دوره 10، شماره 39 - ( 4-1399 )                   جلد 10 شماره 39 صفحات 60-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

boromand N, Behbahani M, Dini G. Green synthesis of silica nanoparticles from the horsetail (Equisetum telmateia Ehrh.) plant. NCMBJ 2020; 10 (39) :49-60
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1291-fa.html
برومند نیلوفر، بهبهانی ماندانا، دینی قاسم. سنتز سبز نانوذرات سیلیس از گیاه دم‌اسب (Equisetum telmateia Ehrh.). مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 10 (39) :49-60

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1291-fa.html


دانشکده علوم و فن‌آوری‌های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
متن کامل [PDF 4076 kb]   (1905 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3143 مشاهده)
متن کامل:   (1134 مشاهده)

سنتز سبز نانوذرات سیلیس از گیاه دم­اسب

 (Equisetum telmateia Ehrh.)

نیلوفر برومند، ماندانا بهبهانی، قاسم دینی

دانشکده علوم و فن­آوری­های نوین، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران


چکیده

سابقه و هدف: با پیشرفت فناوری نانو و افزایش تقاضا، کاربردهای مختلفی برای نانوذرات به­خصوص نانوذرات سیلیس توسعه یافته است. در نتیجه، تلاش برای یافتن منابع جدید برای تولید نانوذرات با حداقل هزینه و مشکلات زیست­محیطی همواره وجود دارد. در این پژوهش از گیاه دم­اسب (Equisetum telmateia Ehrh.) که در گروه گیاهانی با مقدار بالای سیلیس بیوژنیکی قرار دارد، به­منظور استخراج نانوذرات سیلیس استفاده شده است.
مواد و روشها: به­همین منظور، خاکستر به­دست آمده از این گیاه پس از فرآیند کلسینه کردن و مراحل متعدد اسیدشویی توسط روش­های مختلف مشخصه­یابی مورد ارزیابی قرار گرفت. مورفولوژی ذرات سیلیس سنتز­شده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، ترکیب شیمیایی و ساختار کریستالی توسط پراش اشعه ایکس (XRD) و فلوئورسانس اشعه ایکس (XRF) تعیین گردید. هم­چنین، مساحت سطح ویژه ذرات نیز با استفاده از روش BET محاسبه شد.
یافتهها: نتایج به­دست آمده نشان داد که پودر سیلیس نهایی از خلوص بالا (5/97 درصد)، ساختار آمورف، متوسط اندازه ذرات حدود 30 نانومتر و ساختاری متخلخل با مساحت سطح ویژه حدود /g2m 410 و با قطر حفرات 6/11 نانومتر برخوردار است. 
نتیجه­گیری: بنابراین، خاکستر به­دست آمده از گیاه دم­اسب را می­توان برای تولید نانوذرات سیلیس متخلخل با ویژگی­های کاربردی مناسب مورد استفاده قرار داد.
واژه­های کلیدی: نانوذره­، سیلیس، سنتز سبز، دم­اسب.

 
مقدمه

امروزه، محصولات تولید شده به­روش نانوفناوری در زمینه­های مختلف تحقیقاتی و کاربردهای صنعتی توجه زیادی را به خود جلب کرده­اند (1،2). استفاده از نانوفناوری منجر به تولید مواد جدیدی شده است که پتانسیل کاربردی بسیار بالایی دارند. در واقع، در حال حاضر نانومواد به یک واقعیت صنعتی و اقتصادی تبدیل شده­اند. در یک ارزیابی کلی، برآورد شده است که مواد مورد استفاده برای تولید نانوذرات کمابیش 8/16 میلیون تن از منابع معدنی، 6/3 میلیون تن از نمک­های دریایی و 8/1 میلیون تن از زیست­توده­ها است (3). از این مقدار، تنها فرانسه سالیانه حدود 458 هزار تن سیلیس تولید می­کند (4).

سیلیسیوم دومین عنصر فراوان در پوسته زمین و سیلیس (اکسید سیلیسوم) جزء اصلی بیش از 95 درصد از سنگ­های زمین است (5). سیلیس در دو ساختار بلوری و آمورف وجود دارد که شکل بلوری آن در پوسته زمین فراوان­تر است (6). در میان بسیاری از نانوذرات تولید شده، نانوذرات سیلیس با ساختار آمورف به­دلیل کاربرد­های مختلف در بخش­های علمی و صنعتی مانند کشاورزی، کاتالیزورها، انرژی، محیط­زیست، سلامت انسان، فتوکاتالیست­ها، جاذب­ها، عایق حرارتی، مکمل لوازم آرایشی، مواد غذایی و حشره­کش­ها توجه زیادی را به خود جلب کرده است (7، 6(. علاوه­براین، نانوذرات سیلیس دارای کاربردهای زیست­پزشکی و بیوتکنولوژی است و برای کنترل رهایش داروها و در بیوسنسورها به­خصوص در درمان سرطان و برای انتقالDNA  استفاده می­شود (11-7). بنابراین، نیاز به تولید نانوذرات سیلیس در مقیاس صنعتی وجود دارد (12).

در بیش­تر پژوهش­ها، نانوذرات سیلیس در بیش­تر اوقات از پیش ماده­های سیلیکاتی مانند آلکوکسیدهای سیلیسوم و با استفاده از روش­های مختلف مانند فرآیندهای شیمیایی شامل واکنش­های فاز بخار و سل-ژل تولید می­شود (15-13). این فرآیندها به­علت نیاز به دما و فشار بالا، انرژی زیادی مصرف می­کنند. هم­چنین، دوست­دار محیط­زیست نیستند. بنابراین، تلاش برای جست­وجوی منابع و روش­های جدید تولید نانوذرات سیلیس آمورف با کیفیت بالا و هم­چنین با هزینه­های کم­تر به کمک فرآیندهای سازگار با محیط­زیست در حال انجام است.

بعضی از گیاهان، جلبک­ها و حیوانات می­توانند سیلیس را در بافت­های خود (به طور عمده به­صورت نانوساختار) جمع­آوری کنند. این نوع از سیلیس، سیلیس بیوژنیکی نامیده می­شود. گیاهان و حیوانات، سیلیس را از طریق جذب اسید اورتوسیلیک موجود در آب یا خاک (با محدوده غلظت کم­تر از 6/0-1/0 میلی­مولار و در  pHکم­تر از 9) به دست می­آورند.

علی­رغم این­که سیلیس برای رشد طبیعی تمامی گیاهان ضروری نیست، اما به­نظر می­رسد برای برخی از اثرهای ثانویه مانند نقش ساختاری و عملکردی به­ صورت یک سد معدنی برای جلوگیری از حمله پاتوژن­ها مفید باشد(16). از سوی دیگر، زیست­توده (مواد لیگنوسلولزی) توانایی تجمع مقدار زیادی از سیلیس را دارند و بنابراین از زیست­توده گیاهان می­توان برای تولید نانوذرات سیلیس استفاده کرد (18، 17). گزارش­های متعددی وجود دارد که به تولید نانوذرات سیلیس از زیست­توده اشاره دارند. اصلی­ترین منابع زیست­توده مورد استفاده تا به امروز برای تولید نانوذرات سیلیس عبارتند از قسمت­های مختلف (ساقه، پوست و الیاف) گیاهانی مانند موز، کنف، برگ­های آناناس، سیزال و پسماندهای کشاورزی و صنعتی مانند سبوس برنج (23-19)، تفاله نیشکر و پوسته قهوه (21).  

گونه­های اکوئی ستوم[1] به­عنوان گیاهانی با تجمع بالای سیلیس شناخته می­شوند. این گیاهان در مقایسه با بسیاری از گیاهان دیگر، سیلیس را به شکل سیلیس آمورف هیدراته ذخیره می­کنند. به­علت وجود برآمدگی­های سیلیکایی روی ساقه این گیاهان، گونه­های اکوئی ستوم در گذشته به­منظور صیقل دادن صفحات فلزی و محصولات قلع مورد استفاده قرار می­گرفتند (19). سیلیس در تمام بخش­های اکوئی­ستوم آرونس[2] مشاهده می­شود (24). هولژوتر[3] و همکاران نشان دادند که بیش­تر سیلیس به­صورت یک لایه نازک روی سطح داخلی دیواره سلول گیاهی قرار می­گیرد که در آن ضخامت لایه سطحی از چند نانومتر تا حدود 7 میکرومتر متفاوت است (16). لایه­های سیلیس از ذرات متراکم با اندازه 40-25 نانومتری تشکیل شده­اند. این لایه­ها می­توانند برای تولید نانوذرات سیلیسی مورد استفاده قرار گیرند. امکان به­دست آوردن سیلیس در حدود 25 درصد وزن خشک گیاه در این گونه­های گیاهی وجود دارد و مقدار آن به شرایط آب و هوایی و خاک مورد استفاده برای رشد گیاه بستگی دارد (19،18). از آنجاکه گیاه دم­اسب علاوه­بر ماده مناسب برای استخراج نانوذرات سیلیس، یک عصاره هیدروالکلی با چندین عملکرد ضددرد، ضد التهاب، حفاظت هپاتیکی، ضدقارچ و خواص آنتی­متوتوکسینژیک ایجاد کند، از این نظر نیز مورد توجه قرار گرفته است (25). هم­چنین بیش از 70 درصد زیست­توده دم­اسب شامل کربوهیدرات­هایی است که طی فرآیند تخمیر می­تواند به مواد مفیدی مانند سوخت­های مایع، اسیدهای ارگانیک، بیوپلی­مرها و سایر مواد شیمیایی سبز تبدیل گردد (26).

باتوجه­به مباحث مطرح شده در بالا، هدف اصلی این پژوهش تولید ارزان قیمت و کارآمد نانوذرات سیلیس با خلوص بالا با استفاده از گیاه اکوئی­ستوم آرونس و بررسی ویژگی- های محصول به­دست آمده است.

مواد و روش­ها

به­منظور استخراج نانوذرات سیلیس از گیاه دم­اسب، مراحل زیر در این تحقیق انجام گرفت (27): در این تحقیق گیاه موردنظر از شمال ایران و شهر تنکابن تهیه گردید. کد هرباریومی برای این گیاه در سال 1891 در کالیفرنیا، 3518377 به­دست آمده است که این گیاه توسط یک گیاه­شناس با این کد هرباریومی تأیید شد. لازم­به ذکر است که برای این گیاه چندین کد باریومی وجود دارد و گیاه مورد استفاده در این پژوهش، دارای کد هرباریومی ذکر شده در بالاست.

ابتدا ساقه­های خشک گیاه دم­اسب، به­طور کامل خرد شد. سپس به­طور کامل با آب دیونیزه شسته شده تا گرد و غبار از آن خارج شود. بعد از آن در آون و در دمای110 درجه سانتی­گراد به­مدت ۲۴ ساعت قرار داده شد تا به­طور کامل خشک شود. به­منظور حذف ناخالصی­ها که ممکن است خلوص سیلیس تولید شده را تحت تأثیر قرار دهند، گیاه دم‌اسب خشک شده با محلول اسیدی (M ۱/۰) HCl به­مدت دو ساعت رفلاکس گردید. سپس به­مدت ۲۰ ساعت به­همان صورت باقی ماند تا خنک شود. در مرحله بعد، از طریق شستشو با آب مقطر، اسید مورد استفاده خارج گردید و سپس نمونه در آون و در دمای 103 درجه سانتی­گراد به­مدت ۲۴ ساعت قرار داده شد تا خشک شود. نمونه خشک شده در دمای 500 درجه سانتی­گراد به­مدت ۴۸ ساعت در کوره الکتریکی قرار داده شد (کلسینه کردن) تا پودر به­نسبت سفید رنگی حاصل شود. سپس، 20 گرم از نمونه به ۱۶۰ میلی­لیتر محلول (M ۵/۲) NaOH اضافه گردید. محلول در یک ظرف در بسته به­مدت ۳ ساعت بر روی هم­زن و در دمای 40 درجه سانتی­گراد نگهداری شد. پس از صاف کردن، محلول باقی­مانده در زیر صافی با ۴۰ میلی­لیتر آب مقطر شسته شد. سپس اسیدسولفوریک ( M۵) تحت شرایط کنترل­شده در حین هم­خوردن محلول تا ۲ pH< اضافه گردید. سپس آمونیوم هیدروکسید اضافه گردید تا ۵/۸ pH> شود. محلول به­مدت ۳ ساعت در دمای اتاق نگهداری شد. رسوب به­دست آمده چندین مرتبه با آب دیونیزه گرم شسته شد و در نهایت در ۵۰ درجه سانتی­گراد به­مدت ۴۸ ساعت در آون خشک گردید.

در نهایت ویژگی­های مورفولوژیکی، ساختار کریستالی، ترکیب شیمیایی، مساحت سطح ویژه و اندازه ذرات پودر سیلیس سنتز شده توسط روش­های مختلفی مانند میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، پراش اشعه ایکس (XRD)، فلوئورسانس اشعه ایکس (XRF)، پراکندگی نور دینامیکی (DLS) و تکنیک BET ارزیابی گردید.

از روش SEM می­توان برای دست­یابی به اطلاعاتی مانند شکل، اندازه و حتی ترکیب شیمیایی نانوذرات استفاده کرد. هم­چنین، تکنیک XRD برای تعیین ساختار کریستالی مواد و تعیین درصد فازها بسیار پرکاربرد است. از سوی دیگر، از روش XRF می­توان عناصر موجود در یک نمونه را شناسایی کرد و هم­چنین مقدار کمی آن­ها را نیز تعیین کرد. این روش به­خصوص برای نمونه­های معدنی نتایج خوبی را ارائه می­کند. روش XRF به­دلیل سرعت عمل، دقت مناسب و عدم وابستگی­به شخص آنالیز کننده، جایگزین مناسبی برای سایر روش‌های آنالیز شیمی در شناسایی مواد است. علاوه­بر این، از روش DLS برای تعیین توزیع ذرات موجود در محلول‌ها و سوسپانسیون­ها استفاده می­شود. در نهایت، سیستم BET براساس سنجش حجم گاز (به­طور معمول نیتروژن) جذب و واجذب شده توسط سطح ماده در دمای ثابت (نیتروژن مایع) کار می­کند. این روش برای اندازه­گیری مساحت سطح ویژه و تعیین میزان تخلخل نانومواد استفاده می­شود.

یافته­ها

پودر سیلیس به­ دست آمده بعد از مرحله کلسینه کردن، رنگ خاکستری مایل به سفید دارد. می­ توان گفت که بخش آلی (به­طور عمده کربن) موجود در گیاه به­طور کامل در این مرحله حذف شده است. طبق تحقیقات صورت گرفته بر روی خاکستر گیاه دم‌اسب، رنگ قهوه­ای بیانگر این است که مقدار زیادی از مواد ارگانیک در خاکستر وجود دارد و در نتیجه سیلیس با درصد خلوص کم­تری به­دست می­آید (28).

در جدول 1 نتایج آزمون XRF (S4 PIONEER از شرکت Bruker آلمان) استفاده شده برای تعیین درصد عناصر تشکیل دهنده ذرات 2Sio به دست آمده از گیاه دم‌اسب ارائه شده است. از این جدول به­خوبی مشاهده می­گردد که ترکیب اصلی خاکستر گیاه دم‌اسب پس از مراحل متعدد شست­و­شو حاوی حدود 97 درصد 2Sio است. اما هم­چنان برخی از عناصر دیگر در ترکیب باقی مانده­اند که مجموع آن­ها در حدود 5/2 درصد است. در تحقیقی دیگر بر روی گیاه دم‌اسب که در دمای 500 درجه سانتی­­گراد کلسینه شده است، مشاهده گردید که ترکیب اصلی خاکستر گیاه دم‌اسب حاوی 6/59 درصد 2Sio است. در همان تحقیق پس از کلسینه در دمای 500 درجه سانتی­­گراد و شست­وشو با اسید، این مقدار به 5/93 درصد رسیده است (28،19). هم­چنین طبق تحقیقات مقدار درصد 2Sio به­دست آمده از خاکستر پوسته برنج پس از کلسیناسون و اسیدشویی در حدود 5/98 به­دست آمده است (29).

جدول 1- ترکیب شیمیایی پودر به­دست آمده از گیاه دم‌اسب بعد از کلسیناسیون و اسیدشویی

مقدار (wt./wt. %)

 

ترکیب

50/97

 

2SiO

74/0

 

5O2Al

60/0

 

O2Na

38/0

 

5O2P

22/0

 

3O2Cr

17/0

 

3O2Fe

16/0

 

CaO

11/0

 

MgO

6/99

 

جمع

 

شکل 1 الگوی XRD پودر سیلیس به­دست آمده با خلوص بالا را نشان می­دهد. همان­طورکه از الگو مشاهده می­گردد، تنها یک پیک پهن در محدوده 15 تا 30 درجه وجود دارد که نشان­دهنده ساختار آمورف سیلیس به­دست آمده است. به­عبارت دیگر عدم وجود پیک­های باریک با شدت بالا، نشان­دهنده عدم وجود ساختارهای کریستالی سیلیس مانند کوارتز یا کریستوبالیت است. نتیجه به­دست آمده با دیگر مشاهدات گزارش شده، برای سیلیس به­دست آمده از سبوس برنج مطابقت دارد. هم­چنین با گزارش­های دیگر، بر روی سیلیس به­دست آمده از پوسته برنج و آندوکرپ نارگیل مطابق است (30). محققان دیگری نیز این پیک را برای نانوسیلیس به­دست آمده از سبوس برنج پس از فرآیند اسیدشویی در همین محدوده مشاهده کردند (31).

 

شکل 1- الگوی XRD ترکیب پودر به­دست آمده از گیاه دم­اسب پس از کلسناسیون و اسیدشویی

 

نمودار به­دست آمده از آزمون DLS (Nano Partice Analyzer SZ-100) برای خاکستر به­دست آمده از گیاه دم‌اسب پس از شست­و­شو در شکل 2 ارائه شده است. از این شکل می­توان به این نتیجه رسید که توزیع اندازه ذرات تنها در یک گستره قرار دارد و میانگین به­دست آمده برای آن­ها در حدود 150 نانومتر است.

شکل 2- نتیجه آزمون DLS برای پودر به-دست آمده از گیاه دم اسب

مورفولوژی نانوذرات سیلیس توسط روش SEM (ZEISS SIGMA 500 VP) مشاهده گردید. در شکل 3 نمونه­ای از تصاویر به­دست آمده ارائه شده است. توزیع اندازه ذرات کمابیش یکنواخت و میانگین اندازه‌ی آن­ها در حدود 30 نانومتر است. هم­چنین شکل ذرات کمابیش کروی است. البته میانگین اندازه‌ به­دست آمده برای ذرات در مقایسه با آزمون DLS به مراتب کوچک­تر است. علت این امر تأثیر قطر هیدرودینامیکی بر نتایج DLS است. به­عبارت ساده­تر قطر به­دست آمده از آزمون DLS به­طور معمول بزرگ­تر از مشاهده­های مستقیم میکروسکوپی است. در مطالعه­ای با استفاده از SEM گزارش شده است که نانو ذرات سیلیس به­دست آمده از گیاه دم‌اسب در حالت خشک به­طور معمول به­هم پیوسته­اند. علاوه­براین، اندازه ذرات تجمع یافته مشاهده شده در آن مطالعه در حدود 300 نانومتر گزارش شده است (4).

 

شکل 3- تصویر SEM نانوذرات سیلیس به­دست آمده از گیاه دم­اسب

نتایج به­دست آمده از آزمون BET در جدول 2 ارائه شده است. همان­گونه که مشاهده می­گردد، مقدار به-دست آمده برای مساحت سطح ویژه در نمونه‌ سنتز شده در این پژوهش، به­نسبت بالا است. در سایر مطالعه­های صورت گرفته بر روی گیاه دم‌اسب کلسینه شده در دمای 500 درجه سانتی­­گراد، این مقدار برای مساحت سطح ویژه /g2 m 54، برای قطر حفرات 28/50  نانومتر به­دست آمده است. هنگامی که خاکستر این گیاه علاوه­بر کلسینه شدن در دمای 500 درجه سانتی­­گراد با اسید نیز شسته شد، مساحت سطح به­ ویژه به حدود /g2 m330 و قطر حفرات به 21/8 نانومتر رسیده است (19). بالا بودن عدد مساحت سطح ویژه در پژوهش فعلی می­تواند به تعدد مراحل شست­وشو در هنگام آماده‌سازی سیلیس از خاکستر گیاه دم‌اسب مربوط باشد. به­عبارت دیگر این مراحل منجر به خروج بیش­تر ناخالصی­ها از ساختار سیلیس و ایجاد تخلخل در نانوذرات شده است.

جدول 2 -نتایج آزمون BET پودر به­دست آمده از گیاه دم اسب

حجم کل حفرات

/g)2 (cm

قطر حفرات

(nm)

مساحت سطح ویژه

(m2/g)

21/1

6/11

414

بحث

نانوذرات سیلیکا می­توانند توسط طیف­های گسترده­ای از روش­ها، شامل روش سل-ژل، روش سنتز هیدروترمال، سنتز flame، تکنیک میکروامولسیون برگشتی تهیه شوند. عامل­دار کردن نانوذرات سلیکا، ممکن است توسط روش­های پیوندی و هم­رسوبی انجام شود.

طبق تحقیقات انجام گرفته بر روی گیاه Equisetum arvense، خاکستر این گیاه بیش­تر از 2Sio تشکیل شده است (98-81 درصد) (32) که درصد 2Sio به­دست آمده در این پژوهش (5/97 درصد) برای گیاه دم­اسب مورد استفاده، نزدیک به بالاترین درصد، گزارش شده است. سایر نویسندگان با انجام تیمار اسیدی خاکستر پوسته برنج، سطوح مشابهی از سیلیس خالص (بیش از 96 درصد) را به­دست آوردند(6).  

گزارش شده است که pH مراحل آماده­سازی و دمای کلسینه کردن بر کیفیت سیلیس به­دست آمده از زیست­توده گیاهان تأثیر می­گذارند (32). کلسینه کردن منجر به تجزیه ترکیب­های کربنی به مونوکسیدکربن و خروج آب ساختاری می­گردد و ترکیب­های سیلیکاتی را به سیلیس تبدیل می­کند (28). سیلیس به­دست آمده از این طریق شبیه به لیگنین و زیست تقلید شده است و بنابراین از ذرات متخلخل نانومتری تشکیل است. این نانوذرات می­توانند بسته به دمای کلسینه شدن به ذرات میکرومتری تبدیل شوند. در واقع دمای کلسینه کردن، مساحت سطح ویژه سیلیس و رنگ آن را تعیین می­کند. براساس تحقیقات (28)، کم­ترین دمای کلسیه کردن در فرایند استخراج سیلیس از زیست­توده گیاهان که منجر به تولید نانوذرات سیلیس سفید رنگ با بیش­ترین مساحت سطح ویژه می­گردد، دمای حدود 500 درجه سانتی­­گراد است. افزایش دمای کلسینه شدن، باعث کاهش مقدار مساحت سطح ویژه می­شود که این کاهش می­تواند به­دلیل نفوذ و به­هم پیوستن ذرات ریز و رشد ذرات درشت و در نتیجه افزایش میانگین اندازه ذرات و کاهش سطح کلی مرتبط باشد. در بررسی صورت گرفته بر روی نمونه‌های Equisetum hyemale در محدوده دمای کلسینه شدن از350 تا 700 درجه سانتی­گراد، بهترین نتیجه برای سطح ویژه در دمای 500 درجهی سانتی­گراد به­دست آمده است (19). اگرچه، در مطالعه دیگری بر روی خاکستر ضایعات نیشکر به­دست آمده از سوزاندن ضایعات نیشکر، که می­تواند شامل بسیاری از ناخالصی­های مختلف، به­ویژه نمک و گونه­های کربن باشد، پس از انجام مراحل پیش تیمار، تحت دمای400 درجه سانتی­گراد و توسط واکنش با سدیم­هیدروکسید، سیلیکا از خاکستر ضایعات نیشکر استخراج شد (34). در این مطالعه نیز سیلیکا با خلوص بالایی (بیش از 99 درصد) به­دست آمد.

در پژوهش حاضر، چندین مرتبه شست­و­شو با اسید انجام گرفت. دلیل چندین مرتبه شست­و­شو با اسید این است که پژوهشگران نشان دادند که درست است که آب می­تواند مقدار زیادی از پتاسیم را از بافت گیاه حذف کند. با این حال، دیگر فلزات مانند کلسیم برای حذف مؤثر، نیاز به اسیدی شدن دارند (32). در واقع، شست­وشو با اسید یکی دیگر از مراحل اصلی تأثیرگذار بر روند تولید نانوذرات سیلیس متخلخل از منابع زیست­توده است. در نتیجه عامل مهم بعدی در سنتز نانوذرات سیلیس با خلوص بالا، تعداد چرخه شست­وشو با اسید است که بر روی مساحت سطح ویژه پودر سیلیس تأثیر می­گذارد. گزارش شده است که افزایش چرخه شست­وشو با اسید منجر به افزایش مساحت سطح ویژه می­شود (32).

در نتایج به­دست آمده از این تحقیق به­خوبی مشهود است که مساحت سطح ویژه به­دست آمده (/g2m 414) در مقایسه با دیگر پژوهش­های صورت گرفته قبلی (/g2m 54) به­طور قابل ملاحظه­ای بالاتر است (19). pH مراحل فرآوری نیز بر روی مساحت سطح ویژه ذرات سیلیس به­دست آمده تأثیر می­گذارد. به­عبارت دیگر، هنگامی­که نمونه گیاهی با اسید شسته شود، نه تنها مواد معدنی نظیر سدیم، پتاسیم و کلسیم حذف می­شوند، بلکه این امر ممکن است پکتین­ها و همی­سلولز­های موجود در ساختار نمونه گیاهی را نیز حل کند (31). هم­چنین در طی این فرآیند، ممکن است سلولز آمورف نیز حل شود (31). هم­چنین در طی این فرآیند، ممکن است سلولز آمورف نیز حل شود (33). در این فرآیند، حدود 95 درصد مواد معدنی و 65 درصد مواد آلی حذف می­شوند. در نتیجه، محصول به­دست آمده پس از اسیدشویی، یک ماده متخلخل است (35،32،19).

نتیجه­گیری

در این تحقیق، از گیاه دم­اسب Equisetum telmateia Ehrh. به­عنوان منبع سیلیس برای تهیه نانوذرات سیلیس متخلخل استفاده شد. نتایج به­دست آمده نشان داد که این گیاه را می­توان به­عنوان مواد اولیه برای تولید نانوذرات سیلیس استفاده کرد. پودر سیلیس به­دست آمده از خاکستر گیاه دم­اسب پس از کلسینه کردن در دمای 500 درجه سانتی­گراد و مراحل متعدد اسیدشویی دارای خلوص بالا (5/97 درصد)، ساختار آمورف، سطح ویژه به نسبت بالا (حدود /g2m 410) و متوسط اندازه ذرات حدود 30 نانومتر است. بنابراین، بیوسیلیس به­دست آمده از گیاه دم­اسب می­تواند یک گزینه مناسب به­عنوان مواد اولیه در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

منابع

1- Serrano E, Rus G, Garcia-Martinez J. Nanotechnology for sustainable energy. Renew Sustain Energy Rev. 2009;13(9):2373–84.

2- Thuadaij N, Nuntiya A. Preparation of nanosilica powder from rice husk ash by precipitation method. Chiang Mai J Sci. 2008;35(1):206–11.

3- Gaffet E. Nanomaterials: a review of the definitions, applications, health effects. How to implement secure development nano materiaux: une revue des definitions, des applications, des effets sanitaires et des moyensa mettre en oeuvre pour un developp. arxiv Prepr arxiv. 2011;1(10):6220-6.

4- Senff L, Hotza D, Repette WL. Rhelogycal behaviour of cement pastes with addition of silica fume, nanosilica and polycarboxilic dispersant. Matéria (Rio Janeiro). 2010;15(1):12–20.

5- Sapei L. Characterisation of silica in Equisetum hyemale and its transformation into biomorphous ceramics. 2007.s

6- Wang W, Martin JC, Zhang N, Ma C, Han A, Sun L. Harvesting silica nanoparticles from rice husks. J Nanoparticle Res. 2011;13(12):6981–90.

7- Barik TK, Sahu B, Swain V. Nanosilica—from medicine to pest control. Parasitol Res. 2008;103(2):253. 

8- Mellaerts R, Houthoofd K, Elen K, Chen H, Van Speybroeck M, Van Humbeeck J, et al. Aging behavior of pharmaceutical formulations of itraconazole on SBA-15 ordered mesoporous silica carrier material. Microporous Mesoporous Mater. 2010;130(1–3):154–61.  

9- Napierska D, Thomassen LCJ, Lison D, Martens JA, Hoet PH. The nanosilica hazard: another variable entity. Part Fibre Toxicol. 2010;7(1):39.

10- Slowing II, Vivero-Escoto JL, Wu C-W, Lin VS-Y. Mesoporous silica nanoparticles as controlled release drug delivery and gene transfection carriers. Adv Drug Deliv Rev. 2008;60(11):1278–88.

11- Slowing II, Trewyn BG, Giri S, Lin V-Y. Mesoporous silica nanoparticles for drug delivery and biosensing applications. Adv Funct Mater. 2007;17(8):1225–36.

12- Subbiah R, Veerapandian M, S Yun K. Nanoparticles: functionalization and multifunctional applications in biomedical sciences. Curr Med Chem. 2010;17(36):4559–77.

13- BernArdos A, KouvrimsKá L. Applications of mesoporous silica materials in food-a review. Czech J Food Sci. 2013;31(2):99–107.

14- Holzhüter G, Narayanan K, Gerber T. Structure of silica in Equisetum arvense. Anal Bioanal Chem. 2003;376(4):512–7.

15- Law C, Exley C. New insight into silica deposition in horsetail (Equisetum arvense). BMC Plant Biol. 2011;11(1):112. 

16- Hassan AF, Abdelghny AM, Elhadidy H, Youssef AM. Synthesis and characterization of high surface area nanosilica from rice husk ash by surfactant-free sol--gel method. J sol-gel Sci Technol. 2014;69(3):465–72.

17- Liu S-H, Kuok C-H. Preparation of stable tetraethylenepentamine-modified ordered mesoporous silica sorbents by recycling natural Equisetum ramosissimum. Chemosphere. 2018;191:566–72.

18- Ludueña L, Fasce D, Alvarez VA, Stefani PM. Nanocellulose from rice husk following alkaline treatment to remove silica. BioResources. 2011;6(2):1440–53.

19- Carneiro ME. Obtaining nano silica from Equisetum arvenses L and their use in the modification of veneers of schizolobium parahyba var. amazonicum (Huber ex Ducke) wood. Ph. D. thesis, Federal University of Parana, Curitiba, Brazil (in Portuguese); 2012.

20- Espindola-Gonzalez A, Mart’inez-Hernández AL, Angeles-Chávez C, Castano VM, Velasco-Santos C. Novel crystalline SiO 2 nanoparticles via annelids bioprocessing of agro-industrial wastes. Nanoscale Res Lett. 2010;5(9):1408.

21- Fortunati E, Puglia D, Monti M, Peponi L, Santulli C, Kenny JM, et al. Extraction of cellulose nanocrystals from Phormium tenax fibres. J Polym Environ. 2013;21(2):319–28.

22- Sapei L, Nöske R, Strauch P, Paris O. Isolation of mesoporous biogenic silica from the perennial plant Equisetum hyemale. Chem Mater. 2008;20(5):2020–5.

23- Sheltami RM, Abdullah I, Ahmad I, Dufresne A, Kargarzadeh H. Extraction of cellulose nanocrystals from mengkuang leaves (Pandanus tectorius). Carbohydr Polym. 2012;88(2):772–9.

24- Rahman IA, Padavettan V. Synthesis of silica nanoparticles by sol-gel: size-dependent properties, surface modification, and applications in silica-polymer nano composites—a review. J Nanomater. 2012;2012:8.

25- Dos Santos Jr JG, Blanco MM, Do Monte FHM, Russi M, Lanziotti V, Leal L, et al. Sedative and anticonvulsant effects of hydroalcoholic extract of Equisetum arvense. Fitoterapia. 2005;76(6):508–13.

26- Gandini A, Lacerda TM. From monomers to polymers from renewable resources: Recent advances. Prog Polym Sci. 2015;48:1–39.

27- Assefi M, Davar F, Hadadzadeh H. Green synthesis of nanosilica by thermal decomposition of pine cones and pine needles. Adv Powder Technol. 2015;26(6):1583–9.

28- Carneiro ME, Magalhães WLE, BOLZON DE MUÑIZ GI, Nisgoski S, Satyanarayana KG. Preparation and characterization of nano silica from Equisetum arvenses. Embrapa Florestas-Artigo em periódico indexado. 2015;

29- Ferreira CS, Santos PL, Bonacin JA, Passos RR, Pocrifka LA. Rice Husk Reuse in the Preparation of SnO2/SiO2Nanocomposite. Mater Res. 2015;18(3):639–43.

30- Freitas JCC, Emmerich FG, Bonagamba TJ. High-resolution solid-state NMR study of the occurrence and thermal transformations of silicon-containing species in biomass materials. Chem Mater. 2000;12(3):711–8.

31- Smirnova LG, Grunin YB, Krasil’nikova S V, Zaverkina MA, Bakieva DR, Smirnov E V. Study of the structure and sorption properties of some types of cellulose. Colloid J. 2003;65(6):778–81.

32- Mattos BD, Gomes GR, de Matos M, Ramos LP, Magalhães WLE. Consecutive production of hydroalcoholic extracts, carbohydrates derivatives and silica nanoparticles from equisetum arvense. Waste and biomass valorization. 2018;9(11):1993–2002.

33- Zhang Y-HP, Himmel ME, Mielenz JR. Outlook for cellulase improvement: screening and selection strategies. Biotechnol Adv. 2006;24(5):452–81.

34- Rovani S, Santos JJ, Corio P, Fungaro DA. Highly pure silica nanoparticles with high adsorption capacity obtained from sugarcane waste ash. ACS omega. 2018 Mar 5;3(3):2618-27.

35- Nandiyanto ABD, Kim S-G, Iskandar F, Okuyama K. Synthesis of spherical mesoporous silica nanoparticles with nanometer-size controllable pores and outer diameters. Microporous Mesoporous Mater. 2009;120(3):447–53.

 


[1] Equisetum

[2] Equisetum arvensis

[3] Holzhuter

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/4/4 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/4/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb