New Cellularand Molecular Biotechnology Journal
مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي
NCMBJ
Basic Sciences
http://ncmbjpiau.ir
1
admin
2228-5458
2228-6926
-
-
-
8888
-
fa
jalali
1391
11
1
gregorian
2013
2
1
3
9
online
1
fulltext
fa
اثر اسید سالیسیلیک بر سیستم آنتی اکسیداتیو چند رقم انگور پس از اعمال سرما
Effect of salicylic acid on the antioxidant system in some grape varieties under cold stress
بیوشیمی
Biochemistry
مقاله پژوهشی
Research Article
<p><strong>سابقه و هدف: </strong>امروزه کاربرد دی اکسید گوگرد در انبارداری انگور برای سلامتی انسان مضر شناخته شده است و به جای آن از اسید سالیسیلیک استفاده می شود که بطور موثری می تواند تنشهای اکسیداتیو در طی انبارداری را کاهش دهد. در این تحقیق اثر هورمون اسید سالیسیلیک بر روی فعالیت سیستم آنتی اکسیدانت چند رقم انگور شامل بیدانه سفید<strong>،</strong> دسترچین<strong>، </strong>صاحبی و قزل ازوم که به مدت دو هفته تحت تیمار سرمای صفر درجه قرار گرفته بودند، مطالعه شد. </p><p><strong>مواد و روش ها: </strong>میوه ها بلافاصله پس از برداشت در دو گروه آزمایشی تقسیم بندی و گروه اول به مدت 10 دقیقه در محلول 1 میلی مولار اسید سالیسیلیک و گروه دوم (شاهد) در آب مقطر قرار گرفتند. </p><p><strong>یافته ها: </strong>نتایج نشان داد که تیمار اسید سالیسیلیک باعث افزایش معنی دار محتوی نسبی آب (RWC) و همچنین فعالیت آنزیمهای سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز در قزل ازوم و صاحبی نسبت به شاهد شده است. اعمال اسید سالیسیلیک باعث افزایش فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز ( SOD ) در رقم دسترچین شد ولی فعالیت این آنزیم را در رقم بیدانه سفید متاثر نکرد. </p><p><strong>نتیجه گیری: </strong>تیمار اسید سالیسیلیک با افزایش همزمان فعالیت آنزیمهای SOD و کاتالاز (CAT) باعث کاهش معنی دار مقدار مالون دی آلدئید ناشی از آسیب غشایی فقط در قزل ازوم و صاحبی شد. نتایج نشان داد که هورمون فوق می تواند در تخفیف اثرات سرما از طریق افزایش توان سیستم آنتی اکسیدانت در رقمهای قزل ازوم و صاحبی عمل نموده و در انبارداری این ارقام مد نظر قرار گیرد. </p>
<p><strong>Aim and Background: </strong>Recently, application of SO<sub>2</sub> during cold storage is restricted since its residues are toxic and dangerous to human health. Salicylic acid (SA) is an alternative method to SO<sub>2</sub> <strong></strong>and can<strong> </strong>alleviate<strong> </strong>post harvest oxidative stress. Our research goal, in the present study, was to characterize the effects of salicylic acid (SA) on some antioxidative characteristics of grape (<i>Vitis vinifera</i> L. <i>cv</i> Bidaneh Sefid, Dastrchyn, Sahebi and Qizil üsum) fruits applied with or without SA under cold storage for two weeks. </p><p><strong>Materials and methods: </strong>The selected clusters were randomly divided into two groups so that SA-treated group immersed for ten minutes in solutions of 1 mM SA and were air-dried at room temperature . </p><p><strong>Results: </strong>Salicylic acid increased the relevant water content (RWC) of Sahebi and Qizil üsum in comparison to those of control at the end of the shelf life, whereas the effect of SA treatment on relative water content of the other cultivars was not significant during storage life. In Bidaneh Sefid, no difference in superoxide dismutase (SOD) activities between SA-pretreated and control fruit was observed, whereas SOD activity in SA-pretreated Dastrchyn was significantly higher than that in the controls during 15 days of postharvest life . </p><p><strong>Discussion: </strong>In this work, SA considerably reduced the rise in malondialdehyde (MDA) content in cultivars Sahebi and Qizil üsum during storage, obviously because of an efficient scavenging following significant enhancement of SOD and catalase (CAT) activity. These results suggest that SA application can improve antioxidant defense system of Sahebi and Qizil üsum during storage, and it may be recommended for increasing storage life and maintaining their quality. </p>
اسید سالیسیلیک ، انگور، سوپر اکسید دیسموتاز
Salicylic acid; Grape; S uperoxide dismutase
101
105
http://ncmbjpiau.ir/browse.php?a_code=A-10-61-55&slc_lang=fa&sid=1
Ghder
Habibi
قادر
حبیبی
gader.habibi@gmail.com
10031947532846002111
10031947532846002111
Yes
Department of Biology, Payame Noor University
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه دانشگاه پیام نور، صندوق پستی 3697-19395 تهران، ایران