احمد رشید، فرحناز مولوی، هما محمودزاده،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: باکتری استافیلوکوکوس اورئوس یک عامل شایع درعفونت های بیمارستانی است و افزایش مقاومت به عوامل ضد میکروبی در این باکتری یکی از مشکلات عمده بخش مراقبتهای بهداشتی است همچنین ما شاهد سویه های مقاوم شده این باکتری هستیم که پاتوژن های مهم در بروز بیماری و مرگ و میر هستند لذا کنترل این باکتریها ازنظر بهداشتی و اقتصادی اهمیت زیادی دارند. هدف از این تحقیق، بررسی میزان شیوع ژن مقاومت به متی سیلین mecA و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در نمونه های موجود استافیلوکوکوس اورئوس و بررسی فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات نقره علیه باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی - توصیفی ۵۹ استافیلوکوکوس اورئوس از ۱۱ آزمایشگاه تشخیص طبی جمع اوری گردید. این نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد آزمایشگاهی و کشت اختصاصی تعیین هویت شدند. برای بررسی فراوانی ژن mecA از روش PCR استفاده شد. به منظور ارزیابی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها، از روش انتشار دیسک بر اساس پروتکل CLSI انجام گردید. نانوذره نقره توسط عصاره زنجبیل ساخته شد و برای بررسی اثر نانوذره نقره بر بیان ژن mecA از روش Real time PCR استفاده شد.
یافته ها: از ۵۹ نمونه استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم ۵۱ نمونه به متی سیلین بودند. ارزیابی فنوتیپی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین نشان داد که ۹۰ درصد جدایه ها به پنی سیلین، ۸۵ درصد به اریترومایسین ۸۴ درصد به سفتریاکسون۵۳ درصد به آمیکاسین، ۴۹ درصد به جنتامایسین، ۴۷ درصد به پیراسیلین، ۴۵ درصد به سپیروفلوکساسین ۳۷ درصد به ایمی پتمو ۳۵ درصد به لینزولید مقاومت داشتند یعنی بیشترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی به ترتیب متعلق به پنی سیلین ۹۰درصد، اریترومایسین۸۵ درصد و کمترین نسبت به ایمی پتمو ۳۷ درصد و لینزولید ۳۵ بود. بررسی مولکولی نشان دهنده حضور ژن mecA در تمام نمونه ها بود. و نتیجه بررسی ریل تایم نشان داد که تاثیر نانوذره بر روی بیان ژن mecA معنا دار می باشد(P<۰/۰۱ ).
نتیجهگیری: وجود۵۱ نمونه مقاوم از ۵۹ نمونه درمطالعه حاضر نشان دهنده افزایش مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین نسبت به سایر آنتی بیوتیک های مختلف بوده که این مسئله یک هشدار جدی جهت درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. و موثر بودن نانوذره نقره بر بیان ژن mecA نشان می دهد که به این ماده می توانیم به عنوان یک جایگزین برای آنتی بیوتیک های موجود فکر کنیم.
علی مولوی، نعمت شمس، علی فروهرمهر،
دوره ۱۲، شماره ۴۷ - ( ۴-۱۴۰۱ )
چکیده
سابقه و هدف: سویههای خارج رودهای اشریشیاکلی بیماریزای پرندگان (APEC) با تحمیل ضرر و زیانهای اقتصادی گسترده به لحاظ درصد تلفات بالا در گلههای گوشتی یکی از تهدیدهای جدی صنعت پرورش طیور جهان و ایران میباشد. بررسیهای مولکولی و تعیین فراوانی عوامل حدت سویههای APEC اطلاعات بسیار سودمندی به منظور طراحی و ساخت واکسن بر علیه بیماریهای ناشی از این سویهها ارائه میدهد. هدف از این مطالعه شناسایی فاکتورهای حدت iss و fimC در جدایههای اشریشیاکلی از طیور مبتلا به کلیباسیلوز در شهرستان ایلام بود.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی - مقطعی بر روی یکصد و پنجاه جدایه APEC که از موارد کلیباسیلوز طیور جمعآوری شده بود، در سال ۱۳۹۹ انجام گردید. ابتدا جدایهها با استفاده از محیطهای کشت انتخابی, افتراقی و با انجام آزمایشهای بیوشیمیایی استاندارد، شناسایی و تعیین هویت گردیدند. جهت جستجو و شناسایی ژنهای حدت iss و fimC در میان جدایههای اشریشیاکلی از آزمون PCR با بهرهگیری از آغازگرهای اختصاصی استفاده گردید.
یافتهها: نتایج آزمون PCR بر روی یکصد و پنجاه جدایه APEC اخذ شده از موارد کلیباسیلوز با استفاده از آغازگرهای اختصاصی جهت ردیابی و شناسایی ژنهای حدت کدکنندهی فیمبریه تیپ یک fimC و ژن افزایش پایداری در سرم iss نشان داد که ۱۳۹جدایه (۶۶/۹۲ درصد) واجد ژن fimC و تعداد ۱۲۶ جدایه (۸۴ درصد) دارای ژن افزایش پایداری در سرم iss بودند.
نتیجهگیری: یافتههای این بررسی نشان از حضور بالای ژنهای حدت iss و fimC در جدایههای اشریشیاکلی جدا شده از موارد کلیباسیلوز طیور در منطقهی مورد مطالعه میباشد. ردیابی این ژنها میتواند به عنوان مارکرهای تشخیصی اشریشیاکلی بیماریزای طیور مورد استفاده قرار گیرد.