دوره 13، شماره 50 - ( 1-1402 )                   جلد 13 شماره 50 صفحات 102-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، ایران
چکیده:   (629 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه مرزهSatureja sp). ) یکی از گونه­های دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله کنترل دیابت و قند خون، فشار خون، یبوست، اسهال و ... است. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیب­های تشکیل دهنده و خواص آنتی­اکسیدانی اسانس این گیاه بوده است.
مواد و روش‎ها: در این پژوهش دو گونه گیاهی از جنس مرزه (S. sativa و S. multica)  از دو رویشگاه طبیعی و زراعی جمع­ آوری و پس از خشک نمودن در سایه، توسط دستگاه کلونجر اسانس­ گیری شد و خاصیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از روش­های DPPH و FRAP و تعیین فنل کل بررسی شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد بالاترین درصد تخریب رادیکال­های آزاد، در نتیجه استفاده از غلظت mg/ml 4 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه sativa 26/82 درصد و از سوی دیگر کم­ترین درصد تخریب رادیکال­های آزاد، از غلظت mg/ml 5/0 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه multica 87/24 درصد حاصل شد. اسانس گونه multica به­دست آمده از رویشگاه طبیعی، در غلظت mg/ml 4 با داشتن مقدار عددی 84/0 در روش FRAP و فنل کل، با مقدار عددی 14/2، بیش­ترین خاصیت آنتی­اکسیدانی را نشان داد.
نتیجه­ گیری: در این پژوهش مشخص شد بین گونه ­ها و رویشگاه­های طبیعی و زراعی، اسانس مرزه گونه multica در رویشگاه طبیعی بیش­ترین اثر آنتی اکسیدانی را داشته است و عواملی از قبیل جنس خاک و آب و هوا می­تواند بر اسانس تأثیرگذار باشد.
 
متن کامل [PDF 624 kb]   (397 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1401/8/3 | پذیرش: 1401/4/14 | انتشار: 1402/1/1

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.