سطح گلوکاگون خون در رتهای دیابتی شده
با استرپتوزوتوسین
رحمان جعفری هفشجانی، حسین سازگار*، نوشا ضیاء جهرمی
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
چکیده
سابقه و هدف: باتوجه به آمار بالای دیابت در ایران و جهان و همچنین به علت عوارض جانبی کمتر گیاهان دارویی نسبتبه داروهای شیمیایی و صنعتی در این مطالعه به بررسی اثر ماده مؤثره گیاه خار مریم (سیلیمارین) بر بیان ژن Neuro D1 که یکی از ژنهای تکوین و بازسازی سلولهای بتا وآلفا پانکراس هست همچنین بررسی سطح گلوکاگون خون در رتها، پرداختیم.
مواد و روشها: 42 سر رت نر نژاد ویستار بهصورت تصادفی انتخاب شدند و به هفت گروه شش تایی تقسیم شدند. رتهای دیابتی شده دوزهای مختلف سیلیمارین و متفورمین را هر سه روز یکبار دریافت کردند و بعد از 40 روز با کلروفوم بیهوش کرده بعد از خونگیری از قلب رتها سطح سرمی گلوکاگون توسط کیت سنجش گلوکاگون به روش الیزا اندازهگیری شد و سپس مراحل تشریح و عمل برداشت بافت پانکراس و مراحل استخراج RNA و cDNA سازی و بررسی بیانژن با تکنیک Real-Time PCR انجام گردید.
یافته ها: نتایج این تحقیق نشان داد STZ باعث تخریب بافت پانکراس وایجاد دیابت نوع یک میشود. کاربرد سیلیمارین باعث بهبود دیابت و کاهش قند خون و افزایش سطح سرمی گلوکاگون در رتهای دریافتکننده دوزهای مختلف سیلیمارین نسبتبه گروه کنترل منفی (دیابتی) شد. همچنین میزان بیان ژن NeuroD1 نسبتبه ژن GAPDH (ژن رفرنس) افزایش معنیداری پیدا کرد.
نتیجه گیری: بیانژن NeuroD1در رتهای دیابتی شده با STZ بهواسطه سیلیمارین، افزایش معنیداری را نشان میدهد (000/0P-Value= ) که نتیجه آن بهبود بافت پانکراس و کاهش قند خون و افزایش وزن رتها و سیلیمارین با بازسازی سلولهای آلفای پانکراس و همچنین با اتصال به پروموتر ژن گلوکاگون باعث افزایش بیان این ژن میشود.
واژههای کلیدی: دیابت نوع یک، استروپتوزوتوسین، گلوکاگون، سیلیمارین، ژن NeuroD1.
دیابت قندی سندرمی است که در آن متابولیسم کربوهیدرات، چربی، و پروتئینها مختل میشود (1). این بیماری بهدلیل فقدان ترشح انسولین یا کاهش حساسیت بافتها به انسولین ایجاد میشود شیوع دیابت طی دو دهه گذشته افزایش چشمگیری داشته است و تخمین زدهاند که تا سال ۲۰۳۰ به بیش از 438 میلیون نفر افزایش یابد (2). دیابت دارای دو نوع عمده است. دیابت نوع I، که دیابت قندی وابستهبه انسولین نیز نامیده شده، بهدلیل فقدان ترشح انسولین ایجاد میشود (3). دیابت نوع II، که دیابت قندی غیر وابستهبه انسولین نامیده میشود (4).
پانکراس از نظر آناتومیک غده طویلی است که در زیر و موازی با معده قرار گرفته و بیشتر ساختار درونی آن، شبیه غده بزاقی است و از غدد ضمیمه دستگاه گوارشی است (5،6). پانکراس به میزان زیادی در تنظیم متابولیسم مواد مغذی درگیر است. اهمیت پانکراس در موازنه مواد مغذی در کل بدن بهوسیله این حقیقت مشخص شده است که در شرایط پاتولوژیک مختلف مثل دیابت نوع یک و دو، که درگیر در متابولیسم مواد مغذیاند، بهعدم تنظیم سلولهای پانکراس مربوط هستند (7، 8). فاکتورهای مختلفی بر تمایز سلولها به سلولهای بتا در پانکراس اثر میگذارند. از جمله این فاکتورها میتوان به Pax4، Pax6، MafA و Neuro D1 اشاره کرد (9). ژن Neuro D1 که بر روی بازوی بلند کروموزم شماره 2 واقع شده است (24q3)، دارای وزن مولکولی 39 کیلودالتون است. این ژن در ترشح گلوکاگون، انسولین و سوماتواستاتین نقش دارد بیان ژن Neuro D1 در سلولهای اندوکرین پانکراس و دیگر بافتهای غیر پانکراتیک مثل روده و مغز یافت میشود عملکرد ژن Neuro D1، رونویسی ژن انسولین و پیش بردن بیشتر تمایز به سمت سلولهای islet عملکردی است. وجود ژن Neuro D1 در سلولهای بیان کننده گلوکاگون نشان میدهد که سرکوب فعالیت گلوکاگون با این ژن ارتباطی دارد. در حقیقت طبق گزارشهای اخیر، ژن Neuro D1 سبب فعال شدن پروموتر گلوکاگون میشود (10-12) داورهای گیاهی نسبتبه داورهای شیمیایی دارای سمیت کمتر و اثرهای جانبی کمتر هستند تاکنون بیش از 2100 گیاه دارویی در کاهش میزان قند خون و یا کاهش عوارض ناشی از آن شناخته شده است. از جمله این گیاهان: خار مریم، خیار تلخ، شنبلیله، هستند (1) گیاه خار مریم از خانواده کاسنیان است. این گیاه بومی جنوب اروپا و شمال آفریقا است و در مناطق مختلف ایران بهخصوص البرز مرکزی، خوزستان و آذربایجان رویش دارد عصاره دانه خار مریم حاوی ترکیبهای شیمیایی متعدد شامل چندین لیگنان فلاونوئیدی است که در مجموع بهنام سیلیمارین میگویند (13). فلاونوئیدها از ﺗﺮﻛﻴبهای ﺑﺴﻴﺎر ﻣﻬﻢ اﻛﺜﺮ ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ، ﺳﺒﺰﻳﺠﺎت و ﻣﻴﻮهﻫﺎ هستند، فلاونوئیدها از ﻗﺒﻴﻞ ﻛﻮﺋﺮﺳﺘﻴﻦ ﻣﻮﺟﺐ ﺗﺮﺷﺢ اﻧﺴﻮﻟﻴﻦ و ﻣﻬﺎرﻛﻨﻨﺪه ﻗﻮی ﺗﺠﻤﻊ ﺳﻮرﺑﻴﺘﻮل در بافتهای ﺑﺪن است (14). سیلیمارین خواص مختلفی ازجمله: محافظت از کبد، فعالیت آنتیاکسیدانی، ضدالتهابی و ضد سرطان و همچنین ضد دیابت دارد سیلیمارین بهخاطر اثرهای آنتیاکسیدانی از تخریب سلولهای سازنده انسولین جلوگیری و سبب بهبود بافت آسیب دیده پانکراس میشود (15، 16).
باتوجه به آمار بالای دیابت در ایران و جهان و همچنین بهعلت عوارض جانبی کمتر گیاهان دارویی نسبتبه داروهای شیمیایی و صنعتی در این مطالعه به بررسی اثر ماده مؤثره گیاه خار مریم (سیلیمارین) بر بیان ژن Neuro D1 که یکی از ژنهای تکوین و بازسازی سلولهای بتا وآلفا پانکراس هست همچنین بررسی سطح گلوکاگون خون در رتها، پرداختیم.
روش بررسی
تعداد 42 سر رتهای نر نژاد ویستار با وزن 220-180 که از شرکت دانته شهرکرد خریداری و درشرایط استاندارد (1 2ساعت تاریکی و 12ساعت روشنایی) و دسترسی کامل به آب و غذای استاندارد در لانه حیوانات دانشگاه آزاد شهرکرد نگهداری شدند.
گروهبندی حیوانات
رتها به صورت تصادفی به 7 گروه6 تایی دستهبندی و در قفسهای مجزا نگهداری شدند و آب و غذا برای همه یکسان بود و همچنین شرایط اتاق حیوانات درتمام طول دوره مطالعه 25-22 و رطوبت نسبی 50 درصد حفظ شد.
7 گروه آزمایشی شامل:
1- گروهA: شاهد سالم
2- گروهB: کنترل منفی
3- گروهC: دیابتی دریافت کننده دوز 50سیلی مارین
4- گروهD:دیابتی دریافت کننده دور100سیلی مارین
5- گروه: Eدیابتی دریافت کننده دوز150سیلی مارین
6- گروهF: دیابتی دریافت کننده متفورمبن
7- گروهG: شاهدسالم دریافت کننده دوز150سیلی مارین
قبل از انجام آزمایش تمامی رتها با استفاده از دستگاه گلوکومتر BIONAM ساخت کشور تایوان با اخذ یک قطره خون از طریق دم. گلوکز خون آنها اندازهگیری شد.
برای دیابتی کردن رتها از استرپتوزوتوسین (خریداری شده از شرکت مرک آلمان ) حل شده در بافر سیترات 1/0 مولار با اسیدیته 5/4 براساس وزن شان، غاظت 50، میلیگرم برکیلوگرم (mg/kg 50) STZبهصورت تک دوز درون صفاقی تزریق گردید. حیواناتی که پس از سه روز از تزریق STZ قند خون بالای 250 میلیگرم بر دسیلیتر داشتند دیابتی تلقی شدند. سنجش قند خون همه گروهها هر ده روز یک مرتبه با رعایت 14ساعت محرومیت از غذا انجام و گلوکز خون ثبت گردید.
پس از گذشت سه روز از تزریق استرپتوزوتوسین،گروههای دریافت کننده سیلیمارین و همچنین گروه دیابتی دریافت کننده متفورمین هر سه روز یک بار (10 مرتبه) در طول یک ماه ، ماده مؤثره و متفورمین را از طریق گاواژ کردن دریافتند.
پس از گذشت 30 روز، حیوانات با کلروفوم بیهوش و بعد از خونگیری از قلب برای بررسی میزان گلوکاگون بهروش الایزا که از کیت گلوکاگون با مارک EASTBIOPHARM ساخت کشورآمریکا استفاده شد طبق دستورالعمل کیت انجام گرفت، تشریح مقداری از بافت پانکراس بهنسبت 1 به 4 در مایع RNAlater جهت اندازهگیری بیان ژنNeuro D1 ذخیره شد. برای اندازهگیری بیان ژن مورد بررسی در پژوهش حاضر از روش Real Time RT PCR استفاده شد.
مراحل انجام تکنیک Real-Time PCR
استخراج RNAبا استفاده از روش ترایزول ساخت شرکت کیان انجام گردید. لازمبه ذکر است که RNA پس از استخراج دستخوش تغییرهایی خواهد شد و برای رفع این مشکل بلافاصله پس از برداشت باید در مجاورت محلول ثبیت کننده (RNA later) قرار گیرد و همچنین بهدلیل حساسیت بالا تمام لوازم مورد نیار با محلول DEPC 1 درصد تیمار شدند (17). در سلولها برای لیز و هموژنیزه کردن بافت پانکراس مقداری ازت مایع بروی بافت ریخته شد و سپس یک سیسی ترایزول اضافه گردید و در دمای 4 درجه بهمدت 10 دقیقه قرار داده شدند و سپس 200 ماکرولیتر کلروفرم به نمونهها اضافه گردید و لولهها بهمدت 5 دقیقه دردمای 4 درجه قرار داده شدند. لولهها بهمدت 5 دقیقه در 10000 سانتریفیوژ شدند، به سه فاز مجزا تقسیم میشود که فاز رویی را به اپندروفهای جدید منتقل شده، و مقدار 500 میکرولیتر ایزوپروپانول سرد به آن اضافه شد و مواد داخل بهمدت 5 دقیقه در g 12000 سانتریفیوژ گردید و سپس فاز روی به آرامی خارج شده و رسوب RNAحاصل با اتانول 75 درصد سرد شستشو داده شده و پس از سانتریفیوژ بهمدت 5 دقیقه در 14000 رسوب باقیمانده در 20 میکرولیتر آب حل شده و برای استفادههای بعدی در دمای دمای 70- نگهداری شد. برای از بین بردن آلودگی ژنومی از کیت آنزیم DNase (شرکت Thermo) مطابق دستورالعمل شرکت استفاده شد.
پس از استخراج RNA برای اطمینان از کافی بودن آن و همچنن میزان خلوص و عدم آلودگی ژنومی آن از نظر کیفی بالود کردن روی ژل آگاروز 2 درصد و هم از نظر کمی بهوسیله دستگاه نانو درآپ میزان خلوص (OD) آن اندازهگیری شد همه غلظت های RNA ها بیشتر از ng/µl9000 بود.
سپس مقداری از RNA برای ساخت cDNA استفاده شد به این منظور از کیت سنتز cDNA شرکت تاکارا-ژاپن مطابق دستورالعمل شرکت استفاده شد.
برای تعین میزان بیان ژن Neuro D1 از ژن GAPDH بهعنوان ژن کنترل (رفرنس) استفاده شد.
پرایمرهای انتخابی این ژنهاساخت شرکت ماکروژن کشور کره جنوبی بودند. الگوی پرایمرها مورد استفاده در این پژوهش در جدول 1 آمده است.
جدول 1- توالی ژن Neuro D1
5′-TCCATGGTGGTGAAGACGCCAGTA-3′ |
GAPDH R |
5′-TGGTGAAGGTCGGTGTGAACGGAT-3′ |
GAPDH F |
5'-TTTGGTCATGTTTCCACTTCC-3' |
Neuro D1 R |
5'-CGCAGAAGGCAAGGTGTC-3' |
Neuro D1 F |
سپس بهوسیله سیستم Rotor-Gene6000 و با استفاده از کیت سابرمستر ریل تایم ساخت شرکت تاکارا ژاپن مطابق دستورالعمل آن استفاده شد پروتکل دمایی مورد استفاده در دستگاه Rotor-Gene6000 در روش Real-Time PCR در جدول شماره 2 آورده شده است.CTهای مربوط به واکنش توسط نرمافزار سیستم Real-Time PCR استخراج و ثبت گردید. بعد از اتمام واکنشReal-Time PCR سیکل آستانه هر نمونه بهصورت جداگانه بهدست آمده شد که با مقایسه سیکل آستانه ژن مورد نظر با ژن مرجع (GAPDH)، میتوان میزان بیان ژن موردنظر را بهصورت کمی از فرمول fold change =2-∆∆ct بهدست آورد و میزان بیان ژن NeuroD1 را در هفت گروه مختلف اندازهگیری شد.
Initial denaturation step |
5دقیقه |
ºC94 |
1 سیکل |
Denaturation |
15ثانیه |
ºC94 |
40 سیکل |
Annealing |
20 ثانیه |
ºC61 |
|
Extension |
20 ثانیه |
ºC72 |
تجزیه و تحلیل آماری
آنالیز آماری دادههای این تحقیق با استفاده از نرمافزار SPSS ویرایش 21 انجام شد. از آنجا که دادهها از توزیع نرمال برخوردار بودند، با روش آنالیز واریانس یکطرفه (ANOVA) و با آزمون پشتیبان post test LSD ارزیابی شدند و نتایج بهصورت Mean ± SEM ارائه و تفاوت بین گروههای مختلف با 05/0>P معنیدار تلقی شد.
یافتهها
بررسی کیفی RNA استخراج شده
در شکل 1 RNA استخراج شده بر روی ژل دو درصد نشان داده شده است.