مروری بر کووید- ۱۹ و پیامدهای ظهور آن
آرزو کساوندی1، مهسا امیرانی*2
1- گروه میکروبیولوژی، واحد یادگار امام (ره) شهررری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- گروه میکروبیولوژی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
چکیده
کرونا ویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که بیماریهای مختلفی را از سرماخوردگی معمولی گرفته تا سندرم حاد و شدید تنفسی، ایجاد میکنند. همهگیری SARS-COV-2 اولین بار توسط سازمان بهداشت جهانی چین گزارش شد و هماکنون این درگیری بهصورت اپیدمی درآمده است که این موضوع بیانگر قدرت سرایت فوقالعاده بالای این ویروس است که نگرانی و استرسهای زیادی را در بین مردم جهان بهوجود آورده است.
در مقاله مروری حاضر با استفاده از کلید واژگان کووید- 19، شیوع، پیشگیری، درمان و با جستجو در بانکهای اطلاعاتی معتبر PubMedScopus ،SID ،Google Scholar ، Science Directمقالات ایندکس شده در مدلاین و پژوهشهای مرتبط از سال 2003 تا 2020 تدوین شده است.
پژوهشها حاکی از آن است که در انتقال ویروس، پیشگیری و آموزش مواجهه با خطر به افراد و ارتقاء رفتارهای خودمراقبتی منجر به کاهش سرعت سرایت بیماری در جوامع شده و شناسایی منابع انتقال بیماری میتواند در کنترل آن مؤثر باشد. میزان مرگ و میر این ویروس در سالمندان و افراد مبتلا به بیماریهای زمینهای در مقایسه با افراد سالم بهمیزان قابل ملاحظهای بالاتر است.
کرونا ویروس یک بیماری چالش برانگیز است و بهراحتی در مکانهای عمومی قابل سرایت است و میزان مبتلایان به این ویروس در همه سنین و افراد جامعه بهطور تصاعدی در حال افزایش است. بنابراین، افزایش آگاهی عمومی از این بیماری و ارائه برنامههای مثبت روانشناختی و آموزش راههای پیشگیری در رسانهها علاوهبر کاهش مرگ و میر و تعداد مبتلایان میتواند مشکلات روانی را در جامعه کاهش دهد.
واژههای کلیدی: کووید- 19، شیوع، پیشگیری، درمان،IAU science
مقدمه
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ نویسنده مسئول: گروه میکروبیولوژی، واحد یادگار امام (ره) شهررری، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران پست الکترونیکی: maahi.ami1992@gmail.com تاریخ دریافت: 05/03/1399 تاریخ پذیرش: 03/12/1399 |
مطالعهها نشان میدهد سارس و مرس از مخزن خفاش آمدهاند و یک میزبان واسط را آلوده نمودهاند و سپس به انسان منتقل گردیدهاند. این احتمال وجود دارد که کووید 19 نیز از خفاش منشاء گرفته شده باشد که بستهبه منطقه زیست و نوع خفاشها متفاوت هستند (۲).
بهطور کلی کرونا ویروسها در انسان یک بیماری تنفسی خفیف با علائمی شبیه به سرماخوردگی ایجاد میکنند. البته هفت ویروس کرونا که میتوانند افراد را مبتلا کند عبارتند از: چهار ویروس کرونای آلفاNL63 و 229E و ویروس کرونای بتا HKU1 و OC43 که سرماخوردگی ایجاد میکنند و سه ویروس دیگر که بیماری شدیدتری ایجاد میکنند، شامل کرونا ویروس عامل نشانگان شدید حاد تنفسی یا سارس، کرونا ویروس عامل نشانگان تنفسی خاورمیانه یا مرس و کرونا ویروس جدیدی که در سال ۲۰۱۹ شناسایی شد (4،3). که توانایی ایجاد بیماری شدید تنفسی و حتی کشنده نیز در آنها به اثبات رسیده است. برای مثال میتوان به ایجاد همهگیری بیماری سندرم حاد تنفسی (SARS-COV-1) در سال 2002 یا بیماری سندرم تنفسی خاورمیانه (MERS) در سال 2012 که هر دو ناشی از کرونا ویروس بوده اشاره کرد. کرونا ویروسها زیر مجموعه Coronaviridae هستند. ساختار آنها نیز دارای یک ژنومRNA معمولی است. هردو ویروس از حیوانات به انسان منتقل میشوند (6،5) و باعث التهاب دستگاه تنفسی فوقانی شده و سپس دستگاه تنفسی تحتانی را تحت تأثیر قرار میدهند که در بیشتر موارد منجر به آسیب ریوی کشنده و مرگ میشود. متوسط دوره کمون بیماری یعنی حد فاصل زمانی بین آلودگی بیمار با ویروس عفونی تا شروع علائم و بیماری در حدود ۷-۵ روز (با دامنه ۱۴-۲ روز) است (۷). کرونا ویروسها بهطور معمول در سالهای اخیر و به شکل محدودتر، بیماریهای شدیدی را که محدود به کشور و یا منطقه خاصی بوده را ایجاد کردهاند(۸).
علامت اصلی و اولیه کووید- 19 تب است و در حدود ۵ روز بعد از آن، علائم عفونی تنفس حاد ظاهر میشود. افراد مبتلا به بیماری زمینهای مزمن و کارکنان مراکز مراقبهای بهداشتی در معرض خطر بالایی از عفونت قرار دارند (۹). بهمنظور کمک به کارکنان مراقبتهای بهداشتی درمانی در کشور برای مقابله بهتر با کرونا ویروس نوین-2019، مطالعهها و شواهد موجود مربوط به آن را مرور کرده و در مطالعه حاضر اطلاعات علمی و کاربردی را ارائه مینماییم.
ساختار کرونا ویروس نوین
کرونا ویروس متعلقبه خانواده کرونا ویریده و یکی از اعضای راسته نیدوویرالس (Nidovirales) است. ویروسهای این خانواده، ویروسهایی پوششدار با کپسیدی مارپیچی بوده و قطری حدود 80 تا 220 نانومتر دارند. بر سطح غلاف لیپیدی این ویروسها، زوائدی از جنس گلیکو پروتئین وجود دارد که ظاهری گلبرگی شکل یا تاجی شکل، به ویروس دادهاند (شکل۱). ژنوم این ویروسها، متشکل از RNA تک رشتهای با قطبیت مثبت است که در بین ویروسهای با ژنومRNA ، کرونا ویروسها طولانیترین ژنوم با طولی در حدود 29 تا 22 هزار جفت را دارند (۱۰).
تاکنون، چهار جنس از کرونا ویروسها به نامهای آلفا، بتا، گاما و دلتا شناسایی شده وکووید- 19در جنس بتا کرونا ویروس از زیر خانواده Coronaviridae قرار گرفته است (۱۳–۱۱). ویروسهای بتا و آلفا فقط پستانداران را آلوده میکنند و بهطور معمول باعث بیماری تنفسی در انسان و معده حیوانات میشوند.گاما و دلتا، پرندگان را آلوده میکنند، اما برخی از آنها همچنین میتوانند پستانداران را آلوده کنند (۱۴). خانواده کرونا ویروسها دارای دو نوع مختلف از پروتئینهای سطحی هستند و نام خود را از همین ویژگی ظاهری گرفتهاند.
کووید-۱۹ سومین عامل بیماری شناخته شده کرونا ویروس جانوری بعد از سارس و مرس است که این دو نیز به دسته بتا کرونا ویروس تعلق دارند (۷). دو ویروس بسیار بیماریزا، SARSوMERS باعث سندرم شدید تنفسی در انسان میشوند و چهار عامل دیگر انسانیHCoV-NL63) ، HCoV-229E، HCoV-OC43 و HKU1) فقط بیماری خفیف تنفسی فوقانی را القا میکنند. اگرچه برخی از آنها میتوانند باعث عفونت شدید در سیستم ایمنی، نوزادان، کودکان خردسال و افراد مسن شوند (17-15).