New Cellularand Molecular Biotechnology Journal
مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي
NCMBJ
Basic Sciences
http://ncmbjpiau.ir
1
admin
2228-5458
2228-6926
-
-
-
8888
-
fa
jalali
1400
12
1
gregorian
2022
3
1
12
46
online
1
fulltext
fa
اثرات دگرآسیبی میکروبی عصاره آبی گیاه دارویی رازیانه بر فاکتورهای جوانه زنی چمن گندمی
Evaluation of Allergic Effects of Aqueous Extract of Fennel on Wheat Grass Germination Factors
میکروبیولوژی
Microbiology
مقاله پژوهشی
Research Article
<h3 dir="RTL" style="text-align:justify"><span style="font-size:11pt"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span cambria="" style="font-family:"><span style="color:black"><span cambria="" class="Heading2Char" style="font-family:"><span style="color:black"><span style="font-weight:bold"><span lang="AR-SA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">سابقه و هدف:</span></span></span></span></span> <span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="font-weight:normal">خصوصیت دگرآسیبی گیاهان عامل مهمی در تولید علف­کش طبیعی است.در این مطالعه به</span></span></span> <span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="font-weight:normal">اثرات دگرآسیبی</span></span></span> <span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="font-weight:normal">میکروبی عصاره آبی گیاه دارویی رازیانه بر فاکتورهای جوانه­زنی چمن گندمی پرداخته شد.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></h3>
<h3 dir="RTL" style="margin-bottom:16px; text-align:justify; margin-top:13px"><span style="font-size:11pt"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span cambria="" style="font-family:"><span style="color:black"><span cambria="" class="Heading2Char" style="font-family:"><span style="color:black"><span style="font-weight:bold"><span lang="AR-SA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">مواد و روش­ها:</span></span></span></span></span> <span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="font-weight:normal">در این پژوهش</span></span></span> <span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="font-weight:normal">آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، در 4 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل 4 غلظت متفاوت از عصاره آبی رازیانه (0،5، 10،15 درصد) بودند. پارامترهای اندازه­گیری شده شامل درصد جوانه­زنی، وزن تر گیاهچه، فعالیت آنزیم­های آلفا آمیلاز، کاتالاز و غلظت مالون دی آلدئید بود.</span></span></span></span></span></span></span></span></span></h3>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="tab-stops:14.15pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><span cambria="" class="Heading2Char" style="font-family:"><span style="color:black"><span style="font-weight:bold"><span lang="AR-SA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">یافته</span></span></span></span></span><span cambria="" class="Heading2Char" style="font-family:"><span style="color:black"><span style="font-weight:bold"><span lang="FA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">­</span></span></span></span></span><span cambria="" class="Heading2Char" style="font-family:"><span style="color:black"><span style="font-weight:bold"><span lang="AR-SA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">ها:</span></span></span></span></span><b> </b><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آزمایش بر تمامی صفت­های اندازه­گیری شده چمن گندمی در سطح احتمال یک درصد معنی­دار بود. بیش­ترین تأثیر منفی بر درصد جوانه­زنی چمن گندمی در غلظت 15 درصد عصاره رازیانه و بالاترین درصد جوانه­زنی هم در تیمار شاهد مشاهده شد که با تیمار 5 درصد تفاوت معنی­داری نداشت. با افزایش غلظت رازیانه، وزن گیاهچه چمن گندمی نیز کاهش یافت. بیش­ترین وزن تر در شاهد (11/0) و کم­ترین آن در غلظت 15درصد رازیانه (06/0) مشاهده شد. بیش­ترین و کم­ترین میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز به ­ترتیب در تیمار شاهد (53/4 نانو مول بذردر دقیقه) و عصاره 15 درصد رازیانه (67/1 نانو مول بذر در دقیقه) مشاهده شد. بیشترین غلظت مالون دی آلدئید بافت گیاهچه در عصاره 15 درصد به میزان93%(نانو مول بر گرم وزن ترگیاهچه) مشاهده شد. کاهش فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانت کاتالاز تحت تأثیر افزایش غلظت عصاره رازیانه شد.اگرچه کم­ترین میزان فعالیت این آنزیم در غلظت 15 درصد (33/4 میلی­گرم جذب در دقیقه) مشاهده شد ولی این تیمار با تیمار غلظت 10درصد (47/4 میلی­گرم جذب در دقیقه) تفاوت معنی­دار نداشت.</span></span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="tab-stops:14.15pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">نتیجه­ گیری:</span></span></b><b> </b><span lang="FA" style="font-size:12.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:">با توجه-به نتایج به­دست آمده می­توان گفت با افزایش میزان غلظت عصاره رازیانه غلظت مالون دی آلدئید نیز افزایش معنی­داری یافت. به­عبارتی دیگر کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز تحت تأثیر ترکیب­های آللوپاتیک منجر به تخریب غشاء سلولی، افزایش غلظت مالون دی آلدئید و کاهش فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز شد.</span></span></span></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="text-autospace:none"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:12.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Aim and </span></span></b><b><span style="font-size:12.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Background:</span></span></b><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> Allergic properties of plants are an important factor in the production of natural herbicides. In this study, the microbial antimicrobial effects of aqueous extract of fennel on wheat germ germination factors were investigated. </span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="text-autospace:none"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:12.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Materials and Methods:</span></span></b><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> In this experimental study, a randomized complete block design was performed in 4 treatments with 3 replications. The treatments of this experiment included 4 different concentrations of fennel aqueous extract (15, 10, 5, 5%). Measured parameters included germination percentage, seedling fresh weight, activity of alpha-amylase, catalase and malondialdehyde concentration.</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="text-autospace:none"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:12.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Results:</span></span></b><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> The results showed that the effect of experimental treatments on all measured traits of wheat grass was significant at the level of 1% probability. There was no significant difference with 5% treatment. With increasing fennel concentration, wheatgrass seedling weight also decreased. The highest weight was observed in control (0.11) and the lowest was observed in 15% fennel concentration (0.06). The highest and lowest alpha enzyme activity was observed. Amylase was observed in control treatment (4.53 nmol / min) and 15% fennel extract (1.67 nmol / min), respectively. The highest concentration of malondialdehyde in seedling tissue in 15% extract was 93% (nmol / gram )was observed. Decreased activity of antioxidant enzyme catalase was affected by increasing the concentration of fennel extract. Although the lowest activity of this enzyme was observed at a concentration of 15% (4.33 mg absorption per minute), this treatment differed from the treatment concentration of 10% (4.47 mg absorption per minute) It did not make sense.</span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="text-autospace:none"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-size:12.0pt"><span new="" roman="" style="font-family:" times="">Conclusion:</span></span></b><span new="" roman="" style="font-family:" times=""> According to the obtained results, it can be said that with increasing the concentration of fennel extract, the concentration of malondialdehyde also increased significantly. Aldehyde and decreased alpha-amylase activity.</span></span></span></span></span><br>
<br>
<span style="font-size:11pt"><span style="line-height:normal"><span style="text-autospace:none"><span calibri="" style="font-family:"><b><span style="font-family:"Times New Roman","serif""></span></b></span></span></span></span>
<h2 align="center" dir="RTL" style="text-align:center; margin-top:13px"><span style="font-size:13pt"><span style="line-height:normal"><span style="page-break-after:auto"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span cambria="" style="font-family:"><span style="color:black"><span lang="FA" style="font-size:16.0pt"><span b="" nazanin="" style="font-family:"><span style="font-weight:normal"></span></span></span></span></span></span></span></span></span></span></h2>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span style="line-height:115%"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="line-height:115%"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></span></b></span></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></b></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></b></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></b></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></b></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></b></span></span></span></span><br>
<span style="font-size:11pt"><span style="direction:rtl"><span style="unicode-bidi:embed"><span calibri="" style="font-family:"><b><span lang="FA" style="font-size:10.0pt"><span style="font-family:"B Nazanin""></span></span></b></span></span></span></span><br>
دگر آسیبی, عصاره آبی, گیاه دارویی, رازیانه, چمن گندمی,.Iau Science
other harm, aqueous extract, medicinal plant, fennel, wheat grass, Iau Science.
35
44
http://ncmbjpiau.ir/browse.php?a_code=A-10-1245-4&slc_lang=fa&sid=1
Kamari
اله یار
کمری
100319475328460012827
100319475328460012827
Yes