دوره 10، شماره 40 - ( 6-1399 )                   جلد 10 شماره 40 صفحات 64-51 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Shirazi M, Monajemi R, Shahanipoor K. Comparison of aqueous and alcoholic extracts of Eryngium billardieri fruit with metformin in the treatment of type 2 diabetes in male Wistar rats. NCMBJ 2020; 10 (40) :51-64
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1307-fa.html
شیرازی مائده، منجمی رامش، شاهانی‌پور کهین. مقایسه عصاره آبی و الکلی میوه گیاه بوقناق با متفورمین در فرآیند درمان دیابت نوع 2 در موش صحرایی نر نژاد ویستار. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 10 (40) :51-64

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1307-fa.html


گروه بیوشیمی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، فلاورجان، ایران
چکیده:   (3638 مشاهده)
سابقه و هدف: دیابت قندی یکی از شایع­ترین بیماری­های دستگاه غدد درون ریز بدن محسوب می­شود. این بیماری به­دلیل عدم جذب سلولی قند خون ایجاد می­شود و با تغییرهای مشخصی در متابولیسم درون سلولی در بافت­ها از جمله کبد و پانکراس همراه است. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر عصاره آبی و هیدروالکلی بوقناق (Eryngium billardieri) بر میزان غلظت گلوکز، انسولین، مالون دی­آلدئید و هم­چنین بررسی هیستوپاتولوژی بافت کبد و پانکراس در موش­های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین است.
مواد و روش­ ها: در این تحقیق 35 رت نر نژاد ویستار به­صورت تصادفی به 5 دسته 7 تایی شامل گروه سالم، کنترل دیابتی، تیمار با عصاره الکلی بوقناق 6/1 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، تیمار با عصاره آبی بوقناق 6/1 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، تیمار با متفورمین 6/1 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن، تقسیم شدند. رت­های سالم پس از دو هفته تیمار با غذای معمولی با تزریق 60 میلی­گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن استرپتوزوتوسین دیابتی شده و سپس به­مدت 2 هفته پودر بوقناق و متفورمین به­صورت روزانه از طریق گاواژ دریافت کردند. قبل از القای دیابت و در انتهای مدت آزمایش از تمامی حیوانات نمونه خونی تهیه و با روش آنزیمی میزان غلظت گلوکز، انسولین و مالون دی­آلدئید خون بررسی شد.داده­ها توسط نرم­افزار spss و با استفاده از آزمون­های فردمن، کروس کال والیس و ویلکاکسون و آنالیز واریانس تجزیه و تحلیل شدند.
یافته­ها: نتایج نشان دهنده افزایش معنادار میزان غلظت گلوکز در رت­های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین نسبت­به سایر گروه­ها است (05/0p< ). گیاه بوقناق باعث افزایش گلوکز و انسولین نسبت­به گروه کنترل دیابتی شده است. بررسی­های بافت­شناسی نشان دهنده تأثیر مثبت عصاره گیاه بر کاهش التهاب کبد رت­های دیابتی و محافظت سلول­های پانکراس از آسیب اکسیداتیو است. 
نتیجه ­گیری: براساس نتایج حاصل از این مطالعه گیاه بوقناق باعث کاهش گلوکز نشده است ولی به­احتمال در درمان دیابت مؤثر باشد. هم­چنین عصاره الکلی گیاه بوقناق با کاهش مالون دی­آلدئید و بهبود مسیر آنتی­اکسیدانی سلول­ها اثر ضددیابتی خود را القا نمود که کاهش میزان MDA به­عنوان شاخص اکسیداتیو، با متفورمین اختلاف معنی­داری نداشت.
متن کامل [PDF 5679 kb]   (1636 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (4123 مشاهده)  
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/6/30 | پذیرش: 1398/6/10 | انتشار: 1398/6/10

