RT - Journal Article T1 - Composition analysis of essential oil and biological activity of oily compounds of Mentha longifolia JF - NCMBJ YR - 2016 JO - NCMBJ VO - 6 IS - 21 UR - http://ncmbjpiau.ir/article-1-764-fa.html SP - 59 EP - 66 K1 - Wild Mint K1 - Mentha longifolia K1 - SDE K1 - Antioxidant activity K1 - DPPH K1 - Antibacterial properties. AB - سابقه و هدف: longifolia Mentha با نام عمومی پونه، یکی از قدیمی­ترین داروهای گیاهی است که کاربرد فراوانی در مصارف غذایی و طب سنتی ایران دارد. این مطالعه به منظور استخراج روغن اسانسی این گیاه و آنالیز اجزای تشکیل دهنده آن و همچنین استخراج ترکیبات روغنی و غیر قطبی و بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتری این عصاره انجام شد. مواد و روش ها: در این مطالعه، برای اولین بار، روغن اسانسی گیاه با تکنیکSDE استخراج و با استفاده از دستگاه GC-Mass آنالیز و اجزاء آن شناسایی گردید. سنجش اثر آنتی اکسیدانی از طریق مهار رادیکال آزادDPPH ، همچنین سنجش میزان اثرات ضد باکتری بر روی چهار سویه باکتری به روش دیسک دیفیوژن و از طریق اندازه­گیری هاله عدم رشد بر روی عصاره استخراج شده با هگزان انجام شد. یافته ­ها: اجزای عمده اسانس، دی-کارون (2/57 درصد) و لیمونن (7/15 درصد) می باشند؛ برخی ترکیبات اسانسی شناسایی شده در این مطالعه در گزارش­های مشابه به آنها اشاره نشده است. نتایج نشان می­دهد که عصاره هگزانی با وجود غیر قطبی بودن حلال، دارای قدرت مهار قابل ملاحظه­ای برای DPPH می­باشد. همچنین خاصیت ضد میکروبی بسیار بالایی نسبت به برخی باکتری های گرم مثبت و گرم منفی نشان داد. نتیجه ­گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان می­دهد که اجزاء استخراج شده توسط حلال هگزان علی­رغم قطبیت پایین و ماهیت روغنی ترکیبات، علاوه بر دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی، دارای قدرت ضد میکروبی چشمگیری می باشند که تاکنون برای این گیاه در منابع علمی گزارش نشده است. LA eng UL http://ncmbjpiau.ir/article-1-764-fa.html M3 ER -