دوره 13، شماره 52 - ( 7-1402 )                   جلد 13 شماره 52 صفحات 84-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه علوم جانوری، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران ، rameshahmadi5768@gmail.com
چکیده:   (666 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه اسپند یکی از گیاهان دارویی با نام علمی Peganum harmala و از خانواده Zygophylaceae می­باشد. بتاکاربولین متعلق به گروه آلکالوئیدهای ایندول است که در بخش­های مختلف گیاه به ویژه دانه و ریشه حضور دارند. بتاکاربولین­ها، طیفی از اثرات نوروفیزیولوژیکی و سمّی از جمله فعالیت­های ضد­افسردگی، اتساع عروقی، اثرات ضد تجمعی پلاکت­ها و اثر بر ترک دارو و اشتها را اعمال می­کنند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه­گیری بتاکاربولین­ها و نیز ترکیبات فنولی گونه گیاهی اسپند و بررسی خواص آنتی اکسیدانی آن می­باشد.
مواد و روش ­ها: برای این منظور این گیاه از اطراف زاهدان جمع آوری گردید و عصاره متانولی برگ و دانه به روش سوکسله استخراج شد. در ادامه آنالیزهای فیتوشیمیایی مختلف بر روی برگ و دانه این گیاه صورت گرفت. آنالیزهای کمّی و کیفی شامل شناسایی آنتوسیانین­ها، فلاونوئیدها، تانن­ها، آنتراکینون­ها، تست آنتی اکسیدانی عصاره، آنالیزFTIR  عصاره، آنالیز کمّی و کیفیHPLC  عصاره و آلکالوئیدها بود.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که هارمین در دوز بسیار کمتری نسبت به عصاره دانه، سمّی است و عصاره دانه در دوزهای پایین نسبت به عصاره برگ می­تواند سمّی باشد. در عصاره برگ نسبت به عصاره دانه مقادیر آلکالوئیدها ناچیز بوده و اثرات آنتی¬اکسیدانی آن به علت مقادیر بیشتر پلی¬فنلی و فلاونوئیدها بیشتر می¬باشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اگرچه خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره متانولی برگ‌ها (به دلیل وجود فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی) بیشتر از دانه‌ها است، امّا میزان بتاکاربولین بیشتری در دانه‌های گیاه وجود دارد.
متن کامل [PDF 530 kb]   (77 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1401/2/19 | پذیرش: 1401/6/21 | انتشار: 1402/7/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.