AU - Akhbar, Maryam AU - Aghajani, zahra AU - karimi, Elham AU - Mazoochi, Asma TI - Composition analysis of essential oil and biological activity of oily compounds of Mentha longifolia PT - JOURNAL ARTICLE TA - NCMBJ JN - NCMBJ VO - 6 VI - 21 IP - 21 4099 - http://ncmbjpiau.ir/article-1-764-fa.html 4100 - http://ncmbjpiau.ir/article-1-764-fa.pdf SO - NCMBJ 21 AB  - سابقه و هدف: longifolia Mentha با نام عمومی پونه، یکی از قدیمی­ترین داروهای گیاهی است که کاربرد فراوانی در مصارف غذایی و طب سنتی ایران دارد. این مطالعه به منظور استخراج روغن اسانسی این گیاه و آنالیز اجزای تشکیل دهنده آن و همچنین استخراج ترکیبات روغنی و غیر قطبی و بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتری این عصاره انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه، برای اولین بار، روغن اسانسی گیاه با تکنیکSDE استخراج و با استفاده از دستگاه GC-Mass آنالیز و اجزاء آن شناسایی گردید. سنجش اثر آنتی اکسیدانی از طریق مهار رادیکال آزادDPPH ، همچنین سنجش میزان اثرات ضد باکتری بر روی چهار سویه باکتری به روش دیسک دیفیوژن و از طریق اندازه­گیری هاله عدم رشد بر روی عصاره استخراج شده با هگزان انجام شد. یافته ­ها: اجزای عمده اسانس، دی-کارون (2/57 درصد) و لیمونن (7/15 درصد) می باشند؛ برخی ترکیبات اسانسی شناسایی شده در این مطالعه در گزارش­های مشابه به آنها اشاره نشده است. نتایج نشان می­دهد که عصاره هگزانی با وجود غیر قطبی بودن حلال، دارای قدرت مهار قابل ملاحظه­ای برای DPPH می­باشد. همچنین خاصیت ضد میکروبی بسیار بالایی نسبت به برخی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نشان داد. نتیجه ­گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان می­دهد که اجزاء استخراج شده توسط حلال هگزان علی­رغم قطبیت پایین و ماهیت روغنی ترکیبات، علاوه بر دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی، دارای قدرت ضد میکروبی چشمگیری می باشند که تاکنون برای این گیاه در منابع علمی گزارش نشده است. CP - IRAN IN - Department of Chemistry, Qom Branch, Islamic Azad University, Qom, Iran LG - eng PB - NCMBJ PG - 59 PT - Research Article YR - 2016