فهرست منابع
1. Dickens LT, Thomas CC. Updates in gestational diabetes prevalence, treatment, and health policy. Current diabetes reports. 2019;19(6):33.
2. Cefalu WT, Buse JB, Tuomilehto J, Fleming GA, Ferrannini E, Gerstein HC, et al. Update and next steps for real-world translation of interventions for type 2 diabetes prevention: reflections from a diabetes care editors’ expert forum. Am Diabetes Assoc; 2016;2(3): 2-10.
3. Aroda VR, Knowler WC, Crandall JP, Perreault L, Edelstein SL, Jeffries SL, et al. Metformin for diabetes prevention: Insights gained from the diabetes prevention program/diabetes prevention program outcomes study. Diabetologia. 2017;60(9):1601-11.
4. Lean M, McCombie L, McSorely J. Trends in type 2 diabetes. British Medical Journal Publishing Group; 2019;2(3): 4-23.
5. Brown TJ, Brainard J, Song F, Wang X, Abdelhamid A, Hooper L. Omega-3, omega-6, and total dietary polyunsaturated fat for prevention and treatment of type 2 diabetes mellitus: systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. bmj. 2019;366l4697.
6. Subha R. A study to assess the effectiveness of lady’s finger juice in reducing the blood glucose level among clients with type II diabetes mellitus in selected villages at Kanyakumari district: Global College of Nursing, Marthandam; 2016;2(43): 1-10.
7. Merino J, Guasch-Ferré M, Ellervik C, Dashti HS, Sharp SJ, Wu P, et al. Quality of dietary fat and genetic risk of type 2 diabetes: individual participant data meta-analysis. bmj. 2019; 1(2):366.
8. Kirwan JP, Sacks J, Nieuwoudt S. The essential role of exercise in the management of type 2 diabetes. Cleveland Clinic journal of medicine. 2017;84(7 Suppl 1):S15.
9. Moradi B, Abbaszadeh S, Shahsavari S, Alizadeh M, Beyranvand F. The most useful medicinal herbs to treat diabetes. Biomedical Research and Therapy. 2018;5(8):2538-51.
10. Paul JH, Seaforth CE, Tikasingh T. Eryngium foetidum L.: A review. Fitoterapia. 2011;82(3):302-8.
11. Saldanha AA, Vieira L, de Azambuja Ribeiro RI, Thomé RG, dos Santos HB, Silva DB, Carollo CA, de Oliveira FM, de Oliveira Lopes D, de Siqueira JM, Soares AC. Chemical composition and evaluation of the anti-inflammatory and antinociceptive activities of Duguetia furfuracea essential oil: Effect on edema, leukocyte recruitment, tumor necrosis factor alpha production, iNOS expression, and adenosinergic and opioidergic systems. Journal of ethnopharmacology. 2019;231:325-36.
12. Kosiński P, Sękiewicz K, Walas Ł, Boratyński A, Dering M. Spatial genetic structure of the endemic alpine plant Salix serpillifolia: genetic swamping on nunataks due to secondary colonization?. Alpine Botany. 2019;129(2):107-21.
13. Khodaie M, Ghasemi N, Ramezani M. Green synthesis of silver nanoparticles using (Eryngium Campestre) leaf extract. Eurasian Chemical Communications. 2019;1(5, pp. 411-493.):441-50.
14. Sepanlou MG, Ardakani MM, Hajimahmoodi M, Sadrai S, Amin GR, Sadeghi N, Lamardi SN. Ethnobotanical and traditional uses, phytochemical constituents and biological activities of Eryngium species growing in Iran. Traditional Medicine Research. 2019 ;4(3):148-59.
15. Ryan D, Kendall M, Robards K. Bioactivity of oats as it relates to cardiovascular disease. Nutrition research reviews. 2007;20(2):147-62.
16. Stolf AM, Cardoso CC, de Morais H, de Souza CE, Lomba LA, Brandt AP, Agnes JP, Collere FC, Galindo CM, Corso CR, Spercoski KM. Effects of silymarin on angiogenesis and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetes in mice. Biomedicine & Pharmacotherapy. 2018;108:232-43.
17. Jialal I, Devaraj S, Venugopal S. Oxidative stress, inflammation, and diabetic vasculopathies: the role of alpha tocopherol therapy. Free radical research. 2002;36(12):1331-6.
18. Eze E, Dawud F, Zainab A, Jimoh A, Malgwi I, Isa A. Preliminary studies of effects of vitamin C and zinc on some liver enzymes in alloxan-induced diabetic wistar rats. Asian J Med Sci. 2012;4(1):17-22.
19. Soliman HA, Eltablawy NA, Hamed MS. The ameliorative effect of Petroselinum crispum (parsley) on some diabetes complications. Journal of Medicinal Plants Studies. 2015;3(4):92-100.
20. Masjedi F, Gol A, Dabiri S, Javadi A. Preventive effect of garlic on histopathology of liver and markers of hepatic injury in streptozotocin-induced diabetic rats. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism. 2009;11(4):433-41.
21. Ashraf H, Zare S, Farnad N. The effect of aqueous extract of barberry fruit on liver damage in streptozotocin-induced diabetic rats. Journal of Shahrekord Uuniversity of Medical Sciences. 2013;15.
22. Mahmoud MF, Sakr SM. Hepatoprotective Effect of Bee Propolis in Rat Model of streptozotocin-Induced diabetic hepatotoxicity light and electron microscopic study. Life Sci J. 2013;102048-54.
23. Ohnuma T, Holland JF, Masuda H, Waligunda JA, Goldberg GA. Microbiological assay of bleomycin: inactivation, tissue distribution, and clearance. Cancer. 1974;33(5):1230-8.
24. Goodman LS. Goodman and Gilman's the pharmacological basis of therapeutics: McGraw-Hill New York; 1996.
25. Ahn T, Yun C-H, Oh D-B. Tissue-specific effect of ascorbic acid supplementation on the expression of cytochrome P450 2E1 and oxidative stress in streptozotocin-induced diabetic rats. Toxicology letters. 2006;166(1):27-36.
26. Miyamoto A, Takeshita M, Pan-Hou H, Fujimori H. Hepatic changes in adenine nucleotide levels and adenosine 3'-monophosphate forming enzyme in streptozotocin-induced diabetic mice. The Journal of toxicological sciences. 2008;33(2):209-17.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb