باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایران
چکیده: (2366 مشاهده)
سابقه و هدف: امروزه دیابت یکی از مشکلات جدی در سلامت جوامع است. همچنین، نظریههای درمانی برای بیماریهای عمومی کبد مثل سیروز، کبدچرب و هپاتیت مزمن مسئلهساز هستند. تاثیر کم داروها در بسیاری از بیماران، نیاز به بررسی و یافتن راههای دیگر درمانی را اجتناب ناپذیر ساخته است. پژوهش حاضر به بررسی اثر ضددیابتی و محافظت کبدی شربت کامبوچا در موشهای نر نژاد ویستار پرداخته است.
مواد و روشها: ترکیبات شربت کامبوچای تازه پس از 7 روز تخمیر با کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی و فعالیت آنتی اکسیدانی آن با روش DPPH بررسی شد. موشها به پنج گروه تقسیم شده و گروههای آزمون برای بررسی اثرات ضددیابتی و محافظت کبدی به ترتیب برای 14 و 32 روز، شربت کامبوچا را روزانه به صورت خوراکی با دوزهای 2 و 4 میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن حیوان دریافت کردند. میزان قندخون با گلوکومتر و فعالیت آنزیمهای کبدی با کیتهای شرکت پارس آزمون اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آماریStudent's T-Test و ANOVA و با استفاده از نرم افزارSPSS ویرایش 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: شربت کامبوچا با 66/12 درصد گلوکورونیک اسید و 57/4 درصد اتانول خاصیت آنتیاکسیدانی دارد. بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی بهمیزان 58/89 درصد گزارش شد که این میزان همان درصد رادیکالهای آزاد احیاشده توسط عصاره است. قندخون در گروههای آزمون اول و دوم (mg/dl 160 و 112)، نسبت به گروه کنترلمنفی (mg/dl 436) کاهش معناداری نشان داد. فعالیت آنزیمهای کبدی نیز در گروههای آزمون اول و دوم، نسبت به گروه کنترل منفی کاهش معناداری نشان داد.
نتیجه گیری: شربت کامبوچا با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، اثرات مفیدی در مدیریت بیماری دیابت و حفظ سلامت سلولهای کبدی در برابر ترکیبات سمی دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
سلولی و مولکولی دریافت: 1399/7/5 | پذیرش: 1399/6/10 | انتشار: 1399/6/10