دوره 1، شماره 4 - ( 7-1390 )                   جلد 1 شماره 4 صفحات 87-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


گروه زیست شناسی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، تهران- ایران ، bakhshi@pnu.ac.ir
چکیده:   (19450 مشاهده)

سابقه و هدف: آنتوریوم یک گیاه علفی چند ساله و مهم ترین جنس اقتصادی خانواده آراسه است. کشت بافت آنتوریوم به عنوان روش نهایی برای تکثیر سریع در کوتاه مدت پیشنهاد می شود.

مواد و روش ها: رقم مورد استفاده در این پژوهش، رقم صورتی بود. در آزمایش کالوس زایی ریز نمونه استفاده شده، قطعات برگ می باشد که پس از تقسیم به قطعات 1×1 سانتی متری در پتری دیش کشت شد. جهت ضد عفونی از هیپوکلریت سدیم 1 درصد به مدت 20 دقیقه استفاده شد. برای کالوس زایی محیط کشت پایه MS همراه با هورمون های IAA در 3 سطح (1/0 تا 4/0 میلی گرم بر لیتر) و هورمون BA در4 سطح (25/0 تا 5/1 میلی گرم بر لیتر) همراه با 8 گرم در لیتر آگار و 30 گرم در لیتر ساکارز در شرایط تاریکی استفاده گردید. طرح آزمایشی مورد استفاده در این آزمایش، فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تکرار می باشد. برای باززایی شاخساره از کالوس های بدست آمده، محیط کشت پایه  MS    و MS 2/1  بدون هورمون مورد استفاده   قرار گرفت. شاخساره ها در محیط ریشه زایی کشت شدند.

یافته ها: نتایج آزمایش نشان داد که تیمار هورمونی 2/0 میلی گرم در لیتر IAA همراه با 1 میلی گرم در لیتر BA بهترین جواب دهی را داشتند و وجود یا عدم وجود رگبرگ در ریز نمونه بر درصد کالوس زایی در این رقم بی تاثیر است. در مرحله باززایی شاخساره  محیط کشت پایه 1/2MS بهترین گیاهچه ها را از لحاظ تعداد، طول و قوی بودن گیاهچه دارا می باشد. محیط پایه MS 2/1 بدون تنظیم کننده رشد همراه با زغال فعال بهترین محیط ریشه زایی معرفی می گردد.

نتیجه گیری: همه شاخساره ها بعد از 30 روز ریشه دار شدند و گیاهچه ها پس از کشت در بستر پرلایت پس از مراحل سازگاری به گلخانه تحقیقاتی منتقل شدند.

متن کامل [PDF 683 kb]   (462 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: گیاه شناسی
دریافت: 1390/3/16 | انتشار: 1390/7/23

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.