سابقه و هدف: ساکارومایسس سرویزیه (Saccharomyces cerevisiae)، معروف به مخمر نانوایی، مهمترین مخمر صنعتی برای تولید محصولات بیوشیمیایی، پروتئینهای نوترکیب و پروتئین تکسلولی هست. عصارهی مخمر دارای کاربردهای وسیعی در پزشکی، صنایع غذایی و یکی از منابع اصلی غذایی در تولید محیطهای کشت میکروبی است چراکه حاوی تمام مواد ضروری برای رشد باکتریها هست. هدف از این مطالعه توسعهی یکروند ساده و سودآور برای تولید عصارهی مخمر جهت تهیه محیط کشت باکتریایی بود.
مواد و روشها: ابتدا عصاره مخمر از مخمر نانوایی بر اساس یک پروتکل ساده و در اثر تغییر دما و فشار بالا تهیه و پس از سانتریفیوژ، فاز مایع آن بهوسیله اسپری خشککن به حالتجامد تبدیل شد و سپس با مقدار مشخصی آگار از آن محیط کشت میکروبی تهیه و سپس برای بررسی توانایی و کیفیت رشد باکتریها بر روی آن از باکتریهای گرم مثبت (استافیلوکوکوس اورئوس ATCC ۲۵۹۲۳) و از باکتریهای گرم منفی (اشریشیا کلی ATCC ۲۵۹۲۲) استفاده شد. برای مقایسه میزان رشد باکتریها نیز از محیطهای کشت استاندارد تهیهشده از عصاره مخمر شرکت مرک (آلمان) و عصاره مخمر شرکت میرمدیا (ایران) و تریپتیک سوی آگار شرکت مرک (آلمان) استفاده گردید.
یافته ها: نتایج حاصل از کشت باکتریها، بر روی محیط کشت حاصل از عصاره مخمر تهیهشده نشان داد که عصاره مخمر بهعنوان تنها منبع مغذی جهت رشد باکتری، بهاندازهی کافی غنی بوده و میکروارگانیسمها قادر به رشد در آن هستند. همچنین مقایسه این محیط، با سایر محیطهای مورداستفاده نشان داد که این محیط، توانایی رقابت با عصارههای مخمر تجاری را دارا بوده و میتوان از آن در تهیه محیط کشت بهره برد.
نتیجهگیری: با توجه به کیفیت و میزان رشد باکتری بر روی محیط کشت تهیهشده و با توجه به کاربردهای وسیع عصاره مخمر، تهیه عصاره مخمر به این روش هم از کیفیت قابلقبول و هم از نظر اقتصادی مقرونبهصرفه است.