برزگر نسرین، تنهایی وحید. بررسی میزان آلاینده های میکروبیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی آب شرب چاه های روستایی شهرستان ارومیه. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1398; 10 (37) :65-76
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1248-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد ارومیه، دانشگاه آزاد اسلامی، ارومیه، ایران ، dr.vahid.tanhaei@gmail.com
چکیده: (3419 مشاهده)
سابقه و هدف: ازدیاد جمعیت و گسترش شهرنشینی، صنعتی شدن و کاربرد نامناسب و بیرویه از زمین، چالشهای زیست محیطی متعددی را ایجاد نموده است که آلودگی منابع آب یکی از پیامدهای مهم آن بشمار میرود. تخلیه پساب و فاضلابهای صنعتی در محلهای نامناسب و نفوذ این پسابها بهعمق خاک سبب آلودگی سفرههای زیرزمینی و بهدنبال آن آلودگی آب چاهها شده است. در این بین آبهای زیرزمینی و چاههای تامین آب روستایی که گاهی در مناطق دور از حوزه خدمات شهری و مناطق کوهستانی واقع شدهاند بهدلیل دسترسی کمتر و بهتبع آن کنترل کمتر بهداشتی، بیشتر مورد تهدید آلودگی قرار دارند. لذا در این طرح تحقیقاتی برآن شدیم تا با بررسی میزان آلایندههای میکروبیولوژیکی و فیزیکوشیمیایی آب شرب چاههای روستایی شهرستان ارومیه، میزان آسیبپذیری آنها را مورد مطالعه و کنکاش قرار دهیم.
مواد و روشها: در تحقیق حاضر نمونهبرداری در 6 ماه متوالی و هر ماه در یک نوبت از اسفندماه 1396 تا مردادماه 97 ادامه یافت. با توجهبه وسعت استان و تعدد روستاهای تابعه، پنج بخش شامل صومای برادوست، بخش مرکزی ارومیه، انزل، نازلو و بخش سیلوانه با راهنمایی کارشناس محترم شرکت آب و فاضلاب روستایی استان آذربایجان غربی برای نمونهبرداری انتخاب شد. میزان کلیفرم کل (TC)، کلیفرم مدفوعی (FC)، COD، BOD5 و اشرشیاکلی گرماپای بهروش تخمیر چندلولهای یا MPN مورد اندازهگیری و سنجش قرار گرفت. همچنین میزان عناصر شیمیایی مجاز و غیرمجاز احتمالی براساس پرتوکلهای سازمان استاندارد ایران سنجیده شد.
یافته ها: نتایج حاصل از آزمایشهای فیزیکوشیمیایی نشان داد، مقادیر اسیدیته و کدورت نمونههای اخذ شده براساس پرتوکل 1053 سازمان ملی استاندارد ایران در سطح مطلوب قرار دارد. همچنین در خصوص پارامترهای کلیفرم مدفوعی، کلیفرم کل و اشرشیاکلی گرماپای که شاخص آلایندگی منابع آب محسوب میشوند، نتایج نمونههای مورد مطالعه از آب چاه روستاهای منتخب بهجزء یک نمونه عاری از آلودگی گزارش گردید. این نتیجه با نتایج بهدست آمده از میزان کدورت آب نمونهها بهطورکامل مطابقت دارد و دادههای حاصل از آزمایشهای میکروبی را تأیید مینماید.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از آزمایشها نشان داد آب چاه اغلب روستاهای منتخب شهرستان ارومیه از لحاظ پارامترهای میکروبی و شیمیایی در سطح مطلوبی قرار دارد که این نشان از کارآمدی روشها و سیاستهای اعمال شده در مدیریت و پایش منابع آبی دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1398/9/14 | پذیرش: 1398/9/14 | انتشار: 1398/9/14