New Cellularand Molecular Biotechnology Journal
مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي
NCMBJ
Basic Sciences
http://ncmbjpiau.ir
1
admin
2228-5458
2228-6926
-
-
-
8888
-
fa
jalali
1400
8
1
gregorian
2021
11
1
12
45
online
1
fulltext
fa
تاثیر سطوح تنش شوری بر برخی پارامترهای رشد، غلظت یونهای معدنی، اسمولیتها،آنتی اکسیدانهای غیرآنزیمی و فعالیت آنزیم فنیلآلانینآمونیالیاز در سه ژنوتیپ کینوا (Chenopodium quinoa Willd)
Effect of salinity stress levels on some Growth parameters, Mineral ion concentration, Osmolytes, Non-enzymatic antioxidants and phenylalanine ammonialyase activity in three genotypes of (Chenopodium quinoa Willd)
فیزیولوژی
Physiology
مقاله پژوهشی
Research Article
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">سابقه و هدف</span></span></strong>: <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">شوری یکی از مهمترین استرس</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">هایی است که</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">، </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">امنیت غذایی را تحت تأثیر قرار داده است</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">.</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">کینوا</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> (<em>Chenopodium</em> <em>quinoa</em>) </span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> گیاهی است که در حال حاضر در سراسر جهان به عنوان جایگزین غذایی گندم، برنج، جو و ذرت در نظر گرفته می شود.</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> هدف از این تحقیق<span style="color:black;"> بررسی فعالیت آنتیاکسیدانها، برخی اسمولیت­ها، یون­ها و عناصر معدنی</span> برای تشخیص ژنوتیپهای مقاوم به شوری میباشد که<span style="color:black;"> بتوان با کشت کینوا </span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در مناطق گرم و خشک کشور که با تنش­های دمایی، خشکی و شوری مواجه هستند، از این گیاه به عنوان غذا برای انسان و علوفه برای دام استفاده کرد.</span></span><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:14.0pt;">مواد و روشها</span></span></strong>: <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در این مطالعه، پاسخهای فیزیولوژیکی 3 ژنوتیپ کینوا (</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Q<sub>18 ,</sub>Rosada ,Sajama</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">) که عملکرد نسبتاً بالایی داشتند در سطوح مختلف تنش شوری (کنترل </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">(</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">5<sub>/</sub>1</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;"> (EC=</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">،</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">8 ،</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> 16، 32 دسیزیمنس بر متر) در شرایط گلخانه ای مورد بررسی قرار گرفتند</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> و گیاهان در هفته دوازدهم جهت سنجشهای مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی برداشت و مطالعات بر روی گیاه انجام شد.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">یافتهها</span></span></strong>: <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">با مطالعه نتایج مقادیر</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">سدیم</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در تنش شوری، به نظر میرسد </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Sajama</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> و </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Rosada</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> توانایی بیشتری در جلوگیری از انتقال سدیم از ریشه به اندام هوایی و جلوگیری از کاهش پتاسیم دارند و همچنین </span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">مقدار کل عناصر (مس، منگنز، کلسیم، روی، آهن) در تنش شوری 32</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> دسیزیمنس بر متر</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> کاهش یافتند.</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج نشان داد که مقایسه پارامترهای رشد و افزایش پرولین و کاهش میزان پروتئین در تنش شوری 32</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> دسیزیمنس بر متر</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">میتواند با کاهش کلروفیل، کاروتنوئیدها، قندهای احیا، کربوهیدراتهای کل و افزایش تنش اکسیداتیو و میزان </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">H<sub>2</sub>O<sub>2</sub></span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> مرتبط باشد. اما میزان اسکوربات کل و گلوتاتیون در تنش</span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">32</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> دسیزیمنس بر متر</span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> در</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Q<sub>18</sub></span></span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> ثابت ماند ولی در</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">S</span></span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">ajama</span></span></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> و </span></span> <span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Rosada</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> کاهش یافت و فعالیت فنیل آلانین آمونیالیاز در همه سطوح شوری و در همه ژنوتیپها افزایش داشت و ترکیبات فنلی، فلاونوییدها و آنتوسیانینها در </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Rosada</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> در تنش شوری نسبت به دو ژنوتیپ دیگر افزایش بیشتری نشان داد. </span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتیجه گیری</span></span></strong>: <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">مجموع نتایج نشان داد که با توجه به میزان کاهش پارامترهای رشد به نظر میرسد ژنوتیپ </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Sajama</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> نسبت به دو ژنوتیپ دیگر تحمل بیشتری به نمک داشته باشد و میزان تحمل شوری ژنوتیپ </span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">Rosada</span></span></span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> نسبت به دو ژنوتیپ دیگر کمتر میباشد. اما ارتباطی بین افزایش ترکیبات فنلی، فلاونوییدها و آنتوسیانینها و مقاومت به شوری در این ژنوتیپ وجود ندارد</span></span><span dir="LTR"><span style="font-family:Times New Roman,serif;"><span style="font-size:10.0pt;">.</span></span></span>
<strong>Aim and Background</strong><strong>:</strong> Salinity is one of the most important stresses that has affected food security. (Chenopodium quinoa) is a plant that is currently considered worldwide as a food substitute for wheat, rice, barley and corn<span dir="RTL">.</span> The aim of this study was to investigate the activity of antioxidants, some osmolites, ions and minerals to identify salinity resistant genotypes that can be grown by cultivating quinoa in hot and dry regions of the country that face temperature, drought and salinity stresses. This plant was used as food for humans and fodder for livestock.<br>
<strong>Materials and Methods: </strong>In this study, physiological responses of 3 genotypes (Q<sub>18 ,</sub>Rosada ,Sajama) with relatively high yields were investigated at different levels of salinity stress (control (EC=1.5) and 8, 16, 32 dS/m) in greenhouse conditions and Plants were harvested in the twelfth week for morphophysiological and biochemical measurements and studies were performed on the plant.<span dir="RTL"></span><br>
<strong>Results: </strong>By studying the results of Na<sup>+</sup> content in salinity stress, it seems that Sajama and Rosada have more ability to prevent Na<sup>+</sup> transfer from root to shoot and prevent K<sup>+</sup> reduction, also the total amount of elements (Cu<sup>+2</sup>, Mn<sup>+2</sup>, Ca<sup>+2</sup>, Zn<sup>+2</sup>, Fe<sup>+2</sup>) decreased at salinity 32 dS/m. The results showed that comparing the growth parameters and increasing proline and decreasing the protein content at salinity 32 dS/m can be associated with reduction of chlorophyll, carotenoids, reduced sugars, total carbohydrates, increased oxidative stress and H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> content. However, total ascorbate and glutathione content remained constant at salinity 32 dS/m in Q<sub>18</sub>, but Sajama and Rosada decreased and phenylalanine ammonialyase activity increased in all genotypes and all salinity levels. Phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins in genotyp Rosada showed a greater increase in salinity stress than the other two genotypes.<br>
<strong>Conclusion:</strong> The total results showed according to the rate of reduction of growth parameters, genotype Sajama seems to be more tolerant of salt than the other two genotypes and the salinity tolerance of Rosada genotype is lower than the other two genotypes but there is no relationship between increased phenolic compounds, flavonoids and anthocyanins and salinity resistance in this genotype
آنتی اکسیدانهای غیرآنزیمی, اسمولیتها, پراکسید هیدروژن, فنیلآلانینآمونیالیاز, کینوا, یونهای معدنی, Iau Science
Hydrogen peroxide, Mineral ions, Non-enzymatic antioxidants, Osmolites, Phenylalanine ammonialyase, Quinoa, . Iau Science
63
85
http://ncmbjpiau.ir/browse.php?a_code=A-10-1725-2&slc_lang=fa&sid=1
Tahereh
jafari
طاهره
جعفری
100319475328460012664
100319475328460012664
No
Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Alireza
Iranbakhsh
علیرضا
ایرانبخش
Iranbakhsh@iau.ac.ir
100319475328460012665
100319475328460012665
Yes
Department of Biology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
Kazem
kamali
کاظم
کمالی علی آباد
100319475328460012666
100319475328460012666
No
Department of Arid Land and Desert Management, Faculty of Natural Resources, Yazd University, Yazd, Iran.
دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی- گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشگاه یزد، ایران
Fatemeh
Daneshmand
فاطمه
دانشمند
100319475328460012667
100319475328460012667
No
Department of Biology, Payame Noor University, Tehran, Iran.
گروه زیست شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران ، ایران
seifati
سید ابراهیم
سیفتی
100319475328460012668
100319475328460012668
No
Department of Arid Land and Desert Management, Faculty of Natural Resources, Yazd University, Yazd, Iran.
دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی- گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشگاه یزد، ایران