دوره 11، شماره 42 - ( 1-1400 )                   جلد 11 شماره 42 صفحات 82-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Akhlaghi M, Ebrahimpour M, Ansari K, Parnian F, Zarezadeh Mehrizi M, Taebpour M et al . Synthesis, study and characterization of nano niosomal system containing Glycrrizha glabra extract in order to improve its therapeutic effects. NCMBJ 2021; 11 (42) :65-82
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1385-fa.html
اخلاقی میلاد، ابراهیم‌پور مرضیه، انصاری کاظم، پرنیان فاطمه، زارع زاده مهریزی مریم، طائب‌پور محمد و همکاران.. تولید، بررسی و مشخصه‌یابی نانو سامانه‌ نیوزومی حاوی عصاره‌ شیرین‌بیان به‌منظور بهبود خواص درمانی آن. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1400; 11 (42) :65-82

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1385-fa.html


گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
متن کامل [PDF 1068 kb]   (1563 دریافت)     |   چکیده (HTML)  (2571 مشاهده)
متن کامل:   (2566 مشاهده)
تولید، بررسی و مشخصه­یابی نانو سامانه­ نیوزومی حاوی
عصاره­ شیرین­بیان به­منظور بهبود خواص درمانی آن
میلاد اخلاقی1، مرضیه ابراهیم­پور2، کاظم انصاری3، فاطمه پرنیان4، مریم زارع زاده مهریزی5،
محمد طائب­پور4، بی بی فاطمه حقیرالسادات*2
1- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2- مرکز تحقیقات نانوتکنولوژی پزشکی و مهندسی بافت، پژوهشکده علوم تولید مثل، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- شرکت ریز فناوران فردانگر، مرکز زیست فناوری، پارک علم و فناوری، یزد، ایران
4- گروه زیست فناوری، پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
5- دانشکده­ دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران

چکیده
سابقه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی و عصاره آن­ها به­دلیل عوارض جانبی کم در سرتاسر دنیا در حال افزایش است. شیرین­بیان از جمله این گیاهان با خواص درمانی ثابت شده است اما استفاده از آن با روش­های سنتی با چالش­هایی رو به­رو است. استفاده از نانو­حامل­های دارویی مثل نیوزوم از جمله استراتژی­های نوین برای غلبه­بر این چالش­ها است. هدف از این مطالعه، تولید و بررسی خواص نانو نیوزوم­های حاوی عصاره شیرین­بیان به­منظور ارتقاء خواص درمانی آن است.
مواد و روش­ها: در این مطالعه پس از عصاره­گیری از ریشه گیاه شیرین­بیان به­روش سوکسله، ویزیکول­های نیوزومی با استفاده از توئن-60 (70%) و کلسترول (30%) به­روش فیلم نازک سنتز و عصاره شیرین بیان به­صورت غیرفعال در آن بارگذاری گردید. سپس با استفاده از دستگاه­های زتا سایزر ، AFM و FTIR به­ترتیب اندازه و بار، مورفولوژی و عدم برهم­کنش سامانه با نانو ذره تعیین و در آخر میزان رهایش عصاره در دمای  ̊C 37و عدم سمیت آن بر روی سلول­های نرمال با استفاده از تست MTT مورد بررسی قرار گرفت.
یافته­ها: سامانه سنتز شده، آنیونی با بار سطحی mV 64/1 ± 2/21-، اندازه 6/3 ±  7/90 نانومتر، شاخص پراکندگی 53/0 و میزان درون­گیری36/55 % است.هم­چنین سامانه ساخته شده از نوع آهسته رهش و با حداکثر میزان رهایش 3/57 درصد در 48 ساعت است. بررسی­های AFM و FTIR نیز نشان می­دهد که نانوذرات دارای مورفولوژی مناسب است و سامانه با عصاره بر هم کنشی نداشته است. هم­چنین نتایج تست MTT نشان دهنده عدم سمیت سامانه بر روی سلول­های نرمال بود.
بحث: در این مطالعه عصاره شیرین بیان درون حامل­های نانو نیوزومی بارگذاری و ویژگی­های فیزیکوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. بررسی داده­ها نشان داد که سامانه آهسته رهش و آنیونی سنتز شده بدون تغییر در ماهیت عصاره و اثر جانبی بر روی سلول­های نرمال سبب افزایش پایداری عصاره گردیده است.
نتیجه­گیری: سامانه­ نیوزومی سنتز شده، می­تواند حامل مناسبی برای عصاره شیرین بیان باشد و سبب افزایش پایداری و درنتیجه بهبود عملکرد آن گردد.
واژه­های کلیدی: نیوزوم، آهسته رهش، انکپسولیشن شیرین­بیان، درصد زنده­مانی، IAU science
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نویسنده مسئول:
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد
پست الکترونیکی:   Fhaghirosadat@gmail.com
تاریخ دریافت: 22/01/1400
تاریخ پذیرش: 01/03/1400

 
مقدمه
گیاهان دارویی در ترکیب­های شیمیایی خود دارای مقدار مشخصی ماده مؤثره هستند که می­تواند در پیشگیری، تشخیص، کمک به روند درمانی و در مجموع حفظ حالت فیزیولوژیک طبیعی بدن کمک کنند (3-1). طب سنتی و استفاده از آن از ابتدای تاریخ مورد توجه انسان­ها بوده است. در بسیاری از کشور­ها و ملیت­ها با فرهنگ­های مختلف استفاده از گیاهان برای درمان بسیاری از بیماری­ها و افزایش سلامت جامعه رایج است (4،5،6). مطالعه­های اخیر نتایج سودمند استفاده از گیاهان در درمان و پیش­گیری بیماری­هایی هم­چون دیابت (7،8)، آترواسکلروزیس (10،9)، بیماری­های عصبی (12، 11) و سرطان (13) را تأیید می­کند. خاصیت آنتی­اکسیدانی گیاهان از جمله مکانیسم­های مهم آن­ها است که در درمان بسیاری از بیماری­ها می­توان از آن استفاده کرد ( 14،15). مصرف گیاهان دارویی و عصاره آن­ها به­دلیل قیمت مناسب، عوارض جانبی کم و هم­چنین فراوانی و در دسترس بودنشان در حال افزایش است (16). هم­چنین منشاء طبیعی داروهای گیاهی سبب سازگاری بهتر آن­ها با ارگانیسم­های زنده از جمله بدن انسان نسبت­به داروهای شیمیایی می­گردد (17). شیرین­بیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra که دارای ریشه یونانی و از دو کلمه glykos به­معنای شیرین و rhiza به­معنای ریشه مشتق شده است. در هند به آن mulaithi و در خاورمیانه به آن شیرین­زبان (locarice) می­گویند. این گیاه از خانواده Fabaceae است که طول آن به یک متر می­رسد. دارای برگ­های پنبه­ایی حدود 7-15 سانتی­متر با 9 تا 17 کاسبرگ و با گل­هایی با طول 8/0 تا 2/1 سانتی­متر و رنگ بنفش تا آبی کم­رنگ مایل به سفید است. ریشه و ساقه­های زیرزمینی این گیاه مصرف دارویی دارند. بررسی­های فتوشیمیایی نشان می­دهد که گلیسیریزین که یک ترکیب تری­ترپنوئید است باعث ایجاد طعم شیرین ریشه این گیاه و هم­چنین ترکیب­های فلاونوئید مثل لیکریتین و ایزولیکریتین سبب ایجاد رنگ زرد این گیاه می­شوند که همین ترکیب­های شیمیایی مثل فلاونوئیدها و ساپونین­ها باعث ایجاد خواص درمانی آن مانند خاصیت ضدتوموری، ضد التهابی، ضد ویروسی و آنتی­اکسیدانی آن می­گردند. هم­چنین مطالعه­های زیادی تأثیر شیرین­بیان و عصاره آن را بر سلول­های دستگاه تنفسی و بهبود بیماری­های دستگاه تنفسی تصدیق می­کند (18،19).
امروزه خواص درمانی مناسب و اثرهای زیان­بار کم داروهای گیاهی، مصرف آن­ها در سرتاسر دنیا را افزایش داده اما استفاده آن­ها به­شکل سابق با مشکلاتی همانند اثرگذاری بر بافت غیر هدف و یا اثرگذاری کم بر بافت هدف و هم­چنین اکسید شدن برخی مواد مؤثر موجود در عصاره و یا اسانس گیاه رو­به رو است که همین امر نیاز به استفاده از نانو حامل­های دارویی نظیر لیپوزوم و نیوزوم روشن می­سازد که بتواند این دشواری­ها را رفع و استفاده از دارو­های گیاه را تسهیل بخشد و باعث اثرگذاری بهتر و بهبود عملکرد درمانی گیاهان دارویی شود (20،21).
نیوزوم برای اولین بار در سال 1970 در صنعت آرایشی به­عنوان یک فاکتور کاربردی معرفی شد و سپس کاربرد آن برای حامل­های دارو مورد بررسی قرار گرفت .نیوزوم­ها حامل­های لیپیدی هستند که از تجمع سورفاکتانت­های غیریونی در محیط آبی شکل گرفته و ساختار دو لایه­ایی محصوری را ایجاد می­کنند و می­توان­ به­عنوان حامل داروهای چربی­دوست و آب­دوست از آن­ها استفاده شود. در بسیاری از موارد برای تهیه نیوزوم از کلسترول و مشتقات آن استفاده می­شود. از جمله مزایای این نانو حامل دارویی می­توان به طراحی آسان، زیست سازگاری، انعطاف­پذیری و رهایش آهسته دارو اشاره کرد (22،23).
باتوجه­به استفاده گسترده و ثابت شده ازعصاره شیرین­بیان در درمان بسیاری از بیماری­ها و هم­چنین مزایای نیوزوم­ها به­عنوان نانو حامل­های دارویی، هدف از مطالعه حاضر، ساخت و مشخصه­یابی نانو حامل­های نیوزومی حاوی عصاره شیرین­بیان به­روش آب­پوشانی لایه نازک و بررسی سمیت نانو نیوزوم­ها بر روی سلول­های نرمال بدن انسان است.
مواد و روش­ها
عصاره­گیری
پس از تهیه گیاه شیرین­بیان و قبل از عصاره­گیری، نوع و گونه گیاهی آن به تأیید کارشناسان حوزه گیاه­شناسی داشگاه یزد رسید. عصاره­گیری از ریشه گیاه شیرین­بیان انجام گرفت که برای این­منظور، ابتدا ریشه گیاه در درمای محیط در سایه و به­دور از نور خورشید خشک گردید و سپس با استفاده از آسیاب برقی، پودر آن به­دست آمد. به­منظور عصاره­گیری از روش سوکسله استفاده گردید. سوکسله از رایج­ترین روش­های عصاره­گیری در آزمایشگاه­ها است. دستگاه سوکسله شامل 4 قسمت عمده گرم­کن، بالن، محفظه استخراج و کندانسور است. ابتدا 50 گرم از پودر حاصل شده داخل محفظه کارتوش فشرده شد و سپس درون ستون سوکسوله قرار داده شد. سپس 500 میلی­لیتر اتانول 70% در درون بالن ریخته و سوکسله به آن متصل گردید، در آخر با نصب کندانسور و ورودی و خروجی آب عملیات عصاره­گیری انجام گرفت. بعد از کامل شدن سیکل ششم، عصاره درون بالن را توسط کاغذ واتمن صاف گردید و به­منظور خشک شدن و تبخیر حلال، عصاره درون ظرف­های شیشه­ایی و به­دور از نور خورشید در دمای محیط قرار گرفت. در آخر عصاره به­دست آمده وزن شد و تا زمان استفاده درون یخچال قرار گرفت.
تعیین طول موج ماکسیموم و رسم منحنی استاندارد
از روش اسپکتروفتومتری به­منظور تعیین طول موج ماکسیموم عصاره شیرین­بیان استفاده گردید.در این روش ابتدا محلول استوک عصاره شیرین­بیان با غلظت mg/mL 1 در حلال PBS (Sigma، آمریکا) و ایزوپروپیل (Merck، آلمان) ساخته شد. سپس با استفاده از محلول استوک، غلظت­های مختلفی از عصاره (500، 250، 125، 62.5، 30، 15 و 5/7 میلی­گرم بر میلی­لیتر) با استفاده از روش­های رقت­سازی درون حلال­های PBS و ایزوپروپیل ساخته شد. سپس طیف جذبی به­وسیله دستگاه اسپکتروفتومتر (Epoch، آمریکا) در محدود 200 تا 800 نانومتر برای تمام رقت­ها خوانش شد. طول موج ماکسیموم، طول موجی بود که بیش­ترین مقدار جذب در آن در تمام رقت­ها صورت پذیرفته شده بود. سپس با استفاده از جذب­های به­دست آمده از رقت­های مختلف در طول موج ماکسیموم، منحنی استاندار عصاره Glycrrizha glabra در بافر PBS و ایزوپروپیل رسم گردید و با استفاده از نمودار حاصل شده معادله خط عصاره در PBS و ایزوپروپیل محاسبه گردید. آزمایش­ها در این مرحله با سه بار تکرار انجام شد.
تهیه نانو نیوزوم­های حاوی عصاره Glycrrizha glabra  
روش آب­پوشانی لایه نازک (Thin Film hydration)، روشی بود که برای سنتز نانو سامانه مورد آزمایش از آن استفاده گردید. به­منظور ساخت نانو نیوزوم­ها، ابتدا توئن 60 و کلسترول به نسبت مولی 70 به 30% و عصاره شیرین­بیان با غلظت mg/mL 2 در کلروفرم حل گردیدند و سپس محلول حاصل در دمای  ̊c 45 بر روی روتاری (Heidolph، آلمان) با دور rpm 150 قرار داده شد تا فیلم نازک خشک تحت شرایط خلاء ساخته شود. هیدراتاسیون فیلم نازک لیپیدی به­منظور ایجاد­ نیوزوم­های کروی حاوی عصاره، در دمای  ̊c 60 و به­مدت 1 ساعت با اضافه کردن بافر PBS به­نسبت 1x انجام گرفت. کاهش اندازه نانوذره­ها نیز به­وسیله سونیکیت حمامی با توان اولتراسونیک 100 وات و فرکانس 5% ± 28 کیلوهرتز در مدت زمان یک ساعت انجام گرفت (24).
بررسی میزان درون­گیری سامانه
 برای بررسی میزان عصاره بارگذاری شده ابتدا عصاره­های بارگذاری نشده و آزاد در محلول، به­وسیله روش کیسه دیالیز (Mw cut off = 12000 Da) و توسط فرآیند انتشار در دمای  ̊C 4 در درون بشری حاوی بافر فسفالین سالین حذف گردیدند. اساس روش کیسه دیالیز از خصوصیت­های غشاء­های نیمه تراوا که بین محلول و بافر دیالیز قرار می­گیرد نشأت می­گیرد. این غشاها که به­طور معمول از جنس سلولزی دارند دارای حفره­هایی هستند که اجازه عبور به مولکول­های کوچک­تر را ­می­دهند و از عبور مولکول­های بزرگ جلوگیری می­کنند. به­منظور پرورده کردن کیسه دیالیز، ابتدا کیسه دیالیز به­مدت 10 دقیقه با بافر کیسه دیالیز (mM 1 از EDTA، سدیم بی­کربنات 2%) جوشانیده شد (دما °C 80). در مرحله بعد برای حذف مواد بافر، کیسه دیالیز به­مدت 10 دقیقه دیگر در آب مقطر جوشانده شد. سپس، نیوزوم­های حاوی عصاره به­نسبت­های 1 به 10 ، 1 به 20 و 1 به 40 با ایپزوپروپیل مخلوط شدند تا دیواره لیپیدی آن­ها شکسته شود و عصاره محبوس در آن­ها آزاد گردد. در آخر میزان جذب عصاره آزاد شده در رقت­های ذکر شده و در طول موج ماکسیموم تعیین شده به­وسیله دستگاه اسپکتروفوتومتر به­دست آید و با استفاده از منحنی استاندارد عصاره در ایزوپروپیل و رابطه 1، درصد بارگذاری عصاره در نیوزوم­ها تعیین گردید (21).
رابطه 1)
 × 100 = درصد عصاره بارگذاری شده
بررسی عدم بر هم­کنش سامانه به عصاره شیرین­بیان
برای بررسی تعامل و عدم بر هم­کنش میان سامانه نیوزومی سنتز شده با عصاره شیرین­بیان از تکنیک طیف­سنجی مادون قرمز (­FTIR) استفاده گردید. طیف­سنجی مادون قرمز یا FTIR بر اساس جذب تابش و بررسی جهش­های ارتعاشی مولکول­ها و یون­های چند اتمی صورت می­گیرد. این روش به­عنوان روشی پرقدرت و توسعه یافته برای تعیین ساختار و اندازه­گیری گونه­های شیمیایی به­کار می­رود (25). در این روش، از عصاره شیرین­بیان، نیوزوم­های فاقد عصاره­ و سامانه نیوزومی حاوی عصاره شیرین­بیان استفاده شد و طیف FTIR هر سه نمونه به­صورت جداگانه به­دست آمد. برای این منظور ابتدا مقدار 1 میلی­گرم از هر نمونه با نسبت 1 به 100 را به نمک پتاسیم برماید (KBr) اضافه و در یک هاون پودر و به­وسیله دستگاه پرس هیدرولیک و تحت فشار 5 تا 8 تن بر سانتی­متر مکعب فشرده گردید (روش قرص­سازی) و با ضخامتی در حدود 1/0 سانتی­متر بر روی صفحه­ای قرار گرفت و هر نمونه در طول موج cm-1 4000-400 توسط دستگاه FT-IR (Brucker، آلمان) مورد بررسی قرار گرفت و گروه­های عاملی آن شناسایی گردید.
بررسی مورفولوژی نانوسامانه سنتز شده
برای بررسی مورفولوژی و به­دست آوردن شکل و ساختار نانوسامانه سنتز شده نیز از مشاهده میکروسکوپی استفاده شد. میکروسکوپ انرژی اتمی (AFM)، میکروسکوپ مورد استفاده در این مطالعه بود که با آن مورفولوژی نانوذرات از نظر زبری، شکل و توده­ایی بودن بررسی گردید. میکروسکوپ نیروی اتمی ابزاری برای مشاهده نمونه­ها با ابعاد نانومتری و بررسی توپوگرافی سطحی آن­ها است. این میکروسکوپ نمونه­ها را با یک سوزن تیز به طول 2 میکرون و قطر کم­تر از 10 نانومتر مورد آنالیز قرار داد (26).
بررسی سایز و پتانسیل زتای ذرات سنتز شده
برای اندازه­گیری قطر نانو ذره­ها و بار سطحی (پتانسیل زتا) آن­ها از دستگاه زتا سایزر (­Malvern Instrument مدل Nano zeta sizer ES، انگلستان­) استفاده گردید. اندازه­گیری نانو نیوزوم­ها در یک زاویه 90 درجه و تابش نور لیزر با طول موج nm 657 در دمای 25 سانتی­گراد صورت گرفت. هم­چنین اندازه­گیری نمونه­ها در 5 مرتبه و هر مرتبه با مدت زمان 30 ثانیه انجام گردید. جهت تعیین اندازه از µL600 نمونه با غلظتmg/mL  5/0 تا 1/0 استفاده شد. تعیین پتانسیل زتا/بار سطحی نانو نیوزوم­ها در دمای اتاق با استفاده از µL 1500  نمونه با غلظت mg/mL 1/0 تعیین گردید و برای جلوگیری از آلوده شدن ذرات با گرد و غبار که تأثیر به­سزایی در نتایج ایجاد می­کند نمونه­ها بلافاصله بعد از آماده­سازی مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش­ها در این مرحله نیز با 3 بار تکرار صورت گرفت.
تعیین الگوی رهایش عصاره شیرین­بیان از سامانه نیوزومی
روند رهایش عصاره از سامانه سنتز شده با استفاده از روش کیسه دیالیز مورد بررسی قرار گرفت. در این روش مقدار ml20 از لیپوزوم­های حاوی عصاره درون کیسه دیالیز قرار گرفت و به­مدت 48 ساعت در مجاورت mL 200 بافر PBS ( نسبت 1 به 10) و در دمای  ̊C 37 و 4/7pH=  (شرایط فیزیولوژیکی بدن) قرار گرفت. به فواصل زمانی منظم و متناوب (5/0، 1، 2، 3، 4، 5، 6، 7، 8، 12، 24 و 48 ساعت) مقدار  mL1 از بافر PBS اطراف کیسه دیالیز برداشته و به­همان مقدار (mL 1) بافر جدید با دما و pH یکسان اضافه گردید سپس جذب نمونه­های برداشت شده با استفاده از دستگاه اسپکترومتری در طول موج ماکسیموم تعیین شده، خوانده و نمودار رهایش عصاره از نانو ذره­ها با استفاده از منحنی استاندار عصاره در بافر PBS رسم گردید.
سنجش سمیت سامانه بر روی سلول­های نرمال
برای سنجش میزان سمیت سامانه در این مطالعه از روش MTT استفاده گردید. آزمون MTT که یک آزمون بر پایه رنگ­سنجی است. اساس این آزمون احیاء کریستال­های زرد رنگ تترازولیوم (فرمول شیمیائی 3-[4,5-dimethylthiazol-2-yl]-2,5-diphenyl-tetrazolium bromide (MTT)) توسط ردوکتازهای میتوکندریایی سلول­های زنده است. سلول­های مورد استفاده در این مطالعه، از نوع سلول­های نرمال رده­ی فیبروبلاست پوست انسان (HFF) بودند که از انستیتوی پاستور تهران تهیه گردیدند و طبق پروتکل­های کشت سلولی در محیط کشت RPMI-1640 غنی شده با سرم جنین گاوی (FBS) 10%، در دمای  ̊c 37 و رطوبت 95% کشت داده شدند. برای انجام تست MTT این سلول­ها برای 48 ساعت در پلیت­های 96­تایی کشت داده شدند، بعد از رسیدن تعداد سلول­ها به­میزان مورد نیاز (1×104)، سلول­ها برای 48 ساعت با غلظت­های مختلف ( mg/mL10،100،1000،1،1/0) از نانو سامانه لیپونیوزومی فاقد عصاره تیمار شدند. سپس 20 میکرولیتر از نمک MTT با غلظت 5/0 میکرولیتر به هر چاهک اضافه و انکوباسیون 4 ساعت انجام گرفت. سپس مایع­رویی خارج و به­منظور حذف کریستال­های فورمازون 150 میکرولیتر DMSO به هر چاهک اضافه گردید و 30 دقیقه ریگر انکوباسیون انجام گرفت. بعد از آن جذب چاهک­ها در طول موج 570 نانومتر و با استفاده از دستگاه الایزا ریدر synergy HTX, Bio Tek, USA)) خوانده و میزان زنده­مانی سلول­ها با استفاده از رابطه 2 به محاسبه گردید.
رابطه 2)
× 100
یافته­ها
تعیین طول موج ماکسیموم و نمودار استاندارد
بررسی­های طیف جذبی عصاره شیرین­بیان در طول موج­های 200 تا 700 نانومتر نشان داد که بیش­ترین مقدار جذب مشترک درغلظت­های مختلف عصاره ریشه این گیاه در طول موج 330 نانومتر است (نمودار 1). سپس با استفاده از این طول موج نمودارهای استاندارد شیرین­بیان در بافرهای PBS و ایزوپروپانول رسم گردید. نمودار استاندارد شیرین­بیان در بافر PBS ( نمودار 2) خطی راست با معادله Y=0.0012X-0.0053 و ضریب تعیین (R2) 999/0است. این نمودار در بافر ایزوپروپانول نیز خطی راست با معادله Y=0.0017X-0.0067 و ضریب تعیین 9996/0 است.
راندمان انکپسولاسیون سامانه نیوزومی و بررسی الگوی رهایش دارو
میزان انکپسولاسیون عصاره شیرین­بیان درون سامانه نیوزومی سنتز شده با توجه­به نمودار استاندارد شیرین­بیان در بافر ایزوپروپیل و رابطه 1 محاسبه گردید، که مقدار عددی آن برابر با 36/55 درصد بود. هم­چنین با استفاده از نمودار استاندارد شیرین­بیان در بافر PBS، الگوی رهایش عصاره آن از سامانه در زمان­های مختلف و تحت شرایط فیزیولوژیک بدن تعیین و رسم گردید ( نمودار4). بررسی الگوی رهایش عصاره نشان داد که سامانه دارای رهایش آهسته و نیمه هدفمند است و بیش­ترین میزان رهایش در 48 ساعت برابر با 3/57 درصد است. هم­چنین از نمودار به­دست آمده این­گونه نتیجه­گیری می­شود که رهایش عصاره از سامانه در دو فاز صورت می­گیرد. فاز اول که رهایش سریع­تر است و در 10 ساعت اول اتفاق می­افتد به­دلیل اختلاف غلظت زیاد عصاره در سامانه با محیط پیرامون آن است و فاز دوم که شیب نمودار کاهش یافته و به­دلیل کاهش این اختلاف غلظت ایجاد می­شود.
بررسی اندازه و میزان بار سطحی سامانه نیوزومی
مطابق با شکل 1، بررسی نتایج حاصل از دستگاه زتا سایزر نشان داد که سایز ذرات نیوزومی حاوی عصاره شیرین­بیان برابر با 6/3 ± 7/90 نانومتر و شاخص پراکندگی آن برابر با 53/0 بود. هم­چنین با توجه­به شکل 2، پتانسیل زتای سامانه سنتز شده برابر با mV 64/1 ± 2/21- است که نشان­دهنده این است که سامانه از نوع آنیونی و دارای بار منفی است، که همین امر سبب کاهش سمیت سامانه می­گردد.
بررسی طیف­های مادون قرمز حاصل از تکنیک FTIR
از تکنیک FTIR به­منظور سنجش عدم بر هم­کنش سامانه نیوزومی سنتز شده با عصاره شیرین­بیان ­استفاده گردید. تصاویر به­دست آمده از طیف FTIR عصاره شیرین­بیان (شکل -A3) وجود پیک­های شاخصی هم­چون پیک پهن موجود در ناحیه  cm-1 3300 که نشان­دهنده گروه عاملی OH ، پیک موجود در ناحیه  cm-1 2924 که مربوط به ارتعاش کششی C-H، پیک ناحیه  cm-1 1700 که مشخصه ارتعاشش کششی C=O، پیک ناحیه  cm-1 1464 که نشان­دهنده ارتعاش خمشی CH2  و پیک ناحیه  cm-1  1213 که مرتبط با گروه عاملی P=O است را در ساختمان عصاره ریشه گیاه شیرین­بیان نشان می­دهد. با بررسی و مقایسه پیک­های موجود در طیف FTIR نانو نیوزوم­های حاوی عصاره شیرین­بیان (شکل -C 3) و نانو نیوزوم­های فاقد عصاره ( شکل -B 3) مشاهده شد که تغییرهای جزئی در پیک­های مربوط به سامانه حاوی عصاره نسبت­به سامانه فاقد عصاره اتفاق افتاده که نشان­دهنده ورود عصاره به درون سامانه است. برای مثال پیک­های شاخص موجود در نانونیوزوم­های فاقد عصاره مثل پیک نواحی  cm-13445، 6/2925، 1638 و 1101 بعد از ورود عصاره به سامانه با اندکی تغییر به­ترتیب به­نواحی  cm-1 3437، 2922، 1622 و 1091 جا به­جا شدند. هم­چنین با توجه­به این­که در طیف FTIR سامانه حاوی عصاره پیکی جدیدی اضافه نشده و پیکی هم ناپدید نگشته می­توان به این نتیجه رسید که میان سامانه و عصاره بر هم­کنش شیمیایی رخ نداده و هر دو ماهیت خود را حفظ و از تغییر به دور مانده­اند.
تصویربرداری با میکروسکوپ نیروی اتمی ( AFM )
با توجه­به تصاویر به­دست آمده ( شکل 4) از نانوذرات به­وسیله میکروسکوپ نیروی اتمی می­توان به این نتیجه رسید که نیوزوم­ها یکنواخت، کروی شکل و متراکم هستند که این خود نشان از مورفولوژی مناسب این نانوذرات جهت به­کارگیری آن­ها به­عنوان حامل­های دارویی است.
بررسی اثر سمیت نانو نیوزوم­های سنتز شده بر روی سلول­های رده HFF
بعد از تیمار سلول­های رده HFF با نیوزوم­های فاقد عصاره به­منظور سنجش میزان سمیت این نانو ذره­ها تست MTT انجام گرفت. نتایج این تست بعد از 48 ساعت تأثیر نیوزوم­ها نشان داد که سامانه سنتز شده دارای سمیت ناچیزی بر روی سلول­های نرمال است چرا که بعد از تیمار سلول­ها با سامانه نیوزومی فاقد دارو با غلظت­های 1/0، 1، 10، 100 و 1000 میلی­گرم بر میلی­لیتر میزان زنده­مانی سلول­ها به­ترتیب برابر بود با 99، 98، 96، 96 و 95 درصد که نشان از سمیت پایین سامانه دارد ( نمودار5 ).
 
 
 
نمودار 1: طیف جذبی حاصل از عصاره شیرین­بیان در طول موج­های 200 تا 800 نانومتر. بیش­ترین مقدار جذب در طول موج nm 320 است.

 
نمودار 2: منحنی استاندار عصاره شیرین­بیان در بافر فسفات سالین که حاصل از بررسی طیف جذبی غلظت­های مختلف از عصاره در طول موج ماکسیسموم آن است.

نمودار 3: منحنی استاندار عصاره­ شیرین­بیان در بافر ایزوپروپیل که حاصل از بررسی طیف جذبی غلظت­های مختلف از عصاره در طول موج ماکسیسموم آن است.

 
نمودار4: الگوی رهایش عصاره شیرین­بیان از سامانه لیپوزومی طی 48 ساعت. نمودار نشان­دهنده آهسته رهش بودن سامانه است. هم­چنین بیش­ترین میزان رهایش عصاره از سامانه 3/57 درصد در طول 48 ساعت است.

 


شکل 1- داده­های حاصل از تجزیه سامانه نیوزومی به­وسیله دستگاه زتا سایزر. براساس این داده­ها میانگین اندازه نانوذرات برابر با 7/90  نانومتر و شاخص پراکندگی آن­ها برابر با 530/0 است.
 


شکل 1- نمایش میانگین پتانسیل زتای ذرات بر حسب میلی­ولت. داده­ها نشان می­دهد پتانسیل زتای نانو ذرات برابر با  mV 64/1 ± 2/21- است.
 
A))

B))

(C)

شکل 2- طیف­های مادون قرمز حاصل از آنالیز به­روش طیف سنجی مادون قرمز. A) عصاره گیاه شیرین­بیان B) سامانه نیوزومی فاقد عصاره. C) سامانه نیوزومی حامل عصاره. با توجه­به حضور پیک­های شاخص نمودار A و B در نمودار C می­توان دریافت عصاره و سامانه سنتز شده با هم بر هم­کنش ندارند.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

شکل 3- تصاویر حاصل از عکس­برداری توسط میکروسکوپ نیروی اتمی. عکس­ها نشان­دهنده مورفولوژی مناسب نانو نیوزوم­ها است. نانو ذرات دارای شکلی کروی و سطحی صاف هستند.
 
 
 
 
 
 
 
 
نمودار 4: نتایج حاصل از تست MTT بر روی رده سلولی HFF بعد از 48 ساعت تیمار با سامانه نانونیوزومی فاقد عصاره در غلظت­های مختلف. داده­ها نشان از عدم سمیت سامانه سنتز شده بر روی سلول­های نرمال دارد.

 
 
بحث
در این مطالعه، نانو سامانه نیوزومی حاوی عصاره شیرین­بیان تهیه گردید. بررسی نتایج فیزیکوشیمیایی نشان داد که سامانه سنتز شده دارای راندمان انکپسولاسیون 36/53% و رهایش آهسته و نیمه هدفمند (کنترل شده) است و حداکثر میزان رهایش عصاره از سامانه در طول 48 ساعت برابر با 3/57% بود. راندمان انکپسولاسیون از پارامترهای در نانوسامانه­ها هستند که به­عوامل مهمی از جمله، اندازه ذرات، ماهیت ماده درون­گیری شده، نوع لیپیدهای به­کار رفته و غلظت آن­ها در ساختار نانوذرات وابسته است (27). در گزارشی که در سال 2018 منتشر شد، Majdizadeh و همکارانش اعلام کردند که موفق به ساخت نانو سامانه حاوی اسانس menthe piperita با راندمان انکپسولاسیون 38/61% شدند (20). نتایج مطالعه ما نیز از نظر میزان درون­گیری سامانه نزدیک به نتایج گزارش شده توسط Majdizadeh بود. بررسی­های DLS حاکی از این بود که اندازه این نانوذرات  nm7/90 و شاخص پراکندگی آن نیز برابر با 53/0 بود. هم­چنین مشخص شد که نانوسامانه سنتز شده از نوع آنیونی (بار منفی) بوده و پتانسیل زتای آن نیز برابر با mV 64/1 ± 2/21- بود که این بار منفی با جلوگیری از تجمع و رسوب نانوذرات سبب کاهش سمیت سامانه و بهبود عملکرد آن می­گردد (28). بررسی­های طیف FTIR نیز بر هم­کنش سامانه سنتز شده با عصاره شیرین­بیان را رد و تأییدی بر حفظ ماهیت عصاره و سامانه بعد از بارگذاری آن بود. نتایج حاصل از AFM هم مورفولوژی مناسب نانوذرات رو تأیید کرد و نشان داد که ذرات دارای شکلی کروی، یکنواخت و صاف هستند که این به­نوبه خود می­تواند مهر تأییدی برای استفاده از این سامانه به­عنوان نانوحامل دارویی باشد. عدم سمیت سامانه بر روی سلول­های نرمال نیز با توجه­به نتایج تست MTT تأیید گشت.
تاکنون مطالعه­های متعددی بر روی ساخت و مشخصه­یابی نانو حامل­های دارویی انجام شده است. همان­طور که ذکر شد، راندمان انکپسولاسیون یا همان میزان درون­گیری سامانه از پارامترهای مهم در انتخاب نانو حامل­های دارویی است ( 20،28). در سال 2019، Barakat و همکارانش گزارش کردند که نانوسامانه لیپیدی حاوی عصاره آویشن سنتز و اثر سمیت آن را بر روی سلول­های سرطان پستان بررسی کردند. میزان درون -گیری در مطالعه آن­ها 11/67% گزارش شد (1). در سال 2013 نیز Fang و همکارانش سامانه لیپیدی با درصد درون­گیری 51% و اندازه  nm70 را گزارش کردند (29). Babaei و همکاران نیز در سال 2016، نیوزوم­های حاوی سیس پلاتین با راندمان انکپسولاسیون 6/43 درصد را به­منظور اثردهی بر سلول­های سرطان سینه سنتز کردند (30). در سال 2015 نیز، Ebrahimi Khosfi و همکارانش نیز نانوسامانه لیپیدی حاوی­ عصاره آویشن شیرازی سنتز کردند و گزارش کردند که میزان درون­گیری سامانه در بهترین حالت برابر با 4/54% است (31). همسو با مطالعه­های فوق مطالعه ما نیز اهمیت میزان انکپسولاسیون نانوسامانه­های حامل دارویی را تأیید می­کند. میزان انکپسولاسیون در مطالعه ما بیش­تر و یا نزدیک به درصد هم­پوشانی در مطالعه­های بالاست که این خود از مزایای پژوهش حاضر است.
میزان رهایش، عدم تعامل سامانه و دارو با یکدیگر، مورفولوژی و بار سطحی مناسب نیز از پارامتر­های مهم در انتخاب نانو حامل­های دارویی است (32). Haghiralsadat و همکاران در سال 2017، پیشنهاد فورمولاسیون جدیدی از نانوسامانه لیپیدی حاوی دوکسوروبیسین با پتانسیل زتای 23-، اندازه  nm 61/93 و راندمان انکپسولاسیون 8/82% را ارائه کردند (33). اندازه کوچک­تر نانوذرات در مطالعه حاضر از مزایای آن نسبت­به مطالعه Haghiralsadat است.
Shah و همکاران نیز در سال 2016، فرمولاسیون­های مختلفی از نانو نیوزوم­های حاوی ناپروکسین با ویژگی­های فیزیوشیمیایی از جمله سایزی 381 تا 414 نانومتر، لود 36/60 تا 98/71 درصد و میزان رهایش 91/65 تا 24/75 را گزارش کردند (34). از مزایای مطالعه ما نسبت­به مطالعه Shah، اندازه کوچک­تر نانوذرات است که سبب افزایش زیست سازگاری آن می­شود.­­
در سال 2017 Naderinezhad و همکارانش، نیوزوم­های حاوی کورکومین با اندازه 242 نانومتر، راندمان انکپسولاسیون 2/95%، بار سطحی  mV 38-  و شاخص پراکندگی 17/0 با حداکثر میزان رهایش 87/43 درصد سنتز کردند (35). اندازه کوچک­تر و درصد رهایش بیش­تر از مزیت­های مطالعه ما نسبت­به مطالعه Naderinezhad است اما راندمان انکپسولاسیون بیش­تر و بار سطحی مناسب­تر از ویژگی­های مطلوب مطالعه Naderinezhad نسبت­به مطالعه ما است.
در سال 2019 نیز Hemati و همکاران، نانو نیوزومی حاوی کوئرستین با ویژگی­های فیزیوشیمیایی هم­چون اندازه 100 نانومتر، پتانسیل زتای 6 تا 35 + میلی­ولت و درون­گیری بین 71 تا 95 درصد سنتز کردند (36). از مزیت­های مطالعه ما نسبت­به مطالعه Hemati می­توان به اندازه کوچک­تر و بارسطحی مطلوب­تر اشاره کرد اما میزان درون­گیری کم­تر از ضعف­های مطالعه حاضر نسبت­به مطالعه Hemati است.
نتیجه­گیری
در این پژوهش، ما موفق به ساخت نانوحامل­های نیوزومی جهت رسانش عصاره شیرین­بیان با راندمان انکپسولاسیون بالا، رهایش هدفمند و ویژگی­های فیزیکوشیمیایی مطلوب شدیم که این خود گواهی بر مناسب بودن عملکرد این نانوسامانه به­عنوان یک حامل دارویی مناسب است و لذا انجام تحقیقات تکمیلی جهت کاربرد بالینی و تجاری از این سامانه پیشنهاد می­گردد. هم­چنین اگر چه در این مطالعه، ما موفق­به ساخت و سنتز نانونیوزوم­های حاوی عصاره شیرین­بیان با ویژگی­های فیزیکوشیمیایی مناسب شدیم، اما این مطالعه نیز مانند سایر پژوهش­ها دارای نقص و کاستی­هایی هم بود. عدم بررسی الگوی رهایش و تأثیر آن در شرایط سلول­های سرطانی، عدم بررسی پایداری نانونیوزوم­ها در شرایط مختلف، عدم سنتز فرمولاسیون­های مختلف از نیوزوم­ها با درصد­های مولی متفاوت از لیپیدها و کلسترول و هم­چنین عدم بررسی ورود سامانه به بافت هدف از جمله معایب مطالعه حاضر است که پیشنهاد بررسی آن­ها به سایر پژوهشگران علاقمند به این زمینه می­گردد.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
منابع
1- Barakat F, Aboee-Mehrizi F, Haghiralsadat BF, Sedighi-Khavidak S, Ashkezari MD. Designing and optimization of liposomal nano-carriers containing Nepeta persica extract and study of its cytotoxicity on the breast cancer cell line (MCF-7). J. Shahid Sadoughi University of Medical Sciences. 2019.
2- Yakhchi V, Jahanizadeh S, Yazdian F, Rashedi H, Haghiralsadat BF. Synthesis and Evaluation of Lipid-based Nanoparticle Containing Ginger Extract against Aspergillus Species. SSU_Journals. 2020;28(6):2766-80.
3- Van Wyk B-E, Wink M. Medicinal plants of the world: CABI; 2018.
4- Al-Snafi AE. Glycyrrhiza glabra: A phytochemical and pharmacological review. IOSR Journal of Pharmacy. 2018;8(6):1-17.
5- More VV. Niosomal drug delivery-a comprehensive review. Asian Journal of Pharmaceutics (AJP): Free full text articles from Asian J Pharm. 2019;12(04).
6- Thangadurai K, Amani P, Jeeva Gladys R, Rengasundari GM, Lenin M, Yuvaraj M. A review on hepatoprotective and Anti-HIV action of traditional herbs to reduce the hepatotoxicity of highly active anti-retroviral therapy (HAART).
7- Mustafa SB, Akram M, Muhammad Asif H, Qayyum I, Hashmi AM, Munir N, et al. Antihyperglycemic activity of hydroalcoholic extracts of selective medicinal plants Curcuma longa, Lavandula stoechas, Aegle marmelos, and Glycyrrhiza glabra and their polyherbal preparation in Alloxan-induced diabetic mice. Dose-Response. 2019;17(2):1559325819852503.
8- Batiha GE-S, Beshbishy AM, El-Mleeh A, Abdel-Daim MM, Devkota HP. Traditional uses, bioactive chemical constituents, and pharmacological and toxicological activities of Glycyrrhiza glabra L.(Fabaceae). Biomolecules. 2020;10(3).
9- Zaigham M, Hamiduddin M, Ikram M. Aslussoos (Glycyrrhiza glabra Linn): A root with immense pharmaceutical potential and its utilization in Unani system of medicine. International J. Herbal Medicine. 2019;7(5):27-34.
10- Sedighi M, Bahmani M, Asgary S, Beyranvand F, Rafieian-Kopaei M. A review of plant-based compounds and medicinal plants effective on atherosclerosis. J. research in medical sciences: the official j. Isfahan University of Medical Sciences. 2017;22.
11- Pastorino G, Cornara L, Soares S, Rodrigues F, Oliveira MBP. Liquorice (Glycyrrhiza glabra): A phytochemical and pharmacological review. Phytotherapy research. 2018;32(12):2323-39.
12- Paudel YN, Angelopoulou E, Semple B, Piperi C, Othman I, Shaikh MF. Potential neuroprotective effect of the HMGB1 inhibitor Glycyrrhizin in neurological disorders. ACS chemical neuroscience. 2020;11(4):485-500.
13- Gioti K, Papachristodoulou A, Benaki D, Beloukas A, Vontzalidou A, Aligiannis N, et al. Glycyrrhiza glabra-Enhanced Extract and Adriamycin Antiproliferative Effect on PC-3 Prostate Cancer Cells. Nutrition and cancer. 2020;72(2):320-32.
14- Sekhon-Loodu S, Rupasinghe H. Evaluation of antioxidant, antidiabetic and antiobesity potential of selected traditional medicinal plants. Frontiers in nutrition. 2019;6:53.
15- Unuofin JO, Lebelo SL. Antioxidant effects and mechanisms of medicinal plants and their bioactive compounds for the prevention and treatment of type 2 diabetes: an updated review. Oxidative medicine and cellular longevity. 2020;2020.
16- Nastić N, Švarc-Gajić J, Delerue-Matos C, Barroso MF, Soares C, Moreira MM, et al. Subcritical water extraction as an environmentally-friendly technique to recover bioactive compounds from traditional Serbian medicinal plants. Industrial Crops and Products. 2018;111:579-89.
17- Mehrbod P, Abdalla MA, Njoya EM, Ahmed AS, Fotouhi F, Farahmand B, et al. South African medicinal plant extracts active against influenza A virus. BMC complementary and alternative medicine. 2018;18(1):1-10.
18- Alagawany M, Elnesr SS, Farag MR, El-Hack A, Mohamed E, Khafaga AF, et al. Use of licorice (Glycyrrhiza glabra) herb as a feed additive in poultry: Current knowledge and prospects. Animals. 2019;9(8):536.
19- Ashraf A, Ashraf MM, Rafiqe A, Aslam B, Galani S, Zafar S, et al. In vivo antiviral potential of Glycyrrhiza glabra extract against Newcastle disease virus. Pakistan journal of pharmaceutical sciences. 2017;30.
20- Majdizadeh M, Rezaei Zarchi S, Movahedpour AA, Shahi Malmir H, Sasani E, Haghiralsadat BF. A new strategy in improving therapeutic indexes of medicinal herbs: preparation and characterization of nano-liposomes containing Mentha piperita essential oil. SSU_Journals. 2018;25(11):853-64.
21- Sahoo SK, Dilnawaz F, Krishnakumar S. Nanotechnology in ocular drug delivery. Drug discovery today. 2008;13(3-4):144-51.
22- Shirsand S, Keshavshetti GG. Recent advances in niosomal drug delivery—a review. May–June RJLBPCS. 2019;5(3).
23- Ge X, Wei M, He S, Yuan W-E. Advances of non-ionic surfactant vesicles (niosomes) and their application in drug delivery. Pharmaceutics. 2019;11(2):55.
24- Shahi MH, Kalantar SM, Sasani E, Asgari M, HAGHIRALSADAT BF. Synthesis and optimization of niosomal carriers containing doxorubicin in order to achieve a final formulation with high potential in cancer cells temperature and acidity. 2019.
25- Petit T, Puskar L. FTIR spectroscopy of nanodiamonds: Methods and interpretation. Diamond and Related Materials. 2018;89:52-66.
26- Liu X, Song D, He X, Wang Z, Zeng M, Deng K. Nanopore structure of deep-burial coals explored by AFM. Fuel. 2019;246:9-17.
27- Honary S, Zahir F. Effect of zeta potential on the properties of nano-drug delivery systems-a review (Part 1). Tropical Journal of Pharmaceutical Research. 2013;12(2):255-64.
28- Mohawed OA, El-Ashmoony M, Elgazayerly ON. Niosome-encapsulated clomipramine for transdermal controlled delivery. Int J Pharm Pharm Sci. 2014;6(9):567-75.
29- Fang Y, Wu XG, Chen J, Dang SC, Jiang DL, Chen M, et al., editors. Preparation and characterization of mpeg modified magnetic long-circulating doxorubicin hydrochloride liposomes. Advanced Materials Research; 2013: Trans Tech Publ.
30- Babaei M, Arjmand M, Seifkordi A. Evaluation the effect of nanoniosomal cisplatin on brain cancer cell line C6. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal. 2016;6(23):61-4.
31- Ebrahimi Khosfi M, Khosravi Darani K, Hosseini H, Arabi Sh KFR, Kohi Kamali P. Production of nanoliposomes containing essential oil of Boiss Zatariamultiflora by response surface method. Nano Meghyas. 2014;1(2):119-28.
32- Gharbavi M, Amani J, Kheiri-Manjili H, Danafar H, Sharafi A. Niosome: a promising nanocarrier for natural drug delivery through blood-brain barrier. Advances in pharmacological sciences. 2018;2018.
33- Haghiralsadat F, Amoabediny G, Sheikhha MH, Zandiehdoulabi B, Naderinezhad S, Helder MN, et al. New liposomal doxorubicin nanoformulation for osteosarcoma: drug release kinetic study based on thermo and pH sensitivity. Chemical biology & drug design. 2017;90(3):368-79.
34- Shah N. Characterization, optimization and formulation of niosome containing naproxen. Journal of Biomedical and Pharmaceutical Research. 2016;5(1):1-6.
35- Naderinezhad S, Haghirosadat F, Amoabediny G, Naderinezhad A, Esmaili Z, Akbarzade A. Synthesis of biodegradable and self-assembled anionic nano–carrier: Novel approach for improvement of Curcumin-delivery to bone tumors cells & Mathematical modeling of drug-release kinetic. New Cellular and Molecular Biotechnology Journal. 2017;7(27):77-84.
36- Hemati M, Haghiralsadat F, Yazdian F, Jafari F, Moradi A, Malekpour-Dehkordi Z. Development and characterization of a novel cationic PEGylated niosome-encapsulated forms of doxorubicin, quercetin and siRNA for the treatment of cancer by using combination therapy. Artificial cells, nanomedicine, and biotechnology. 2019;47(1):1295-311.
 

 
 
 
 
 
 
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1400/1/22 | پذیرش: 1400/3/1 | انتشار: 1400/3/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb