دوره 6، شماره 24 - ( 7-1395 )                   جلد 6 شماره 24 صفحات 31-36 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه پیام نور
چکیده:   (8744 مشاهده)

سابقه و هدف :جلبک ها به دلیل ارزش غذایی، خواص دارویی، پروتئین بالا، ویتامین ها، مواد معدنی و رنگدانه های طبیعی از جمله فیکو­سیا­نین و کاروتنوئیدها کاربرد فراوانی در صنایع غذایی، بهداشتی – آرایشی، مکمل­های غذایی دام و طیور و آبزیان دارند.کاروتنوئید ها گروه مهمی از رنگدانه های طبیعی هستند که فقط توسط گیاهان و برخی میکرو­ارگانیسم ها نظیر جلبک ها تولید شده که علاوه بر تولید رنگدانه های مفید دارای خاصیت آنتی اکسیدانی نیز می باشند.

مواد و روش­ها: در این تحقیق نمونه برداری از سواحل گلستان دریای خزر انجام شد. کشت آنها در محیط BBM وF/2  در شرایط مناسب جهت رشد انجام شد. در این مطالعه به منظور شناسایی گونه های ریز جلبک از روش های استاندارد مورفولوژیکی استفاده شد. همچنین برای اندازه گیری کلروفیل  aو b و توتال کاروتنوئید از عصاره گیری متانولی و برای فعالیت آنتی اکسیدانی از مهار رادیکال پایدار DPPHاستفاده شد.

 یافته ها: سویه های جدا شده سلنستروم ،کلرلا ولگاریس، کلامیدوموناس دباریانا، کلرلا سورکینیا بودند که میزان کلروفیل  aآنها به ترتیب 7/6 ،1/5 ،5/12 ،8/7 و میزان توتال  کاروتنوئید  آنها به ترتیب 2/2 ،4/1 ،4/2 ،6/1 میلی گرم  بر گرم به دست آمد و  IC50 فعالیت آنتی اکسیدانی آنها  در عصاره متانولی به ترتیب 87/2، 03/4 ،78/2 ،75/3 میلی گرم و IC50  در عصاره هگزانی به ترتیب 49/6 ،9/4 ،75/3 ،35/8 بود.

نتیجه گیری: با توجه به یافته های تحقیق می توان گفت ریز جلبک های سواحل استان گلستان دارای تنوع و تواناییهای بالقوه متعددی می باشند. در این تحقیق بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی  مربوط به سویه کلامیدوموناس دباریانا بود. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره متانولی جلبک ها بیشتر از فعالیت آنتی اکسیدانی آنها در عصاره هگزانی  می باشد.

متن کامل [PDF 452 kb]   (21605 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1395/11/13 | پذیرش: 1395/11/13 | انتشار: 1395/11/13

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.