دوره 13، شماره 52 - ( 7-1402 )                   جلد 13 شماره 52 صفحات 84-75 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fahimi S, Oryan S, Ahmadi R, Eidi A. Quantitative and qualitative determination of the leaf and seed alcoholic extract of Peganum harmala and the evaluation of antioxidant properties of the extract. NCMBJ 2023; 13 (52) :75-84
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1545-fa.html
فهیمی سعیده، عریان شهربانو، احمدی رامش، عیدی اکرم. اندازه گیری کمّی و کیفی عصاره الکی برگ و دانه گیاه اسپند و ارزیابی خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1402; 13 (52) :75-84

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1545-fa.html


گروه علوم جانوری، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران ، rameshahmadi5768@gmail.com
چکیده:   (668 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه اسپند یکی از گیاهان دارویی با نام علمی Peganum harmala و از خانواده Zygophylaceae می­باشد. بتاکاربولین متعلق به گروه آلکالوئیدهای ایندول است که در بخش­های مختلف گیاه به ویژه دانه و ریشه حضور دارند. بتاکاربولین­ها، طیفی از اثرات نوروفیزیولوژیکی و سمّی از جمله فعالیت­های ضد­افسردگی، اتساع عروقی، اثرات ضد تجمعی پلاکت­ها و اثر بر ترک دارو و اشتها را اعمال می­کنند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه­گیری بتاکاربولین­ها و نیز ترکیبات فنولی گونه گیاهی اسپند و بررسی خواص آنتی اکسیدانی آن می­باشد.
مواد و روش ­ها: برای این منظور این گیاه از اطراف زاهدان جمع آوری گردید و عصاره متانولی برگ و دانه به روش سوکسله استخراج شد. در ادامه آنالیزهای فیتوشیمیایی مختلف بر روی برگ و دانه این گیاه صورت گرفت. آنالیزهای کمّی و کیفی شامل شناسایی آنتوسیانین­ها، فلاونوئیدها، تانن­ها، آنتراکینون­ها، تست آنتی اکسیدانی عصاره، آنالیزFTIR  عصاره، آنالیز کمّی و کیفیHPLC  عصاره و آلکالوئیدها بود.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که هارمین در دوز بسیار کمتری نسبت به عصاره دانه، سمّی است و عصاره دانه در دوزهای پایین نسبت به عصاره برگ می­تواند سمّی باشد. در عصاره برگ نسبت به عصاره دانه مقادیر آلکالوئیدها ناچیز بوده و اثرات آنتی¬اکسیدانی آن به علت مقادیر بیشتر پلی¬فنلی و فلاونوئیدها بیشتر می¬باشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اگرچه خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره متانولی برگ‌ها (به دلیل وجود فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی) بیشتر از دانه‌ها است، امّا میزان بتاکاربولین بیشتری در دانه‌های گیاه وجود دارد.
متن کامل [PDF 530 kb]   (77 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1401/2/19 | پذیرش: 1401/6/21 | انتشار: 1402/7/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb