فریال پور بابایی، الهام سیاسی، رباب رفیعی طباطبایی،
دوره ۱۵، شماره ۵۸ - ( ۱-۱۴۰۴ )
چکیده
سابقه و هدف: مکانیسمهای مولکولی ایجادکنندۀ بیماری آلزایمر هنوز ناشناخته هستند. عوامل ژنتیکی و محیطیِ مختلف میتوانند در ایجاد بیماری آلزایمر مؤثر باشند و برای تشخیص و پیشآگهی از این بیماری استفاده شوند. هدف از این مطالعه بررسی حضور پلیمورفیسمrs۳۴۱۷۳۰۶۲ در ژن شارپین و ارتباط آن با ایجاد آلزایمر در جمعیتی از بیماران ایرانی بود.
مواد و روشها: این مطالعه در سال ۱۴۰۰ بهصورت مورد-شاهدی بر روی ۵۰ فرد مبتلا به بیماری آلزایمر و ۵۰ فرد سالم انجام گرفت. پس از استخراج DNA از نمونههای خون با روش Tetra-ARMS PCR ژنوتایپینگ انجام گردید و دادهها آنالیز آماری شدند.
یافته ها: نتایج ژنوتایپینگ برای پلیمورفیسمrs۳۴۱۷۳۰۶۲ نشان داد که فراوانی ژنوتایپهایAA ، AG و GG در گروه بیماران بهترتیب ۶۲/۰، ۱۰/۰ و ۲۸/۰ و در گروه کنترل بهترتیب ۴۸/۰، ۱۸/۰ و ۳۴/۰ بود. بین پلیمورفیسمrs۳۴۱۷۳۰۶۲ و احتمال ابتلا به بیماری آلزایمر ارتباط معنیداری وجود نداشت (۳۱۳/۰ = P). از عوامل دموگرافیک موردمطالعه تنها رابطۀ بین سن و ابتلا به بیماری معنیدار بود (۰۲۹/۰ = P).
نتیجهگیری: نتایج نشان داد بین حضور پلیمورفیسمrs۳۴۱۷۳۰۶۲ در ژن شارپین و بروز بیماری آلزایمر در جمعیت ایرانیِ موردمطالعه رابطۀ معنیداری یافت نشد. برای تأیید نتایج این پژوهش بررسی جمعیتهایی با قومیت متفاوت و تعداد نمونۀ بیشتر توصیه میگردد.