جستجو در مقالات منتشر شده


۱۲۴ نتیجه برای Cr

صبا نصر، محمد کریم رحیمی، سعید ذاکر بستان آباد، سید اسدا... موسوی، پروانه عدیمی، شاهین پورآذر،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۱۰-۱۳۸۹ )
چکیده

سابقه و هدف: در مبتلایان به بدخیمی های با منشأ خونی احتمال افزایش بروز بیماری های عفونی می باشد که ناشی از دو عامل عمده است؛ عامل نخست سرکوب ایمنی ناشی از مصرف داروهای کموتراپی و عامل دوم ضعف ایمنی ناشی از نقص عملکرد سلول های ایمنی می باشد. از جمله عفونت هایی که این بیماران، مستعد ابتلا به آن ها هستند، انواع مختلف عفونت های فرصت طلب به ویژه عونت های مایکوباکتریایی می باشند. بر همین اساس با توجه به اهمیت موضوع در این مطالعه به بررسی موارد عفونت های مایکوباکتریوم در مبتلایان به بدخیمی های با منشأ خونی با استفاده از کشت آسپیره مغز استخوان و تست PCR در نمونه خون کامل و آسپیره مغز استخوان پرداخته شد.

موا د و روش ها: این مطالعه به صورت یک بررسی مشاهده ای (Observational) توصیفی – تحلیلی (Descriptive-Analytical) مقطعی (Cross-Sectional) انجام شده است. حجم نمونه مورد بررسی شامل ۹۶ بیمار مبتلا به بدخیمی های با منشأ خونی بود که به بیمارستان شریعتی تهران مراجعه نموده بودند.

یافته ها: کشت مغز استخوان در ۱۰ نفر (۴/۱۰ درصد) از بیماران مثبت بود که هیچ یک مایکوباکتریوم نبودند و پنج مورد آلودگی، دو مورد آسپرژیلوس، یک مورد استرپتومایسس و دو مورد بروسلا مشاهده شد. البته در PCR ۳ بیمار (۱/۳ درصد) از نظر مایکوباکتریوم مثبت بودند. سن بیماران، جنسیت آن ها، نوع بدخیمی و نیز دریافت پیوند مغز استخوان در بیماران تأثیری در مثبت بودن نتایج PCR نداشتند (P > ۰,۰۵).

نتیجه گیری: در مجموع  بر اساس یافته های حاصل از این مطالعه و مقایسه آن ها با سایر مطالعات انجام شده در این زمینه چنین استنباط می شود که

بررسی و غربالگری از نظر عفونت های مایکوباکتریایی در مبتلایان به بد خیمی های با منشأ خونی باید به صورت دوره ای انجام گردد.


غلامرضا بخشی خانیکی، ونوس وزیری، سعید خاوری خراسانی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۰ )
چکیده

 Aim and Background. Since chemical control of corn common smut disease to be unsuccessful (that its agent is Ustilago maydis), screening of resistance hybrids to smut disease is necessary for maize breeding.

 Materials and Methods. In this study, ۸۹ single crosses hybrids including ۶۰ single crosses derived from hybridization of ۲۰ S۶ inbred lines as female parents and ۳ S۶ commercial elit testers (K۱۸,K۱۹,K۱۲۶۴/۵-۱) as male parent and ۲۹ new hybrids were evaluated in a RCBD with ۲ replications in Agriculture and Natural Resources Center of Khorasan Razavi Province in ۲۰۰۸. The measured traits were leaf no. above ear, total leaf no., plant height, ear height, anthesis and silking date, anthesis silking-interval(ASI), spore injection time, leaf and stulk disease, ear length, ear diameter, row no./ ear, kernel no./ row, physiological maturity, infected plant percentage, tassel disease percentage, percentage and severity of smut traits, grain hector liter weight and moisture.

Results. The ANOVA showed significant differences among test crosses in leaf no. above ear, total leaf no., plant height, ear height, anthesis and silking date, anthesis silking-interval(ASI), spore injection time, stem and leaf disease, ear length, ear diameter, row no./ear, kernel no./row, physiological maturity (p<۰,۰۱), and leaf and stem disease (p<۰.۰۵). the correlation analysis showed significant positive relations between grain moisture and smut infection percentage (۰.۶۸ **) and diseases severity (۰.۶۳**), but we observed negative significant relation between grain hectoliter weight with deasease severity (-۰.۶۵**) and smut infection percentage (-۰.۶۹**).

Conclusions. Also, Line×tester analysis for related traits of smut resistance showed significant variance for infected stem and leaf and infected plant no. that for these traits only additivity gene effect were significant.

 


فرزانه تفویضی، مریم تاج آبادی ابراهیمی، میترا حیدری نصر آبادی، هدی بهرامی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

Normal ۰ false false false EN-US X-NONE AR-SA

سابقه و هدف: لاکتوباسیل ها متشکل از ارگانیزم های گرم مثبت، کاتالاز منفی، بدون اسپور و میله ای شکل هستند و بیش از ۹۰ گونه از این باکتری شناخته شده است. سوش های متعددی از لاکتوباسیل های پروبیوتیک در طیف وسیعی از محصولات غذایی انسان ها وجود دارند. ظرفیت های پروبیوتیکی وابسته به سوش می باشند، انتخاب متدهای قابل اطمینان برای شناسایی لاکتوباسیل ها از اهمیت خاصی برخوردار است با توجه به وقت گیر بودن و ابهام آمیز بودن روش های بیوشیمیایی، روش های مولکولی مناسب تر و دقیق تر بوده و جایگزین روش های قبلی شده اند. هدف از این تحقیق، شناسایی لاکتوباسیل های جداشده از محصولات لبنی سنتی ایران با استفاده از مارکرهای RAPD به عنوان یک ابزار موثر در طبقه بندی لاکتوباسیل ها و بررسی تنوع ژنتیکی در سویه های جدا شده می باشد.

 

مواد و روش ها: در این مطالعه ۲۰ ایزوله از محصولات لبنی مختلف جدا شدند و پس از کشت بر روی محیط اختصاصی MRS استخراج DNA از باکتری ها انجام شد و برای بررسی تنوع ژنتیکی از مارکرهای RAPD استفاده شد.

 

یافته ها: از ۲۰ پرایمر به کار رفته در این تحقیق، ۱۹ پرایمر باندهای قابل کد گذاری ایجاد کردند. تعداد کل باندهای تکثیر شده توسط کل پرایمرها، ۲۲۵ عدد برآورد شد که شامل ۲۱۹ باند پلی مورف، ۶ باند مشترک و ۶۳ باند اختصاصی بود. توسط نرم افزار NTSYS-PC ماتریس تشابه بر اساس ضریب Jaccard برای ژنوتیپ ها محاسبه شد. سپس گروه بندی ایزوله ها با روش UPGMA و NJ توسط نرم افزار NTSYS-PC انجام گرفت و نتایج یکسان و مشابهی از مقایسه گروه بندی با دو روش مختلف حاصل شد.

 

نتیجه گیری: بر اساس ماتریس تشابه k۲l۳ و y۱m۴ بیشترین تشابه ژنتیکی را با یکدیگر نشان دادند و در هر دو دندروگرام با هم در یک گروه قرار گرفتند. در گروه بندی براساس روش UPGMA دو شاخه اصلی A و B وجود داشت. شاخه اصلی A به دو زیر گروه با ژنوتیپ های c۶m۳،y۱l۴، y۲f۳و c۱d۲ و شاخه اصلی B نیز به دو گروه با ژنوتیپ های c۲h۱، d۳b۱، y۲c۴، k۲l۳،y۱m۴ و p تقسیم شدند.

 
 

حمید چشمی،
دوره ۱، شماره ۳ - ( ۵-۱۳۹۰ )
چکیده

Normal ۰ false false false EN-US X-NONE AR-SA

سابقه و هدف: سلول های تومور گلیوبلاستوما میکرووزیکول های (اکسوزوم های) محتوی mRNA ،miRNA و پروتئین های آنژیوژنیک را آزاد می کنند. این میکرووزیکول ها بوسیله سلول های نرمال میزبان همچون سلول های اندوتلیال ریزرگی مغز (brain microvascular endothelial cells) جذب می شوند.

مواد و روش ها: از طریق ترکیب یک mRNA با یک پروتئین گزارش گر و انتقال آن ها به درون این میکرووزیکول ها، تشخیص دادیم که پیام های تحویل شده توسط میکرووزیکول ها بوسیله سلول های گیرنده ترجمه شده اند. این میکرووزیکول ها همچنین غنی ازپروتئین های رگ زایی می باشند و تشکیل توبول را از طریق سلول های اندوتلیال تحریک می کنند.

یافته ها: میکرووزیکول های مشتق شده از تومور به عنوان وسیله تحویل دهنده اطلاعات ژنتیکی و پروتئین ها به سلول های گیرنده در محیط توموری به کار می روند. میکرووزیکول های گلیوبلاستوما همچنین تکثیر دودمان سلولی گلیومای انسان را تحریک می نمایند، که نمایان کننده جنبه خودترقی دهنده آن ها است. RNAی پیامبر جهش یافته / متغیر و miRNA اختصاصی گلیوماها را می توان در میکرووزیکول های سرم بیماران مبتلا به گلیوبلاستوما تشخیص داد.

نتیجه گیری: EGFRvIII مختص تومور (tumor-specific) در میکرووزیکول های ۷ نفر از ۲۵ بیمار مبتلا به گلیوبلاستوما تشخیص داده شد. بنابراین میکرووزیکول های مشتق شده از تومور ممکن است اطلاعات تشخیصی را فراهم کرده و به واسطه آزمایش خون به تصمیمات درمانی در مورد بیماران سرطانی کمک نمایند.


 


لیلا خجاره، مجید صادقی زاده، گلناز بهرامعلی، سامان حسینخانی، مهرداد بهمنش،
دوره ۱، شماره ۴ - ( ۷-۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: هپاتیت B، بیماری بسیار خطرناکی است که به صورت اندمیک در بسیاری از مناطق جهان مشاهده می شود.ویروس هپاتیت   (HBV) نسبت به یک سری داروهای ضد ویروسی از جمله لامیوودین حساس بوده (%۹۸)، بطوری که به نواحی خاصی از آنزیم DNA پلی مراز ویروس متصل می گردد و مانع عمل ترانس کریپتاز معکوس و همانند سازی DNA ویروسی می شود. در اثر مصرف طولانی مدت دارو، جهشی در موتیف YMDD در دومین C ژن پلیمراز ویروس ایجاد می شود که سبب مقاومت ویروس نسبت به این دارو می گردد. در این مطالعه به منظور شناسایی سریع تر و دقیق تر موتاسیون YMDD و بنابر اهمیت شیوع موتاسیون فوق، جهت مقاومت ویروس نسبت به دارو، از طرفی ارتباط بین این تغییر ژنومی با پیشرفت بیماری های کبدی و اثر آن بر روی سیر بیماری زایی و پاسخ به درمان، روش LCR مورد استفاده قرار گرفت.

مواد و روش ها: در این مطالعه، ۶۲ نمونه حاصل از Nested PCR ژن پلی مراز ویروس HBV از طریق تکنیک LCR مورد بررسی قرار گرفت. سه جفت الیگونوکلئوتید bp ۲۶-۲۱ برای ناحیه YMDD هم برای نمونه نرمال و هم برای نمونه موتان طراحی گردیدکه سبب تکثیر ناحیه bp ۴۷ شد.

یافته ها: از ۶۲ نمونه مورد بررسی، ۵۱ نفر (۲۵/۸۲%)، بدون موتاسیون در ناحیه YMDD و ۱۱ بیمار (۷۴/۱۷%) دارای موتاسیون در ناحیه فوق بودند.

نتیجه گیری: بررسی نتایج حاصل از LCR نشان دادکه در بیماران هم نوع وحشی و هم نوع موتان HBV وجود دارد در نتیجه برای بررسی وجود یا عدم وجود موتاسیون از الیگونوکلئوتیدهای موتان استفاده شد. نتایج حاصل از روش LCR مطابقت کامل با نتایج حاصل از تعیین توالی نشان داد.

 


فرنگیس قنواتی،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

سابقه و هدف: جنس اسپرس با نام علمی Onobrychis متعلق به خانواده Fabaceae و بزرگترین جنس قبیله طایفه  Hedysareae  می باشد که ۲۷ گونه آن انحصاری ایران است.

مواد و روش ها: در تحقیق حاضر ویژگی های دانه گرده ۱۱ تاکسون از جنس اسپرس به کمک میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) مورد بررسی قرار گرفت.

یافته ها: نتایج نشان داد که دانه های گرده مورد بررسی از نوع سه شیاری، پرولیت و پرپرولیت می باشند. در آن ها اکتوکولپی طویل، کم عمق یا عمیق و در قطبین باریک شده و غشاء شیار (colpi) با گرانول های ریزو درشت پوشیده شده است. تزئینات سطح اگزین از نوع مشبک (reticulate) و لومن از نظر اندازه متفاوت است. از دید استوایی دانه گرده از نوع کشیده، بیضوی بوده و از دید قطبی کروی و یا سه وجهی لب گرد می باشند. براساس اندازه، شکل از دید قطبی و استوایی، و تزئینات سطح اگزین دانه های گرده مورد بررسی به یک گروه تقسیم شدند.

نتیجه گیری: مطالعات ریخت شناسی دانه گرده امکان تشخیص و تفکیک گونه ها را فراهم می کند.

 


فاطمه قلی زاده ،
دوره ۲، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده

  تداخل ژنی یک وسیله مهم دفاعی در زیست شناسی مولکولی و به خصوص در ارگانیسم های رده پایین است که در آن قطعات مشخصی از RNA دو رشته ای در بیان یک ژن خاص مداخله می کنند. تداخل RNA اخیرا به عنوان یک تکنیک آزمایشی موفق به منظور تعیین عملکرد ژن ها از طریق تخریب ژن ها در مدل های موجودات به کار رفته است. اهمیت RNA دو رشته ای به عنوان یک هدف یا واسطه ساختار کلیدی است که تمام مسیر های خاموشی RNA را در تمام موجودات مختلف به هم مرتبط می کند. تداخل RNA متد مهمی است که تنها روی تعداد اندکی از مولکول های دو رشته ای RNA در هر سلول برای خاموشی بیان ژن ها به کار می رود و در حال حاضر یکی از برجسته ترین موضوعات بیولوژی مولکولی است. توانایی قابل توجه دستکاری خاموشی RNA ، طیف وسیعی از کاربرد بیوتکونولوژی را در بیولوژی مولکولی و ژن درمانی در موجودات فراهم کرده است. این تکنولوژی قادر است ویروس های القا کننده خاموشی را به عنوان ابزاری مناسب جهت مطالعات ژنتیک کاربردی به کار برد. تکنیک تداخل RNA ، با انجام تحقیقات گسترده رو به تکامل است. در این مقاله مکانیسم تداخل RNA ، مسیرهای موجود در آن و همچنین تکنیک RNA درمانی مورد بررسی قرار گرفته اند.


زهرا معینی، زهرا طهماسبی فرد، افشین عبدی راد، سیده مریم سید علی روته، سهیلا سرمدی،
دوره ۲، شماره ۶ - ( ۳-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف: اندومتریوزیس یک اختلال ژنیکولوژی شایع است که اطلاعات کمی در موردش وجود دارد. این بیماری با وجود بافت اندومتریال رحمی، در فضای بیرون رحمی مشخص می ‌ شود و عمدتاً با درد شدید لگن و یا نازایی همراه ست. ما فرض کردیم که عفونت های ویروسی آندومتر نظیر Human Papillomavirus ) HPV )، می ‌ توانند توانایی تهاجم لایه بازال را خصوصاً همراه با بدرون برگشتگی قاعدگی بداخل شکم یا درون عضلات رحمی افزایش دهند.

مواد و روش ها: در این تحقیق ۴۶ بلوک پارافینی اندومتریوزیس و۵۰ بلوک پارافینی نرمال اندومتر به عنوان شاهد انتخاب شدند. پس از استخراج DNA ، همه نمونه ‌ ها برای حضور ژن بتاگلوبین بررسی شده و نمونه ‌ های مناسب برای حضور ژن L ۱ HPV- Common‌ با ( PCR ( Polymerase Chain Reaction جستجو شدند.

یافته ها: HPV بوسیله PCR در ۱۱ مورد از ۴۳ (۵۸/۲۵ % ) نمونه بافت اندومتریوزیس و ۷ مورد از ۴۳ (۲۷/۱۶ % ) نمونه بافت اندومتر شناسایی شد. در مجموع از ۸۶ نمونه، ۱۸ مورد (۹۳/۲۰ % ) با مارکرهای عمومی HPV مثبت بودند.

نتیجه گیری: عفونت HPV در ضایعات اندومتریوزیس مشابه بافت های کنترلی بوده و از گسترش ویروس بوسیله سلول های اندومتر آلوده به HPV از طریق بدرون برگشتگی قاعدگی حمایت می ‌ کند. بخاطر ارتباط HPV با سرطان ها، پایداری عفونت HPV در ضایعات اندومتریوزیس نیز می ‌ تواند به پیشرفت بدخیمی کمک نماید.


امیر ایزدی ، الهام مسلمی ، علی حسین یزدی ،
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف. بروسلا یک کوکوباسیل گرم منفی می باشد که میزبانهای آن شامل انسان، گاو، بز و گوسفند می باشد. بروسلا از طریق شیر و فراورده های لبنی انتقال یافته و در انسان سبب ایجاد تب مالت می شود. روشهای سرولوژیک تشخیص بروسلا از حساسیت و دقت کافی برخوردار نبوده و دارای نتایج مثبت و منفی کاذب فراوانی می باشند. هدف از این مطالعه بررسی کارایی تکنیک همی نستد PCR جهت تشخیص بروسلا در نمونه های شیر و پنیر می باشد.

مواد و روشها. در این مطالعه ۱۵ نمونه شیر خام ، ۱۵ نمونه پنیر پاستوریزه و ۱۵ نمونه پنیر سنتی از سطح استان تهران جمع آوری گردید. DNAی نمونه ها به وسیله کیت DNP استخراج گردید. پس از بهینه نمودن راند اول و دوم تست PCR، حساسیت و اختصاصیت آن مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس تمامی نمونه ها به وسیله تست PCR بهینه شده مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته ها. محصول آمپلیکون تکثیر یافته در محصول اول PCR ،۴۴۳ جفت باز و در محصول دوم ۲۲۵ جفت باز بود. حساسیت تست PCR بهینه شده تا ۱۰۰ پارتیکل تعیین گردید. از ۱۵ نمونه شیر خام،۱۰ نمونه PCR مثبت، از ۱۵ نمونه پنیر پاستوریزه ۶ نمونه و از ۱۵ نمونه پنیر سنتی ۸ نمونه PCR مثبت شدند.

نتیجه گیری . با توجه به نتایج بدست آمده ، تست PCR مورد بررسی در این مطالعه از حساسیت و دقت بسیار بالایی نسبت به روشهای متواتر برخوردار بوده، همچنین به نظر می رسد ضرورت استفاده از روشهای مولکولی به عنوان یک روش تاییدی جهت تشخیص بروسلا در کنار روشهای متداول غربالگری اجتناب ناپذیر می باشد.


معصومه اطهری نیا ، سید علی نجومی،
دوره ۲، شماره ۷ - ( ۶-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف. مخاطرات ژنوتوکسیسیتی ( سموم تاثیر گذار بر روی ژن ها ) یکی از نگرانی‌های سازمان‌های محافظ محیط زیست می‌باشد. ژنوتوکسین ها موادی هستند که باعث بوجود آمدن تغییرات قابل توارث در ماده ژنتیکی سلول های جنینی، اسپرماتوسیت ها و اووسیت ها، می شوند. با توجه به اینکه چنین مخاطراتی ممکن است از آب‌ ناشی شود، برای ارزیابی آن‌ها انجام آزمون‌های آزمایشگاهی آب با استفاده از ارگانیسم‌هایی که در این محیط زندگی می‌کنند، ضروری می‌باشد. این مقاله اثرات ژنوتوکسیسیتی در محیط‌های آبی را روی لاروهای گونه آمفی‌بین زنوپوس لاویس بررسی می‌کند.

مواد و وروش ها. زنوپوس لاویس گونه ای از قورباغه آبزی آفریقای جنوبی از جنس زنوپوس است که دارای ۱۲ سانتی متر طول با سر و بدن مسطح بدون گوش و زبان خارجی می باشد. ارگانیسم‌های مورد آزمون در مدت ۱۲ روز در معرض محدوده‌ای از غلظت‌های نمونه تحت آزمون قرار می‌گیرند. یک کنترل بدون نمونه ( کنترل منفی ) و یک کنترل با یک ماده مرجع ژنوتوکسیک ( کنترل مثبت ) در شرایط یکسان به‌طور موازی مورد آزمون قرار می‌گیرند.

یافته ها. با استفاده از کنترل مثبت، کیفیت معرف بیولوژیکی بررسی و آزمون تائید می‌شود. میزان گلبول‌های قرمز با میکرونوکلئی‌ برای هر غلظت از نمونه تحت آزمون و برای محلول‌های کنترل تعیین می‌شود. میزان گلبول‌های قرمز با میکرونوکلئی برای هر غلظت با نتیجه کنترل منفی به منظور تعیین غلظت‌هایی که ژنوتوکسیک مثبت را القاء می‌کند، مقایسه می‌شود.

نتیجه گیری. مثبت بودن یک آزمون می تواند براساس نتایج معنی دار آماری در حداقل یکی از غلظت ها نسبت به کنترل منفی باشد و حداکثر غلظت، که سمیت حاد ایجاد کند، آزمون شده باشد و نتیجه آزمون مثبت باشد.


اکبر عظیمی، فرج ا... شهریاری، امیر فتوت، خداورد حاجی زاده، رضا کاظمی قلعه،
دوره ۲، شماره ۸ - ( ۷-۱۳۹۱ )
چکیده

 سابقه و هدف: اثر سمی کادمیوم بر پارامترهای رشدی و تقسیم سلولی در مناطق مریستمی گیاهان مختلف به اثبات رسیده است. اما با وجود این شواهد، مکانیزم های مولکولی دقیق این فرآیند به خوبی شناخته نشده است. هدف از این تحقیق بررسی اثر کادمیوم بر بیان ژنهای cyclin B۱ و CDK-A در نوک ریشه گیاهچه های گندم، برای شناخت مکانیزم های مولکولی تاثیر کاهشی کادمیوم بر رشد است.

 مواد و روش ها: نوک ریشه گیاهچه های گندم رشد کرده در محیط های کشت حاوی غلظت های ۰، ۵، ۱۰، ۱۵، ۲۰، ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ میلی گرم بر لیتر کلرید کادمیوم برای استخراج RNA و انجام RT-PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی این ژن ها مورد استفاده قرار گرفت.

 یافته ها: یافته ها نشان داد که بیان ژن cyclin B۱ در غلظت های ۵، ۱۰ و ۱۵ میلی گرم بر لیتر کلراید کادمیوم تغییری نداشته است، اما در غلظت های بالاتر از ۱۵ میلی گرم بر لیتر اثر کاهشی آن بر روی بیان ژن کاملا مشهود است. همچنین بیان ژن CDK-A در غلظت های ۶۰، ۹۰ و ۱۲۰ میلی گرم بر لیتر کادمیوم تحت تاثیر کاهشی کادمیوم قرار گرفت.

نتیجه گیری: کاهش رشد ریشه و کلوپتیل گیاهچه های گندم تیمار شده با غلظت های مختلف کادمیوم، به بیان دو ژن cyclin B۱ و CDK - A و به عوامل ناشناخته دیگری غیر از بیان این دو ژن بستگی دارد.


اکبر حیدری، مهرداد موسی زاده مقدم، حسین آقا ملایی، محمد باقر یخچالی، بیژن بمبئی، علی محمد لطیفی، محمد هیئت،
دوره ۳، شماره ۹ - ( ۱۱-۱۳۹۱ )
چکیده

سابقه و هدف : لیپازها بیوکاتالیست های ارزشمندی هستند که به علت کاتالیز نمودن واکنش های شیمیایی مانند آبکافت، کافت الکلی، کافت اسیدی و استرفیکاسیون در صنعت دارای کاربردهای فراوانی می باشند. لیپازهای میکروبی از مهمترین انواع این آنزیم ها هستند که به علت پایداری بالا در حلال های آلی، توانایی کاتالیز ملایم واکنش های هیدرولازی، سهولت در تولید و هزینه های نسبتا پایین آن یکی از مهمترین منابع تولید در صنعت محسوب می گردند. باکتری باسیلوس پومیلوس یکی از مهمترین منابع میکروبی این آنزیم می باشد، اما بیان و ترشح پایین این لیپاز یکی از مهمترین مشکلات پیش رو جهت تولید آن توسط این باکتری محسوب می شود. هدف از این تحقیق تولید نوترکیب آنزیم لیپاز سویه بومی باسیلوس پومیلوس بصورت ترشحی به منظور افزایش سطح بیان آن در باکتری باسیلوس سوبتیلیس می باشد.

مواد و روش ها : ژن تولید کننده آنزیم لیپاز این سوش با استفاده از مهندسی ژنتیک در پلاسمید pWB۹۸۰ همسانه سازی شد و پس از آن به سوش باسیلوس سوبتیلیس WB۶۰۰ به عنوان میزبان منتقل گردید. در ادامه سطح بیان و ترشح آنزیم به صورت طبیعی و نوترکیب بررسی و مقایسه گردید.

یافته ها: آنزیم لیپاز در باسیلوس سوبتیلیس بصورت ترشحی بیان شد. میزان بیان این آنزیم نسبت به سوش طبیعی بیشتر می باشد.

نتیجه گیری : تولیدنوترکیب لیپاز باسیلوس پومیلوس در باکتری باسیلوس سوبتیلیس روش مناسبی برای افزایش میزان بیان این آنزیم می باشد.


نجمه رنجی، مجید صادقی زاده، مرتضی کریمی پور، محمد علی شکرگزار،
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

 سابقه و هدف: در این تحقیق بیان microRNA های خانواده let-۷ در سلول های CD۴+T فعال شده با آنتی- CD۲,CD۳,CD۲۸ تحت تیمار با اینترلوکین ۲ و یا بدون تیمار با آن مورد بررسی قرار گرفت. خانواده let-۷ دارای دو خاصیت انکوژنی و مهارکنندگی تومور در سلول های مختلف است.

 مواد و روش ها: به این منظور سلول های CD۴+T بکر با ریز دانه های حاوی آنتی- CD۲,CD۳,CD۲۸ تیمار شدند و تحت القاء اینترلوکین ۲ خارجی (۷۵/۰ نانوگرم بر میلی لیتر) به مدت ۷۲ ساعت قرار گرفتند. از سلول های فعال شده و سلول های تحت تیمار با اینترلوکین ۲، RNA تام استخراج گردید. بعد از سنتز cDNA ، بیان microRNA ها به روش Q-RT-PCR array با استفاده از کیت (miRCURY LNATM universal RT miRNA PCR kit) .صورت گرفت. آنالیز داده ها به کمک نرم افزار GeneX و روش ∆∆ Ct انجام شد.

  یافته ها: در سلول های CD۴+T فعال شده با آنتی- CD۲,CD۳,CD۲۸ در مقایسه با سلول های تحت تیمار اینترلوکین ۲ افزایش بیان ۵ عضو خانواده let-۷ مشاهده گردید. از جمله اهداف پیش بینی شده آن ها به کمک miRDB و miRanda می توان به فسفاتازهای DUSP ، PTPN و خانواده SOCS اشاره نمود که دو خانواده اولی در مهار مسیر پیام رسانی TCR و آخری در مهار مسیر JAK/STAT در سلول های فعال شده نقش دارد.

  نتیجه گیری: به نظر می رسد miRNA های مختلف از جمله خانواده let-۷ با مهار بیان ژنهای خاص در سطح پس از رونویسی در کنترل مسیرهای مؤثر در گسترش کلونی جهت ایجاد پاسخ مناسب ایمنی در سلول های CD۴+T فعال شده نقش مهمی ایفا کنند.


نکیسا ضرابی اهرابی، مصطفی عرفانی، کاظم پریور، داود بیکی، امیر رضا جلیلیان،
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: پپتیدها را می توان به عنوان عوامل ایده ال تشخیصی و درمانی در نظر گرفت و به عبارتی دیگر آن ها را گلوله های جادوئی نامید. بافت های توموری به علت بیان رسپتورهای مختلف پپتیدی به خوبی می توانند توسط پپتیدهای نشان دار مشخص شوند. از جمله پپتید های مورد استفاده می توان از نروتنسین نام برد که یک پپتید ۱۳ اسید آمینه ای و از پپتیدهای مغزی – روده ای بوده که اولین بار از هیپوتالاموس گاو و سپس از بافت روده گاو جدا شده است. در این مقاله امکان استفاده از مشتق نروتنسین Neurotensin نشان دار به عنوان یک رادیوپپتید جدید که رسپتورهایش خصوصا نوع یک آن در تومورهای اگزوکرین پانکراس بیان می شود مورد بررسی قرار گرفته است. 

مواد و روش ها: مشتقی از نروتنسین که می تواند خاصیت اتصال به رسپتور را دارا باشد به روش فاز جامد سنتز شد. عامل شلاته کننده تترامین به انتهای آمینی پپتید متصل گردید و نشان دار سازی با استفاده از رادیوایزوتوپ تکنسیوم انجام شد. بازده نشان دارسازی، پایداری در سرم انسانی، میزان اتصال به رسپتور سطح سلول و ورود به رده سلول توموری HT-۲۹ و توزیع بیولوژیکی در موش سوری سالم بررسی گردید.

یافته ها: پپتید با خلوص بالا و بازده ۴۰% تهیه گردید. نشان دارسازی به خوبی انجام شده و پپتید نشان دار شده با خلوص بالای ۹۰% به دست آمد. پپتید نشان دار دارای خاصیت اتصال اختصاصی به رسپتور خود در سطح سلول بود و بعد از ۴ ساعت ۲۲% فعالیت به طور اختصاصی وارد سلول شد. پایداری بالا در سرم انسانی همراه با کلیرانس سریع خونی و دفع کبدی و کلیوی برای پپتید نشان دار دیده شد. 

نتیجه گیری: با توجه نتایج به دست آمده که نشان دهنده ترکیبی با خاصیت اتصال به رسپتور و توزیع بیولوژیکی مناسب است می توان آن را به عنوان رادیوداروی تصویربرداری از تومورهای با منشاء اگزوکرین پانکراس مورد توجه قرار داد.  


زهرا صغیری، مسعود صالح مقدم، محمد سرمد نبوی، امیر محمد ملوندی،
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف : آلکالوئیدهای وینکا، آلکالوئیدهای دیمریک کاتارانتوس روزئوس، خانواده­ای از داروهای ضد میتوزی می­باشند که در شیمی درمانی سرطان بر علیه انواعی از تومورهای هماتولوژیکی و جامد مورد استفاده قرار می­گیرند. به این ترتیب که این ترکیبات با زیر واحدهای توبولین برهمکنش می­دهند و از خودآرایی میکروتوبول ممانعت می­نمایند که این امر جداسازی کروموزومی ناهنجار را در سلول­های در حال تقسیم القاء می­کند و منجر به آنیوپلوئیدی می­شود. هدف این مطالعه بررسی اثرات وین­کریستین ( VCR )، مهم ترین و طبیعی­ترین (تولید شده در واکوئل گیاه) عضو خانواده آلکالوئیدهای وینکا، بر القاء ناهنجاری کروموزومی در سلول­های مغز استخوان موش نر Balb/c در شرایط in vivo می­باشد.

مواد و روش­ها : دوزهای مختلفی از وین­کریستین ابتدا از مسیر داخل صفاقی به حیوانات تزریق گردیدند. بعد از ۲۴ ساعت، حیوانات کشته شدند و سلول­های مغز استخوان آن ها به منظور بررسی ژنوتوکسیسیتی و القاء ناهنجاری با استفاده از سنجش میکرونوکلئوس مورد ارزیابی قرار گرفت. داده­ها توسط آنالیز آماری ANOVA و با استفاده از نرم افزار PASW۱۸ بررسی و تأیید گردیدند.

یافته­ها : وین­کریستین به طور معنی­داری (۰۵/۰ p< ) تشکیل میکرونوکلئوس­ها را در تمام دوزها در اریتروسیت­های پلی­کروماتیک القاء نمود. این ماده ژنوتوکسیسیتی را در مغز استخوان موش­ها القاء کرد و موجب آسیب میتوزی قابل ردیابی گردید.

نتیجه­گیری : نتایج آشکار کردند که وین­کریستین توانایی بالایی برای القاء تشکیل میکرونوکلئوس در شرایط in vivo در سلول­های مغز استخوان طبیعی در موش Balb/c دارد. نتایج حاضر می­تواند در تحقیقات و بررسی چگونگی ایجاد ناهنجاری کروموزومی و سرطان مورد استفاده قرار گیرد.


عباس رحمانی، نرجس صیقلی، حسن ابراهیم زاده،
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: پراکسیدازها یکی از آنزیم های مهم هستند که در بسیاری از فرایندهای فیزیولوژیکی گیاهان شرکت می کنند. پراکسیدازها پروتئین های آهن داری هستند که با استفاده از پراکسید هیدروژن بسیاری از سوبستراهای آلی و غیر آلی را اکسید می کنند. در این تحقیق فعالیت پراکسیداز در عصاره های استخراج شده از بنه های زعفران مزروعی در غلظت های مختلف پراکسید هیدروژن و pH های مختلف بررسی شد.

مواد و روش ها: پیازهای ریزومی( بنه ها) زعفران مزروعی ( L. Crocus sativus ) در ماه های تیر و آبان به ترتیب به عنوان نمونه های خواب و بیداری جمع آوری شدند. بنه ها به عنوان منبع عصاره آنزیمی مورد استفاده قرار گرفتند. این عصاره برای مطالعات بیشتر استفاده شد.

یافته ها: نتایج نشان داد که pH بهینه فعالیت آنزیم در دوره خواب یک واحد بیشتر از دوره بیداری است. نتایج پیشنهاد می کند که افزایش غلظت H۲O۲ تا ۸۰ میلی مولار باعث افزایش فعالیت آنزیم می شود و در غلظت های بالاتر H۲O۲ فعالیت پراکسیدازی کاهش می یابد.

نتیجه گیری: با توجه به نتایج سینتیکی به نظر می رسد که حداقل دو ایزوفرم از پراکسیداز در بنه های زعفران وجود دارد و از این رو می تواند در پروسه های مختلف رشد و نمو شرکت نماید.


راحله جواهری، مسعود صالح مقدم، محمد سرمد نبوی،
دوره ۳، شماره ۱۰ - ( ۳-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه وهدف: در حال حاضر ، از سیتوکالازین B به عنوان متوقف کننده سیتوکینز در سلول های در حال تقسیم، برای درمان انواعی از سرطان استفاده می شود .
مواد و روش ها: موش های نر Balb/c ( ۳۰-۲۵ گرم ) به دو گروه تقسیم شدند: گروه کنترل و مورد آزمایش. به موش های گروه کنترل آب مقطر استریل و به گروه تیماری دوزهای ۱،۲،۳،۵میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن موش سیتوکالازین B به ناحیه صفاقی تزریق شد.بعد از ۲۴ ساعت موش ها با کلروفرم کشته شدند و هر دو استخوان ران از بدن جدا سپس مغز استخوان با ۱ میلی لیتر محلول Kcl استخراج شد . سو سپانسیون سلولی به دست آمده به مدت ۵ دقیقه تحت سانتریفوژ rpm ۱۰۰۰ قرار گرفتند.در نهایت گسترش های سلولی بر روی لام تهیه گردید.
یافته ها : در این مطالعه برای به دست آوردن دوز مناسب جهت توقف تقسیم سیتوپلاسم توسط سیتوکالازین B دوزهای ۵،۳،۲،۱ میلی گرم به ازای هر کیلو گرم وزن موش در مدت زمان ۲۴ ساعت پس از تیمار مورد آزمایش قرار گرفتند.از آزمون میکرونوکلئوس برای بررسی سلول های دو هسته ای و از روش های آمارگیری ANOVA و Tukey
( نرم افزار SPSS ) استفاده شد.
نتیجه گیری: پس از بررسی نتایج، داده ها نشان دهنده بیشترین فراوانی سلولهای پرونورموبلاست دو هسته ای (متوقف شده در سیتوکینز) در دوز ۳ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن موش بودند.


نگیسا سالاری، مریم سید موسوی، نوح شهر آئین، شیرین قربانی ، مژده ملکی،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: در بین عوامل ویروسی متعددی که باعث بروز علایم موزاییک و ایجاد خسارت در گیاه لوبیا چیتی (Phaseolus vulgaris L. ) میشوند، دو ویروس موزاییک معمولی لوبیا BCMV و ویروس موزاییک نکروتیک لوبیا BCMNV اهمیت ویژه ای دارند . به منظور ردیابی این دو ویروس و تعیین برخی خصوصیات سرولوژیک و مولکولی آنها، در یک فصل زراعی نمونه هایی با علایم موزاییک ، رگبرگ روشنی ، برگشتگی ، نکروتیک برگ و ساقه لوبیا جمع آوری گردید.

مواد و روش ها: به منظور ردیابی این دو ویروسدر ابتدا نمونه ها با روشهای سرولوژیکDAS-ELISA و لکه گذاری بافتی (Tissue-blot) با آنتی سرم های چند همسانه ای اختصاصی مورد سنجش و ردیابی قرار گرفتند. سپس جهت تأیید و بررسی دقیق تر ، نمونه های انتخابی آلوده در الایزا با آزمون IC-RT-PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند

یافته ها: cDNA بدست آمده در دستگاه ترموسایکلر تکثیر گردید. محصول حاصل در ژل آگاروز الکتروفورز شد..باند حاصل به اندازه تقریبی ۳۷۳ باز و ۶۸۳ باز از سکانس منطقه ای از ژن پروتئین پوششی ویروس مورد نظر به ترتیب برای ویروس موزاییک معمولی و ویروس موزاییک نکروتیک معمولی لوبیا مشاهده گردید.. با بکارگیری تکنیک IC-RT-PCR وبر اساس مقایسه سایز باند های ایجاد شده در این روش ،دو ویروس مذکور ازگیاهان لوبیای آلوده مناطق اراک ، نیشابور ، زنجان وکرج شناسایی و تفکیک گردید.

 نتیجه گیری:ویروس موزاییک معمولی و موزاییک نکروتیک معمولی لوبیا بطور گسترده ای در اغلب مناطق کشت و کار لوبیا در ایران پراکنده هستند. و در بعضی اوقات نیز به طور مشترک و تواما گیاه لوبیا را آلوده میسازند. نشان داده شده که تکنیک IC-RT-PCR برای شناسایی و تشخیص این دو ویروس از حساسیت بالایی نسبت به روش الایزا بر خوردار است. در این تکنیک بکارگیری همزمان و مخلوطی از آنتی سرم اختصاصی ویروس و پرایمر های مربوطه با عث شناسایی و تفکیک همزمان دو ویروس در صورت آلودگی توام خواهد شد .


فرید ابن رسولی، محمد سعید هخامنشی، ناصح سیگاری، محمدرضا اصغرزاده،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: بیماری انسداد مزمن ریوی(COPD) از التهاب و تخریب بخشهایی از بافت ریه به وجود می آید و معمولاً افراد را در سنین بالای ۵۰ سال مبتلا می نماید. . با توجه به اینکه مشکل اصلی این بیماران ضعف در انجام کارهای فیزیکی به دلیل بروز تنگی نفس و کمبود انرژی است این سوال مطرح می شود که آیا تغیییرات در آنزیم سیتوکروم اکسیداز(COX) به عنوان آخرین و مهمترین جزء زنجیره تنفسی می تواند در بروز این بیماری دخیل باشد. در همین راستا ۶۵ بیمار COPD با میانگین سنی ۸ ± ۷۱ و ۵۰ فرد سالم با میانگین سنی۴±۵۶ انتخاب شده و از DNA تخلیص شده از نمونه خون آنها برای انجام این تحقیق استفاده شد. مواد و روش ها: DNAهای جدا شده برای تکثیر زیرواحد یک میتوکندریایی آنزیم COX مورد استفاده قرار گرفت. در این تحقیق غربالگری ۴ پلی مرفیسم با استفاده از روش جدید ARMS Real time PCR در قطعه COXI انجام شد.

یافته ها: بعد از انجام PCR، نتایج بدست آمده در دو گروه بیمار و سالم جهت تعیین درصد پلی مرفیسم در آنها مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دهنده اختلاف قابل ملاحظه میزان پلی مرفیسم ها بین دو گروه مبتلا به COPD و گروه سالم بود.

نتیجه گیری: بیشترین اختلاف میزان پلی مرفیسم در دو گروه بیمار و سالم در نوکلوتید ۶۰۶۰ بود که تنها پلی مرفیسم منجر به تغییر اسید آمینه است. افزایش مقدار این پلی مرفیسم ها در افراد مبتلا به COPD نسبت به افراد نرمال میتواند این پلی مرفیسم ها را به عنوان یکی از عوامل دخیل در ابتلا به COPD معرفی کند.


مریم السادات شهیدی، نادره رشتچی زاده، امیر امیرقربانی حق جو، عادل رضائی مقدم، مهدیه تقی زاده، حوا مرزبان،
دوره ۳، شماره ۱۱ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده

سابقه و هدف: آترواسکلروزیس و بیماری‌های ناشی از کلسیفیکاسیون عروقی یکی از علل عمده مرگ و میر در بیماران با آرتریت روماتوئید (RA) می باشد. هر چند مطالعات متعددی دراین خصوص صورت گرفته اما نتایج زیادی در مورد اثرات این فاکتورها بروی بیومارکرهای استخوان و ارتباط آنها با کلسیفیکاسیون عروقی در دسترس نیست. هدف از این مطالعه مقایسه سطوح سرمی ماتریکس Gla پروتئین (MGP) و استئوپروتگرین OPG) ( و ارتباط آنها با شدت فعالیت بیماری(DAS۲۸) در زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید می باشد.

 مواد و روش ها: ۴۵ بیمار زن، مبتلا به آرتریت روماتوئید و نیز ۴۵ زن سالم که از نظر سن و جنس با بیماران همسان بودند بعنوان گروه کنترل انتخاب شدند. مقادیر سرمی ماتریکس Gla پروتئین (MGP) واستئوپروتگرین (OPG) به روش الایزا و مقادیر سرمی پروتئین فاز حاد با حساسیت بالا (hs-CRP) نیز به روش توربیدومتری اندازه گیری شد.

یافته ها: نتایج حاکی از افزایش معنی داری در سطح سرمی OPG و hs-CRP در گروه بیماران نسبت به گروه کنترل می باشد. تفاوت معنی داری در مقدار سطح سرمی MGP بیماران نسبت به گروه کنترل مشاهده نشد. همبستگی مثبت معنی داری بین hs-CRP و مقادیر سرعت رسوب گلبولهای قرمز (ESR) و نیز همبستگی مثبت معنی داری بین hs-CRP و مقادیر درجه فعالیت بیماری (DAS۲۸) و همچنین همبستگی مثبت معنی داری بین ESR و مقادیر (DAS۲۸) درگروه بیماران مشاهده گردید.

نتیجه گیری: چنین استنتاج می شود که احتمالا افزایش OPG می تواند پاسخ های التهابی به واسطه کاهش مقادیر سیتوکاینها در زنان مبتلا به آرتریت روماتوئید را کاهش داده و از تخریب استخوان محافظت کند و همچنین کاهش MGP نیز می تواند منجر به کلسیفیکاسیون عروقی در این بیماران شده و در نتیجه به دیواره عروق آسیب برساند.



صفحه ۱ از ۷    
اولین
قبلی
۱
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb