New Cellularand Molecular Biotechnology Journal
مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي
NCMBJ
Basic Sciences
http://ncmbjpiau.ir
1
admin
2228-5458
2228-6926
-
-
-
8888
-
fa
jalali
1399
3
1
gregorian
2020
6
1
10
39
online
1
fulltext
fa
شناسایی مولکولی لاکتوباسیل های جدا شده از پنیرهای سنتی شهرستان بندرعباس
Molecular identification of lactobacilli isolated from traditional cheeses of Bandar Abbas city
سلولی و مولکولی
Cellular and molecular
مقاله پژوهشی
Research Article
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">سابقه و هدف</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">:</span></span></strong><em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> لاکتوباسیلها</span></span></em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> ارگانیسمهایی گرممثبت، کاتالاز منفی، بدون اسپور و میلهای شکل هستند. تاکنون بیش از 90 گونه از این باکتریها شناخته شده است. سوشهای متعددی از لاکتوباسیلهای پروبیوتیک در طیف وسیعی از محصولات غذایی انسان وجود دارد. شناسایی این باکتریها در محصولات لبنی سنتی، امکان استفاده از آن­ها را در تولید فرآوردههای لبنی صنعتی مطبوعتر فراهم می­آورد. انتخاب روش­های قابلاطمینان، برای شناسایی لاکتوباسیلها از اهمیت خاصی برخوردار است. روشهای بیوشیمیایی وقت­گیر و ابهامآمیز هستند. روشهای مولکولی، مناسبتر و دقیقتر بوده و می­توانند جایگزین روش­های قبلی شوند. هدف از این تحقیق، جداسازی لاکتوباسیلها از فلور موجود در پنیر سنتی شهرستان بندرعباس و شناسایی آن­ها با استفاده از روش مولکولی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">PCR</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> به­عنوان یک ابزار مؤثر در شناسایی سویههای جدا شده است. </span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">مواد و روش­ها:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> تعداد50 نمونه پنیر سنتی از شهرستان بندرعباس جمع­آوری و سویههای لاکتوباسیل توسط روشهای فنوتیپی جدا شدند. برای شناسایی مولکولی آن­ها، از پرایمرهای </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">s rRNA</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">16 استفاده گردید. سپس محصول </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">PCR</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> جهت توالی­یابی به شرکت پویا ژن گستر ارسال شد. توالیهای بهدستآمده در بانک ژنی </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">NCBI</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> بلاست شدند.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">یافته</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">­</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">ها</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> در مجموع 3 سویه <em>لاکتوباسیل</em> شامل <em>لاکتوباسیلوس پلانتاریوم</em> (</span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">Lactobacillus plantarum</span></span></em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">)،<em> لاکتوباسیلوس هلوتیکوس</em> (</span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">Lactobacillus helveticus</span></span></em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">) و <em>لاکتوباسیلوس مورینوس (</em></span></span><em><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;">Lactobacillus murinus</span></span></em><em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">) </span></span></em><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">شناسایی شد. </span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">نتیجه</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">­</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">گیری</span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> این سه سویه کیفیت محصولات لبنی این منطقه را تأمین نموده و پتانسیل کاربرد در محصولات تولید شده در صنعت را دارا هستند.</span></span>
<strong>Aim and background</strong><em>:</em><em> Lactobacilli</em> are Gram-positive, catalase-negative, non-spore forming, rod-shaped organisms<span dir="RTL">.</span> So far, more than 90 species of these bacteria have been identified. There are several strains of probiotic Lactobacilli in a wide range of human food products. Identification of these bacteria in traditional dairy products makes it possible to use them in the production of delicious industrial dairy products. The selection of reliable methods for the identification of <em>Lactobacilli</em> is of a particular importance. Biochemical methods are time consuming and ambiguous. Molecular methods are more appropriate and precise and can be a substitute for previous methods. The purpose of this study is the isolation of <em>Lactobacilli</em> from bacterial flora in Bandar Abbas traditional cheese and identification these bacteria by using PCR as an effective tool for the recognizing the isolated strains.<br>
<strong>Materials and methods</strong>: Fifty samples of traditional cheese were collected from Bandar Abbas and strains were obtained by phenotypic methods<span dir="RTL">.</span>16 s rRNA primers were used to identify their molecular identity. Then the PCR product was sent to Poya Gene Gostar for sequencing. Obtained sequences were blasted in NCBI GenBank.<br>
<strong>Results:</strong> 3 strains of <em>Lactobacillus</em> include <em>Lactobacillus murinus, Lactobacillus helviticus</em> and <em>Lactobacillus planatrum</em> were identified.<br>
<strong>Conclusion:</strong> These three strains improve the quality of dairy products in this area and can be used in products manufactured in the industry.
لاکتوباسیل, پنیر, s rRNA16, تعیین توالی, PCR, IAU science.
Lactobacillus, Cheese, 16srRNA, Sequencing, PCR, IAU science.
79
90
http://ncmbjpiau.ir/browse.php?a_code=A-10-1300-2&slc_lang=fa&sid=1
Niloofar
Bazarcheh Shabestari
نیلوفر
بازارچه شبستری
100319475328460012416
100319475328460012416
Yes
Department of Microbiology, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran
گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران
Masoumeh
Hajirezaei
معصومه
حاجی رضایی
ma.hajirezaei@gmail.com
100319475328460012417
100319475328460012417
No
Department of Microbiology, Kerman Branch, Islamic Azad University, Kerman, Iran
گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران