دوره 1، شماره 2 - ( 1-1390 )                   جلد 1 شماره 2 صفحات 25-17 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Zaker Bostanabad S, Jabbarzadeh E, Pourazar S, Ghalami M. Characterization of mutations in the rpoB gene of Mycobacterium tuberculosis isolated from Tehran City. NCMBJ 2011; 1 (2) :17-25
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-18-fa.html
ذاکر بستان آباد سعید، جبارزاده اسماعیل، پور آذر شاهین، قلمی مصطفی، ملاکاظمی وحید. بررسی موتاسیون های ژن rpoB مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در سویه های مایکوباکتریوم توبرکلوزیس جدا شده از بیماران شهر تهران. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1390; 1 (2) :17-25

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-18-fa.html


دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، دانشکده ی علوم زیستی، گروه زیست شناسی ، saeedzaker20@yahoo.com
چکیده:   (24870 مشاهده)

سابقه و هدف: مایکوباکتریوم توبرکلوزیس باکتری عامل بیماری سل است که سالانه حدود 2 میلیون نفر بر اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند. وجود باکتری های مقاوم به دارو های ضد سلی از عوامل مهم مرگ افراد مبتلا به سل است. از جمله مهم ترین این داروها، داروی ریفامپیسین است که به نظر می رسد مکانیسم عملکرد این دارو، دخالت در فرایند رونویسی از طریق اتصال به زیرواحد β آنزیم RNA پلیمر از می باشد. مقاومت مایکوباکتریوم ها به این دارو در اثر جهش در ناحیه bp 81 ژن rpoB است که این ژن رمز کننده زیر واحد β آنزیم RNA پلیمراز می باشد. این تحقیق با هدف شناسایی نوع و فراوانی جهش های این ناحیه، در نمونه های شهر تهران صورت گرفت.

مواد و روش ها: در این مطالعه 65 بیمار مبتلا به سل که پس از 6 ماه درمان با داروهای ضد سلی به درمان جواب نداده بودند، انتخاب شدند و از آن ها پس از اخذ رضایت، نمونه خلط گرفته شد. پس از کشت نمونه ها در محیط کشت جامد لون اشتاین جانسون و پس از انجام تست های حساسیت، نمونه های مقاوم به ریفامپیسین شناسایی شدند. ژن rpoB نمونه های مقاوم به ریفامپیسین تکثیر شد و توالی یابی گردید. نتایج توالی یابی توسط برنامه DNAMAN آنالیز گردید.

یافته ها: در این تحقیق، 35 نمونه مقاوم به ریفامپیسین شناسایی گردید. آنالیز های کامپیوتری نشان داد که 14نمونه (70%) دارای جهش در ناحیه 81bp ژن rpoB مایکوباکتریوم توبرکلوزیس و 6 نمونه نیز فاقد هرگونه جهش در این ناحیه بودند. فراوان ترین جهش ها در کدون های 531 (40%) و 515 (20%) مشاهده گردید. جهش جدیدی نیز در کدون 515 در 5 سوش مشاهده گردید. جهش در کدون های 526 (10%) و 510 (15%) نیز مشاهده شد.

نتیجه گیری: فراوان ترین جهش ها در نمونه های شهر تهران در کدون های 531 و 515 واقع شده اند. وجود جهش جدید در کدون 515 نشانگر الگوی متفاوت جهش در تهران می باشد. داده های ما 6 نمونه فاقد جهش در این ناحیه و چند نمونه دارای جهش در خارج از این ناحیه را نشان می دهد. این نتایج ما را به این نظریه می رساند که مقاومت مایکوباکتریوم توبرکلوزیس نسبت به داروی ریفامپیسین می تواند علاوه بر عوامل ژنتیکی دارای عوامل غیر ژنتیکی نیز باشد و یا ممکن است ژن های دیگری نیز در ایجاد مقاومت به ریفامپیسین نقش داشته باشند که با مطالعات اپیدمیولوژی مولکولی مطابقت دارد.

    

     

        

متن کامل [PDF 910 kb]   (195 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1390/2/14 | پذیرش: 1393/2/3 | انتشار: 1393/2/3

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb