دوره 11، شماره 41 - ( 9-1399 )                   جلد 11 شماره 41 صفحات 16-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Darvishi M, Noori M, Nazer M R, Shahali H. Probable origin of Covid-19 virus. NCMBJ 2020; 11 (41) :9-16
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1357-fa.html
درویشی محمد، نوری مجید، ناظر محمدرضا، شاه علی حمزه. منشاء احتمالی ویروس کووید-19. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1399; 11 (41) :9-16

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1357-fa.html


دانشکده هوافضا و طب زیر سطحی ، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران ، hamze.shahali@ajaums.ac.ir
واژه‌های کلیدی: منشاء احتمالی، کووید-19، ویروس، IAU science.
متن کامل [PDF 300 kb]   (1141 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2876 مشاهده)
متن کامل:   (681 مشاهده)
Probable origin of Covid-19 virus
Mohammad Darvishi1, Majid Noori2,MohammadReza Nazer3,
 Hamze Shahali4*
1. Infectious Diseases and Tropical Medicine Research Center (IDTMRC), Department of Aerospace and Subaquatic Medicine, AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
2. Infectious Diseases and Tropical Medicine Research Center (IDTMRC), AJA University of Medical Sciences, Tehran, Iran
3. Department of Infectious Diseases, Hepatitis Research Center, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
4. Aerospace and Sub-Aquatic Medical Faculty, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Abstract
The covid-19 virus is a severe and contagious viral infection that appeared in Wuhan, China in late December 2019 and spread rapidly around the world. Despite numerous studies on the new virus, its origins remain unclear. Determining the exact source of this virus can be helpful in finding solutions to control this virus and similar viruses in the future.
Keywords: Probable origin, Covid-19, virus













Corresponding author:
Aerospace and Sub-Aquatic Medical Faculty, Aja University of Medical Sciences, Tehran, Iran
Email: hamze.shahali@ajaums.ac.ir

 




منشاء احتمالی ویروس کووید-19
محمد درویشی1، مجید نوری2، محمدرضا ناظر3 ، حمزه شاه علی4*
1. مرکز تحقیقات بیماری های عفونی و طب گرمسیری (IDTMRC)،دانشکده هوافضا و طب زیر سطحی ، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
2. مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و طب گرمسیری (IDTMRC)، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران
3. گروه بیماری های عفونی، مرکز تحقیقات هپاتیت، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
4. دانشکده هوافضا و طب زیر سطحی ، دانشگاه علوم پزشکی آجا، تهران، ایران

چکیده
ویروس کووید-19یک عفونت ویروسی شدید و مسری است که در اواخر دسامبر 2019 در ووهان چین ظاهر شد و به­سرعت در سراسر جهان گسترش پیدا کرد. با وجود مطالعه­های متعددی که در مورد این ویروس جدید به انجام رسیده است، اما همچنان منشاء پیدایش آن به­صورت مبهم باقی­مانده مانده است. تعیین منشاء دقیق این ویروس می­تواند به یافتن راه حل­هایی برای مهار این ویروس و ویروس­های مشابه در آینده مفید باشد.
واژه­های کلیدی: منشاء احتمالی، کووید-19، ویروس

 
مقدمه
بیماری همه­گیر COVID-19 یکی از کشنده­ترین بیماری­های عفونی است که در سال­های اخیر ظاهر شده است. مانند تمام همه­گیری­های گذشته، مکانیسم خاص ظهور آن در انسان ناشناخته مانده است (37). تا همین اواخر، اطلاعات موجود در رابطه با ویروس­های کرونا کم بود و علاقه چندانی هم به تحقیقات در مورد این ویروس­ها وجود نداشت (1). اما ظهور و انتشار ویروس کووید-19 تمام این معادلات را به­هم زد، به­طوری­که از زمان شناسایی این ویروس سیل عظیمی از تحقیقات در این رابطه به انجام رسیده است. تا سال 2002 تصور می­شد که کروناویروس یک ویروس ساده و غیرمرگبار است، اما در سال 2003، چندین مورد سندرم حاد تنفسی ناشی از کرونا (SARS-CoV) در چین گزارش شد و سپس به 29 کشور دیگر نیز سرایت پیدا کرد و قبل از آنکه توسط اقدامات تهاجمی بهداشت عمومی کنترل شود، باعث ابتلای دست کم 8809 نفر و مرگ 813 تن شد (2). دومین مورد از شیوع ویروس کرونا در سال 2012 در عربستان ثبت شد. این نوع جدید، کروناویروس سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS-CoV) نامیده شد که بسیار شبیه­به  SARS-CoVبود و باعث ایجاد عفونت­های انسانی با درصد مرگ و میر بالا شد (3،4). در سال 2016 نیز نوع دیگری از کروناویروس با منشاء خفاش در چین شناسایی شد که باعث ایجاد یک بیماری همه­گیر در خوک­ها شد و به­عنوان کروناویروس سندرم حاد اسهال خوکی (SADS-CoV) نام­گذاری گشت (2). آخرین مورد هم در اواخر دسامبر 2019 بود زمانی­که یک نوع جدید از گون­های کروناویروس در شهر ووهان چین ظاهر شد. این ویروس به­دلیل شباهتی که با SARS-CoV داشت، از نظر علمی کروناویروس سندرم حاد تنفسی 2 (SARS-CoV-2) نامیده شد (5،6) و بعد از سوی سازمان بهداشت جهانی به­عنوان "بیماری کووید-19" نام­گذاری گشت (7).
با وجود مطالعات متعددی که در مورد ویروس جدید کووید-19 به انجام رسیده است، اما همچنان منشاء پیدایش آن به­صورت یک مسئله مبهم باقی­مانده و پرسش­هایی بدون پاسخ باقی­مانده است (8). تعیین منشاء دقیق این ویروس و شناسایی راه­های انتشار آن بسیار حائز اهمیت است، زیرا در آن صورت می­توان به راه حل­هایی برای مهار این ویروس و ویروس­های مشابه آن در آینده دست یافت (9،10). درک منشاء ویروس به سه دلیل مهم است. یکی این است که اگر منبع را پیدا کنیم و اگر هنوز وجود دارد، می­توانیم از ورود مجدد ویروس مشابه در آینده به انسان جلوگیری کنیم. دوم، اگر بفهمیم که چگونه این شخص از خاستگاه خفاش­ها به بدن انسان سرایت کرده است، شاید بتوانیم از وقایع مشابه در آینده جلوگیری کنیم. سوم، اگر بتوانیم منشاء ویروس را پیدا کنیم، می­توانیم در موقعیت بهتری برای تولید درمان¬های واکسن کارآمدتر برای این بیماری قرار بگیریم (36). با توجه­به موارد فوق، هدف از مطالعه حاضر جمع­بندی و ارائه یک مرور کلی بر روی مطالعه­هایی است که به بررسی منشاء احتمالی کووید-19 پرداخته­اند.
کروناویروس­ها
ویروس­های کرونا گروه بزرگی از ویروس­ها هستند که در بدن بسیاری از حیوانات و از جمله انسان­ها یافت می­شوند. آن­ها می­توانند باعث بیماری های تنفسی در انسان و بیماری­های دستگاه گوارش در حیوانات شوند (11). کرونا در زبان لاتین به معنی تاج است، چرا که هنگام مشاهده ویروس­های کرونا در زیر میکروسکوپ الکترونی، یک شکل تاج مانند از غشای ویروس دیده می­شود (12) (شکل 1). ویروس­های کرونا از اعضای زیرخانواده Coronovirinae هستند که براساس توالی پروتئینی و روابط فیلوژنتیکی می­توان آن­ها را در چهار گروه کروناویروس آلفا، بتا، گاما و دلتا طبقه­بندی کرد. نوع گاما و دلتا مخصوص پرندگان است، اما ممکن است که پستانداران را نیز آلوده کنند، اگرچه تاکنون گزارشی از ایجاد آلودگی ناشی از آن­ها در انسان ارائه نشده است (13،14). اما انواع کروناویروس­های آلفا و بتا توانایی آلوده کردن انسان­ها را داشته و لذا از اهمیت خاصی برای ما برخوردارند (15). این ویروس­ها قادر هستند که خود را با محیط­های جدید سازگار سازند و از طریق جهش و نوترکیبی باعث ایجاد بیماری­های تنفسی، روده­ای و سیستم عصبی مرکزی در حیوانات و انسان­ها شوند (16).
به­طورکلی، دامنه میزبان ویروس­های کرونا بسیار محدود است و توانایی آن­ها برای تکثیر شدن در یک نوع سلول خاص به توانایی ویریون در ایجاد تعامل با گیرنده­های میزبانش بستگی دارد. پروتئین S یکی از پروتئین­هایی است که به­خوبی در ویروس­های کرونا مانند سارس، مرس و کووید-19 شناسایی و توصیف شده است. یافته­هایی که تاکنون به­دست آمده نشان می­دهد که پروتئین S نقش مهمی در غلبه بر موانع گونه­ها و انتقال بین گونه­ها از حیوانات به انسان دارد (17) (شکل 1). مطالعه­های تکاملی نشان داده­اند که بیش­تر ویروس­های کرونای مشترک میان انسان و دام از خفاش­ها نشأت گرفته­اند وگزارش شده است که توسط آئروسل­ها از طریق میزبان­های واسطه که آلوده به ویروس هستند، به انسان منتقل می­شود (18).
شکل 1- مورفولوژی ساختاری ویروس­های کرونا و نحوه قرار گرفتن پروتئین­های S بر روی سطح خارجی ویروس. برگرفته از "مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری­ها (17) CDC)").
منشاء احتمالی کووید-19
ویروس کرونا، پاتوژن مشترک انسان و حیوانات هستند که منشاء حیوانی داشته و می­توانند از طریق تماس مستقیم به انسان منتقل شوند. اعتقاد بر این است که تمام انواع کروناویروس­هایی که باعث شیوع بیماری در انسان شده­اند، نشأت گرفته از خفاش­ها بوده است، حیواناتی که میزبان گونه­های مختلفی از ویروس­های کرونا هستند (19). با این حال، در بیش­تر موارد، این ویروس­ها نه به­طور مستقیم توسط خفاش­ها، بلکه از طریق یک حیوان واسطه به انسان منتقل شده­اند. به­عنوان مثال سارس از طریق تماس مستقیم با نوعی گربه (گربه زباد) که در چین مصرف خوراکی دارد، آغاز شد و مرس از طریق تماس مستقیم با شتر تک کوهان به انسان منتقل شد (11).
از زمان شیوع کووید-19 نیز فرضیه­های مختلفی در مورد منشاء این بیماری ارائه شده است که بیش­تر آن­ها مبتنی بر محل شروع و نحوه شیوع این بیماری هستند (20). البته هنوز هیچ گزارش علمی در مورد اولین بیمار مبتلا به این ویروس در چین وجود ندارد که این مسئله باعث مشکل در ردیابی منشاء قطعی کووید-19 شده است (6). این عدم اطمینان در مورد منشاء دقیق ویروس باعث شده است که یک نظریه توطئه در مورد منشاء ویروس به وجود آید (21). طبق این نظریه، ویروس کووید- 19 به­طور تصادفی یا عمدی از یک آزمایشگاه تحقیقاتی واقع در نزدیکی بازار محصول­های دریایی ووهان در چین نشت کرده است (22). طرفداران این توطئه ادعا می­کنند که این ویروس به­عمد در این آزمایشگاه، مهندسی شده تا از آن به­عنوان یک سلاح بیولوژیکی استفاده شود. علی­رغم تلاش­هایی که در مقابل این فرضیه به انجام رسیده، ایده ویروس چینی هم چنان پابرجا باقی مانده است (23،24).
با این حال، برخی از اپیدمیولوژیست­ها از طریق توالی ژنتیکی به این نتیجه رسیده­اند که منشاء این ویروس از خفاش بوده و "به­طورطبیعی" به انسان جهش کرده است، به­احتمال از افرادی که حیوانات آلوده را در بازاری در ووهان چین جابه­جا می­کردند (25،26). برخی از محققان بر این باورند که خفاش­ها خود می­توانند به­طور مستقیم عامل انتقال ویروس کرونا به انسان باشند (27)، اما برخی دیگر از مطالعه­های نشان داده­اند که کروناویروس­های قابل انتقال به انسان از طریق یک حیوان واسطه به انسان سرایت می­کنند. در یک مطالعه که به­تازگی به انجام رسیده است، دو فرضیه در مورد منشاء احتمالی ویروس کووید-19 بیان شده است:
1) وجود میزبان حیوانی قبل از انتقال مشترک؛
2) وجود میزبان انسان و سپس انتقال مشترک (28).
تحقیقات بسیاری در راستای پیدا کردن حیوان واسطه احتمالی که باعث انتقال ویروس کووید-19 از خفاش به انسان شده است، به انجام رسیده و از حیوانات مختلفی نام برده شده است. فرضیه­های اولیه از مارها (29) یا لاک­پشت­ها (30) به¬عنوان میزبان واسطه احتمالی برای انتقال کووید-19 به انسان نام برده­اند، اما مطالعه­های آتی این احتمال را رد کردند (31). خوک، موش خرما و گربه­ها از دیگر حیواناتی هستند که می­توانند به­عنوان میزبان واسطه کووید-19 عمل کنند (32). اما نشان داده شده است که کووید-19 در موش خرماها و گربه­ها باعث ایجاد عفونت­های خفیف می­شود که احتمال میزبانی آن­ها را کاهش می­دهد (33،34). هم­چنین از پانگولین (مورچه­خوار پولک­دار) نیز به­عنوان یک میزبان واسطه احتمالی ویروس کرونا نام برده شده است. این حیوان به­طور عمده در کشورهای جنوب شرقی آسیا یافت می­شود و شکار و حمل غیرقانونی این­گونه در معرض خطر در سراسر آسیا گزارش شده است (12). جالب این که گلیکوپروتئین اسپایک به­دست آمده از برخی کروناویروس­های پانگولین شباهت زیادی به SARS-CoV-2 که شامل هر شش باقی­مانده اصلی RBD است (35)، که این امر از احتمال میزبانی پانگولین­ها پشتیبانی می­کند، هر چند که این مسئله هنوز به­طور کامل مشخص نشده است (28). سازمان بهداشت جهانی معتقد است که همان­طور که در رخدادهای قبلی دیده شده است ، "یافتن منشاء ویروس­هایی که باعث سرایت مشترک بیماری از حیوانات به انسان شده­اند، ممکن است سال­ها طول بکشد (36).
نتیجه­گیری
به­علت عدم وجود هیچ­گونه گزارش علمی در مورد اولین بیمار مبتلا به ویروس کووید-19 درچین، تعیین دقیق منشاء این ویروس در انسان هنوز به­طور قطع ممکن نشده است. با این حال، تحقیقات توالی ژنتیکی به این نتیجه رسیده­اند که منشاء این ویروس از خفاش بوده و سپس به­طور مستقیم یا به­واسطه حیوان سومی به انسان منتقل گشته است. در این رابطه از حیوانات متعددی نام برده شده است که شاید محتمل­ترین آنها پانگولین باشد.
تعارض منافع
بین نویسندگان تعارض منافعی وجود ندارد.








 

منابع
1. Kumar D, Malviya R, Kumar Sharma P. Corona virus: a review of COVID-19. EJMO 2020;4(1):8–25.
2. Morens, DM, Breman, JG, Calisher CH et al. The origin of COVID-19 and why it matters. Am. J. Trop. Med. Hyg., 103(3), 2020, pp. 955–959. doi:10.4269/ajtmh.20-0849
3. Zaki AM, van Boheemen S, Bestebroer TM, Osterhaus AD, Fouchier RA. Isolation of a novel coronavirus from a man with pneumonia in Saudi Arabia. N Engl J Med. 2012;367:1814-20. Erratum in: N Engl J Med. 2013;369:394.
4. Zumla A, Hui DS, Perlman S. Middle East respiratory syndrome. Lancet. 2015;386:995-1007
5. Huang C, Wang Y, Li X et al. Clinical featuresof patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet 2020, 395, 497–506.
6. Zhou P, Yang XL, Wang X.G eta.lA pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature 2020, 579, 270–273.
7. Huang X, Wei F, Hu L, et al. Epidemiology and clinical characteristics of COVID-19. Arch Iran Med. 2020;23(4):268–271. doi: 10.34172/aim.2020.09.
8. Zhang X, Chen X, Zhang Z, et al. Strategies to trace back the origin of COVID-19. Letter to the editor. Volume 80, Issue 6, e39-e40, June 01, 2020.
9. Perlman, S. Another decade, another coronavirus. New England Journal of Medicine, 2020. 281(8), 760-762. https://doi.org/10.1056/NEJMe2001126
10. Shereen MA, Khan S, Kazmi A, et al. COVID-19 infection: Origin transmission, and characteristics of human coronaviruses. Journal of Advanced Research, 2020, 24, 91-98. https://doi.org/10.1016/j. jare.2020.03.005
11. Alanagreh L, Alzoughool F,and Atoum M. The human coronavirus disease COVID-19: its origin, characteristics, and insights into potential drugs and its mechanisms. Pathogens. 2020. 9. 331. 10.3390/pathogens9050331.
12. Konda M, Dodda B, Konala V, et al. Potential zoonotic origins of SARS-CoV-2 andinsights for preventing future pandemics through one health approach cureus. 2020. 12(6): e8932. DOI10.7759/cureus.8932
13. Cui J, Li F, Daszak P. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nat. Rev. Genet. 2018, 17, 181–192.
14. Woo PC, Lau SK, Lam CSF, et al. Discovery of seven novel mammalian and avian coronaviruses in the genus deltacoronavirus supports bat coronaviruses as the gene source of alphacoronavirus and betacoronavirus and avian coronaviruses as the gene source of gammacoronavirus and deltacoronavirus. J. Virol. 2012, 86, 3995–4008.
15. Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C, Hosts andsources of endemic human coronaviruses.AdvVirusRes. 2018. 100: 163–188.
16. Fehr AR, Perlman S: Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis. Methods Mol Biol. 2015, 1282:1-23. 10.1007/978-1-4939-2438-7_1
17. Tai W, He L, Zhang X, et al.: Characterization of the receptor-binding domain (RBD) of 2019 novel coronavirus: implication for development of RBD protein as a viral attachment inhibitor and vaccine. Cell MolImmunol. 2020, 17:613-620. 10.1038/s41423-020-0400-4
18. Adedeji AO, Sarafianos SG: Antiviral drugs specific for coronaviruses in preclinical development. CurrOpinVirol. 2014, 8:45-53. 10.1016/j.coviro.2014.06.002
19. Ithete N, Stoberg S, Corman VM, et al. Close relative of human middle east respiratory syndrome coronavirus in Bat, South Africa. Emerg. Infect. Dis. 2013, 19, 1697–1699.
20. Bolsen T, Palm R, and Kingsland JT. Framing the origins of COVID-19. Science Communication. 2020. 1–24.
21. Van Bavel JJV, Baicker K, Boggio PS, et al. Using social and behavioural science to support COVID-19 pandemic response. Nature Human Behaviour, 2020. 4(5), 460-471. https://doi.org/10.1038/s41562-020-0884-z
22. Gertz, B. Coronavirus may have originated in lab linked to China’s biowarfare program. The Washington Times. 2020. https://www.washingtontimes.com/news/2020/jan/26/coronavirus-link-to-china-biowarfare-program-possi/
23. Abd-AlrazaqA, Alhuwail D, Househ, M, et al. Top concerns of tweeters during the COVID-19 pandemic: Infoveillance study. Journal of Medical Internet Research, 2020. 22(4), Article e19016. https://doi.org/10.2196/19016
24. Cinelli M, Quattrociocchi W, Galeazzi A, et al. The COVID-19 social media infodemicarXiv. 2020. https://arxiv.org/abs/2003.05004
25. Sansonetti PJ. COVID-19, chronicle of an expected pandemic. EMBO Molecular Medicine, 2020. 12(5), Article e12463. https://doi.org/10.15252/emmm.202012463
26. Sun P, Lu X, Xu C, et al. Understanding of COVID-19based on current science. Journal of Medical Virology, 2020. 92(7), 716-718. https://doi.org/10.1002/jmv.25818
27. Lauxmann MA, Santucci NE, Autrán-Gómez AM.The SARS-CoV-2 coronavirus and the COVID-19 outbreak. IntBraz J Urol. 2020; 46 (Suppl 1): 6-18.
28. Andersen KG, Rambaut A, Lipkin WI, Holmes EC, Garry RF. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nat Med. 2020;26:450-2.
29. Zhang T, Wu Q, Zhang Z. Pangolin homology associated with 2019-nCoV. BioRxiv. 2020. Available at. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.19.950253v1
30. Liu Z, Xiao X, Wei X, et al. Composition and divergence of coronavirus spike proteins and host ACE2 receptors predict potential intermediate hosts of SARSCoV-2. J Med Virol. 2020. Epub ahead of print.
31. Lu CW, Liu XF, Jia ZF. 2019-nCoV transmission through the ocular surface must not be ignored. Lancet. 2020;395:e39.
32. Giovanetti M, Benvenuto D, Angeletti S, Ciccozzi M. The firsttwo cases of 2019-nCoV in Italy: Where they come from? J Med Virol. 2020;92:518-21.
33. Shi J, Wen Z, Zhong G, et al. Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and other domesticated animals to SARS-coronavirus 2. Science. 2020, 368:1016-1020. 10.1126/ science.abb7015 37.
34. Kim YI, Kim SG, Kim SM, et al. Infection and rapid transmission of SARS-CoV-2 in ferrets. Cell Host Microbe. 2020, 27:704-709. 10.1016/j.chom.2020.03.023
35. Ji W, Wang W, Zhao X, Zai J, Li, X. Crossspecies transmission of the newly identified coronavirus 2019nCoV. J Med Virol. 2020, 92:433-440. 10.1002/jmv.25682ratof COVID to trace back the origin -19
36. Zarocostas J. WHO team begins COVID-19 origin investigation. WORLD REPORT|,TheLancet, VOLUME 397, ISSUE 10273, P459, FEBRUARY 06, 2021, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00385-8
37. Morens DM, Breman JG, Calisher CH, Doherty PC, Hahn BH, Keusch GT, Kramer LD, LeDuc JW, Monath TP, Taubenberger JK. The Origin of COVID-19 and Why It Matters. Am J Trop Med Hyg. 2020 Sep;103(3):955-959. doi: 10.4269/ajtmh.20-0849. PMID: 32700664; PMCID: PMC7470595.

 
نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: سلولی و مولکولی
دریافت: 1399/12/13 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10

فهرست منابع
1. Kumar D, Malviya R, Kumar Sharma P. Corona virus: a review of COVID-19. EJMO 2020;4(1):8–25.
2. Morens, DM, Breman, JG, Calisher CH et al. The origin of COVID-19 and why it matters. Am. J. Trop. Med. Hyg., 103(3), 2020, pp. 955–959. doi:10.4269/ajtmh.20-0849
3. Zaki AM, van Boheemen S, Bestebroer TM, Osterhaus AD, Fouchier RA. Isolation of a novel coronavirus from a man with pneumonia in Saudi Arabia. N Engl J Med. 2012;367:1814-20. Erratum in: N Engl J Med. 2013;369:394.
4. Zumla A, Hui DS, Perlman S. Middle East respiratory syndrome. Lancet. 2015;386:995-1007
5. Huang C, Wang Y, Li X et al. Clinical featuresof patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet 2020, 395, 497–506.
6. Zhou P, Yang XL, Wang X.G eta.lA pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin. Nature 2020, 579, 270–273.
7. Huang X, Wei F, Hu L, et al. Epidemiology and clinical characteristics of COVID-19. Arch Iran Med. 2020;23(4):268–271. doi: 10.34172/aim.2020.09.
8. Zhang X, Chen X, Zhang Z, et al. Strategies to trace back the origin of COVID-19. Letter to the editor. Volume 80, Issue 6, e39-e40, June 01, 2020.
9. Perlman, S. Another decade, another coronavirus. New England Journal of Medicine, 2020. 281(8), 760-762. https://doi.org/10.1056/NEJMe2001126
10. Shereen MA, Khan S, Kazmi A, et al. COVID-19 infection: Origin transmission, and characteristics of human coronaviruses. Journal of Advanced Research, 2020, 24, 91-98. https://doi.org/10.1016/j. jare.2020.03.005
11. Alanagreh L, Alzoughool F,and Atoum M. The human coronavirus disease COVID-19: its origin, characteristics, and insights into potential drugs and its mechanisms. Pathogens. 2020. 9. 331. 10.3390/pathogens9050331.
12. Konda M, Dodda B, Konala V, et al. Potential zoonotic origins of SARS-CoV-2 andinsights for preventing future pandemics through one health approach cureus. 2020. 12(6): e8932. DOI10.7759/cureus.8932
13. Cui J, Li F, Daszak P. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nat. Rev. Genet. 2018, 17, 181–192.
14. Woo PC, Lau SK, Lam CSF, et al. Discovery of seven novel mammalian and avian coronaviruses in the genus deltacoronavirus supports bat coronaviruses as the gene source of alphacoronavirus and betacoronavirus and avian coronaviruses as the gene source of gammacoronavirus and deltacoronavirus. J. Virol. 2012, 86, 3995–4008.
15. Corman VM, Muth D, Niemeyer D, Drosten C, Hosts andsources of endemic human coronaviruses.AdvVirusRes. 2018. 100: 163–188.
16. Fehr AR, Perlman S: Coronaviruses: an overview of their replication and pathogenesis. Methods Mol Biol. 2015, 1282:1-23. 10.1007/978-1-4939-2438-7_1
17. Tai W, He L, Zhang X, et al.: Characterization of the receptor-binding domain (RBD) of 2019 novel coronavirus: implication for development of RBD protein as a viral attachment inhibitor and vaccine. Cell MolImmunol. 2020, 17:613-620. 10.1038/s41423-020-0400-4
18. Adedeji AO, Sarafianos SG: Antiviral drugs specific for coronaviruses in preclinical development. CurrOpinVirol. 2014, 8:45-53. 10.1016/j.coviro.2014.06.002
19. Ithete N, Stoberg S, Corman VM, et al. Close relative of human middle east respiratory syndrome coronavirus in Bat, South Africa. Emerg. Infect. Dis. 2013, 19, 1697–1699.
20. Bolsen T, Palm R, and Kingsland JT. Framing the origins of COVID-19. Science Communication. 2020. 1–24.
21. Van Bavel JJV, Baicker K, Boggio PS, et al. Using social and behavioural science to support COVID-19 pandemic response. Nature Human Behaviour, 2020. 4(5), 460-471. https://doi.org/10.1038/s41562-020-0884-z
22. Gertz, B. Coronavirus may have originated in lab linked to China’s biowarfare program. The Washington Times. 2020. https://www.washingtontimes.com/news/2020/jan/26/coronavirus-link-to-china-biowarfare-program-possi/
23. Abd-AlrazaqA, Alhuwail D, Househ, M, et al. Top concerns of tweeters during the COVID-19 pandemic: Infoveillance study. Journal of Medical Internet Research, 2020. 22(4), Article e19016. https://doi.org/10.2196/19016
24. Cinelli M, Quattrociocchi W, Galeazzi A, et al. The COVID-19 social media infodemicarXiv. 2020. https://arxiv.org/abs/2003.05004
25. Sansonetti PJ. COVID-19, chronicle of an expected pandemic. EMBO Molecular Medicine, 2020. 12(5), Article e12463. https://doi.org/10.15252/emmm.202012463
26. 26. Sun P, Lu X, Xu C, et al. Understanding of COVID-19based on current science. Journal of Medical Virology, 2020. 92(7), 716-718. https://doi.org/10.1002/jmv.25818
27. Lauxmann MA, Santucci NE, Autrán-Gómez AM.The SARS-CoV-2 coronavirus and the COVID-19 outbreak. IntBraz J Urol. 2020; 46 (Suppl 1): 6-18.
28. Andersen KG, Rambaut A, Lipkin WI, Holmes EC, Garry RF. The proximal origin of SARS-CoV-2. Nat Med. 2020;26:450-2.
29. Zhang T, Wu Q, Zhang Z. Pangolin homology associated with 2019-nCoV. BioRxiv. 2020. Available at. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.02.19.950253v1
30. Liu Z, Xiao X, Wei X, et al. Composition and divergence of coronavirus spike proteins and host ACE2 receptors predict potential intermediate hosts of SARSCoV-2. J Med Virol. 2020. Epub ahead of print.
31. Lu CW, Liu XF, Jia ZF. 2019-nCoV transmission through the ocular surface must not be ignored. Lancet. 2020;395:e39.
32. Giovanetti M, Benvenuto D, Angeletti S, Ciccozzi M. The firsttwo cases of 2019-nCoV in Italy: Where they come from? J Med Virol. 2020;92:518-21.
33. Shi J, Wen Z, Zhong G, et al. Susceptibility of ferrets, cats, dogs, and other domesticated animals to SARS-coronavirus 2. Science. 2020, 368:1016-1020. 10.1126/ science.abb7015 37.
34. Kim YI, Kim SG, Kim SM, et al. Infection and rapid transmission of SARS-CoV-2 in ferrets. Cell Host Microbe. 2020, 27:704-709. 10.1016/j.chom.2020.03.023
35. Ji W, Wang W, Zhao X, Zai J, Li, X. Cross‐species transmission of the newly identified coronavirus 2019‐nCoV. J Med Virol. 2020, 92:433-440. 10.1002/jmv.25682ratof COVID to trace back the origin -19
36. Zarocostas J. WHO team begins COVID-19 origin investigation. WORLD REPORT|,TheLancet, VOLUME 397, ISSUE 10273, P459, FEBRUARY 06, 2021, https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)00385-8
37. Morens DM, Breman JG, Calisher CH, Doherty PC, Hahn BH, Keusch GT, Kramer LD, LeDuc JW, Monath TP, Taubenberger JK. The Origin of COVID-19 and Why It Matters. Am J Trop Med Hyg. 2020 Sep;103(3):955-959. doi: 10.4269/ajtmh.20-0849. PMID: 32700664; PMCID: PMC7470595.

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb