Optimization of light chain production of human enterokinase enzyme for use in the pharmaceutical industry
Mohammad Ebrahimifard1, Mohammad Mahdi Forghanifard1, Ahad Yamchi2, Vajihe Zarrinpur2,
- Department of Biology, Damghan Branch, Islamic Azad University, Damghan, Iran.
- Department of Biotechnology, Golestan University, Gorgan, Iran.
Corresponding author: Mohammad Mahdi Forghanifard
Tel: 09127116027 Email: forghanifard@gmail.com
Abstract
Background and purpose: Enterokinase is a gastrointestinal enzyme that acts as a protease with a specific sequence. Due to the ability of enterokinase to enzymatically digest the recombinant protein at its specific site (including the four amino acids Aspartic acid and one amino acid lysine), which is targeted at the protein, as a very useful tool for purification and separation Target protein from the non-target part is used in the pharmaceutical, food and industrial industries.
Materials and Methods: Independent variables used included OD (0.6, 1.2 and 1.8) at 600 nm, IPTG concentration (0.2, 0.5 and 0.8 mM) and The type of bacterial strain was (ShuffleT7, BL21, NICO21). The response surface methodology (RSM) in the form of a central composite scheme was used to predict independent variables on the production of enterokinase enzyme.
Results: OD equal to 1.8 at 600 nm wavelength, IPTG concentration of 0.71 mM and type of ShuffleT7 bacterial strain, LB culture medium, 2.5 mM lactose concentration and 25 ° C induction temperature, for production Recombinant enterokinase was optimized.
Discussion and Conclusion: Drug proteins play an important role in modern molecular medicine therapies. Enterokinase gene expression in the bacterial system facilitates the purification of low concentrations, so large-scale, highly purified recombinant proteins can be produced and optimized in the bacterial system.
Keywords: Enterokinase, Promoter inductor, Purification, Cloning, Expression host. Iau Science .
بهینه سازی تولید زنجیره سبک آنزیم انتروکیناز انسانی به منظور استفاده در صنایع دارویی
محمد ابراهیمی فرد1، محمد مهدی فرقانی فرد1، احد یامچی2، وجیهه زرین پور1
- گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران.
- دانشیار، گروه بیوتکنولوژی، دانشگاه علوم کشاوزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
چکیده
سابقه و هدف: انتروکیناز یک آنزیم دستگاه گوارش است که به عنوان یک پروتئاز با توالی خاص عمل می کند. به دلیل توانایی انتروکیناز برای هضم آنزیمی پروتئین نوترکیب در سایت اختصاصی آن (شامل چهار اسید آمینه آسپارتیک اسد و یک اسید آمینه لیزین می باشد) که در پروتئین هدف قرار داده می شود، به عنوان یک ابزار بسیار مفید برای امکان خالص سازی و جداسازی بخش پروتئین هدف از بخش غیر هدف در صنایع دارویی، غذایی و صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد.
مواد و روشها: متغیرهای مستقل مورد استفاده شامل میزان
OD (6/0، 2/1 و 8/1) در طول موج 600 نانومتر، غلظت
IPTG (2/0، 5/0 و 8/0 میلی مولار) و نوع سویه باکتری (
ShuffleT7, BL21, NICO21) بود. از روش سطح پاسخ (
RSM) در قالب طرح مرکب مرکزی برای پیش بینی متغیرهای مستقل بر میزان تولید آنزیم انتروکیناز استفاده شد.
یافتهها: میزان
OD برابر با 8/1 در طول موج 600 نانومتر، غلظت
IPTG 71/0 میلی مولار و نوع سویه باکتری
ShuffleT7، محیط کشت
LB، غلظت لاکتوز 5/2 میلی مولار و دمای القاء 25 درجه سانتیگراد، برای تولید آنزیم انتروکیناز نوترکیب بهینه سازی شد.
بحث و نتیجه گیری: پروتئینهای دارویی نقش مهمی در درمانهای نوین پزشکی مولکولی دارند. بیان ژن انتروکیناز در سیستم باکتریایی، تسهیل در خالص سازی غلظت هایی که پایین است را فراهم می کند، بنابراین پروتئین های نوترکیب در مقیاس وسیع و با خلوص زیاد می توانند در سیستم باکتریایی تولید و بهینه سازی شوند.
کلمات کلیدی: انتروکیناز، القاگر پروموتر، خالص سازی، کلونینگ، میزبان بیانی.
Iau Science .
مقدمه
انترو پپتیداز یکی از اعضای خانواده سرین پروتئازهای نوع
II گذرنده از غشا است که در مرز دوازدهه قرار دارد. این آنزیم به عنوان یک زیموژن (پروانتروکیناز) که نیاز به فعال سازی توسط یک پروتئاز دیگر، تریپسین و یا احتمالا دودنئاز دارد، سنتز می شود (2
,1). انتروکیناز به عنوان پروتئاز، به طور اختصاصی، پروپپتیدی اسیدی را از تریپسینوژن جدا کرده و آنرا به تریپسین فعال تبدیل می کند. در واقع انتروکیناز یک سرین پروتئاز متصل به غشا در دوازدهه است که تریپسینوژن را در جایگاه خاص
X LYS-ASP می
شکند و آنرا تبدیل به تریپسین فعال می کند (4
,3). انتروکیناز از روده خوک، گاو، انسان و دیگر موجودات خالص شده است که به نظر می رسد در اکثر موارد، هترودایمری مرتبط با پیوند دی سولفیدی باشد. این آنزیم از یک زنجیره واحد پیشساز مشتق شده که شامل زنجیره سنگین 140-82 کیلو دالتونی و زنجیره سبک 62-28 کیلو دالتونی می باشد. هر دو زنجیره انتروکیناز حاوی 50-30 درصد کربوهیدرات است. انتروکیناز در ابتدا به نام انتروپپتیداز شناخته می شد، که برای اولین بار توسط پاولوف روسی در سال 1899 کشف شد (5). کونیتز در سال 1939 اولین بار انتروکیناز را به عنوان فعال کننده در دودنئوم پستانداران معرفی کرد که تبدیل آنزیمی تریپسینوژن به تریپسین با استفاده از انتروکیناز خالص خوکی را انجام می داد. انتروکیناز یک کیناز نیست، بنابراین در حال حاضر این آنزیم به نام انتروکیناز که منعکس کننده فعالیت پروتئولیتیک آن است، شناخته می شود
)6). بعد از کشف انتروکیناز و شناسایی ویژگی های اختصاصی این آنزیم، در اکثر موارد استفاده تجاری انتروکیناز به منابع جدا شده از بافت دوازدهه حیواناتی مانند گاو و خوک محدود شده بود. اکنون استفاده از فناوری مهندسی پروتئین امکان تولید و بیان ناهمگن انتروکیناز در میزبان پروکاریوتی به شیوه نوترکیب را ایجاد کرده است (1). این آنزیم نقشی کلیدی در آبشار گوارشی دستگاه گوارش بازی می کند و آن شکستن پپتید فعال سازی انتهای آمینی تریپسینوژن و تولید تریپسین فعال است، در نتیجه پس از آن تریپسین منجر به فعال سازی دیگر زیموژن های پانکراسی (تریپسین، کیموتریپسین، کربوکسی پپتیداز و الاستاز) می شود (8
,7).
در حال حاضر انتروکیناز، ترومبین
[1]، فاکتور
TEV, [2]Xa[3] و غیره پروتئازهایی هستند که برای برش پروتئین ترکیبی تولید شده در باکتری استفاده می شوند. در میان این پروتئازها، انتروکیناز به عنوان یک آنزیم ایده آل برای خالص سازی پروتئین هدف با شکست دنباله خاص از پروتئین ترکیبی به شمار می رود (11
,10
,9). به دلیل توانایی انتروکیناز برای شکافتن پروتئین نوترکیب در جایگاهی بسیار خاص در حضور مواد شوینده، دناتوره های مختلف، عمل در یک محدوده گسترده
pH و درجه حرارت، این آنزیم تبدیل به یک ابزار بسیار جذاب و مفید برای جداسازی نواحی پروتئین نوترکیب در بیوتکنولوژی شده است (12).
در سال های گذشته منبع انتروکیناز طبیعی، با توجه به هزینه های بالای استخراج و جداسازی آنزیم از حیوانات بوده، که در نهایت منجر به تولید پروتئین آلوده و محدود می گردید. بنابراین تلاش ها به منظور توسعه تولید انتروکیناز با استفاده از روش مهندسی ژنتیک معطوف شده است (13). به عنوان مثال،
Kim و همکاران در سال 2021 بیان و خالصسازی زنجیره سبک انتروکیناز انسانی محلول و فعال در باکتری اشریشیا کلای را مورد مطالعه قرار دادند (14). همچنین
Aghaeepoor و همکاران در سال 2019 به بررسی بهینهسازی تولید آنزیم استریپتوکیناز نوترکیب در سویه باکتری اشریشیا کلی با روش سطح پاسخ پرداختند (15). با این حال، تاکنون هیچ مطالعه ای در زمینه بهینه سازی شرایط بیان ژن انتروکیناز انجام نشده است، بنابراین هدف از این مطالعه کلونینگ و بیان ژن آنزیم انتروکیناز انسانی در سویه های گوناگون باکتری
E.coli و دستیابی به بهترین سویه باکتری
E.coli مولد آنزیم انتروکیناز و شرایط جهت بیان ژن بوده است.
مواد و روشها
مواد
در این پژوهش از باکتری
E.coli سویههای
BL21، NICo21، Shuffle T7 برای بیان پروتئین انتروکیناز استفاده شد. وکتور مورد استفاده در این مطالعه
pET15b است. این وکتور دارای مارکر انتخابی آمپی سیلین و پروموتور
T7میباشد.
روشها
استخراج داده های مربوط به ژن مورد نظر از بانک ژن و طراحی سازه ژنی
در این مطالعه از روی ژن اصلی انتروکیناز انسانی (
EC 3.4.21.9)، سازه ژنی مورد نیاز طراحی گردید.
تهیه Competent Cell
مراحل تهیه کشت بر اساس روش
Zurawa-Janicka و همکاران (2017) انجام شد. به طور خلاصه، پس از تهیه
LB broth، به آن سلول میزبان
BL21،
Nico21 و
Shuffle T7 اضافه شد (7). برای استخراج پلاسمید از تک کلنی های کشت داده شده داخل پلیت با استفاده از لوپ برداشته شد و داخل محیط
LB broth کشت داده و مقدار 5 میکرولیتر (
mg/L 100) آنتی بیوتیک آمپی سلین نیز اضافه گردید.
استخراج پلاسمید نوترکیب
پلاسمید
pET15b در مقیاس کوچک طبق دستورالعمل با کیت
Thermo استخراج گردید.
انجام PCR برای تایید استخراج پلاسمید
واکنش زنجیره پلیمراز (
PCR) در حجم 25 میکرولیتر شامل 75/12 میکرولیتر آبمقطر دو بار تقطیر، 5/2 میکرولیتر بافر واکنش
x10، 5 /0 میکرولیتر مخلوط نوکلئوتیدی 10 میلی مولار، 5/0 میکرولیتر از هر دو آغازگر اختصاصی (10 پیکومول)، 5/0 میکرولیتر آنزیم تک پلیمراز (5 واحد/میکرولیتر) و 5 میکرولیتر
DNA (50 نانو گرم) استفاده گردید. در این تحقیق از یک برنامه چرخه حرارتی به طور اختصاصی برای آغازگرها استفاده گردید. برای مرحله واسرشت اولیه دمای 95 درجه سانتیگراد به مدت 5 دقیقه اعمال شد. تکثیر در 35 سیکل شامل 94 درجه سانتیگراد به مدت 1 دقیقه، دمای اتصال پرایمرها 56 درجه به مدت 1 دقیقه و دمای گسترش 72 درجه سانتی
گراد به مدت 50 ثانیه صورت گرفت. یک سیکل نهایی شامل مرحله گسترش نهایی 72 درجه سانتی
گراد به مدت 10 دقیقه بود. محصول
PCR در ژل اگارز 5/1 درصد
TBE و با ولتاژ ثابت 80 ولت در 80 دقیقه الکتروفورز شد (17
,16).
هضم آنزیمی
به منظور درج قطعه نوترکیب در پلاسمید، ابتدا لازم است که هم قطعه نوترکیب و هم پلاسمید بوسیله آنزیم های محدودگر یکسان، بریده شوند. برای انجام هضم آنزیمی در ابتدا و انتهای قطعه نوترکیب، جایگاه برش برای آنزیم های
BamHI و
XhoI تعبیه شد. پلاسمید
pET15b هم در جایگاه کلونینگ خود محل های برش برای این دو آنزیم را داشت. مواد موردنیاز برای انجام واکنش هضم آنزیمی شامل آب استریل (2 میکرولیتر)، بافر
X10 (4 میکرولیتر)، آنزیم
BamHI ،1 میکرولیتر (
unit/µl10)، آنزیم
XhoI ، 2/1 میکرولیتر (
unit/µl10)، پلاسمید و قطعه ژن، 12 میکرولیتر (1 ماکروگرم) بود. به منظور اطمینان از انجام واکنش هضم آنزیمی، نمونه ها بر روی ژل آگارز 5/1 درصد
TBE برده شدند و از هر کدام از نمونه ها، یک کنترل نیز گذاشته شد (18).
بیان ژن انتروکیناز و انتخاب بهترین Host Cell
با استفاده از روش آماری
RSM، بررسی وضعیت بیان در
OD ها و غلظت های
IPTG مختلف، بهترین
Host Cell انتخاب گردید و ادامه کار با این
Host Cell انجام شد. همچنین بهترین
OD و مقدار
IPTG نیز در این مرحله انتخاب گردید (جدول 1). برای این مرحله استوک
Host Cell های مختلف از فریزر 80- درجه سانتیگراد بیرون آورده شد و پس از هم دما شدن، مقدار 200 میکرولیتر از هر کدام داخل یک لوله حاوی محیط
LB broth ریخته و سپس مقدار 5 میکرولیتر (
mg/L100) آنتی بیوتیک
Amp به آن افزوده شد و بصورت
overnight داخل شیکر انکوباتور 35 درجه سانتیگراد با دور
rpm 180 قرار گرفت. سپس پیش کشت به 100 میلی لیتر محیط
LB دارای آنتی بیوتیک
Amp اضافه شد و داخل شیکر انکوباتور 35 درجه سانتیگراد قرار گرفت. حال با توجه به
OD و
IPTG های نوشته شده در جدول 1 مرحله القاء انجام و پس از اضافه نمودن
IPTG، 4 ساعت دیگر در شیکر انکوباتور با همان دما قرار داده شد. سپس محتویات کشت داده شده داخل یک فالکون استریل ریخته شد و در دور
rpm 6500 و دمای 4 درجه سانتیگراد بمدت 14 دقیقه سانتریفیوژ گردید (20
,19).
جدول 1- طراحی آزمایش مرحله اول با
RSM
فاکتور |
سطح |
IPTG (mM) |
Host Cell |
OD |
2/0 |
BL 21 |
6/0 |
1 |
5/0 |
Shuffle |
2/1 |
2 |
8/0 |
Nico |
8/1 |
3 |
RSM با 3 فاکتور |
Factor 3: IPTG |
Factor 2: Host Cell |
Factor 1: OD |
Run |
2/0 |
BL 21 (1) |
6/0 |
1 |
8/0 |
BL 21 (1) |
6/0 |
2 |
5/0 |
BL 21 (1) |
2/1 |
3 |
2/0 |
BL 21 (1) |
8/1 |
4 |
8/0 |
BL 21 (1) |
8/1 |
5 |
5/0 |
Shuffle (2) |
6/0 |
6 |
2/0 |
Shuffle (2) |
2/1 |
7 |
8/0 |
Shuffle (2) |
2/1 |
8 |
5/0 |
Shuffle (2) |
2/1 |
9 |
5/0 |
Shuffle (2) |
2/1 |
10 |
5/0 |
Shuffle (2) |
2/1 |
11 |
5/0 |
Shuffle (2) |
8/1 |
12 |
2/0 |
Nico (3) |
6/0 |
13 |
8/0 |
Nico (3) |
6/0 |
14 |
5/0 |
Nico (3) |
2/1 |
15 |
8/0 |
Nico (3) |
8/1 |
16 |
2/0 |
Nico (3) |
8/1 |
17 |
بهینه سازی بیان بیشتر پروتئین
بهینه سازی در مرحله القاء پروتئین
به منظور بهینه سازی و گرفتن بیان بالاتر در مرحله القاء، علاوه بر القاگر
IPTG از القاگر لاکتوز در غلظت های
mM 10-40 نیز استفاده شد.
بررسی انواع محیط کشت، ترکیب تیمارهای نوع القاگر و دمای القا
در این مرحله برای گرفتن بهترین بیان ممکن، شرایط مختلفی طبق روش آماری
RSM و بر پایه نتایج مرحله اول، طراحی شد(جدول 3). به این صورت که باکتری با شرایط زیر وارد این مرحله شد:
Shuffle T7 , IPTG=0.71mM , OD= 1.8
در تمام تیمارها مقدار
IPTG, OD ثابت بود و فاکتورهای مشخص شده طبق جدول 2 متغیر بودند. محیط های کشت مورد نیاز این مرحله نیز تهیه گردید.(در محیط
M9 گلوکز بعد از اتوکلاو و توسط فیلتر به محیط اضافه شد) دمای قبل از القاء نیز برای تمامی تیمارها 35 درجه سانتیگراد دور شیکر نیز
rpm 180 بود و دماهای ذکر شده در جدول 2 مربوط به زمان القاء و پس از افزودن ماده القاگر می باشد. در پایان این مرحله مراحل استخراج، غلظت سنجی و الکتروفورز نیز انجام شد.
جدول 3 -طراحی آزمایش مرحله دوم با
RSM
فاکتور |
سطح |
[4]Tm |
Lactose (mM) |
Medium |
18 |
0 |
M9 |
1 |
25 |
5/2 |
LB |
2 |
32 |
5 |
TB |
3 |
Response Surface Methodology (RSM) with 3 Factor |
Factor 3: Tm |
Factor 2: Lactose |
Factor 1: Medium |
Run |
18 |
5/2 |
LB |
1 |
18 |
5 |
TB |
2 |
32 |
5 |
TB |
3 |
32 |
0 |
TB |
4 |
25 |
5/2 |
M9 |
5 |
25 |
5/2 |
TB |
6 |
25 |
0 |
LB |
7 |
32 |
5/2 |
LB |
8 |
32 |
0 |
M9 |
9 |
32 |
5 |
M9 |
10 |
25 |
5 |
LB |
11 |
18 |
0 |
M9 |
12 |
25 |
5/2 |
LB |
13 |
25 |
5/2 |
LB |
14 |
25 |
5/2 |
LB |
15 |
18 |
0 |
TB |
16 |
18 |
5 |
M9 |
17 |
نتایج
سازه ژنی طراحی شده