جستجو در مقالات منتشر شده


۲ نتیجه برای مهاباد

وحید تنهایی، نیما رستمی کُشکی،
دوره ۸، شماره ۳۱ - ( ۴-۱۳۹۷ )
چکیده

سابقه و هدف: توجه به کیفیت آب برای تداوم زندگی بشری ضروری است. منابع آب یکی از پایه‌های اساسی توسعه پایدار به حساب می‌آید و در سال ­های اخیر در زمینه بررسی کیفیت آب تحقیق­های گسترده­ای انجام شده است. یکی از مسئله­های مهم در بهره­برداری از منابع آب، کیفیت آن است که در غیر این­صورت پیامدهای غیرقابل انتظاری در بخش کشاورزی، شرب و صنعت حاصل خواهد شد. رودخانه مهاباد که در دشت مهاباد قرار گرفته یکی از مهم‌ترین رودخانه‌های استان آذربایجان غربی است. مساحت حوضه آبریز و متوسط آورد سالانه رودخانه مهاباد به­ترتیب ۸۰۶ کیلومتر مربع و ۲۹۵ میلیون متر مکعب است. در این پژوهش سعی شده است که کیفیت آب رودخانه مهاباد از نقطه نظر برخی پارامترهای میکروبیولوژیکی و ارزیابی میزان خودپالایی رودخانه مورد بررسی قرار گیرد. برای دست­یابی به این هدف، استانداردهای بین المللی آب آشامیدنی و آبیاری مورد استفاده قرار گرفتند.
مواد و روش­ ها: در مطالعه حاضر که از نوع توصیفی مقطعی است، نمونه­برداری در طی ۶ ماه از ۴ ایستگاه  به­ترتیب شامل ایستگاه شماره یک کیلومتر ۲۰ سد مهاباد (بالادست روستای کوثر)، ایستگاه شماره دو کیلومتر ۱۵ سد مهاباد (بالادست روستای دهبکر)، ایستگاه شماره سه کیلومتر ۱۰ سد مهاباد و ایستگاه شماره چهار کیلومتر ۵ سد مهاباد انجام پذیرفت و جهت سنجش باکتری­های شاخص آلودگی آب از روش MPN استفاده گردید.
یافته­ ها: هفت پارامتر بیولوژیکی شامل دیاتومه، کلروفیسه، سیانوفیسه،پرتوزوآ، روتیفر،کرستاسه، نماتد، کلر باقی­مانده، مقدار احتمالی، مقدار تأییدی و اشرشیاکلی گرماپای اندازه­ گیری شد. نتایج مربوط به آنالیز داده ­ها نشان از بالا بودن بار میکروبی آب رودخانه داشت. به­ طوری­ که میزان باکتری­های کلیفرمی در ایستگاه­های شماره ۱ و ۴ در اکثر نمونه­ برداری ­ها بالاتر از حد استاندارد قرار داشت.
نتیجه­ گیری: نتایج حاصل ازمحاسبه­ های MPN در طول تحقیق نشان داد، به­رغم بالا بودن میزان آلودگی میکروبی در ایستگاه ­های شماره ۱ و ۴ این میزان روند کاهشی در پیش گرفته است که این امر به­ دلیل جریان حرکت آب و توان خودپالایی آن است.
مقصود کفشنوچی، جواد حامدی،
دوره ۱۳، شماره ۴۹ - ( ۱۰-۱۴۰۱ )
چکیده

سابقه و هدف: غارها محیط­های الیگوتروف و تاریکی هستند که کم­تر مطالعه شده و می­توانند محیطهای مناسبی از نظر منبع سویههای امیدوارکننده در زیستفناوری باشند. غار سهولان یک غار با ساختار دولومیتی در ۴۲ کیلومتری جنوب شرقی شهر مهاباد است. هدف این پژوهش بررسی تنوع اکتینوباکترهای قابل کشت در این غار و ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی آن­ها بوده است.
مواد و روش ­ها: در این پروژه، نمونههای مختلف از خاک، آب، کف، دیوار و سقف غار و هم­چنین بی مهرگان غار سهولان به­منظور جداسازی اکتینوباکترها جمع آوری شد. برای تسهیل جداسازی، نمونههای جمع­آوری شده تحت سه پیشتیمار (سانتریفیوژ کردن، خشک کردن و گذاشتن در مایکروویو) و یک تیمار آنتیبیوتیکی قرار گرفت و نمونه­ها در ده محیط جداسازی متفاوت کشت شد. هم­چنین جدایهها از نظر تولید مواد ضدمیکروبی علیه ده باکتری و قارچ غربال شدند.
یافته­ ها: از ۱۳ نمونه به­دست آمده از غار سهولان ۸ ا کتینوباکتر شامل جنسهای Streptomyces، Micromonospora وLysinibacter  جدا شدند. سویه ویژه Lysinibacter sp. UTMC ۳۶۰۶ ، ۳/۹۹ % شباهت به Lysinibacter cavernae، داشته است که در سال ۲۰۱۵ به­عنوان گونه جدید از یک غار در چین جدا شده است. از ۸ جدایه به­دست آمده از ۸  جدایه اکتینوباکتریایی حاصل از غار سهولان هامپوئیل ۵ جدایه دارای فعالیت ضدمیکروبی بودند که از این میان ۳ جدایه متعلق­به جنس Streptomyces و ۲ جدایه متعلق­به جنس Micromonospora بوده است. ۳ جدایه علیه Staphylococcus aureus  و Micrococcus luteus  فعالیت داشتند. یک جدایه علیه Escherichia coli TolC  فعالیت داشت.  فعالیت ضدمیکروبی علیه سویه Bacillus subtilis UTMC۱۴۶۴  در ۱ جدایه دیده شد. ۳ جدایه نیز فعالیت علیه Candida albicans UTMC۵۰۵۵  نشان دادند. جدایه Micromonospora ­sp. UTMC۳۳۲۲ بیش­ترین فعالیت ضدمیکروبی را علیه S. aureus ،M. luteus  و C. albicans  فعالیت نشان داد.
نتیجه ­گیری: مقایسه نتایج به­دست آمده با نتایج مطالعه­های دیگر انجام شده در مورد غارهای ایران نشان می­دهد که غارها محیطهای ارزشمندی برای مطالعه­های تنوع زیستی و جداسازی اکتینوباکترها هستند، ولی غارهای بکر بیش­تر ترجیح داده میشود. تنوع اکتینوباکتریایی در غار سهولان نسبت غار هامپوئیل کم­تر بوده، ولی فعالیت زیستی جدایه­ها بیش­تر بوده است. مطالعه بر غارهای توریستی مانند غار سهولان می­تواند موضوع مناسبی برای بررسی تأثیر انسان و توریسم بر تنوع زیستی غارها باشد.
 

صفحه ۱ از ۱     

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb