دوره 11، شماره 42 - ( 1-1400 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 125-111 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

kasavandi A, amirani M. An review of Covid- 19 and the consequences of its emergence. NCMBJ 2021; 11 (42) :111-125
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1359-fa.html
کساوندی آرزو، امیرانی مهسا. اپیدمیک و تبعات ظهور کووید-19. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1400; 11 (42) :111-125

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1359-fa.html


گروه میکروبیولوژی، واحد یادگار امام (ره) شهررری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
واژه‌های کلیدی: کووید- 19، شیوع، پیشگیری، درمان
متن کامل [PDF 484 kb]   (1096 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (4075 مشاهده)
متن کامل:   (2885 مشاهده)

مروری بر کووید- ۱۹ و پیامدهای ظهور آن

آرزو کساوندی1، مهسا امیرانی*2

1- گروه میکروبیولوژی، واحد یادگار امام (ره) شهررری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

2- گروه میکروبیولوژی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران


چکیده

کرونا ویروس­ها خانواده بزرگی از ویروس­ها هستند که بیماری­های مختلفی را از سرماخوردگی معمولی گرفته تا سندرم حاد و شدید تنفسی، ایجاد می­کنند. همه­گیری SARS-COV-2 اولین بار توسط سازمان بهداشت جهانی چین گزارش شد و هم­اکنون این درگیری به­صورت اپیدمی درآمده است که این موضوع بیانگر قدرت سرایت فوق‌العاده بالای این ویروس است که نگرانی و استرس­های زیادی را در بین مردم جهان به­وجود آورده است.

در مقاله مروری حاضر با استفاده از کلید واژگان کووید- 19، شیوع، پیشگیری، درمان و با جستجو در بانک­های اطلاعاتی معتبر PubMedScopus ،SID ،Google Scholar ، Science Directمقالات ایندکس شده در مدلاین و پژوهش­های مرتبط از سال 2003 تا 2020 تدوین شده است.

پژوهش­ها حاکی از آن است که در انتقال ویروس، پیشگیری و آموزش مواجهه با خطر به افراد و ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی منجر به کاهش سرعت سرایت بیماری در جوامع شده و شناسایی منابع انتقال بیماری می­تواند در کنترل آن مؤثر باشد. میزان مرگ و میر این ویروس در سالمندان و افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای در مقایسه با افراد سالم به­میزان قابل ملاحظه‌ای بالاتر است.

کرونا ویروس یک بیماری چالش برانگیز است و به­راحتی در مکان­های عمومی قابل سرایت است و میزان مبتلایان به این ویروس در همه سنین و افراد جامعه به­طور تصاعدی در حال افزایش است. بنابراین، افزایش آگاهی عمومی از این بیماری و ارائه برنامه­های مثبت روان­شناختی و آموزش راه­های پیشگیری در رسانه­ها علاوه­بر کاهش مرگ و میر و تعداد مبتلایان می­تواند مشکلات روانی را در جامعه کاهش دهد.

واژه­های کلیدی: کووید- 19، شیوع، پیشگیری، درمان،IAU science


 

مقدمه

ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

نویسنده مسئول:

گروه میکروبیولوژی، واحد یادگار امام (ره) شهررری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

پست الکترونیکی: maahi.ami1992@gmail.com

تاریخ دریافت: 05/03/1399

تاریخ پذیرش: 03/12/1399

کرونا ویروس­ها گروهی از ویروس­ها هستند که برای اولین بار در سال ۱۹۶۰ شناسایی شدند این ویروس­ها انسان و سایر حیوانات مهره­دار را آلوده می­کنند. در دهه­های اخیر عفونت­های خانواده کروناویروس­ها بر سیستم تنفسی، دستگاه گوارش، کبد و سیستم عصبی مرکزی انسان، دام، پرندگان، خفاش­ها، موش­ها و بسیاری از حیوانات وحشی دیگر تأثیرگذار بوده است و با علائم خفیف تا متوسط و اغلب به­صورت سرماخوردگی­های معمول خود را نشان داده است. نوع جهش یافته و جدید آن به نام کووید-19 در انتهای سال 2019میلادی (ابتدای آذرماه 1398) در چین بروز و شیوع پیدا کرد و همه­گیری این ویروس سبب شد در هفته انتهایی سال 1398 حدود 140 کشور جهان به این بیماری مبتلا شدند. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. اولین موارد بیماری در روز چهارشنبه 30 بهمن ماه در قم پیدا و اعلام گردید و تا زمان ارسال این مقاله، موارد درگیری با بیماری در همه استان های کشور گزارش شده است (1).

مطالعه­ها نشان می­دهد سارس و مرس از مخزن خفاش آمده­اند و یک میزبان واسط را آلوده نموده­اند و سپس به انسان منتقل گردیده­اند. این احتمال وجود دارد که کووید 19 نیز از خفاش منشاء گرفته شده باشد که بسته­به منطقه زیست و نوع خفاش­ها متفاوت هستند (۲).

به­طور کلی کرونا ویروس­ها در انسان یک بیماری تنفسی خفیف با علائمی شبیه به سرماخوردگی ایجاد می­کنند. البته هفت ویروس کرونا که می­توانند افراد را مبتلا کند عبارتند از: چهار ویروس کرونای آلفاNL63  و 229E و ویروس کرونای بتا HKU1 و OC43 که سرماخوردگی ایجاد می­کنند و سه ویروس دیگر که بیماری شدیدتری ایجاد می‌کنند، شامل کرونا ویروس عامل نشانگان شدید حاد تنفسی یا سارس، کرونا ویروس عامل نشانگان تنفسی خاورمیانه یا مرس و کرونا ویروس جدیدی که در سال ۲۰۱۹ شناسایی شد (4،3). که توانایی ایجاد بیماری شدید تنفسی و حتی کشنده نیز در آن­ها به اثبات رسیده است. برای مثال می­توان به ایجاد همه­گیری بیماری سندرم حاد تنفسی (SARS-COV-1) در سال 2002 یا بیماری سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) در سال 2012 که هر دو ناشی از کرونا ویروس بوده اشاره کرد. کرونا ویروس‌ها زیر مجموعه Coronaviridae هستند. ساختار آن­ها نیز دارای یک ژنومRNA معمولی است. هردو ویروس از حیوانات به انسان منتقل می­شوند (6،5) و باعث التهاب دستگاه تنفسی فوقانی شده و سپس دستگاه تنفسی تحتانی را تحت تأثیر قرار می­دهند که در بیش­تر موارد منجر به آسیب ریوی کشنده و مرگ می­شود. متوسط دوره کمون بیماری یعنی حد فاصل زمانی بین آلودگی بیمار با ویروس عفونی تا شروع علائم و بیماری در حدود ۷-۵ روز (با دامنه ۱۴-۲ روز) است (۷). کرونا ویروس­ها به­طور معمول در سال­های اخیر و به شکل محدودتر، بیماری­های شدیدی را که محدود به کشور و یا منطقه خاصی بوده را ایجاد کرده­اند(۸).

علامت اصلی و اولیه کووید- 19 تب است و در حدود ۵ روز بعد از آن، علائم عفونی تنفس حاد ظاهر می­شود. افراد مبتلا به بیماری زمینه­ای مزمن و کارکنان مراکز مراقب­های بهداشتی در معرض خطر بالایی از عفونت قرار دارند (۹). به­منظور کمک به کارکنان مراقبت­های بهداشتی درمانی در کشور برای مقابله بهتر با کرونا ویروس نوین-2019، مطالعه­ها و شواهد موجود مربوط به آن را مرور کرده و در مطالعه حاضر اطلاعات علمی و کاربردی را ارائه می­نماییم.

ساختار کرونا ویروس نوین

کرونا ویروس متعلق­به خانواده کرونا ویریده و یکی از اعضای راسته نیدوویرالس (Nidovirales) است. ویروس­های این خانواده، ویروس­هایی پوشش­دار با کپسیدی مارپیچی بوده و قطری حدود 80 تا 220 نانومتر دارند. بر سطح غلاف لیپیدی این ویروس­ها، زوائدی از جنس گلیکو پروتئین وجود دارد که ظاهری گلبرگی شکل یا تاجی شکل، به ویروس داده­اند (شکل۱). ژنوم این ویروس­ها، متشکل از RNA  تک رشته­ای با قطبیت مثبت است که در بین ویروس­های با ژنومRNA ، کرونا ویروس­ها طولانی­ترین ژنوم با طولی در حدود 29 تا 22 هزار جفت را دارند (۱۰).

تاکنون، چهار جنس از کرونا ویروس­ها به نام­های آلفا، بتا، گاما و دلتا شناسایی شده وکووید- 19در جنس بتا کرونا ویروس از زیر خانواده Coronaviridae قرار گرفته است (۱۳۱۱). ویروس­های بتا و آلفا فقط پستانداران را آلوده می­کنند و به­طور معمول باعث بیماری تنفسی در انسان و معده حیوانات می­شوند.گاما و دلتا، پرندگان را آلوده می­کنند، اما برخی از آن­ها هم­چنین می­توانند پستانداران را آلوده کنند (۱۴). خانواده کرونا ویروس­ها دارای دو نوع مختلف از پروتئین­های سطحی هستند و نام خود را از همین ویژگی ظاهری گرفته­اند.

کووید-۱۹ سومین عامل بیماری شناخته شده کرونا ویروس جانوری بعد از سارس و مرس است که این دو نیز به دسته بتا کرونا ویروس تعلق دارند (۷). دو ویروس بسیار بیماری­زا،  SARSوMERS  باعث سندرم شدید تنفسی در انسان می­شوند و چهار عامل دیگر انسانیHCoV-NL63) ، HCoV-229E، HCoV-OC43 و HKU1) فقط بیماری خفیف تنفسی فوقانی را القا می­کنند. اگرچه برخی از آن­ها می­توانند باعث عفونت شدید در سیستم ایمنی، نوزادان، کودکان خردسال و افراد مسن شوند (17-15).

 

 

شکل۱- پیکره کرونا ویروس (پوشش­دار با کپسیدی مارپیچی،  قطری حدود 80 تا 220 نانومتر و دارای زوائدی از جنس گلیکو پروتئین بر سطح غلاف لیپیدی) (۱0).

 

منشاء کروناویروس نوین

منبع ذات­الریه (پنومونی) اولین بار در ماه دسامبر سال 2019 توسط پزشکان واقع در شهر ووهان چین کشف شد و یک کروناویروس جدید، از اپی­تلیوم تنفسی بیماران جدا شد که متعلق­به کرونا ویروس است. در یازدهم فوریه سال 2020، کرونا ویروس جدید به­طور رسمی از "SARS-CoV-2" به "کووید 2019" تغییر نام داد (۱۸).

بر طبق داده­های منتشر شده توسط کمیسیون بهداشت و درمان ملی جمهوری چین، کووید-19به احتمال زیاد از خفاش­های وحشی (21-19) و از بازارهایی دریایی، طیور و حیوانات زنده واقع در شهر ووهان واقع در استان هوبای در مرکز چین به انسان منتقل می­شود (22،23) و هر سه کرونا ویروس فوق می­توانند از فردی به فرد دیگر منتقل شوند (21-19).

در تاریخ ۱ژانویه ۲۰۲۰، بازار مذکور بسته و تحت آلودگی­زدایی قرار گرفت (22،23) در همان روز، مسئولین اجرایی ووهان اطلاعاتی درباره شیوع بیماری به جامعه منتشر کردند (۲۴). امروزه، تعداد مبتلایان به کووید-19 در سراسر جهان به­صورت تصاعدی رو به افزایش است.

اولین توالی ژنومی کووید-19یک روز بعد از تأیید آن توسط Zhang و دانشمندان دیگر در دانشگاه فودان شانگهای به­صورت آنلاین منتشر شد (۲۵). پیرو آن در ۱۱ ژانویه، ۵ توالی ژنومی دیگر از این ویروس، توسط انسیتیوهای مختلف در سراسر چین بر روی پایگاه اطلاعاتیGSAID قرارداده شد و به محققان در سراسر دنیا این اجازه داده شد تا تحقیقات بر روی این کرونا ویروس جدید را آغاز کنند (۲۶). تا تاریخ ۱۷ ژانویه، ۶۲ مورد از این کرونا ویروس در چین و ۳ مورد دیگر در خارج از چین (۲ مورد در تایلند و ۱ مورد در ژاپن) به تأیید رسید (۲۷). در ادامه، توالی­های ژنومی تمام کرونا ویروس­های جداسازی شده در چین و خارج از آن نیز تعیین شد و بر روی پایگاه اطلاعاتی قرار گرفت. پیرو آن پس از ساخت کیت­های تشخیصی مناسب، موارد مشکوک دیگری از این بیماری در نواحی دیگر جهان از جمله ویتنام، سنگاپور و هنگ­کنگ شناسایی شدند (۲۸). جداسازی و تعیین توالی ژنومی موفقیت­آمیز کرونا ویروس2010-nCOV در درک منشاء این ویروس و خصوصیت عفونت­زایی آن کمک­های فراوانی کرده است. با این حال هم­اکنون ابهام­های فراوانی باقی­مانده و دانشمندان در حال تحقیقات گسترده بر روی این ویروس جدید هستند.

پس از افزایش موارد ابتلا و گسترده جهانی این ویروس، سازمان بهداشت جهانی در تاریخ ۳۰ ژانویه۲۰۲۰ با انتشار بیانه­ای، شیوع کرونا ویروس جدید را ششمین عامل  وضعیت اضطراری بهداشت عمومی در سراسر جهان اعلام نمود که تهدیدی نه فقط برای چین، بلکه برای تمام کشورها به­شمار آمد (29). چین به­عنوان کشور پر جمعیت  پیش­تر با همه­گیری ویروسی از جمله سارس در سال ۲۰۰۳ مبارزه کرده است (30).

شیوع اخیر کووید-۱۹ در حال حاضر باعث صدمه زیاد به اقتصاد جهانی شده است و رشد ملی جهان و به­خصوص کشور چین در سال ۲۰۱۹ طی ۳۰ سال گذشته کاهش یافته است (۳۱). بدین ترتیب برای جلوگیری از انتشار کرونا ویروس جدید، نیاز به همکاری کارکنان بهداشتی، دولت­ها و عموم مردم است. سازمان بهداشت جهانی درتاریخ ۱۱ فوریه نام بیماری کرونا ویروس جدید را تحت عنوان کووید 19 نامگذاری نمود (۲۹) و کمیته بین­المللی طبقه­بندی ویروس­ها (ICTV) نیز در همین روز، نام ویروس ایجاد کننده این بیماری را از2010- nCOV به SARS-Cov-2 تغییر داد (۳۲).

ویژگی­های اپیدمیولوژیک کووید-19

کرونا ویروس دارای طیف میزبانی وسیع هستند و عامل 30-15 درصد از تمام موارد سرماخوردگی­ها هستند. ایجاد ایمنی در برابر آنتی­ژن­های سطح ویروس، به­احتمال مهم­ترین نقش را در محافظت فرد دارد، اما عفونت مجدد با سویه­های مشابه شایع است (۳۳). مطالعه Wang و همکاران نشان داد که از ۱۰ تا 24 ژانویه سال۲۰۲۰، تعداد مبتلایان به عفونت کووید ۲۰۱۹ در چین ۴/۳۱ برابر افزایش یافته است. در ۲۳ فوریه سال ۲۰۲۰، تعداد مبتلایان به کووید-۱۹ در چین ۱۸۷۹ برابر زمان ۱۰ ژانویه سال ۲۰۲۰ بود. آن­ها نرخ مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ را بر اساس تعداد بیمارانشان ۸۴/۲٪ تخمین زدند. محققان هم­چنین دریافتند که نسبت مرگ و میر مرد به زن ۲۵/۳ به ۱، میانه سن مرگ ۷۵ سال، میانه زمان از اوایل علائم تا مرگ ۱۴ روز و میانه زمان از علائم اولیه تا مرگ در افراد با سن ۷۰ سال و بالاتر (۵/۱۱روز) و افراد زیر ۷۰ سال (۲۰ روز) است. این یافته­ها نشان می­دهد که این بیماری ممکن است در بزرگسالان سریع­تر از افراد جوان پیشرفت کند (۳۴).

Li و همکاران میانگین سن ۴۲۵ بیمار آلوده به کووید- 19 را ۵۹ سال گزارش نمودند، از این تعداد ۵۶٪ مرد متوسط دوره کمون 5/2 روز و کمابیش نیمی از بیماران بزرگسال۶۰ سال و بالاتر بودند. در مراحل اولیه، تعداد بیماران آلوده دو برابر شد. نرخ انتقال بیماری از فرد آلوده ۲/۲ بود. اگرچه ۵۵٪ از اولین بیماران آلوده به کرونا ویروس نوین-۲۰۱۹ بازار غذاهای دریایی هانا نبودند، اما تعداد موارد غیرمرتبط از اواخر دسامبر ۲۰۱۹ به­صورت نمایی (لگاریتمی) افزیش یافته است (۳۵).

شیوع کووید 19 در ایران و جهان

تحقیقات اپیدمیولوژیک نشان داده است که گربه­های ساحلی کشور چین در بازار حیات وحش منبع مستقیمSARS-CoV  بودند (۳۶). از ابتدای شیوع بیماری تا 26 آوریل 2020، تازه­ترین آمار جهانی شیوع ویروس کرونا نشان می­دهد که همه کشورهای قاره­های جهان (شکل۲) درگیر این ویروس و بیماری کووید-۱۹ هستند که به­طور کلی نرخ مرگ و میر (98/2٪) و نیز نرخ بهبود (29/74٪) است (۳۷) (شکل 2).

 

 

 

شکل ۲- شیوع کووید-۱۹ در جهان (بخش­های تیره نشان دهنده کشورهای مبتلا است) (۳۷).

 

 

مسیرهای انتقال بیماری کووید-19

تصور می­شود که کرونا ویروس نوین-۲۰۱۹ از طریق قطرات، تماس نزدیک، آئروسل و شاید انتقال مدفوع-دهان منتقل شود و بیماران در دوره کمون می­توانند ویروس را به افراد دیگر منتقل نمایند (9،11). توزیع گیرنده ویروسی می­تواند مکانیسم­های بیماری­زا، تظاهرات بالینی و مسیرهای انتقال کروناویروس نوین- ۲۰۱۹ را توضیح دهد. آنزیم تبدیل کننده آنژیوتانسین۲ (ACE2) به­عنوان گیرنده­ای برای کووید-19 که برای ورود آن ضروری است، مطرح شده است. بیان فراگیر در ACE2 سلول­های مختلف، مانند سلول­هایAT2  ریه، بخش فوقانی مری، سلول­های اپیتلیال و انتروسیت­های جذبی ایلئوم و روده بزرگ، در عفونت چند بافتی کووید-19 نقش دارد (38،39). بنابراین، علاوه­بر تماس تنفسی و بدن، انتقال مدفوع و دهان یک مسیر بالقوه برای عفونت کروناویروس نوین است.

مکانیسم بیماری­زایی کووید-19 و استفاده از گیرنده­ها

در حال حاضر مطالعه­های اندکی در مورد خصوصیت­های پاتوفیزیولوژیک کووید-19 وجود دارد و عدم اطمینان در مورد مکانیسم انتشارآن وجود دارد. دانش کنونی تا حد زیادی نشان می­دهد که از طریق مایع تنفسی از انسان به انسان منتقل می­شود (40). با این حال شواهد نشان می­دهد انتقال انسان به انسان در دوره کمون کووید -۱۹ بدون علامت  اتفاق می­افتد که ممکن است بین ۲ تا ۱۰ روز از زمان ورود ویروس به بدن باشد (42-40).

 Zhao و همکاران دریافتند که ACE2 گیرنده کروناویروس نوین-۲۰۱۹ است. در ریه طبیعی انسان، ACE2 درسلول­های آلوئول نوع 1 و ۲ بیان می­شود که ۸۳٪ سلول­های آلوئول نوع ۲ بیان ACE2 را انجام می­دهند. مردان در سلول­های آلوئولی خود سطح ACE2 بالاتری از زنان دارند. آسیایی­ها سطح بالاتری از بیان ACE2 در سلول­های آلوئولی خود نسبت­به جمعیت سفید پوست و آمریکایی آفریقایی دارند. اتصال کروناویروس نوین-۲۰۱۹ بر روی گیرنده ACE2 باعث افزایش بیان آنزیم ACE2 می­شود، که ACE2 می­تواند منجر به آسیب سلول­های آلوئول شود. آسیب به سلول­های آلوئول می­تواند به­نوبه خود باعث یک­سری واکنش­های سیستمیک و حتی مرگ شود. آن­ها هم­چنین تأیید کردند که مردان آسیایی بیش­تر مستعد ابتلا به عفونت کووید-19 هستند (39).  Wrappو همکاران دریافتند که توانایی اتصال گیرندگی کووید ۲۰۱۹، 10 تا ۲۰ برابر قوی­تر از کروناویروس سارس است (43).

پیش­نیاز حمله کروناویروس به سلول میزبان اتصال به گیرنده است. پس از اتصال گیرنده پروتئین spike ویروسی از طریق پروتئولیز وابسته­به اسید توسط کاتپسین TMPRRS2 یا فورین، پروتئیناز شکسته می­شود و به­دنبال آن پوشش ویروسی با غشاهای سلولی ادغام می­گردد.

spike یک تریمر بزرگ و زائده برآمده سطحی است که می­تواند توسط پروتئازها به پروتئینی با زیر واحد S1 در پایانه آمینی شکسته شود. در مقایسه با سایر پروتئین­های کروناویروس پروتئین Spike دارای متغیرترین توالی اسیدهای آمینه است که قوی­ترین گزینه در بین همه ژن­های کروناویروس برای سازگاری با میزبان های خود است. به­تازگی نتایج نشان داد که کووید- ۱۹، از همان گیرنده ورودی سلولACE2  مانند کروناویروس سارس استفاده می­کند. علاوه­بر ACE2 انسانی، کووید- ۱۹ می­تواند از ACE2 خفاش­های نعل اسب چینی، نوعی گربه (Civet) و خوک استفاده کند اما از ACE2 موش نمی­تواند به­عنوان گیرنده ورودی استفاده نماید. یکی از دلایل این است که ACE2 انسانی دارای همسانی بالایی با خفاش­های نعل اسبی چینی، گربه و خوک است که به­ترتیب ۷/۸۰٪ ، ۵/۸۳٪ و ۴/۸۱٪ است (35،44،45).

علائم بالینی و پاتوژنزکووید 19

کرونا ویروس دومین عامل سرماخوردگی است. تب، خستگی و سرفه خشک از مهم­ترین علائم بیماران است، در حالی­که احتقان بینی، آبریزش بینی و سایر علائم دستگاه تنفسی فوقانی نادر است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری­های پکن اظهار داشتند شدت علائم بیماری متفاوت است. با توجه­به شدت بیماری می­تواند به انواع خفیف، نرمال، شدید و کشنده طبقه­بندی شود (۴۶): 1- موارد خفیف: علائم بالینی خفیف بوده و هیچ پنومونی در سی­تی­اسکن قفسه سینه یافت نمی­شود. 2- موارد نرمال: تب، علائم تنفسی و بیمارانی که تظاهرات تصویربرداری از ذات­الریه را نشان می­دهند. 3- موارد شدید: تنفس شدید ( بیش­تر از 30 بار در دقیقه). 4- موارد کشنده: یکی از سه شرایط زیر: نارسایی تنفسی و نیاز به دستگاه تنفس، شوک یا نارسایی سایر ارگان­ها و نیازمند بخش مراقبت­های ویژه (۴۷).Li و همکاران گزارش کردند که افرادی که در معرض  SARS-CoV-2قرار نگرفته­اند، همه مستعد کووید- 19 هستند (۴۸). با این حال مطالعه­های بالینی فعلی نشان می­دهد که موارد شدید کووید- 19 و مرگ و میرها بیش­تر در میان­سال، سالمندان و در جوانان با سابقه طولانی از استعمال دخانیات سیگار یا سایر موارد وجود دارد. به­ویژه بیماران با نقص ایمنی ( تحت درمان با کورتیکواستروئید، شیمی درمانی، پیوند اعضاء، مبتلایان به HIV) و بیماران با بیماری زمینه­ای ( بیماران قلبی- عروقی، فشار خون، دیابت، بیماری تنفسی زمینه­ای، BMI>40) به­احتمال به­شدت رو به­رو می­شوند (49،50).

بر طبق اولین مطالعه بر روی بیماران مبتلا به کرونا ویروس جدید، دوره نهفتگی این ویروس حدود 2 تا 14روز و به­طور شایع­تری 3 تا 7 روز است (۳۴). دوره نهفتگی دوره­ای است که ویروس در بدن فرد وجود دارد و هنوز علائم بیماری ظاهر نشده است. در این دوره نهفتگی ، بیماران مسری هستند و گزارش شده است که هر مورد به­طور متوسط 77/3 نفر دیگر را آلوده می­کند (۵۱). به­همین دلیل لازم است که افراد خانواده در زمانی که به­دلیلی مجبور به­حضور در محیطی به­جز محیط امن خانه می­شوند احتیاط­های لازم را رعایت کنند (۳۵).

در مطالعه  Huangو همکارانش دریافتند که ۹۸% از بیماران کووید -۱۹ تب داشتند. از این تعداد ۷۸% دمایی بالاتر از ۳۸ درجه سانتی­گراد بود. آن­ها گزارش دادند که ۷۶% از بیماران دچار سرفه، ۴۴% از بیماران دچار خستگی و درد عضلانی بودند و ۵۵% از بیماران دچار تنگی نفس بودند. تعداد کمی از بیماران هم­چنین خلط (۲۸%)، سردرد (۸%)، خونریزی ( ۵%) و اسهال (۳%) داشتند. تست­های آزمایشگاهی نشان داد که ۲۵% بیماران آلوده مبتلا به لکوپنی و ۶۳% مبتلا به لنفوسیتوپنی هستند. سطح آسپارتات آمینوترانسفراز در ۳۷% بیماران بالا رفته است. التهاب عضله قلب Myocarditis)) در ۱۲% از بیماران تشخیص داده شد و سطح پروفونین I خیلی حساس در این بیماران به­طور قابل توجهی افزایش یافته بود. ناهنجاری­ها در تصاویر CT قفسه سینه در ۱۰۰% بیماران مشاهده شده است(۲۵).

تشخیص کووید-19

علائم اولیه کووید-19بسیار به آنفلوانزای زمستانی شباهت دارد و تشخیصی کنونی بیماری کروناویروس متکی به یافته­های رادیولوژیکی و آزمایشگاهی است. بررسی­های رادیولوژیکی، اهمیت فوق­العاده­ای در تشخیص در اوایل بیماری و مدیریت بیماری کووید-۱۹دارند (۵5 -۵2).

مهم­ترین راه تشخیص نمونه­های مورد استفاده جهت انجام تست آزمایشگاهی شامل نمونه­های سواب نازوفارنژیال، خلط یا آسپیره دستگاه تنفسی تحتانی است. تست تأییدی تشخیصی به­طور معمول RT-PCR است که ژنوم PCR ریبونوکلوئیک اسید ویروس را مورد شناسایی قرار می­دهد. به­معمول ناحیه مورد شناسایی توسط این تکنیک شامل ناحیه ژنومی RdRp (پلی­مرازویروس) به­همراه نواحی دیگر نظیر نواحی ژنومیE  یا N است (۵6).

پیشگیری و کنترل عفونت کووید-19

از آنجا که تعداد بیماران مبتلا به کووید-19در چین و سایر کشورها به­سرعت در حال رشد است، مهم­ترین و ضروری­ترین کار، جلوگیری از گسترش کووید- 19 است (۵7). برای کاهش انتقال ویروس، تشخیص زودهنگام و جداسازی ضروری است. علاوه­بر این، نظارت دقیق در اماکن شلوغ نیز مهم است (58). پاتوژن­های احتمالی  SARSو COVID-19 هر دو از حیوانات وحشی گرفته می­شوند (59). بنابراین، شکار، فروش و خوردن حیوانات وحشی نه تنها صدمات جدی به اکوسیستم وارد می­کند بلکه منجر به شیوع بیماری­های همه­گیر می­شود (۶0). بنابراین، ممنوعیت تجارت حیوانات وحشی یک اقدام مؤثر برای جلوگیری از شیوع ویروسی است (۶1). باتوجه-به نبود درمان استاندارد و واکسن مؤثر برای کرونا ویروس جدید، بهترین راه در شرایط حاضر اجتناب از آلودگی و جلوگیری از انتشارآن است (۶3 ،۶2).

با این حال، در تاریخ 26 ژانویه، 2020، CDC چین شروع به تولید واکسن جدید برای SARS-CoV-2 کرد (۶4).

از جمله راه­های پیشگیری از انتقال می­توان به موارد زیر اشاره کرد: پوشاندن دهان و بینی هنگام عطسه و سرفه، شستشوی دست­ها با آب و صابون حداقل به­مدت ۲۰ ثانیه یا استفاده از ضدعفونی کننده­های مخصوص دست حاوی الکل (حداقل ۶۰ درصد الکل)، اجتناب ازخوردن محصولات دامی و حیوانی خام یا نیم­پخته، رعایت فاصله حداقل ۲-۱ متر از فردی که مبتلا به علائم تنفسی است (۶2).

درمان

در حال حاضر، درمان­های ضد ویروسی به­طور عمده برای درمان کووید-19 تصویب شده­اند. به­عنوان داروهای مؤثر برای درمان کووید-19، از هورمون­ها و اینترفرون­ها نیز می­توان استفاده کرد (65). لوپیناویر یا ریتوناویر یکی از مهارکننده­های پروتئاز است که برای درمان عفونت  HIVاستفاده می­شود و مؤثر است. لوپیناویر دارای فعالیت ضد ویروس در شرایط برون تنی است. هم­چنین  لوپیناویر یا ریتوناویر از نظر بالینی در معالجه کووید -19مورد آزمایش قرار گرفته است و موجب کاهش قابل توجه تیتر ویروس و بهبود شرایط بیمار شده است، اما اثر کلینیکی کلی مشخص نشده است (66،67).

در همین راستا مطالعه جدیدی جهت درمان­های مؤثرتر هم­چنان در حال اکتشاف هستند: در تاریخ 25 ژانویه سال 2020 ، یک تحقیق مشترک از انستیتوی شانگهای Materia Medica، آکادمی علوم چین و دانشگاه فناوری شانگهای، 30 داروی احتمالی را آزمایش و شناسایی کرد که گزارش می­شود در برابرکووید مؤثر هستند (68).

بحث

کرونا ویروس تا زمان شیوع سندرم شدید حاد تنفسی (SARS) در سال 2002 و 2003 در استان گوانگدونگ در چین بسیار بیماری­زا محسوب نمی­شد زیرا کروناویروسی که قبل از آن زمان در انسان گردش می­کرد، بیش­تر باعث ایجاد عفونت­های خفیف در افراد دارای نقص سیستم ایمنی می­شد (72 -69 ). برخی توالی ژنوم کووید-19 نیز شباهت­هایی با مرس دارد. مطالعه رابطه سارس، مرس و کووید-19 که ممکن است برای توسعه درمان­های ضد ویروسی با طیف گسترده مورد استفاده قرار گیرد، مورد توجه خواهد بود (63). از آنجا که تعداد زیادی از مردم، ووهان را ترک کرده­اند، کنترل اوضاع اپیدمی بسیار فوری است (۴۲ ،73).

کرونا ویروس­ها باعث ایجاد سندرم خفیف یا شدید تنفسی و روده در حیوانات و انسان­ها می­شوند (74). اگرچه در برخی از جنس­های این خانواده می­توانند باعث عفونت شدید در نوزادان، کودکان خردسال و افراد مسن شوند (75،5). آخرین مورد آن کووید-19 است (74). به­دلیل کمبود داروهای ضد ویروسی مؤثر، پیش آگهی بیماران تنها به سن و وضعیت جسمی آن­ها بستگی دارد (65). اما تعداد موارد مثبت مرگ و میر هم­چنان رو به افزایش است. میزان مرگ و میر کووید- ۱۹ برای نوزادان حدود۴/۳% ، سارس ۶/۹% و ۴/۳۴% برای مرس است (77 ،76).

نتیجه­گیری

کووید 19 علاوه­بر ایجاد مشکلات جسمی که ایجاد می­کند، سبب تأثیرات روانی را بر روی جمعیت عمومی، به­ویژه بر روی گروه­های آسیب­پذیر می­شود. بنابراین طراحی مداخلات روان­شناختی برای بهبود سلامت روان هنگام بروز همه­گیری­ها ضروری است. هم­چنین افزایش آگاهی مردم در مورد اقدامات دولت برای مقابله با انتشار شایعات و افزایش آگاهی عمومی با ارائه اطلاعات در مورد روند بهبودی بیماران، می­تواند اضطراب را در جامعه کاهش دهد (78).

به­احتمال بیماران بالینی بهبود یافته از تعداد کشته شدگان فراتر می­روند، اما اکثر بیماران هنوز در بیمارستان درمان نمی­شوند. علاوه­بر این، جهش سازگار بالقوه کرونا برای توسعه واکسن از اهمیت خاصی برخوردار است. بنابراین، برای ما ضروری است که روش­های حساس­تر و داروهای مؤثر را تولید کنیم (79).

سپاسگزاری

نویسندگان مقاله، مراتب تشکر و قدردانی خود را از تمامی صاحب نظران به­ویژه داوران محترم مقاله، که با نظرات ارزشمند خود، ما را در بهبود کیفی مقاله، یاری رساندند، به­عمل می­آورند.

 

 

 

 

 

 

منابع

1- Lau SK, Lee P, Tsang AK, Yip CC, Tse H, Lee RA, et al. Molecular epidemiology of human coronavirus OC43 reveals evolution of different genotypes over time and recent emergence of a novel genotype due to natural recombination. Virol. 2011; 85(21):1325–37.

2- Woo PC, Lau SK, Li KS, Poon RW, Wong BH, Tsoi HW, et al. Molacular diversity of coronavirus in bats. Virology. 2006; 351(1):180-7.

3- Woo PC, Lau SK,Chu CM, Chan KH, Tsoi HW, Huang Y,et al. Characterization and complete genome sequence of a novel coronavirus, coronavirus HKU1, from patients with pneumonia. Virol. 2005; 79(2):884-95.

4- Peiris  JSM ,DPhil  ST, Lai FRCP ,  Yam LY, Lim W, et al.Coronavirus as a possible cause of severe acute respiratory syndrome. The Lancet. 2012; 361(9366): 1319 –25.

5- Cui J, Li  F, Shi Z.L. Origin and evolution of pathogenic coronaviruses. Nature Reviews Microbiological. 2019; 17(3): 181–192.

6- Cauchemez S, Van Kerkhove M.D, Riley S, Donnelly C.A, Fraser C, Ferguson N.M. Transmission scenarios for Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) and how to tell them apart. Euro Surveill. 2013; 18(24): 1-13.

7- Cowling BJ, Park M, Fang VJ, Wu P, Leung GM, Wu JT. Preliminary epidemiologic assessment of MERSCoV outbreak in South Korea, May–June 2015. Euro Surveill. 2015; 20(25):18-22.

8- Balboni A, Battilani M, Prosperi S. The SARS-like coronaviruses:the role of bats and evolutionary relationships with SARS coronavirus. New Microbiol. 2012;35(1):1-16.

9- Kim JY, Song JY, Yoon YK, Choi S-H, Song YG, Kim S-R, et al. Middle East Respiratory Syndrome Infection Control and Prevention Guideline for Healthcare Facilities. Infect Chemother. 2015; 47(4):278-302.

10- parsa niya p.Medical virology.  3nd ed.Culture Library.  2012: 126-7.

11- Mohd HA, Al-Tawfiq JA, Memish ZA. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS-CoV) origin and animal reservoir. Virology. 2016; 13(87):1-7.

12- Woo P.C.Y, Lau S.K, Lam C.S.F, Lau C.C.Y, Tsang A.K.L, Lau J.H.N, et al. Discovery of seven novel Mammalian and avian coronaviruses in the genus deltacoronavirus supports bat coronaviruses as the gene source of alphacoronavirus and betacoronavirus and avian coronaviruses as the gene source of gammacoronavirus and deltacoronavirus. Virol. 2012; 86(7): 3995–4008.

13-  Lu R, Zhao X, Li J, Niu P, Yang B, Wu H, et al. Genomic characterisation and epidemiology of 2019 novel coronavirus: Implications for virus origins and receptor binding. Lancet. 2020; 395 (10224): 565–574.

14- Woo P.C.Y, Lau S.K, Lam C.S.F, Lau C.C.Y, Tsang A.K.L, Lau J.H.N, et al. Discovery of seven novel Mammalian and avian coronaviruses in the genus deltacoronavirus supports bat coronaviruses as the gene source of alphacoronavirus and betacoronavirus and avian coronaviruses as the gene source of gammacoronavirus and deltacoronavirus. Virol. 2012; 86(7): 3995–4008.

15- Masters, P. S. & Perlman, S. in Fields VirologyVol. 2 eds, Knipe, D. M. & Howley, P. M. Lippincott Williams & Wilkins, 2013:825–858.

16- Su S, Wong G, Shi W, Liu J, Lai A, Zhou J, et al. Epidemiology, genetic recombination, and pathogenesis of coronaviruses. Trends Microbiol. 2016;24(6) : 490–502.

17- Forni D, Cagliani R, Clerici M, Sironi M. Molecular evolution of human coronavirus genomes. Trends Microbiol. 2017;25(1): 35–48.

18- Gorbalenya A.E, Baker S.C, Baric R.S, de Groot R.J, Drosten C, Gulyaeva A.A, et al. Severe acute respiratory syndrome-related coronavirus: The species and its viruses—A statement of the Coronavirus Study Group. bioRxiv. 2020.

19- Guan Y. Zheng B.J, He Y.Q, Liu X.L, Zhuang Z.X, Cheung, C.L, et al. Isolation and characterization of viruses related to the SARS coronavirus from animals in southern China. Science .2003; 30(5643): 276–278.

20- Ki, M. 2015 MERS outbreak in Korea: Hospital-to-hospital transmission. Epidemiol Health. 2015; 37:1-4.

21- Azhar E.I , El-Kafrawy S.A, Farraj S.A, Hassan A.M, Al-Saeed M.S, Hashem A.M, et al. Evidence for camel-to-human transmission of MERS coronavirus. new England Med. 2014, 370: 2499–2505.[ Farsi]

22- Khan N. New Virus Discovered By Chinese Scientists Investigating Pneumonia Outbreak. (Accessed Jan 8, 2020, at https://www.wsj.com/articles/new-virusdiscovered-by-chinese-scientists-investigatingpneumonia-outbreak-11578485668

23- Gralinski LE, Menachery VD. Return Of The Coronavirus: 2019-Ncov. Viruses. 2020; 12(2): 1-8.

24- Gralinski LE, Menachery VD. Return Of The Coronavirus: 2019-Ncov. Viruses. 2020; 12(2): 1-8.

25- Novel 2019 Coronavirus Genome. virological.org. (Accessed January 19, 2020, athttp://virological.org/t/novel-2019coronavirus-genome/319)

26- GSAID Database. 2020 Coronavirus. (Accessed January 19, 2020, at Https://Www.Gisaid.Org).

27- Novel Coronavirus—Japan (Ex-China). World Health Organization. Novel Coronavirus— Japan (Ex-China). (Accessed January 19, 2020, at https://www.who.int/csr/don/16-january2020-novel-coronavirus-japan-ex-china/en/)

28- Novel Coronavirus – China. World Health Organization. (Accessed January 12, 2020, at https://www.who.int/csr/don/12-january-2020novel-coronavirus-china/en/)

29- Lai CC, Shih TP, Ko WC, Tang H, Hsueh P. Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2  (SARS-Cov-2) And Corona Virus Disease-2019 (COVID-19): The Epidemic And The Challenges. Int J Antimicrob Agents. 2020;55(3): 1-9.

30- Bloomberg Businessweek,Coronavirus More Dangerous for the Global Economy than SARS,(2020)https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-01-31/thecoronavirus-is-more-dangerous-for-the-economy-than-sars.

31Reuters,InstantView:China'sEconomicGrowthSlowsto6.1%in2019,Near30yearLow,(2020)https://www.reuters.com/article/us-china-economy-gdpinstantview/instant-view-chinas-economic-growth-slows-to-6-1-in-2019-near-30year-low-idUSKBN1ZG092.

32- Gorbalenya EA, Baker SC, Baric RS, Baric RS, J R. Severe Acute Respiratory Syndrome-Related Coronavirus–The Species And Its Viruses, A Statement Of The Coronavirus Study Group. Biorxiv. 2020

33- Ahmadi A, Toghyani H, Mosavi nasab D. The necessities of virology. 1nd ed. Iran: Royanpajooh in collaboration with Human Publishing, 2011; 179-84.[ Farsi]

34- Li Q, Guan X, Wu P, Wang Xiaoye, Zhou L, Tong Y, et al. Early Transmission Dynamics In Wuhan, China, Of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia. New Engl J Med. 2020.

35- World Health Organization. Novel Coronavirus(2019-Ncov) Situation Report-7. (Accesses January27,2020,athttps://www.who.int/docs/defaultsource/coronaviruse/situationreports/20200127-sitrep-7-2019-ncov.pdf)

36- Yuan J, Hon C.-C, Li Y, Wang D, Xu G, Zhang H, et al. Intraspecies diversity of SARS-like coronaviruses in Rhinolophussinicus and its implications for the origin of SARS coronaviruses in humans. Gen. Virol. 2010; 91(4): 1058–1062.

37- https://www.worldometers.info/coronavirus/ (access:April,26,2020).

38. .Wang C HP, Hayden FG, Gao GF. A novel coronavirus outbreak of global health concern. J Lancet .2020.

39- Zhao Y, Zhao Z, Wang Y, Zhou Y, Ma Y, Zuo W. Single-cell RNA expression profiling of ACE2, the putative receptor of Wuhan 2019-nCov. BioRxiv. 2020.

40- Centers for Disease Control and Prevention,2019 Novel Coronavirus,(2020) https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/about/transmission.html.

41- C.Rothe, M.Schunk, P.Sothmann. Transmission of 2019-nCoV infection from an asymptomatic contact in Germany. New Engl Med. 2020:970-1.

42- Li Q, Guan X, Wu P, Wang Xiaoye, Zhou L, Tong Y, et al. Early Transmission Dynamics In Wuhan, China, Of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia. New Engl J Med. 2020.

43- Wrapp D, Wang N, Corbett KS, Goldsmith JA, Hsieh CL, Abiona O, et al. Cryo-EM structure of the 2019-nCoV spike in the prefusion conformation. Science. 2020;367(6483):1260-3 .

44- Letko MC, Munster V. Functional assessment of cell entry and receptor usage for lineage B βcoronaviruses, including 2019-nCoV. bioRxiv. 2020.

45- Wan Y, Shang J, Graham R, Baric RS, Li F. Receptor recognition by novel coronavirus from Wuhan: An analysis based on decade-long structural studies of SARS. Virol. 2020;94(7):1-9.

46- National Health Commission of the People’s Republic of China. Diagnosis and Treatment of Pneumonia Caused by 2019-nCoV (Trial Version 4). Available online: http://www.nhc.gov.cn/jkj/ s3577/202002/573340613ab243b3a7f61df260551dd4/files/c791e5a7ea5149f680fdcb34dac0f54e.pdf (accessed on 6 February 2020).

47- Yang F, Liu N, Hu J, Wu L, Su G, Zhong N et al. Pulmonary rehabilitation guidelines in the principle of 4S for patients infected with 2019 novel coronavirus (2019-nCoV). Europe.2020;43(3):180-2.

48- Infectious Disease Expert Li Lanjuan Responded to Six Questions of 2019-nCoV. Available online: http: //m.news.cctv.com/2020/01/23/ARTIEw78LIxqpgx6Ilm7NkBo200123.shtml (accessed on 23 January 2020).

49- Huang C, Wang Y, Li X, Ren L, Zhao J, Hu Y, et al. Clinical features of patients infected with 2019 novel coronavirus in Wuhan, China. Lancet. 2020; 395(10223):497-506.

50- Chen N, Zhou M, Dong X, Qu J, Gong F,Han Y, etal. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: A descriptive study. Lancet. 2020; 395(10223):507-513.

51- Yang Y, Lu Q, Liu M, Wang Y, Zhang A, Jalali N, et al. Epidemiological and clinical features of the 2019 novel coronavirus outbreak in China. medRxiv. 2020.

52- Wang N, Luo C, Liu H, Yang X.-L, Hu B, Zhang W, et al. Characterization of a New Member of Alphacoronavirus with Unique Genomic Features in Rhinolophus Bats. Viruses. 2019; 11(4):1-19.

53- Bhadra S, Jiang Y.S, Kumar M.R, Johnson R.F, Hensley L.E, Ellington AD. Real-time sequence-validated loop-mediated isothermal amplification assays for detection of Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV). PLoS ONE. 2015; 10(4):1-21.

54- Chan J.F.-W, Choi G.K.-Y, Tsang A.K.-L, Tee K.-M, Lam H.-Y, Yip C.C.-Y, et al. Development and evaluation of novel real-time reverse transcription-PCR assays with locked nucleic acid probes targeting leader sequences of human-pathogenic coronaviruses. ClinMicrobiol. 2015; 53(8): 2722–2726.

55-.Wu P, Hao X, Lau E.H.Y, Wong  J.Y, Leung  K.S.M, Wu J.T, et al. Real-time tentative assessment of the epidemiological characteristics of novel coronavirus infections in Wuhan, China, as at 22 January 2020. Euro. Surveill. 2020; 25(3).

56- Zeng Q, Khan K, Wu J, Zhu H. The utility of preemptive mass influenza vaccination in controlling a SARS outbreak during flu season. Math. Biosci. Eng. 2007; 4(4), 739754.

57- Nishiura H, Jung S.-M, Linton N, Kinoshita R, Yang Y, Hayashi K, et al. The extent of transmission of novel coronavirus in Wuhan, China, 2020. Clin. Med. 2020; 9(2):1-5.

58- Lau J.T, Tsui H, Lau M, Yang X. SARS transmission, risk factors, and prevention in Hong Kong. Emerg. Infect. Dis. 2004; 10(4), 587-92.

59- Lu H, Stratton C.W, TangY.W.Outbreak of Pneumonia of Unknown Etiology in Wuhan China: The Mystery and the Miracle. Med. Virol. 2020; 92, 401–402.

60- Rouquet P, Froment J.-M, Bermejo M, Kilbourn A, Karesh W, Reed P, et al. Wild animal mortality monitoring and human Ebola outbreaks, Gabon and Republic of Congo, 2001–2003. Emerg. Infect. Dis. 2005; 11(2), 283-290.

61- Yoo, J.H. The Fight against the 2019-nCoV Outbreak: An Arduous March Has Just Begun. Korean Med. Sci. 2020; 35(4):56-9.

62- Wu YC, Chen CS, Chan YJ. Overview Of The 2019 Novel Coronavirus (2019-Ncov): The Pathogen Of Severe Specific Contagious Pneumonia (SSCP). Chin Med Assoc. In press 2020

63- De Wit E, van Doremalen N, Falzarano D, Munster V.J. SARS and MERS: Recent insights into emerging coronaviruses. Nat. Rev. Microbiol. 2016; 14, 523-34.

64-.Chinese Center for Disease Control and Prevention. The First New Coronavirus Species Information Was Published by the National Pathogen Microorganism Resource Bank. Available online: http://www.chinacdc. cn/yw_9324/202001/t20200124_211413.html (accessed on 1 February 2020.(

65- Chen Y, Liu Q, Guo D. Emerging coronaviruses: Genome structure, replication, and pathogenesis. Med. Virol. 2020; 92(4), 418–423.

66- Lim J, Jeon S, Shin HY, Kim M, Seong Y, Lee J, et al. Case Of The Index Patient Who Caused Tertiary Transmission Of Coronavirus Disease 2019 In Korea: The Application Of Lopinavir/Ritonavir For The Treatment Of COVID-19 Pneumonia Monitored By Quantitative RT-PCR. Korean Med Sci. 2020; 35(6): 79-86.

67- Beijing Municipal Health Commission. Explanation on the Situation that Drugs for AIDS Can Be Tried to Treat Pneumonia Caused by 2019-nCoV Infection. Available online: http://wjw.beijing.gov.cn/wjwh/ztzl/ xxgzbd/202001/t20200126_1621354.html (accessed on 26 January 2020).

68- The Joint Research Team of Shanghai Institute of Materia Medica, Chinese Academy of Sciences, and ShanghaiTech University Discovered a Batch of Old Drugs and Traditional Chinese Medicines with Therapeutic Potential for COVID-19. Available online: http://www.shanghaitech.edu.cn/2020/0125/ c1001a50141/page.htm (accessed on 25 January 2020).

69- Zhong N. S, Zheneg BJ, LI YM, Poon LLM, Xie ZH, Chan KH, et al. Epidemiology and cause of  severe acute respiratory syndrome (SARS) in Guangdong, People’s Republic of China, in  February, 2003. Lancet. 2003; 362(9393): 1353–1358 .

70- Drosten C, Gunther S, Preiser W, Werf S, Brodt H, Becker S, et al. Identification of a novel coronavirus in patients with severe acute respiratory syndrome. N. Engl. J. Med. 2003; 348, 1967–1976.

71- Fouchier R. A, Kuiken T, Schutten M, Amorongen G, Doornum G, Hoogen B, et al. Koch’s postulates fulfilled for SARS virus. Nature. 2003; 423: 240.

72- Ksiazek, T. G, Erdman D, Goldsmith CS, Zaki SR, Peret T, Emery S, et al. A novel coronavirus associated with severe acute respiratory syndrome. N. Engl. Med. 2003; 348, 1953–1966.

73- Chinese Center for Disease Control and Prevention. Distribution of Pneumonia Infected by 2019-nCoV. Available online: http://2019ncov.chinacdc.cn/2019-nCoV/ (accessed on 15 February 2020).

74- Chan J.F.W, Kok K.H, Zhu Z, Chu H, To K.K.W, Yuan S, et al. Genomic characterization of the 2019 novel human-pathogenic coronavirus isolated from a patient with atypical pneumonia after visiting Wuhan. Emerg. Microbes. Infect. 2020; 9(1): 221–236.

75- Su S, Wong G, Shi W, Liu J, Lai A, Zhou J, et al. Epidemiology, genetic recombination, and pathogenesis of coronaviruses. Trends Microbiol. 2016;24(6) : 490–502.

76- Chen N, Zhou M, Dong X, Qu J, Gong F,Han Y, etal. Epidemiological and clinical characteristics of 99 cases of 2019 novel coronavirus pneumonia in Wuhan, China: A descriptive study. Lancet. 2020; 395(10223):507-513.

77- WorldHealthOrganization,Summaryof ProbableS ARS Cases withOnsetofIllness from 1 November 2002to31,(2003)https://www.who.int/csr/sars/country/ table2003_09_23/en/July2003.

78- Shigemura J, Nakamoto K, Ursano RJ. Responses to the outbreak of novel influenza A (H1N1) in Japan: risk communication and shimaguni konjo. 2009.

79- Bassetti M, Vena A, Roberto Giacobbe D. The Novel Chinese Coronavirus (2019-nCoV) Infections: Challenges for fighting the storm. Eur. J. Clin. Investig. 2020:1-4.

 

نوع مطالعه: مقاله مروری | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: 1399/3/5 | پذیرش: 1399/12/3 | انتشار: 1400/3/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb