TY - JOUR T1 - Investigation of Anti–diabetic and Liver protective Effects of Kombucha syrup on Streptozotocin induced male wistar mice TT - بررسی اثرات ضد‌دیابتی و محافظت‌کبدی شربت کامبوچا در موش‌های نر ویستار دیابتی‌شده با استرپتوزوتوسین JF - NCMBJ JO - NCMBJ VL - 10 IS - 40 UR - http://ncmbjpiau.ir/article-1-1309-fa.html Y1 - 2020 SP - 77 EP - 90 KW - Diabetes KW - liver protective KW - Kombucha syrup KW - streptozotocin KW - IAU science. N2 - سابقه و هدف: امروزه دیابت یکی از مشکلات جدی در سلامت جوامع است. هم­چنین، نظریه‌های درمانی برای بیماری‌های عمومی کبد مثل سیروز، کبد­چرب و هپاتیت مزمن مسئله‌ساز هستند. تاثیر کم داروها در بسیاری از بیماران، نیاز به بررسی و یافتن راه­های دیگر درمانی را اجتناب­ ناپذیر ساخته است. پژوهش حاضر به بررسی اثر ضددیابتی و محافظت ­کبدی شربت­ کامبوچا در موش­های نر نژاد ویستار پرداخته است. مواد و روش­ها: ترکیبات شربت کامبوچای تازه پس از 7 روز تخمیر با کروماتوگرافی گازی-طیف­ سنجی جرمی و فعالیت آنتی­ اکسیدانی آن با روش DPPH بررسی شد. موش­ها به پنج گروه تقسیم شده و گروه­های آزمون برای بررسی اثرات ضد­دیابتی و محافظت­ کبدی به­ ترتیب برای 14 و 32 روز، شربت­ کامبوچا را روزانه به­ صورت خوراکی با دوزهای 2 و 4 میلی­لیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن حیوان دریافت کردند. میزان قند­خون با گلوکومتر و فعالیت آنزیم­های کبدی با کیت­های شرکت پارس ­آزمون اندازه ­گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آماریStudent's T-Test و ANOVA و با استفاده از نرم ­افزارSPSS ویرایش 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ­ها: شربت­ کامبوچا با 66/12 درصد گلوکورونیک­ اسید و 57/4 درصد اتانول خاصیت آنتی­اکسیدانی دارد. بیش­ترین خاصیت آنتی ­اکسیدانی به­میزان 58/89 درصد گزارش شد که این میزان همان درصد رادیکالهای آزاد احیاشده توسط عصاره است. قندخون در گروه­های آزمون اول و دوم (mg/dl 160 و 112)، نسبت به گروه کنترل­منفی (mg/dl 436) کاهش معناداری نشان داد. فعالیت آنزیم­های کبدی نیز در گروه­های آزمون اول و دوم، نسبت به گروه کنترل ­منفی کاهش معناداری نشان داد. نتیجه­ گیری: شربت ­کامبوچا با خاصیت آنتی ­اکسیدانی بالا، اثرات مفیدی در مدیریت بیماری دیابت و حفظ سلامت سلول­های کبدی در برابر ترکیبات سمی دارد. M3 ER -