TY - JOUR T1 - Investigation of antioxidant properties of essential oil of two different species of safflower in natural and agricultural habitat of North Khorasan TT - بررسی خواص آنتی اکسیدان اسانس دو گونه مختلف گیاه دارویی مرزه در رویشگاه طبیعی و زراعی خراسان شمالی JF - NCMBJ JO - NCMBJ VL - 13 IS - 50 UR - http://ncmbjpiau.ir/article-1-1538-fa.html Y1 - 2023 SP - 91 EP - 102 KW - Savory KW - Medicinal effects KW - Essential oil KW - Antioxidant KW - Iau Science. N2 - سابقه و هدف: گیاه مرزهSatureja sp). ) یکی از گونه­های دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله کنترل دیابت و قند خون، فشار خون، یبوست، اسهال و ... است. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیب­های تشکیل دهنده و خواص آنتی­اکسیدانی اسانس این گیاه بوده است. مواد و روش‎ها: در این پژوهش دو گونه گیاهی از جنس مرزه (S. sativa و S. multica) از دو رویشگاه طبیعی و زراعی جمع­ آوری و پس از خشک نمودن در سایه، توسط دستگاه کلونجر اسانس­ گیری شد و خاصیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از روش­های DPPH و FRAP و تعیین فنل کل بررسی شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد بالاترین درصد تخریب رادیکال­های آزاد، در نتیجه استفاده از غلظت mg/ml 4 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه sativa 26/82 درصد و از سوی دیگر کم­ترین درصد تخریب رادیکال­های آزاد، از غلظت mg/ml 5/0 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه multica 87/24 درصد حاصل شد. اسانس گونه multica به­دست آمده از رویشگاه طبیعی، در غلظت mg/ml 4 با داشتن مقدار عددی 84/0 در روش FRAP و فنل کل، با مقدار عددی 14/2، بیش­ترین خاصیت آنتی­اکسیدانی را نشان داد. نتیجه­ گیری: در این پژوهش مشخص شد بین گونه ­ها و رویشگاه­های طبیعی و زراعی، اسانس مرزه گونه multica در رویشگاه طبیعی بیش­ترین اثر آنتی اکسیدانی را داشته است و عواملی از قبیل جنس خاک و آب و هوا می­تواند بر اسانس تأثیرگذار باشد. M3 ER -