهار نژادگان گل نرگس به نام­های نرگس شهلا، نرگس مسکین، نرگس شصت­پَر و نرگس پنجه گربه­ای انجام شده است.
 
مواد و روش­ها: پس از جمع آوری گل­نرگس در نرگسزار طبیعی بهبهان، عصاره گیری به روش سرد (خیساندن) انجام شد. در این مطالعه آزمایشگاهی ابتدا بررسی فیتوشیمی گیاه انجام شد، سپس سنجش میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی تام به روش اسپکتروفتومتری صورت گرفت و در نهایت فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره گیاه در غلظت های مختلف با استفاده از روش مهار رادیکال ازاد 2 و 2 دی فنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) اندازه گیری شد.
یافته­ ها: بر اساس نتایج بازده عصاره در نمونه­­ی نرگس مسکین درابتدای فصل برداشت، بیشتر از نمونه­های دیگر بود. ترکیبات ثانویه مانند تانن و آلکالوییدها نیز در برخی نمونه­ها مشاهده گردید که البته میزان آنها در نژادگان­های مختلف گل­نرگس، متفاوت بود. درصد مهار رادیکال­های آزاد DPPH نیز نشان از خاصیت آنتی­اکسیدانی نسبتاً بالای این نژادگان­ها دارد هرچند هر چهار نژادگان  تقریبا در یک حد دارای درصد مهار بودند، اما در این میان، بیشترین خاصیت آنتی­اکسیدانی مربوط به نرگس مسکین با درصد مهار 72/93 و کمترین خاصیت آنتی­اکسیدانی مربوط به نرگس شهلا با درصد مهار 895/91  بود، بر اساس نتایج، نرگس مسکین بیشترین و نرگس شهلا به ترتیب کمترین خاصیت آنتی­اکسیدانی از خود نشان دادند.
بحث: نتیجه تحقیق حاضر نشان می دهد تفاوت قابل ملاحظه ای در ترکیبات و درصد مهار رادیکال­های آزاد DPPH در عصاره نژادگان­های مختلف گیاه نرگس مشاهده می شود که تاکنون برای این گیاه در منابع علمی گزارش نشده است.
نتیجه گیری: گونه ها و واریته های مختلف گیاهی ترکیبات مختلفی دارند و این عامل می تواند در نوع استفاده صحیح آنها در صنایع مرتبط مورد استفاده قرار گیرد.
 
متن کامل [PDF 635 kb]   (1848 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1398/9/14 | پذیرش: 1398/9/14 | انتشار: 1398/9/14

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb