جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای آنتی­اکسیدانی

سعیده فهیمی، شهربانو عریان، رامش احمدی، اکرم عیدی،
دوره ۱۳، شماره ۵۲ - ( ۷-۱۴۰۲ )
چکیده

سابقه و هدف: گیاه اسپند یکی از گیاهان دارویی با نام علمی Peganum harmala و از خانواده Zygophylaceae می­باشد. بتاکاربولین متعلق به گروه آلکالوئیدهای ایندول است که در بخش­های مختلف گیاه به ویژه دانه و ریشه حضور دارند. بتاکاربولین­ها، طیفی از اثرات نوروفیزیولوژیکی و سمّی از جمله فعالیت­های ضد­افسردگی، اتساع عروقی، اثرات ضد تجمعی پلاکت­ها و اثر بر ترک دارو و اشتها را اعمال می­کنند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازه­گیری بتاکاربولین­ها و نیز ترکیبات فنولی گونه گیاهی اسپند و بررسی خواص آنتی اکسیدانی آن می­باشد.
مواد و روش ­ها: برای این منظور این گیاه از اطراف زاهدان جمع آوری گردید و عصاره متانولی برگ و دانه به روش سوکسله استخراج شد. در ادامه آنالیزهای فیتوشیمیایی مختلف بر روی برگ و دانه این گیاه صورت گرفت. آنالیزهای کمّی و کیفی شامل شناسایی آنتوسیانین­ها، فلاونوئیدها، تانن­ها، آنتراکینون­ها، تست آنتی اکسیدانی عصاره، آنالیزFTIR  عصاره، آنالیز کمّی و کیفیHPLC  عصاره و آلکالوئیدها بود.
یافته­ ها: نتایج نشان داد که هارمین در دوز بسیار کمتری نسبت به عصاره دانه، سمّی است و عصاره دانه در دوزهای پایین نسبت به عصاره برگ می­تواند سمّی باشد. در عصاره برگ نسبت به عصاره دانه مقادیر آلکالوئیدها ناچیز بوده و اثرات آنتی¬اکسیدانی آن به علت مقادیر بیشتر پلی¬فنلی و فلاونوئیدها بیشتر می¬باشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اگرچه خواص آنتی‌اکسیدانی عصاره متانولی برگ‌ها (به دلیل وجود فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی) بیشتر از دانه‌ها است، امّا میزان بتاکاربولین بیشتری در دانه‌های گیاه وجود دارد.
شهاب اوجانی، ناصر منتظری، مسعود محمدی زیدی، مسعود قانع،
دوره ۱۴، شماره ۵۶ - ( ۷-۱۴۰۳ )
چکیده

سابقه و هدف: سرطان تیروئید آناپلاستیک یکی از بدخیم­ترین و کشنده­ترین تومورهای شناخته‌شده در انسان است .هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر آنتی­اکسیدانی، ضدباکتریایی و سیتوتوکسیک عصارۀ هیدروالکلی دانۀ گیاه گاوزیره­ بر روی ردۀ سلولی سرطان تیروئید آناپلاستیک می­باشد.
مواد و روش­ ها: بدین منظور، دانه­های گیاه گاوزیره Polylophium involucratum (Pall.) Boiss.­­­ از ارتفاعات جواهرده رامسر جمع­آوری و با استفاده از دستگاه مایکروویو عصاره­گیری انجام شد. سپس با استفاده از آزمون­های فیتوشیمیایی، غربالگری متابولیت­های ثانویه مانند ترپنوئید‌ها، کومارین‌ها، تانن­ها، ساپونین‌ها و غیره، سنجش مقدار کل ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب به روش فولین - سیوکالتیو و رنگ­سنجی آلومینیوم کلراید، همچنین تعیین فعالیت ضدباکتریایی به روش انتشار دیسک و در نهایت، ارزیابی اثر سمیّت سلولی بر روی ردۀ­ سلولی ۸۳۰۵C با استفاده از روش MTT موردبررسی قرار گرفت.
یافته‌ها: غربالگری فیتوشیمیایی عصارۀ هیدروالکلی دانۀ گیاه گاوزیره حضور ‌فلاونوئید‌ها، ترپنوئید‌ها، کومارین‌ها، کاردیاک گلیکوزید‌ها، تانن­ها، فنول‌ها، کینون‌ها و ساپونین‌ها را تأیید کرد. مقدار کل ترکیبات فنولی و ترکیبات فلاونوئیدی به ترتیب­ ۲±­۹۳/۱۲­، ۷±۵۸/۷­ میلی­گرم بر میلی­لیتر محاسبه گردید. درصد مهار رادیکال آزاد ۵/۰­±­۷۰/۵۷ و مقدار IC۵۰ ، ۶۶/۰ میکروگرم بر میلی­لیتر گزارش شد. قطر هالۀ عدم‌رشد، در باکتری ­اشریشیاکلی و باکتری­های­ ­استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس به ترتیب  ۲۵، ۱۰ و ۱۰ میلی­متر مشاهده گردید. همچنین سمیّت سلولی، در غلظت­ ۳۰­ میکروگرم بر میلی­لیتر در زمان ۲۴ ساعت مشاهده شد که میزان IC۵۰  آن برابر با ۰۲/۰±۱۲/۵۰ میکروگرم بر میلی­لیتر به‌دست آمد.
نتیجهگیری: با درنظر گرفتن متابولیت­های ثانویۀ موجود در عصارۀ هیدروالکلی دانۀ گیاه گاوزیره نظیر ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی و خواص بیولوژیک قابل‌توجه آن می­توان نتیجه گرفت که این گیاه می­تواند در آینده به‌عنوان یک کاندید دارویی مناسب برای درمان سرطان مورداستفاده قرار گیرد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb