دوره 10، شماره 39 - ( 4-1399 )                   جلد 10 شماره 39 صفحات 90-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Bazarcheh Shabestari N, Hajirezaei M. Molecular identification of lactobacilli isolated from traditional cheeses of Bandar Abbas city. NCMBJ 2020; 10 (39) :79-90
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1293-fa.html
بازارچه شبستری نیلوفر، حاجی رضایی معصومه. شناسایی مولکولی لاکتوباسیل های جدا شده از پنیرهای سنتی شهرستان بندرعباس. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 10 (39) :79-90

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1293-fa.html


گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران
متن کامل [PDF 4704 kb]   (1443 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (3113 مشاهده)
متن کامل:   (2061 مشاهده)

شناسایی مولکولی لاکتوباسیل­های جدا شده از پنیرهای سنتی شهرستان بندرعباس

نیلوفر بازارچه شبستری، معصومه حاجی رضایی*

گروه میکروبیولوژی، واحد کرمان،دانشگاه آزاد اسلامی،کرمان،ایران


 

چکیده:

سابقه و هدف: لاکتوباسیل‌ها ارگانیسم‌هایی گرم‌مثبت، کاتالاز منفی، بدون اسپور و میله‌ای شکل هستند. تاکنون بیش از 90 گونه از این باکتری‌ها شناخته شده است. سوش‌های متعددی از لاکتوباسیل‌های پروبیوتیک در طیف وسیعی از محصولات غذایی انسان وجود دارد. شناسایی این باکتری‌ها در محصولات لبنی سنتی، امکان استفاده از آن­ها را در تولید فرآورده‌های لبنی صنعتی مطبوع‌تر فراهم می­آورد. انتخاب روش­های قابل‌اطمینان، برای شناسایی لاکتوباسیل‌ها از اهمیت خاصی برخوردار است. روش‌های بیوشیمیایی ‌وقت­گیر و ابهام‌آمیز هستند. روش‌های مولکولی، مناسب‌تر و دقیق‌تر بوده و می­توانند جایگزین روش­های قبلی شوند. هدف از این تحقیق، جداسازی لاکتوباسیل‌ها از فلور موجود در پنیر سنتی شهرستان بندرعباس و شناسایی آن­ها با استفاده از روش مولکولی PCR به­عنوان یک ابزار مؤثر در شناسایی سویه‌های جدا شده است.

مواد و روش­ها: تعداد50 نمونه پنیر سنتی از شهرستان بندرعباس جمع­آوری و سویه‌های لاکتوباسیل توسط روش‌های فنوتیپی جدا شدند. برای شناسایی مولکولی آن­ها، از پرایمرهای s rRNA16 استفاده گردید. سپس محصول PCR جهت توالی­یابی به شرکت پویا ژن گستر ارسال شد. توالی‌های به‌دست‌آمده در بانک ژنی NCBI بلاست شدند.

یافته­ها: در مجموع 3 سویه لاکتوباسیل شامل لاکتوباسیلوس پلانتاریوم (Lactobacillus plantarum لاکتوباسیلوس هلوتیکوس (Lactobacillus helveticus) و لاکتوباسیلوس مورینوس (Lactobacillus murinus) شناسایی شد.

نتیجه­گیری: این سه سویه کیفیت محصولات لبنی این منطقه را تأمین نموده و پتانسیل کاربرد در محصولات تولید شده در صنعت را دارا هستند.

واژه­های کلیدی: لاکتوباسیل، پنیر، s rRNA16، تعیین توالی، PCR.


 

 

مقدمه

در صنعت به­دلیل توانایی باکتری­های اسیدلاکتیک در تولید اسیدلاکتیک و هم­چنین به­ علت ایجاد طعم­های مختلف، ترکیب­های مغذی و بافت مناسب از این باکتری­ها به­عنوان نگهدارنده و استارتر جهت تولید پنیر، تخمیر غذاهای گیاهی و گوشت، تولید شراب و آب­جو استفاده می­شود (1). مهم­ترین جنس‌های باکتری‌های اسیدلاکتیک شامل:  لاکتوباسیلوس، لاکتوکوکوس، انتروکوکوس، استرپتوکوکوس، پدیوکوکوس، لوکونوستوک و بیفیدوباکتریوم هستند. باکتری‌های اسیدلاکتیک،

 

باکتری‌های گرم‌مثبت، بی‌حرکت، بدون اسپور، کاتالاز منفی، احیا نیترات منفی، سیتوکروم اکسیداز منفی هستند که قادر بـه ذوب ژلاتـین و تولیـد ایندول نیستند. در حال حاضر بیش از صد گونه از این جنس شناسایی شده است (4-2). جنس لاکتوباسیلوس بزرگ­ترین جنس در گروه باکتری‌های اسیدلاکتیک هتروژن است. لاکتوباسیلوس‌ها باکتری‌های میله­ای شکل به­طول 10-1 و عرض 2/1-5/0 میکرون هستند. این باکتری‌ها با این­که فاقد کاتالاز و سیتوکروم اکسیداز هستند، ولـی در مجـاورت اکسیژن هوا رشد مـی­کننـد و میکروآئروفیـل بـوده، در حضور هوا رشد کمی دارند و وجود 5% دی اکسـیدکربن در محیط باعث تحریک رشد آن­ها می­شود. دمای بهینـه رشد آن­ها بین 40-30 درجـه سلسـیوس است امـا توانایی رشد تا دمـای 53-50 درجـه سلسـیوس را نیـز دارند.

لاکتوباسیل‌ها قدرت تحمـل اسـید را در محـیط داشته و هرچند pH بهینه برای رشـد آن­هـا 8/5- 5/5 است اما به‌طورکلی در pH کم­تر از 5 نیـز قادر بـه رشد هستند، برای تأمین انرژی هیدرات‌های کربن را مورداستفاده قـرار داده، اسیدلاکتیک تولید می‌کنند (5). سویه­های لاکتوباسیلوس باعث تقویت سد مخاطی روده شده که این امر موجب حفظ و ارتقاء سطح ایمنی می­شود. هم­چنین سبب کاهش میزان بیماری­های التهابی روده و سندرم روده تحریک­پذیر می­شود. (6).

پنیر یکی از فرآورده­های تخمیری مهم شیر در سطح جهان است. هر چند پنیرهای صنعتی به­دلیل پاستوریزاسیون، کیفیت بهداشتی بهتر و بافت یکنواخت-تری دارند ولی به­دلیل پاستوریزاسیون و استفاده از آغازگرهای تجاری مشخص طعم پنیرهای سنتی را ندارند و از لحاظ برخی ویژگی­های حسی بسیار ضعیف هستند. پنیرهای سنتی به­دلیل تنوع جنس و گونه­های میکروبی محلی و بومی موجود در شیرها، دارای دامنه طعمی گسترده­تری هستند (7). برای تولید پنیرهای صنعتی با طعم­های مناسب، لازم است از آغازگرهای بومی بعد از پاستوریزاسیون استفاده گردد (4) در سال­های اخیر سویه­های بومی لاکتوباسیل­ها به­دلیل ویژگی­هایی هم­چون مقاومت ذاتی به فاژهای مخرب، خاصیت ضدمیکروبی و توانایی در تولید طعم و بوی مطلوب در تهیه انواع غذاها و فرآورده­های تخمیری مورد توجه قرار گرفته­اند. به­عنوان مثال از لاکتوباسیلوس دلبروکی (lactobacillus delbrueckiiلاکتوباسیلوس هلوتیکوس (Lactobacillus helveticus) و لاکتوباسیلوس لاکتیس (lactobacillus lactis) به­عنوان استارتر جهت تولید پنیرهای سفت استفاده می­کنند (8،9). لذا آگاهی از فلور باکتری­های اسیدلاکتیکی موجود در پنیرهای سنتی امکان تهیه آغازگر برای تولید محصولات صنعتی سالم­تر، استاندارد و با طعم بهتر را فراهم می­کند (10). در همین راستا مطالعه­های گسترده­ایی برای شناسایی این باکتری­ها در محصولات غذایی مختلف صورت گرفته است. در آفریقای جنوبی محصولات لبنی سنتی مورد بررسی قرار گرفتند و لاکتوباسیوس پلانتاروم (Lactobacillus plantarum) و لاکتوباسیلوس دلبروکی در آن­ها شناسایی شدند (11). در کنیا نیز لاکتوباسیلوس پاراکازئی (lactobacillus paracaseiلاکتوباسیلوس فرمنتوم (lactobacillus fermentumلاکتوباسیلوس پلانتاریوم و لاکتوباسیلوس اسیدو فیلوس (lactobacillus acidophilus) در محصولات لبنی سنتی شناسایی شدند (12). در سال 2005 از ماست سنتی لاکتوباسیل دلبروکی جداسازی شد (13). در سال 2007 نیز از محصولات لبنی سنتی به نام کاساوا در آفریقای جنوبی سه گونه از لاکتوباسیل­ها به نام­های لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس پنتاسوس(lactobacillus pentosus) و لاکتوباسیلوس پلانتاروم جداسازی و شناسایی شدند (14).

در کشور صربستان با مطالعه بر روی محصول سنتی کاجماک سه گونه لاکتوباسیوس پاراکازئی، لاکتوباسیلوس کفیری و لاکتوباسیلوس پلانتاروم را شناسایی و جداسازی کردند (15).

در ایران به­منظور تهیه محصولات با کیفیت بالاتر مطالعه هایی بر روی لاکتوباسیلوس­ها صورت گرفته است. گروهی از محققین لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پاراکازئی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس پنتاسوس را از پنیر شناسایی کردند (16،17). 

لاکتوباسیل­های موجود در برخی از فرآورده­های لبنی استان­های کرمانشاه، کردستان، لرستان مرکزی و ایلام هم­چون ماست، دوغ و شیر نیز جداسازی و شناسایی شدند (3).

 در تحقیقی مشابه در سال 2011، Hasani و همکاران نیز گونه­ های متعلق­ به لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس کازئی را از پنیر لیقوان جداسازی کردند(18).

Tafvizi و همکاران نیز در سال 2013 از ترخینه و دوغ براساس توالی­یابی ناحیه 16sRNA چهار سویه با تشابه بالا به لاکتوباسیلوس کازئی جداسازی و شناسایی کردند (19).

استان هرمزگان باتوجه­به وجود قومیت­های مختلف در آن، دارای انواع غذاهای سنتی به‌ویژه فرآورده‌های حاصل از شیر است. پنیر باتوجه­به ویژگی­های تنوع طعمی و امکان اضافه کردن انواع افزودنی‌ها به آن نسبت­به دیگر فرآورده­ها دارای تنوع بیش­تری است. هدف از تحقیق حاضر جداسازی و شناسایی لاکتوباسیل‌های موجود در پنیر سنتی شهرستان بندرعباس به­روش مولکولی است. این اقدام اولین قدم برای توسعه یک آغازگر جهت استفاده در سطح صنعتی برای تولید محصولات سالم و باطعم و بافت بهتر است.

مواد و روش­ها

نمونه­گیری

تعداد 50 نمونه پنیر سنتی در بهار 1397 از شهر بندرعباس در استان هرمزگان، تحت شرایط استریل در فالکون­های درب­دار استریل جمع­آوری و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل شدند. در آزمایشگاه نمونه­ها در شرایط استریل و در دمای 4 درجه سلسیوس تا زمان انجام مراحل بعدی، نگهداری شدند (20).

آماده‌سازی نمونه‌ها

5 گرم نمونه تحت شرایط استریل به 45 میلی‌لیتر محلول استریل سیترات سدیم (ایلیا طب،ایران) ( 2% وزنی/حجمی) اضافه شد و به­ مدت 1 دقیقه روی شیکر قرار داده شد. سپس محلول رویی به­عنوان رقت 1-10برای تهیه رقت‌های بعدی (رقت‌های 2-10 تا 6-10) مورد استفاده قرار گرفت (18).

برای جداسازی لاکتوباسیل‌ها ازسری 5 تایی، لوله­های حاوی 9 سی­سی سرم فیزیولوژی استریل استفاده گردید. 100 میکرولیتر از هر رقت بر روی محیط کشت اختصاصی MRS آگار استریل (های­مدیا، هند)، به­روش پخش کردن کشت داده شد. به­مدت 72 ساعت در دمای 30 درجه سلسیوس در جار بی­هوازی و با استفاده از گاز پک نوع A (مرک، آلمان) گرمخانه­گذاری شد. کشت‌ها در دو تکرار انجام و در بازه زمانی 48 الی 72 ساعت، نمونه­های کشت داده شده از لحاظ وجود یا عدم وجود لاکتوباسیل مورد بررسی قرار گرفتند. (21).

کلنی‌هایی که ازلحاظ شکل، اندازه، کدر یا شفاف بودن (قوام) و سایر ویژگی‌های ظاهری متفاوت بودند، به­صورت جداگانه به­منظور دریافت کلنی­های تک روی محیط MRS آگار (های­ مدیا، هند) 2 الی3 بار کشت داده شد و به­مدت 72 ساعت، دمای 30 درجه سلسیوس در جار بی­هوازی و با استفاده از گاز پک نوع A گرمخانه­گذاری گردید. سپس تمامی کلنی‌های مذکور از لحاظ شکل ظاهری، واکنش گرم و آزمون کاتالازی مورد آزمایش قرار گرفتند (18). تمامی باکتری­های گرم مثبت،کاتالاز منفی بدون اسپور به­عنوان لاکتوباسیل در نظر گرفته شدند.

تعیین الگوی تخمیر کربوهیدرات­ها

پس از استریلیزاسیون محیط کشت فنل رد براث (مرک، آلمان)، قندهای موردنظر (شامل: گلوکز، سوربیتول، آرابینوز، لاکتوز، گالاکتوز، مانیتول و سوکروز) (مرک، آلمان) با غلظت %10 به محیط اضافه شدند. سپس باکتری موردنظر به لوله­ها تلقیح شد. تبدیل رنگ قرمز به زرد نشانه تخمیر قند در نظر گرفته شد (22).

آزمون همولیز

به­منظور بررسی انواع همولیز ( آلفا، بتا، گاما)، جدایه­های مذکور روی محیط بلادآگار (مرک، آلمان) کشت و به­مدت 24 ساعت در دمای 37 درجه سلسیوس گرمخانه­گذاری گردید. (23).

آزمون حرکت و تولید ایندول

از محیط SIM (مرک، آلمان) جهت بررسی توانایی جدایه­های مذکور از نظر حرکت و قدرت تجزیه تریپتوفان استفاده شد (24).

بررسی رشد باکتری در دماهای مختلف

به این منظور، جدایه­ها در محیط MRS براث (های مدیا، هند) کشت و سپس در دماهای 15 ،30 و 45 درجه سلسیوس به­مدت 24 الی 48 ساعت گرمخانه­گذاری گردیدند.

شناسایی مولکولی جدایه­های مشکوک به لاکتوباسیلوس

برای شناسایی باکتری­ها به­روش مولکولی، استخراج DNA با کیت EZ-10 SPIN COLUMN GENOMIC DNA (بیوبیسیک، کانادا) صورت گرفت و غلظت و خلوص نمونه­های استخراج شده با استفاده از اسپکتوفتومتر بررسی گردید. سپس با استفاده از پرایمرهای ناحیه S rRNA16 (تکاپوزیست، ایران) واکنش زنجیره­ای پلی­مراز انجام شد. توالی پرایمرهای مورد استفاده در جدول 1 آمده است (25،26).

محصول PCR با استفاده از ژل اگارز 5/1 درصد درکنار DNA مارکر kb 1(سیناژن، ایران) مطالعه شد و نمونه­های دارای باند bp1500 جهت تعیین توالی به شرکت پویا ژن گستر جهت تعیین توالی ارسال گردیدند.

آنالیز نتایج تعیین توالی

توالی­های به‌دست ‌آمده در سایت NCBI با ژنوم ژنوتیپ­های مختلف لاکتوباسیلوس­ها بلاست شده و ژنوتیپ نمونه‌های مورد بررسی تعیین گردید.

نتایج

آزمون­های کاتالاز و رنگ­آمیزی گرم

نمونه­های کاتالاز منفی و گرم مثبت برای ادامه کار انتخاب شدند (شکل 1).

بررسی مورفولوژیکی و رشد در دماهای مختلف

باسیل­ها و کوکوباسیل­های گرم‌مثبت کاتالاز منفی، با توانایی رشد در دماهای 15،30 و 45 درجه سلسیوس جهت ادامه کار انتخاب شدند. نتایج این مطالعه های در جدول 2 آمده است.

آزمون تخمیر قندها

نتایج تست تخمیر 7 قند، برای باکتری‌های جدا شده در جدول 3 آمده است.

آزمون همولیز

آزمون همولیز برای کلنی‌های منتخب صورت گرفت. جدایه­های 15L، 16L، 19L و 35L بدون همولیز (گاما)، 17L، 18L، 20L و 14 L همولیز کامل (بتا)، 30 L، 33L و 8L همولیز ناقص (آلفا) را نشان دادند.

شکل 1- تصویر جدایه­های لاکتوباسیل رنگامیزی شده به­روش گرم

 

بررسی تولید ایندول و حرکت (SIM)

جدایه­های L14،L15 و L18 متحرک بوده و هیچ­یک از جدایه­ها، تجزیه تریپتوفان و تولید ایندول را نداشتند.

نتایج تست­های بیوشیمیایی برای تعداد 11 جدایه از 50 نمونه پنیر سنتی با خصوصیت­های باکتری­های لاکتوباسیل در کتاب برجی مطابقت داده شد (42).

شناسایی مولکولی

 DNAکروموزومی از لاکتوباسیل­ها استخراج شد و با استفاده از جذب نوری DNA در طول موج­های 260 و 280 نانومتر و بررسی نسبت جذب در 260 به 280، غلظت و خلوص DNA استخراج شده بررسی شد. نمونه­های دارای غلظت و خلوص مناسب جهت ادامه کار انتخاب شدند. سپس واکنش PCR با استفاده از پرایمرهای s rRNA16 صورت گرفت و باندهای bp 1500 در نمونه­ها مشاهده شد(شکل 2). محصول PCR حاصل شده، تعیین توالی شد و توالی­های به‌دست‌آمده در سایت NCBI بررسی و بلاست شدند. باکتری‌های جدا شده در این تحقیق بیش­ترین تشابه نوکلئوتیدی را با لاکتوباسیلوس مورینوس (Lactobacillus murinus) (1 نمونه)، لاکتوباسیوس هلویتیکوس (6 نمونه)،گونه­های IMAU60201 (2 نمونه)، GM2 (1 نمونه)، bcbca-qi-10 (3 نمونه) ولاکتوباسیلوس پلانتاریوم (4 نمونه)گونه LR/16 داشتند.

 

1500

1000

3000

شکل 2- الکتروفورز محصول PCR  حاصل از تکثیر با پرایمرهای 16s rRNA. L:  شاخص وزن مولکولی.باند 1500 جفت بازی نمایان­گر تکثیر ناحیه 16s rRNA با پرایمرهای ذکر شده است

 

بحث

باکتری­های لاکتیکی به­طور گسترده­ای در طبیعت پراکنده­اند و به­عنوان فلور غالب در شیر و فرآورده­های آن محسوب می­شوند مطالعه­های مختلف تأثیر لاکتوباسیل­ها بر خواص حسی و فیزیکی پنیرهای سنتی را نشان می­دهد لذا استفاده از آن­ها به­عنوان آغازگر یا کمک آغازگر در تولید محصولات لبنی صنعتی اهمیت پیدا کرده و در سال­های اخیر مطالعه خصوصیت­های آن­ها مورد توجه قرار گرفته است. (20). از آنجا که لاکتوباسیل­ها در پنیرهای رسیده به تعداد زیاد یافت می­شوند، این باکتری­ها نقش عمده­ای را در رسیدن پنیرها از طریق فعالیت­های بیوشیمیایی­شان ایفا می­کنند (10). امروزه استفاده از روش­های فنوتیپی و تست­های بیوشیمیایی در شناسایی لاکتوباسیل­ها بسیار رایج است (27). ولی آنچه مسلم است این تست­ها دارای محدودیت­هایی هستند و گاه در بین تعداد زیادی جدایه، خصوصیت­های فیزیولوژیکی مشابه­ای دیده می­شود. به­علاوه نتایج این روش­ها همیشه دقیق نیست (3). نتایجی مانند نتایج تست قندها ممکن است در بسیاری از سویه­ها به­طور دقیق مشابه با سویه­های خاصی در کتاب برجی نباشند. لذا در مطالعه­های بسیاری از روش­های ژنتیکی و تعیین توالی جهت شناسایی سوش­های لاکتوباسیل­ها و تنوع میکروبی موجود در محصولات لبنی و غذایی استفاده می­شود (3،19،28-31). در تحقیق حاضراز نمونه­های پنیر سنتی شهرستان بندر عباس 50 نمونه جمع­آوری گردید. پس از بررسی­های اولیه فنوتیپی و بیوشیمیایی از روش مولکولی PCR در ناحیه S  rRNA  s16 و تعیین توالی این ناحیه جهت شناسایی باکتری­های جداشده استفاده گردید. پس از مقایسه توالی­های به­دست آمده با توالی باکتری­های دیگر موجود در پایگاه داده­های NCBI ژنوتیپ جدایه­های به­دست آمده مشخص گردید.

بررسی­ها نشان داد جدایه­های به­دست آمده در این تحقیق، شباهت نوکلئوتیدی بالایی به لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس هلوتیکوس و لاکتوباسیلوس مورینوس دارند.

در تحقیقات گذشته جداسازی لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس هلویتیکوس از محصولات پنیر لیقوان (16،18)، پنیر سنتی موجود در استان آذربایجان غربی(20)، ماست (28)، پنیر چدار (32،33)، کاتیک (34)، پنیر اسلواک برینزا (35)، شیر شتر (36)، کشک زرد ( 29( و دیگر محصولات لبنی(37) گزارش شده است.

وجود لاکتوباسیلوس مورینوس نیز توسط گروهی از محققین در محصولات لبنی تأیید شده است. این لاکتوباسیل از محصولاتی مانند دوغ سنتی (38)، ماست و پنیر مناطق هریس، سراب، اهر، ماکو و کلیبر (39) جداشده است. اثرهای مثبت لاکتوباسیلوس مورینوس در بهبود التهاب روده در موش (40) و هم­چنین بر تجمع و بیوفیلم اشرشیاکلی بررسی شده است (41). در پژوهش حاضر برای اولین ­بار لاکتوباسیلوس مورینوس از پنیر سنتی شهرستان بندرعباس جداسازی شده است. به­ نظر می­رسد لاکتوباسیلوس مورینوس، لاکتوباسیلوس هلویتیکوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم در فرآوری و کیفیت پنیرهای سنتی شهرستان بندرعباس نقش بسزایی ایفا می­کنند.

نتیجه­گیری

جمع­آوری مشخصات سویه­های بومی هر ناحیه از کشور می­تواند علاوه­بر حفظ ذخایر میکروبی و ژنتیکی، اطلاعات مفید برای استفاده­های علمی ارائه نماید. علاوه­بر این باتوجه­به هزینه زیادی که صرف واردات باکتری­های آغازگر جهت تولید پنیرهای صنعتی می­شود، با شناسایی آغازگرهای بومی وصنعتی­سازی آن­ها می­ توان از خروج ارز جلوگیری کرد. مطالعه­های نشان می­دهد آغازگرهای بومی توانایی تولید عطر و طعم مطلوب و مطابق با ذائقه ایرانی را دارا هستند. در تحقیق حاضر، پنیرهای سنتی شهرستان بندرعباس مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد این محصولات حاوی لاکتوباسیلوس مورینوس، لاکتوباسیلوس هلویتیکوس و لاکتوباسیلوس پلانتاروم هستند. این باکتری­ها در کیفیت و مزه این پنیرها مؤثر هستند لذا می­توان از آن­ها به­عنوان آغازگر در تولید پنیرهای صنعتی بهره برد.

 

 

 

جدول 1- توالی و خصوصیات پرایمرها (25)

Primer

Sequence

1525r (R)

5′-AAGGAGGTGWTCCARCC -3′

27f (F)

5′-AGAGTTTGATCMTGGCTCAG-3′

 

 

جدول2- نتایج مورفولوژی و رشد در دماهای 15،30 و 45 درجه سلسیوس

ردیف

شماره باکتری

مورفولوژی کلنی

 15

℃ 30

 45

1

8 L

محدب، سفیدرنگ، قطر حدود 1 میلی‌متر

+

+

+

2

14 L

محدب، کرم‌رنگ، قطر حدود 1 میلی‌متر

+

+

+

3

15 L

محدب، بی­رنگ، قطر حدود 1 میلی‌متر

+

+

+

4

16 L

محدب، حاشیه صاف، سفیدرنگ، قطر حدود 1 میلی‌متر

+

+

+

5

17 L

محدب، حاشیه صاف، سفیدرنگ، قطر حدود 1 میلی‌متر

-

+

-

6

18 L

محدب، حاشیه صاف، قطر حدود 1 میلی‌متر

+

+

+

7

19 L

محدب، حاشیه صاف، سفیدرنگ قطر 3-4 میلی­متر

+

+

-

8

20 L

محدب، حاشیه صاف، سفیدرنگ قطر 3-4 میلی­متر

+

+

+

9

30 L

محدب، حاشیه صاف، سفیدرنگ قطر 2-3 میلی­متر

+

+

+

10

33 L

محدب، حاشیه صاف، سفیدرنگ قطر 2-3 میلی­متر

+

+

+

11

35 L

محدب، حاشیه صاف، ریز قطر حدود 1میلی‌متر

+

+

+

 

جدول 3- تایج تست تخمیر قندها

ردیف

شماره باکتری

سوربیتول

آرابینوز

گلوکز

لاکتوز

گالاکتوز

سوکروز

مانیتول

1

8 L

+

+

+

-

-

-

+

2

14 L

+

+

+

-

-

-

-

3

15 L

+

+

+

-

-

-

-

4

16 L

-

-

+

-

-

-

-

5

17 L

-

-

+

-

-

-

-

6

18 L

+

+

+

-

-

-

-

7

19 L

-

-

+

-

-

-

-

8

20 L

+

+

+

-

-

-

-

9

30 L

+

+

+

-

-

-

-

10

33 L

+

+

+

-

-

-

-

11

35 L

-

+

+

-

-

-

-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

منابع

1- Soleymani Fard  F, Ghobadi Dana  M, Piravi Vanak  Z. Screening local Lactobacilli from Iran in terms of production of lactic acid and identification of superior strains.   BJM. 2015;15:155-166 [Persian in text full]

2- Sanders ME, Klaenhammer TR. Invited Review: The scientific basis of Lactobacillus acidophilus NCFM functionality as a probiotic. JDS. 2001; 84 (2): 319-33.

3- Ghobadi Dana M, Hatef Soleimanian A, Yakhchali B. Isolation and molecular identification of lactobacilli in some native dairy products. JRIFST.2012;2:99-116 [Persian in text full]

4- Torres-Llanez MJ, Vallejo-Cordoba B, Diaz-cinco ME, Mazorra-Manzano MA and Gonzalez-Cordova AF. Characterization of the natural microflora of artisanal Mexican Fresco cheese. J of Food Control. 2006; 17: 683-690.

5- Kooshki V, Vatan Doost J, Mortazavi A, Janat Abadi A, Hoseini S. Isolation, Biochemical and Molecular Identification of Probiotic Bacteria from Traditional Sabzevar Dairy Products. J Sabzevar Univ Med Sci.2013;5:726-737. [Persian in text full]

6- Lee B, Bak Y. Irritable bowel syndrome, gut microbiota and probiotics. JNM. 2011; 17(3): 252-66.

7- Garabal  IJ, Rodriguez-Alonsa  P and Acenteno  J. Characteization of lactic acid bacteria isolated from raw cow's milk cheese currently produced in Galicia (NW Spain). LWT Food Sci and Technol. 2008; 41(8): 1452-1458.

8- Bouton  Y., Guyot  P., Grappin  R., Preliminary characterization of microflora of Comté cheese. J. Appl. Microbiol. 1998;85  123–131

9- Coppola R, Nanni M, Iorizzo M, Sorrentino A, Sorrentino E, Chiavari C, Grazia L. Microbiological characteristics of Parmigiano Reggiano cheese during the cheesemaking and the first months of the ripening, Le Lait, INRA Editions, 2000, 80 (5) 479-490

 

10- Durlu-Ozakaya F, Xanthopoulos V, Tunail N and Litopoulou-Tzanetaki E. Technologically important properties of lactic acid bacteria isolates from Beyaz cheese made from raw ewe's milk. J of Appl Microbiol. 2001; 91: 861-870

11- Beukes, EM, Bester, BH, & Moster JF. The microbiology of South African traditional fermented milks.Int. J. Food Microbiol. 2001;  63: 189-197.

12- Mathara JM, Schillinger U, Kutima  PM, Mbugua SK, & Holzapfel WH.Isolation, identification and characterisation of the dominant microorganisms of kule naoto:The Maasai traditional fermented milk in Kenya. Int. J. Food Microbiol. 2004,94: 269-278.

13- Ayhan  K , Durlu-ozkaya  F,  & Tunail N. Commercially important characteristics of Turkish origin domestic strains of Streptococcus thermophilus and Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus . Int. J. Dairy Technol. 2005 ; 58: 150-157.

14- Kostinek  M, Specht  I , Edward VA, Pinto C, Egounlety  M, Sossa C, Mbugua S,Dortu  C, Thonart  P, Taljaard  L, Mengu M, Franz CMAP & Holzapfel WH.Characterization and biochemical properties of predominant lactic acid bacteria from fermenting cassava for selection as starter cultures. . Int. J. Food Microbiol. 2007;114(3): 342-351.

15- Jokovic N, Nikolic M, Begovic J, Jovcic  B, Savic D and Topisirovic LA. Survey of lactic acid bacteria isolated from Serbian artisanal dairy product kajmak. . Int. J. Food Microbiol.2008; 127: 305-311.

16- Ghotbi M, Soleymaniyan ZS. and Sheikh Zeinoddin M. Identification of facultative hetrofermentive in Lighvan cheese.IFSTRJ. 2010; 6(2): 145-148. [Persian in text full]

17- Lotfi  H, Hejazi  MA, Maleki ZanjanI  B. and Barzegari A. Isolation, Biochemical and Molecular identification of potentiallly probiotic bacteria from traditional dairy products from Heris andSarab regions. Journal of Food Industry Researchs. 2010 ;20 (1): 1- 17. [Persian in text full]

18- Hasani M, Farajniya S, Hesari J, Mosavi. 2008. Isolation and identification useful practical properties two species Lactobacillus from traditional Lighvan cheese. 18 the International congress food science and technology; 2008. Mashhad[Persian in text full]

19- Tafvizi F, Taj Abadi Ebrahimi M, Khejare L. Genotypic and phylogenetic study of lactobacilli producing bacteriosins isolated from local dairy products and traditional foods. JFUMS. 2012;2:84-90. [Persian in text full]

20- Ehsani A, Mahmoodi R, Hashemi M, Raeisi M. Isolation and identification of lactobacillus in traditional cheeses of West Azarbaijan province. Iran J Med Microbiol 2014 ; 9:38-43. [Persian in text full]

21- Ahamdi SM, Khamiri M, Khosroshahi A and Kashani Negad M. Isolation and identification of Lacic acid bacteria from Lighvan cheeses. J Agric Sci and Natural Res. 2008; 3(16): 80-91.

 

22- Pourahmad R, & Assadi MM.Use of isolated autochthonous starter cultures in yogurt production. Int. J. Dairy Technol. 2007; 60: 259-262

23- Izadi M, Fooladi MH, Sharifi Sirchi GH, Amini J. Isolation of Lactobacillus acidophilus from yogurt samples of Shahrbabak city and its molecular identification. JAB..2010 ; 2:1-12 [Persian in text full]

24- Winn W, S. Allen W. Janda E. Koneman G. Procop P. Schreckenberger and G. Woods Color atlas and textbook of diagnostic microbiology, 6th ed. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, PA. 2006.

25- Wawrik B, Kerkhof L, Zylstra GJ, Kukor JJ. Identification of unique type II polyketide synthase genes in soil. Appl. Environ. Microbiol. 2005.  71(5):2232-8.

 

26- Salazar O, González I, Genilloud O. New genus-specific primers for the PCR identification of novel isolates of the genera Nocardiopsis and Saccharothrix. Int. J. Syst. Evol. Microbiol. 2002.Jul 1; 52(4):1411-21.

 

27- Swearingen PA, O'sullivan DJ, Warthesen JJ. Isolation, characterization, and influence of native, nonstarter lactic acid bacteria on Cheddar cheese quality1.JDS . 2001;84(1):50-9.

28- Ebrahimi MT, Ouweh AC, Hejazi MA, Jafari P.. Traditional Iranian dairy products: A source of potential probiotic lactobacilli. Afr.J. Microbiol. Res. 2011; 4; 5(1):20-7

29- Tabatabaei Yazdi F, Vasiei A, Alizadeh Behbahani B, Mortazavi A. Study of the diversity of lactic acid bacteria isolated from Zabaly yellow wheat (Sistani) using S rRNA16 gene amplification.  FSCT2016 59:25-28. [Persian in text full]

30- Narimani T, Tarinejhad A, Hejazi M A. Isolation and identification of biochemical and molecular characteristics of Lactobacillus bacteria with probiotic potential of cow's milk and traditional yoghurt in Khoy.JFST.2015 ; 48:115-128. [Persian in text full]

31- Shi Y, Cui X, Gu S, Yan X, Li R, Xia S, Chen H, Ge J. Antioxidative and Probiotic Activities of Lactic Acid Bacteria Isolated from Traditional Artisanal Milk Cheese from Northeast China. PROBIOTICS ANTIMICRO .2018; 28:1-4.

 

32- Valence F, Richux R, Thirry A, Palva A, Lortal L S. Autolysis of Lactobacillus helveticus and Propionibacterium freudenreichii in Swiss cheeses: first evidence by using species-specific lysis markers. J DAIRY RES. 1998; 65(4):609-20.

 

33- Fortina MG, Nicastro G, Carminati D, Neviani E, Manachini PL. Lactobacillus helveticus heterogeneity in natural cheese starters: the diversity in phenotypic characteristics. J. Appl. Microbiol. 1998; 84(1):72-80.

34- Tserovska L, Stefanova S, Yordanova T. Identification of lactic acid bacteria isolated from katyk, goat’s milk and cheese, J Cult Collect. 2002; 3:48-52

35- Belicova A, Mikulasovs M, Dusinsky R. Probiotic potential and safety properties of Lactobacillus plantarum from Slovak Bryndza cheese. Biomed Res. Int. 2013;1-8

 

36- Abbas MM, Mahasneh AM. Isolation of Lactobacillus strains with probiotic potential from camels milk. Afr.J. Microbiol. Res. 2014;9; 8 (15):1645-55.

 

37- Giraffa G, Gatti M, Rossetti L, Senini L, Neviani E. Molecular diversity within Lactobacillus helveticus as revealed by genotypic characterization.  AEM.2000; 66 (4):1259-65.

38- Kawthar MA, Hanan BE, Yousif F, Ahmed EE. Molecular Characterization of Lactic Acid Bacteria Isolated from Starter Dough of Sudanese Sorghum Fermented Flat Bread (Kissra). Pakistan J Nutr 2018; 17(2):57-63.

 

39- Hejazi MA, Mokhtari Zunuzi P, Khosroshahli M, Barzegari A, Lotfi H and Alizadeh S. Molecular identification of probiotic bacteria in traditional dairy products of Azarbaijan using 16S rRNA. J. Agric. Eng. Res.2012; 13 (3):51- 62.

 

40- Pan F, Zhang L, Li M, Hu Y, Zeng B, Yuan H, Zhao L, Zhang C. Predominant gut Lactobacillus murinus strain mediates anti-inflammaging effects in calorie-restricted mice. . Microbiome. 2018;6(1):54.

 

41- Ni J, Kulkarni C, Barash E, Crissey MA, Roggiani M, Goulian M, Wu GD. Altering Nitrogen-Sensing in E.Coli Causes Changes in Cellular Aggregation and Biofilm Formation. Gastroenterology.2018; 31; 154(6);s642-s643

42- Holt J.G,Krieg NR,Sneath PHA,Staley JT,Williams ST. bergeys manual of determinative bacteriology, ninth edition.USA,LIPPINCOTT WILLIAMS AND WILKINS,2000

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/4/4 | پذیرش: 1399/4/4 | انتشار: 1399/4/4

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb