جستجو در مقالات منتشر شده


۴۰ نتیجه برای رن

مریم پیوندی، هانیه پرنده، مهدی میرزا،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: ریحان با نام علمی Ocimum Basilicum گیاهی متعلق به راسته ی نعناع یان و تیره نعناع است،که به عنوان یک گیاه دارویی در طب سنتی ایران مورد استفاده قرارگرفته است. هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه دو کود کلات آهن و نانو کود کلات آهن در غلظت های مختلف بر چند پاسخ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه ریحان است. در این تحقیق اثر نانو کود کلاته آهن و کود کلاته آهن بر پارامتر های رشد،  مقدار رنگیزه های فتوسنتزی برگ ، مقدار پروتئین و همچنین تغییرات فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدان در برگ بررسی شد.

مواد و روش ها: آزمایش درشرایط کشت مزرعه ای، به صورت بلوک های کاملاً تصادفی با ۴ تکرار طراحی شد. گیاهان در معرض غلظت های مختلفی از کود کلات آهن (۱- kg.ha ۵/۷ ، ۵/۴ ، ۵/۱) و نانو کود کلات آهن (۱- kg.ha ۵، ۳،۱) قرار گرفتند.

یافته ها: بررسی ها نشان داد که پارامترهای رشد در گیاهانی که در معرض تیمار کود آهن با غلظت ۱- kg.ha ۵/۷ و نانو کود آهن با غلظت ۱- kg.ha ۱ بودند، نسبت به شاهد افزایش یافته است. فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی درحضور کود آهن در هر سه غلظت بیشتر از تیمارهای نانو کود آهن بود. همچنین نانو کود آهن سبب کاهش محتوای پروتئین در مقایسه با کود آهن گردید. افزایش در محتوای رنگیزه های فتوسنتزی در تیمار هایی که تحت نانو کود کلات آهن با غلظت ۱- kg.ha ۵ بودند، دیده شده است.

نتیجه گیری: این نتایج نشان می دهد که جایگزینی کود آهن تهیه شده با فناوری نانو در مقایسه با کود های آهن رایج در غلظت مناسب یا کمتر نسبت به کود آهن می تواند سبب افزایش رشد کمی و کیفی گیاه ریحان شود.


فاطمه قلی زاده،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: مرحله جوانه زنی گیاهان یکی از مراحل مهم در طول دوره رشدی آن ها است که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی به ویژه شوری قرار می گیرد. لذا هدف از این مطالعه بررسی اثرات شوری کلرید سدیم بر جوانه زنی ارقام بومی برنج و شناسایی مقاوم ترین رقم نسبت به شوری می باشد.

مواد و روش ها: به منظور بررسی جوانه زنی سه رقم برنج به نام های غریب، موسی طارم و ابجی بوجی در سطوح مختلف شوری آزمایشی در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با ۴ تکرار به اجرا در آمد. تیمارهای شوری (۰، ۴، ۸ و ۱۲) دسی زیمنس بر متر بودند. از کلرید سدیم برای ایجاد تنش شوری استفاده گردید.

یافته ها: اختلاف بین ژنوتیپ ها برای کلیه صفات معنی دار بود. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثرات شوری بر جوانه زنی، رشد ریشه چه و ساقه چه در ارقام مختلف مورد مطالعه برنج و نیز اثر متقابل آن ها در سطح ۱% معنی دار بود. با افزایش شوری درصد و سرعت جوانه زنی کاهش یافت.

نتیجه گیری: اختلاف موجود بین ارقام در تمامی صفات از نظر آماری معنی دار بود. همچنین با افزایش تنش شوری طول ریشه چه، ساقه چه، درصد و سرعت جوانه زنی کاهش معنی داری پیدا کرد.


مهسا صدیقی، وحید خسروی، آرش رمدانی،
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

 سابقه و هدف: میزان اهمیت پارامترهای مؤثر در جذب یون­های مس و منگنز از پساب اسیدی معدن با استفاده از آنالیز رگرسیونی تعیین گردید.

 مواد و روش­ها: گونه­ای باکتری به نام باسیلوس تورنجینسیس از پساب اسیدی معدن جداسازی و خالص و پارامترهای جذب یون‌ها‌ی مس و منگنز موجود در همان پساب با استفاده از باکتری مذکور بررسی گردید.

یافته ها: میزان همبستگی مقدار جاذب و میزان جذب یون های مس (۹۹/۰) بیشتر از میزان همبستگی جرم جاذب و میزان جذب یون های منگنز (۹۸/۰) می باشد و همواره با افزایش مقدار جاذب میزان جذب یون­ها بیشتر می شود. با افزایش pH ، میزان جذب یون منگنز تا ۹ برابر و میزان جذب یون مس تا ۱۹ برابر افزایش نشان می دهد.این در حالی است که با افزایش مدت زمان تماس مبزان جذب یون­های منگنز و مس نسبت به مقادیر اولیه شان به ترتیب ۵/۱ و ۸۳/۴ برابر افزایش نشان می­دهد.

نتیجه­گیری: نتایج نشان می دهد که پارامترهای غلظت جاذب، pH ، دما و زمان به ترتیب بیشترین اهمیت را در جذب یون های مس و منگنز داشته و تغییرات پارامترهای مؤثر تأثیر بیشتری بر میزان جذب یون­های مس نسبت به منگنز دارد.


سولماز خلیق فرد، مژگان بنده پور، وحید رضا یاسایی، کاظم پریور، بهرام کاظمی،
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

اهداف: آنزیم I CEL یک گلیکوپروتئین گیاهی است که از گیاهان دسته کرفس استخراج می شود و اولین آنزیم یوکاریوتی است که پیوند ناجور را با یک اختصاصیت بالا در یکی از دو رشته DNA برش می دهد. هدف از این پژوهش کلون کردن ژن، بیان و تخلیص آنزیم CEL I اندونوکلئاز و بررسی عملکرد آن بر روی ژنهای جهش یافته در محیط آزمایشگاهی بوده است.

مواد و روش ها: در این تحقیق از گیاه کرفس mRNA استخراج شد و سپس RT-PCR صورت گرفت و محصول به عنوان الگودر تکثیر PCR مورد استفاده قرار گرفت. ژن در پلاسمید بیانی pET۳۲a ساب کلون شد و درون باکتری E.coli سویه BL۲I( DE۳) plysS ترانسفورم گردید. پروموتور ژن با IPTG القا شد و با وسترن بلاتینگ مورد بررسی قرار گرفت. پروتئین با ستون کروماتوگرافی تمایلی ( S.Tag / His.Tag ) تخلیص شد. همچنین فعالیت اندونوکلئازی آنزیم روی محصول PCR ژن جهش یافته و نرمال در حال بررسی می باشد. 

یافته ها: کلونینگ ژن با موفقیت انجام شد، پروتئین نوترکیب تخلیص شد و نتایج اولیه نشان دادند که آنزیم می تواند نواحی هترودوبلکس ژن را شناسایی کند.

نتیجه گیری: آنزیم CEL I نوترکیب می تواند نواحی هترودوبلکس راشناسایی نماید.


محمدتقی برجیان بروجنی، سید امید رعنایی سیادت، شیرین یوسفیان، فرناز نیکزاد جمنانی،
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: فیتیک‌اسید، یکی از ترکیبات معدنی بسیار مهمی است که در درون گیاهان ذخیره‌ می‌شود. فیتاز ( E.C. ۳,۱.۳.۸ یا E.C. ۳.۱.۳.۲۶ ) به صورت گسترده‌ای به عنوان یک افزودنی جهت افزایش جذب فسفر و سایر عناصر در حیوانات تک‌معده‌ای به غذای آنها اضافه شده و بدین ترتیب سبب کاهش دفع فسفات به داخل محیط می‌گردد. در این تحقیق، کلونینگ و افزودن برچسب شش آمینواسیدی هیستیدین به ژن نوترکیب فیتاز در باکتری اشرشیا‌کلی و سپس مخمر، به منظور خالص‌سازی آنزیم تولید شده در مقادیر بالا در این میزبان، انجام شد.

مواد و روش‌ها: توالی پروتئینی آنزیم فیتاز قارچ P. lycii از بانک های اطلاعاتی پروتئین استخراج شده و با توجه به ترجیح کدنی مخمر ، توالی ژن طراحی و سنتز گردید. با طراحی پرایمرهای مناسب توالی حاوی شش هیستیدین به ژن مورد نظر داخل حامل دوگانه­ی pFPMTMF ۱۴α'> اضافه شده و در نهایت با استفاده از الکتروپوریشن به داخل مخمر انتقال یافت.

یافته‌ها: سازه‌ی نوترکیب حاوی ژن فیتاز به همراه برچسب شش آمینواسیدی هیستیدین تولید شد. حضور ژن در داخل باکتری و مخمر با استفاده از روش‌های هضم آنزیمی و PCR تایید گردید.

نتیجه­گیری: کلونینگ موفق ژن فیتاز قارچی حاوی برچسب شش هیستیدین، در باکتری اشرشیاکلی و مخمر به منظور بیان بالا و سپس خالص سازی این آنزیم، انجام شد.


محمدحسن شاه حسینی، نسترن زاهدی، الهام مسلمی،
دوره ۳، شماره ۱۲ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: در تشخیص هپاتیت ناشی از ویروس هپاتیت B (HBV )، بکارگیری تکنیک های آزمایشگاهی حساس و اختصاصی همچون PCR ضروری است. روشهای سرولوژیکی موجود، قابلیت تشخیص سریع و دقیق آلودگی را نداشته درحالیکه روشهای نوین مولکولی مانند PCR ابزار کارآمدی برای ارزیابی میزان شیوع HBV می باشد. بروز نتایج متفاوت در آزمایشگاهها بدلیل استاندارد نبودن از معایب این تکنیک مولکولی قوی است. یکی از مهم ترین موانع در استفاده وسیع از تکنیک PCR تشخیصی، نداشتن اینرنال کنترل مناسب در اکثر تستهای PCR می باشد. هدف این مطالعه طراحی و ساخت اینترنال کنترل پلاسمیدی (IAC) جهت شناسایی ممانعت کننده ها در تست PCR ویروس هپاتیت B و کاربردهای بعدی در آزمایشگاه های تشخیصی است.

موارد و روش ها: در این مطالعه برای ساخت اینترنال کنترل داخلی، ابتدا پرایمرهای ویژه تست PCR، برمبنای ژن هدف HBsAg ویروس هپاتیت B، بهینه و سپس حساسیت و ویژگی مشخص شد. پرایمرهای مرکب (Composite Primer) برای IAC-HBV نیز طراحی و از طریق PCR تکثیر و سپس کلون گردید. تعداد حداقل IC در هر واکنش PCR از طریق رقیق سازی و همین طور طیف پاسخ PCR همراه با IC مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: اندازه محصول تشخیصی HBV با پرایمرهای اختصاصی آن برابر با bp ۲۶۲ و محصولIAC-HBV برابر با ۶۶۰ جفت باز بود، که از نظر اندازه، اختلاف مطلوب را با هم دارند. تعداد حداقل IC در هر واکنش ۱۰۰۰ عدد تعیین شد. حداکثر حساسیت تست PCR همراه با IC برای DNA ویروس هپاتیت B تا شانزده میلیون پارتیکل ویروس مشخص گردید. در تست ویژگی با عوامل مختلف هیچ محصول ناخواسته ای مشاهده نشد.

نتیجه گیری : استفاده از یک اینترنال کنترل در تشخیص مولکولی ویروس هپاتیت B به عنوان کنترل داخلی، می تواند خطاها را شناسایی و باعث استاندارد شدن این تکنیک حساس شود.


راضیه ساداتی، امین برقی،
دوره ۴، شماره ۱۴ - ( ۱-۱۳۹۳ )
چکیده

سابقه و هدف: دریاچه خزر یکی از ارزشمندترین اکوسیستم های جهان و دارای تنوع بالایی از گونه های مختلف قارچی با قابلیت تولید آنزیم می باشد. فیتازها با کاربردهای گسترده در صنایع از مهمترین آنزیم ها به شمار می آیند. فیتاز با هیدرولیز فیتیک اسید و آزاد کردن فسفات غیر آلی مشکلات عمده ایجاد شده در جیره غذایی حیوانات را از بین می برد. هدف از انجام این مطالعه جدا سازی و شناسایی گونه های قارچی تولید کننده فیتاز خارج سلولی از آب های سواحل دریاچه خزر بود.
مواد و روش ها: نمونه های آب از سواحل غرب مازندران در فصل بهار سال ۹۰ جمع آوری گردید. نمونه ها روی محیط پوتیتو دکستروز آگار کشت شد و پس از جداسازی، مجدداً ایزوله ها روی محیط PSM آگار برای شناسایی ایزوله های تولید کننده فیتاز کشت شد. پس از استخراج DNA ایزوله های قارچی تولید کننده فیتاز از طریق تکثیر ITS-۵,۸S rDNA و تعیین توالی شناسایی شد.
یافته ها: ۶ گونه قارچی تولید کننده فیتاز خارج سلولی از آبهای ساحلی دریای خزر شناسایی گردید. از میان آنها سه گونه قارچی Aspergillus ochraceus, Aspergillus flavus و Penicillium olsonii فعالیت فیتازی بالاتری را نشان دادند. همچنین دو گونه جدید Discostroma tricellulare و Cladosporium gossypiicola به ترتیب با accession number JF۸۱۱۹۱۳ و JF۸۱۱۹۱۲ در GenBank مورد تائید و ثبت قرار گرفت.
نتیجه گیری: به هرحال تمامی این ۶ گونه قارچی جدا شده در حقیقت جزء پاتوژنهای گیاهی هستند که از محیط به دریا راه یافته اند و به احتمال زیاد دارای فعالیت فیتازی مناسب بر روی فیتات فسفرهای گیاهی هستند. با توجه به آلودگی دریای خزر به مقادیر قابل توجهی از فیتیک اسید و اثر مهاری آنها در زنجیره غذایی حیوانات، می توان با تولید آنزیم فیتاز آلودگی های زیست محیطی را به حداقل کاهش داد.

مریم پیوندی، هانیه حمزه زاده، مهدی حسینی مزینانی،
دوره ۴، شماره ۱۶ - ( ۹-۱۳۹۳ )
چکیده

  سابقه و هدف : زیتون گیاهی با ارزش اقتصادی بالائی است که از روغن و کنسرو میوه آن استفاده می شود. روش های سنتی ازدیاد زمان بر می باشد. با استفاده از تکنیک کشت بافت میتوان گیاهانی با کیفیت بالا وسرعت رشد بیشتر به دست آورد. هدف از پژوهش حاضر، بررسی و مقایسه تاثیر نانو کلات آهن و کلات آهن بر سرعت رشد ریز قلمه های زیتون رقم دزفول بود.
مواد و روش ها :جداکشت های تک گره های از سرشاخه های جوان گیاه ۵ ساله زیتون رقم دزفول سترون در محیط کشت Dkwدارای هورمون ۲ip( ۴mgl -۱)کشت شد.ریز قلمه های سترون حاصل برای واکشت در محیط های کشت دارای غلظت های مختلف نانو آهن و آهن (Mµ ۱۸۰، ۱۲۰،۶۰) استفاده شد. ۴۵ روز پس از واکشت شاخص های رشد بررسی شد.
یافته ها: بررسی ها نشان داد که شاخص های رشد نانو آهن باعث کاهش تعداد گره ها، شاخساره ها، تعداد برگ ها و طول ساقه شد. درغلظت بالای سولفات آهن رشد ساقه و تعداد برگ ها افزایش معنی داری را نشان داد. شاخه زائی در غلظت متوسط به اکثر خود رسید. میزان کلروفیل b و کاروتنوئیدها نیز با افزایش غلظت آهن و نانو آهن در محیط کشت افزایش یافت. سولفات آهن بیش از نانو آهن موجب افزایش این رنگیزه ها شد.
نتیجه گیری:در بین ۸ تیمار بکار برده شده بالاترین غلظت آهن و نانو آهن در هفته اول باعث از بین رفتن نمونه ها شد .برای ریز ازدیادی زیتون رقم دزفول، کلات آهن F۱,۵ (Mµ۱۸۰)، در محیط کشت DKW مناسب تر ازسایر غلظت ها می باشد.
راحله سلطانمرادی، علی ناظمی، سید رضا حسینی دوست، علی اصغر خداپرست، مومنه دلبیشه،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: سراشیوپپتیداز یک آنزیم پروتئولیتیک است که توسط Serratia Sp تولید می شود و به عنوان یک داروی ضدالتهابی و مسکن قوی در درمان بیماری های التهابی مزمن استفاده می شود. رنگدانه پرودی جیوسین حاصل از سراشیامارسیسنس نیز در تهیه و تولید محصولات دارویی به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این مطالعه جداسازی و شناسایی سویه جدید از Serratia marcescens با قابلیت تولید آنزیم سراشیوپپتیداز و رنگدانه پرودی جیوسین از آب های برنج غرب مازندران بوده است.
مواد و روش ها: در این مطالعه ۵۰ نمونه آب برنج از شالیزارهای مختلف غرب مازندران تحت شرایط استاندارد نمونه گیری شد و تعداد ۴۰ باکتری جدا شد و از این تعداد ۱۰ باکتری واجد فعالیت پروتئازی و رنگدانه پرودی جیوسین بودند که با استفاده از تست های بیوشیمیایی جداسازی شدند. سپس گونه باکتریایی از طریق ۱۶SrRNA شناسایی گردید. وزن ملکولی تقریبی آنزیم بوسیله رسوبدهی پروتئین و SDS-PAGE تعیین گردید. سپس توان تولید رنگدانه پرودی جیوسین بر روی محیط های کشت Nutrient broth ،MacConkey broth ، Luria Bertani brothوSkim milk broth در دماهای ۲۵، ۲۸ و ۳۷ درجه سانتی گراد با روش اسپکتروفتومتری ماورای بنفش در طول موج ۵۳۵ نانومتر بررسی شد.
یافته ها: تنها یک ایزوله شناسایی شد. وزن ملکولی این ایزوله تقریبا kda ۵۲ تعیین گردید، بهترین محیط کشت برای بیشترین میزان تولید این رنگدانه، محیط کشتSkim milk broth و دمای ۲۸ درجه سانتیگراد بود. باکتری مورد نظر حتی در دمای ۳۷ درجه نیز قادر به تولید رنگدانه بود. بحث: وزن ملکولی آنزیم سراشیوپپتیداز، kda ۵۲ بوده که این نتایج منطبق با مشاهدات Mohankumar و همکارانش در سال ۲۰۱۱ بوده است و همچنین تولید رنگدانه در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد کاملا متوقف شده بود و این نتیجه با یافته های Pryce و Terry در سال ۲۰۰۰ مطابقت داشت.
نتیجه گیری: با توجه به اهمیت کاربردی آنزیم سراشیوپپتیداز و رنگدانه پرودی جیوسین، بهینه سازی شرایط تولید آنها در حد بالاتر پیشنهاد می شود.

نسرین فرهادزاده، سید داود حسینی، احمد علی پوربابایی،
دوره ۵، شماره ۱۸ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: یکی ازمهم ترین بیماری ‌‌‌های ماهیان پرورشی به خصوص قزل آلا بیماری استرپتوکوکوزیس است که می تواند باعث مرگ و میر تعداد زیادی از ماهیان شده و خسارات سنگینی به مراکز پرورش ماهی وارد کند. در این تحقیق جهت شناسایی و تعیین هویت دقیق و مطمئن ایزوله‌ های کوکسی گرم مثبت عامل استرپتوکوکوزیس از روش PCR و تعیین توالی استفاده شده است.
مواد و روش‌ها: طی بهار و تابستان ۱۳۹۰ از ۱۲ مزرعه استان مرکزی نمونه برداری به عمل آمد. از هر مزرعه تعداد ۱۰ عدد ماهی در حال مرگ یا دارای علائم کلینیکی انتخاب گردید. نمونه ‌ها در محیط بلاد آگار کشت داده شد و به مدت۷۲ ساعت در دمای۳۷درجه سانتی گراد انکوبه گردید. سپس آزمایشات متداول میکروبیولوژی برای تایید نمونه های مشکوک به استرپتوکوکوزیس صورت گرفت. جهت تعیین نوع آنتی ‌بیوتیک موثر بر باکتری‌ های شناخته شده آزمون آنتی‌ بیوگرام با روش دیسک دیفیوژن انجام شد. کلیه نمونه‌ های مثبت میکروبی مورد آزمایش PCR و تعیین توالی قرار گرفتند.
یافته ها: در این طرح۱۲ جدایه کوکسی گرم مثبت از بافت های کلیه، مغز، کبد و طحال۱۲۰ ماهی قزل آلای بیمارتوسط آزمایشات میکروبیولوژی جدا سازی شد. تمامی نمونه ‌های مثبت میکروبی در آزمایش PCR (براساس ژن۱۶SrRNA) مثبت تشخیص داده شد واین کوکسی‌ های گرم مثبت پس از تعین توالی به عنوان لاکتوکوکوس گارویه شناسایی شدند و با استفاده از آنتی‌ بیوگرام نمونه‌ ها، مقاومت آن ‌ها به کولیستین، لینکومایسین، کلوگزاسیلین، استرپتومایسین، نالیدیکسیک‌ اسید تایید شد.
نتیجه گیری: لاکتوکوکوس‌ گارویه یکی از عوامل اصلی بیماری استربتوکوکوزیس شایع در استان مرکزی است.

لاله فاتحی قره‌لر، پریچهر یغمایی، کاظم پریور، آزاده ابراهیم حبیبی، مسعود ملکی،
دوره ۵، شماره ۲۰ - ( ۷-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: در شمار وسیعی از مطالعه ها ارتباط بین التهاب در نواحی مختلف مغز و اختلالات عصبی مثل اضطراب و افسردگی تایید شده است و عامل التهاب باعث افزایش سایتوکاین‌ها می‌شود. از طرف دیگر افزایش سایتوکاین‌ها در ارتباط با اختلالات عصبی مثل آلزایمر، پارکینسون، اضطراب و افسردگی می‌باشد. گاما‌ آمینو بوتیریک اسید (گابا) بزرگترین و مهم‌ترین نوروترانسمیتر مهاری در سیستم عصبی مرکزی پستانداران است هم چنین بسیاری از مطالعه ها نقش گابا را در اختلال های عصبی مثل اضطراب، افسردگی ثابت کرده‌اند. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر آگونیست و آنتاگونیست گابا بر روی میزان سایتوکاین‌ها و التهاب در زاده‌ها می‌باشد.
مواد وروش‌ها: در پژوهش حاضر مادران باردار (موش‌ها) در اواخر بارداری به مدت ۳ روز از روز ۱۶ تا ۱۸ بارداری با آنتاگونیست یا آگونیست گیرندهGABAA در دوزهای : بیکوکولین µg/kg ۸۰۰و ۵۰۰ ،۱۴۰،۷۰،۲۰ و موسیمول µg/kg ۷۰۰و۵۰۰ ،۱۰۰، ۵۰ ،۱۰ تیمار شدند ودر زاده‌ها پس از رسیدن به دوران بلوغ در هیپوکامپ و قشر پره‌فرونتال سنجش سایتوکاین‌ها با استفاده از تکنیک الایزا انجام گرفت.
یافته‌ها: نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که تیمار با دوزهای ۵۰۰ و ۷۰۰ میکروگرم به ازای هر کیلوگرم از موسیمول (آگونیست گابا) و دوزهای ۱۴۰ و۵۰۰ میکروگرم به ازای هر کیلو گرم از بیکوکولین (آنتاگونیست گابا) در اواخر بارداری (روزهای ۱۸-۱۶) تأثیری بر روی میزان سایتوکاین‌ها نداشت.
نتیجه گیری:در نتیجه، نتایج حاصل از این مطالعه ها نشان داد که نقص در سنتز گابا بر روی التهاب نقشی ندارد.

مسعود صالحی پور، سعید ذاکر بستان آباد ، شهلا رضایی، عبدالرزاق هاشمی شهرکی،
دوره ۶، شماره ۲۱ - ( ۱۰-۱۳۹۴ )
چکیده

سابقه و هدف: هدف از این مطالعه چند مرکزی، تعیین حساسیت دارویی  ایزوله های مختلف نوکاردیا های جدا شده از نمونه های  بالینی بود.

 مواد و روش ها: تعداد یک صد و بیست و هفت بیمار مبتلا به نوکاردیوز از ۵ استان کشور وارد این مطالعه شدند. تشخیص مولکولی گونه نوکاردیا با استفاده از تجزیه و تحلیل توالی S rRNA ۱۶ انجام شد. تست حساسیت ضد میکروبی بر اساس  توصیه موسسه استاندارد آزمایشگاهی و بالینی انجام شد.

یافته ها: ۳۵ ایزوله N. cyriacigeorgica ، ۳۰ ایزوله  N. asteroids ، ۲۶ ایزوله N. farcinica ، ۱۲ ایزوله N. otitidiscaviarum و ۱۰ایزوله  N. abscessus  در این بررسی مورد مطالعه قرار گرفتند. همه باکتری های جداشده حساس به لینوزولید بودند. تمام ایزوله های N. cyriacigeorgica ،N. asteroids ، N. otitidiscaviarum، N. abscessus جدا شده به تری متوپریم سولفامتوکسازول حساس بودند، در حالیکه ۸% از ایزوله های N. farcinica جداشده به این دارو مقاوم بودند. همه N. otitidiscaviarum جدا شده به ایمی پنم بسیار مقاوم بودند، اما N. cyriacigeorgica ، N. asteroids ، N. farcinica، N. abscessus تنها در حد متوسط مقاوم بودند.

نتیجه گیری: الگوهای حساسیت با متفاوت شدن گونه های نوکاردیا تغییر کردند. مقاومت به تری متوپریم سولفامتوکسازول در ایران پایین بود و نتایج این مطالعه نشان داد که این دارو همچنان می تواند به عنوان داروی  خط اول درمان استفاده شود. لینوزولید نیز به خوبی نوکاردیا را پوشش می دهد و می تواند یک عامل خط دوم باشد.


ندا سلیمانی، نسیم ابرازه،
دوره ۶، شماره ۲۳ - ( ۴-۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و اهداف: مصرف روزا فزون آنتی­ بیوتیک ­ها علیه عفونت ناشی از باکتری ­ها سبب افزایش مقاومت دارویی شده است .همین امر سبب گردیده تا مطالعه های وسیعی بر روی ترکیب های گیاهی با خاصیت ضد میکربی و اثر بخشی بیش تر به عنوان جایگزین آنتی بیوتیکی صورت گیرد. هدف از این تحقیق، ارزیابی اثرات متقابل داروئی و فعالیت ضد باکتریایی اسانس دارچین Cinnamomun) Verum) و اسانس باریجه (Ferula Gummosa) بر ضد تعدادی از  باکتری های گرم مثبت و گرم منفی می باشد.

مواد و روش ها: اسانس دارچین از چوب ساقه درختچه آن و اسانس باریجه از شیره ریشه گیاه به دست می­آید. برای بررسی عمل کرد ضد باکتریایی اسانس از روش چاهک گذاری و تعیین حداقل غلظت مهاری (MIC) بر روی چندین رده استاندارد باکتریایی استفاده شد.

یافته ­ها: بر اساس تست چاهک گذاری در آگار بیش ترین میزان هاله عدم رشد در مورد دارچین مربوط به استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس با قطر هاله mm۴۷ و در مورد باریجه مربوط به استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس باقطر هاله mm  ۳۳ مشاهده شد. نتایج MIC نشان داد که اسانس دارچین بیش ترین میزان مهار کنندگی را بر روی استافیلوکوکوس ساپروفیتیکوس دارد.

نتیجه ­گیری: نتایج این بررسی پیشنهاد می­کند که اسانس های دارچین و باریجه می­توانند به تنهایی یا در ترکیب با سایر عوامل ضد میکربی برای درمان عفونت ­های باکتریایی موثر باشد.


ابوذر قربانی، سید مهدی رضوی، ولی الله قاسمی عمران، همت الله پیردشتی، معظمه رمضانی،
دوره ۶، شماره ۲۴ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده

سابقه و هدف: کود های زیستی متشکل از ریز موجودات مفید، به عنوان جایگزین مناسبی برای کود های شیمیایی در تولید محصولات باغی و زراعی در سامانه های کشاورزی پایدار محسوب می گردند.

مواد و روش ها: تاثیر همزیستی قارچ اندوفیت Pirifotmospora india بر روی صفات مورفولوژیک و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه گوجه فرنگی در مرحله گیاهچه ای به صورت طرح کاملا تصادفی در سال ۱۳۹۴ در گلخانه پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان با دو سطح قارچ اندوفیت P. indica (تلقیح شده و عدم تلقیح) مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: نتایج نشان داد که تاثیر تلقیح قارچ موجب بهبود معنی دار (P<۰/۰۱) صفات ارتفاع بوته، قطر ساقه، سطح برگ، وزن خشک و تر ریشه و اندام هوایی، شاخص های فیزیولوژیکی رشد و رنگیزه های فتوسنتزی نسبت به گیاهان شاهد شده بود.

نتیجه گیری: نتایج کلی نشان دهنده تاثیر مثبت تلقیح قارچ p. indica بر صفات رشدی گیاه گوجه فرنگی می باشد که استفاده از این قارچ در مراحل اولیه رشد گیاه و یا در مرحله کشت گیاهان باغی در خزانه می تواند باعث افزایش رشد و ایجاد گیاهچه های یک نواخت و سالم تر شده که در مراحل بعدی یا انتقال به مزرعه باعث افزایش کارایی و عملکرد گیاهان شود.


سید محمدرضا نجاتی، عباس فرازمند، مهرداد آذین،
دوره ۷، شماره ۲۶ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: تصفیه پساب کارخانه‌های نساجی به دلیل وجود املاح و رنگ‌های مختلف در آن، از گذشته مورد توجه و بررسی بوده است. در این بررسی تلاش شد تا با کمک باکتری‌های نمک­دوست و تحمل‌کننده نمک جداشده از پساب واقعی، از یک پساب ساختگی، فرآیند رنگبری صورت پذیرد.

مواد و روش‌ها: ابتدا از پساب نمونه‌گیری شده یک کارخانه نساجی واقع در کاشان، در محیط‌های TSB دارا و بدون نمک، غنی سازی صورت گرفت. سویه­های جدا و خالص شده از لحاظ توان رشد و حذف رنگ، در محیط­های کشت ساختگی رنگبری مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته‌ها: کنسرسیوم سه سویه باکتریایی برتر جدا شده، از توان رنگبری در محدوده وسیعی از غلظت نمک (تا ده درصد)، غلظت رنگ (تا ppm۱۰۰۰)، دما (۳۰ تا ۳۸ درجه سانتیگراد) و pH (۵/۵ تا ۵/۸) برخوردار بود.

بحث: می­توان از کنسرسیوم باکتریایی در شرایط محیطی متفاوت، برای رنگبری از پساب حاوی رنگ­های آزو استفاده کرد. که این روش تصفیه، مقرون به­صرفه و مناسب برای حفظ محیط­زیست می­باشد.

نتیجه‌گیری: استفاده از پساب کارخانه‌های نساجی برای جداسازی سویه‌های بومی که تحمل‌کننده شرایط واقعی خود پساب، نظیر املاح و رنگ‌های مختلف و همچنین دارای توانایی حذف رنگ در شرایط محیطی محل نمونه‌گیری هستند، مؤثر و کارامد است.


میلاد صابرطحان، عباس فرازمند، احمدعلی پوربابایی،
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: امروزه آب در دسترس برای مصارف آشامیدنی و صنعتی محدود است. با استفاده از فرآیند تصفیه می‌توان آب مصرفی در صنایع را که از عمده‌ترین مصرف‌کننده‌های آب می‌باشد بازیافت کرده و به چرخه صنعت بازگردانده می‌شود. با استفاده از باکتری‌های تجزیه ‌کننده ترکیب­های رنگی عملیات تجزیه و حذف رنگ‌ها به خصوص رنگ‌های گروه آزو را انجام داده شد.
مواد و روش: نمونه‌ها در محیط‌های تریپتیکـاز سوی براث (TSB) کشت داده شد. با استفاده از یک محیط کشت حاوی ترکیب­های رنگی پساب نساجی، توانایی رشد و تجزیه رنگ توسط سویه‌های جدا شده بررسی شد. از شرایط گرمخانه گذاری در دمای ۵۰ درجه سانتی‌گراد و هوادهی به مدت سه روز برای ارزیابی مقایسه‌ای سویه‌ها استفاده شد.
یافته‌ها: از میان ۲۴ سویه‌ جدا شده از پساب کارخانه نساجی، کنسرسیومی از سه سویه برتر برای رنگبری پساب استفاده شد. این سه سویه‌ جدا شده پس از غربالگری با شرایط خاص برای کنسرسیوم استفاده شد.
بحث: با استفاده از باکتری‌های تجزیه ‌کننده ترکیب­های رنگی عملیات تجزیه و حذف رنگ‌ها به­خصوص رنگ‌های گروه آزو صورت گرفت. دمای بالای ۸۰ درجه پساب در حوضچه‌ متعادل‌سازی تصفیه‌خانه و وجود املاح در آن، محل مناسبی را برای جداسازی باکتری‌های گرمادوست و تحمل کننده گرما و نمک فراهم کرده است. باکتری‌های جداسازی شده از سه ویژگی قابلیت تجزیه رنگ، رشد در دما بالا و تحمل نمک برخوردار شدند.
نتیجه‌گیری: ایجاد کنسرسیومی از سه سویه جدا شده، امکان رنگبری از نمونه واقعی پساب نساجی تا میزان ۹۰ درصد حاصل شد. این سه سویه توان رنگبری از پساب را در دمای ۳۶ تا ۵۱ درجه سانتی‌گراد و مقادیر pH ۵/۵ تا ۵/۹ و میزان نمک از ۰ تا ۷ درصد را دارا شدند.
فرشته سرافرازی، شیوا ایرانی، لیلی صفدریان، محسن قدمی،
دوره ۷، شماره ۲۸ - ( ۷-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف : پلی­مورفیسم­های موجود در ژنFSHR   درپاسخ تخمدان به هورمون تأثیر گذارند. لذا بررسی پلی­مورفیسم مربوط به جایگاه  ۶۸۰ موجود در ژنFSHR  در زنان تحت درمان با روش  IVF(موفق یا ناموفق) امری مهم است.
مواد و روش­ها : از ۳۱ زن نابارور دارای حداقل یک IVF ناموفق و۳۰ زن دارای حداقل ۱ بارداری موفق استخراج DNA  به عمل آمد و سپس با استفاده از تکنیک­های ( PCR ) و (Sequencing) برای پلی­مورفیسم  موجود در جایگاه ۶۸۰ مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته­ ها: مقدار کل گنادوتروپین تزریق شده در زنان نابارور با ژنوتیپ Ser۶۸۰ بیش­تر از زنان نابارور با ژنوتیپAsn۶۸۰   بود. تجزیه و تحلیل نشان داد پاسخ تخمدان  به هورمون FSH در ژنوتیپ  Ser۶۸۰ در ژن FSHR ضعیف­تر از ژنوتیپ Asn۶۸۰ در زنان نابارور است.
بحث: این مطالعه  ارتباط معنی­دار پلی­مورفیسم ژن FSHR در موقعیت نوکلئوتید۶۸۰ و درمان با هورمون FSH را نشان می­دهد.
نتیجه­ گیری: پلی­مورفیسم Asn۶۸۰Ser می­تواند به­عنوان نشان­گر برای انتخاب افراد مستعد برای درمان با روش­های  IVF مورد توجه قرار گیرد.
امیر فلاح سهی، سعید ذاکر بستان آباد، سینا میرزا احمدی،
دوره ۸، شماره ۲۹ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده

سابقه و هدف: سقط مکرر خودبه­خودی به­وقوع حداقل سه سقط پشت سر هم قبل از هفته‌ بیستم بارداری اطلاق می‌شود. مولکول‌های کلیدی مانند Ran و  Dicerدر ساخت زیستی microRNA دخالت دارند.  miRNA‌ها کلید تنظیمی بسیاری از مسیرهای زیستی میباشند. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین پلی‌مورفسیم‌ موجود در ژن‌های مجموعه پردازشی miRNA (RAN rs۱۴۰۳۵،DICER rs۳۷۴۲۳۳۰) و سقط مکرر خودبه­خودی در زنان شهر تهران بود.
مواد و روش‌ها: در یک بررسی شاهد-مورد، تعیین ژنوتیپ پلی‌مورفیسم‌ DICER در ۲۰ زن سالم (دارای حداقل یک فرزند سالم و بدون از دست دادن حاملگی) و ۵۰ زن بیمار مبتلا به سقط مکرر خودبه­خودی ناشناخته با روش Tetra ARMS PCR انجام شد، در بررسی شاهد-مورد دیگری تعیین ژنوتیپ پلی‌مورفیسم‌ RAN در ۱۰ زن  سالم (دارای حداقل یک فرزند سالم و بدون از دست دادن حاملگی) و ۴۰ زن بیمار مبتلا به سقط مکرر خودبه­خودی ناشناخته با روش  PCRو توالی‌یابی انجام گرفت. داده‌های آماری دو پلی‌مورفسیم توسط آزمون‌های مربع کای و تست دقیق فیشر تجریه و تحلیل شدند.
یافته‌ها: ارتباط معنی‌داری بین ژنوتیپ و آلل‌های پلی‌مورفسیم  DICER(rs۳۷۴۲۳۳۰) و سقط مکرر خود‌به­خودی ناشناخته در‌ گروه‌های مورد مطالعه نشان داده نشد (۰۵/۰p>)، ژنوتیپ‌های پلی‌مورفیسم RAN(rs۱۴۰۳۵) در گروه‌های مذکور، ارتباط معنی‌داری با سقط مکرر خودبه­خودی ناشناخته نشان داد (۰۰۱/۰p=)، اما ارتباطی بین این عارضه و آلل‌های این پلی‌مورفیسم نیز مشاهده نشد (۰۵/۰p>).
نتیجه­گیری: این مطالعه نشان داد که بین سقط مکرر خودبه­خودی و پلی‌مورفیسم RAN(rs۱۴۰۳۵) ارتباط  معنی­داری وجود دارد، اما این عارضه با پلیمورفیسم DICER(rs۳۷۴۲۳۳۰) ارتباط معنی‌داری  ندارد.
مائده سجادیان، منیر دودی، عباس شیرمردی،
دوره ۸، شماره ۳۰ - ( ۱-۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف:  به دلیل شیوع نسبتاً بالای بیماری های ناشی از حضور فلز سرب در خاک های آلوده به نفت مراکز صنعتی، سپس انتقال این فلز به گیاهان و جانوران و در نهایت به انسان و خطرات  بالایی برای سلامتی انسان و سایر موجودات زنده ، چنین به نظر می رسد که شناسایی و جداسازی میکروارگانیسم های با مقاومت بالای فلزی و در نهایت حذف زیستی می‏تواند گام مهمی در روند تکاملی سیستم ‏های پاکسازی خاک های آلوده به سرب مراکز صنعتی محسوب گردد.
مواد و روش­ها: نمونه‏ گیری از ۳ ناحیه از خاک آلوده به نفت منطقه سی برنج مسجدسلیمان انجام شد. برای جداسازی باکتری های مقاوم به سرب از روش رقت در آگار و محیط کشت ΙΙ PHG حاوی غلظت های ۵/۰، ۱، ۲، ۵/۲، ۳، ۵/۳، ۴ میلی مول بر لیتر سرب استفاده شد. برای شناسایی باکتری های جذب کننده سرب ابتدا از تست های بیوشیمیایی و سپس روش مولکولی کلنی- PCR استفاده گردید.
یافته ­ها: در این مطالعه ۵ ایزوله  باکتریایی مقاوم به سرب جداسازی و شناسایی شد، که در بین آن‌ها باکتری Proteus mirablis strain AOUC-۰۰۱  بالاترین میزان مقاومت به سرب (۴MIC= ) را نشان داد.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که باکتری های مورد بررسی در این پژوهش قادر به جذب سرب در شرایط آزمایشگاهی بودند و رشد  نسبتا مناسبی را در حضور این فلز از خود نشان دادند، بنابراین به نظر می رسد گزینه مناسبی برای حذف زیستی سرب از خاک های آلوده به نفت در آینده باشند. به شرطی که  این خاک ها ی آلوده جهت جداسازی این  باکتری ها با فیلتره کردن تیمار شوند .
کامران سمیعی، سید محسن سهرابی،
دوره ۸، شماره ۳۱ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: شناسایی اهداف اختصاصی در هر پاتوژن برای جلوگیری از اثرهای سوء­مصرف سموم شیمیایی ضروری است. در مطالعه حاضر، با استفاده از یک روش‌ بیوانفورماتیکی مبتنی بر همولوژی، پروتئوم پاتوژن P. syringae با پروتئوم گیاه گوجه‌فرنگی و دیگر محصول­های کشاورزی میزبان آن مقایسه و تعدادی پروتئین به­عنوان اهداف بالقوه برای مبارزه در پاتوژن انتخاب شدند.
مواد و روش‌ها: پروتئوم پاتوژن با گیاهان میزبان مقایسه و پروتئین‌های غیرمشابه انتخاب شدند. این پروتئین‌ها با پروتئوم انسان و سایر موجودات غیرهدف مقایسه و پروتئین‌های غیرمشابه انتخاب و اهداف بالقوه تحت آنالیزهای کیفی مختلفی قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج آنالیزها، ۹۵ پروتئین‌ را به­عنوان اهداف منحصر بفرد مشخص کرد. از مجموع پروتئین‌ها،‌ ۵۹ پروتئین در سیتوپلاسم، ۱۵ پروتئین در غشاء داخلی، ۱۷ پروتئین در فضای پری­پلاسمیک، ۳ پروتئین در غشاء خارجی و ۱ پروتئین در خارج از سلول پاتوژن P.syringae تجمع پیدا می‌کردند.
نتیجه‌گیری: پروتئین‌های مشخص شده در این مطالعه، اهدافی بسیار مؤثر برای مبارزه بوده و هدف قرار دادن چنین پروتئین‌هایی می‌تواند به­طور مؤثری باعث کنترل پاتوژن P.syringae شود. هم­چنین طراحی و تولید مواد شیمیایی علیه این پروتئین‌های هدف، در کنار کنترل مؤثر این پاتوژن، می‌تواند طیف وسیعی از پاتوژن‌ها را کنترل کرده و از اثرهای مضر بر انسان، موجودات غیرهدف و محیط زیست جلوگیری کند.  

صفحه ۱ از ۲    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb