New Cellularand Molecular Biotechnology Journal
مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي
NCMBJ
Basic Sciences
http://ncmbjpiau.ir
1
admin
2228-5458
2228-6926
-
-
-
8888
-
fa
jalali
1396
7
1
gregorian
2017
10
1
7
28
online
1
fulltext
fa
بررسی نقش پرایمینگ بذر در تعدیل اثرهای تنش شوری در گیاه دارویی مرزه
Assessment of seed priming effect in adjustment of salinity stress in Satureja sahendica
گیاه شناسی
Botany
مقاله پژوهشی
Research Article
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">سابقه و هدف:</span></span></strong> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">مرزه یکی از گیاهان مهم</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">دارویی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">و</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">خوراکی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">است.</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> پرایمینگ</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">بذر</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">تکنیکی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">است</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">که</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">به</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">واسطه</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">آن</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">بذور</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">پیش</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">از</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">قرار گرفتن</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">در</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">بستر</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">کشت،</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">از</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">لحاظ</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">فیزیولوژیکی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">و بیوشیمیایی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">آمادگی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">جوانه</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">زنی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">را</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">به</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">دست</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">می</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">­</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">آورند.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">مواد و روش­ها:</span></span></strong> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر بر تعدیل اثر شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه مرزه در شرایط کشت گلدانی، آزمایشی </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> به­صورت</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح به­ طور کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد خوی در سال 1393 انجام شد. فاکتورها شامل سه سطح هدایت الکتریکی 2،</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">4 و 6 </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">میلی­موس بر سانتی­متر مربع </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">از نمک </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">کلرید سدیم</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> و پرایمینگ بذر در چهار سطح شامل شاهد (عدم پرایمینگ)، پرایمینگ با نیترات پتاسیم، کلرید پتاسیم و کلرید سدیم بود. </span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">صفت­های مورد ارزیابی شامل طول ریشه­چه و ساقه­چه، وزن خشک ریشه­چه و ساقه­چه،</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">درصد جوانه­زنی،</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">میانگین مدت جوانه­زنی و</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">وزن خشک زیست توده بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">یافته­ ها: </span></span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان داد شوری بر تمام صفت­های مورد مطالعه تأثیر معنی­داری داشت. بیش­ترین درصد جوانه­زنی (58/97 درصد) و بیش­ترین میانگین بیوماس گیاهی (26/55 گرم) در پایین­ترین سطح شوری به­دست آمد. </span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">بحث:</span></span></strong> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">پرایمینگ بذر به غیر از تعداد برگ، قطر ساقه و زمان لازم برای سبز شدن بر بقیه صفت­های مورد مطالعه تأثیر معنی</span></span><strong><span dir="LTR">­</span></strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">داری داشت. هم­چنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر درصد جوانه زنی تأثیرمعنی­داری داشت. بیش­ترین درصد جوانه زنی با 84/92 در تیمار نیترات پتاسیم و شوری 2 میلی­موس حاصل شد. هم­چنین تیمار کلرید پتاسیم و شوری 2 با میانگین 56/92 دارای بیش­ترین درصد جوانه­زنی بود.</span></span><br>
<strong><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">نتیجه­ گیری:</span></span></strong> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">با توجه به نتایج به­ دست آمده کشت مرزه در مناطقی که آب آبیاری آن شور است توصیه نشده و در صورت وجود شوری پایین تکنیک پرایمینگ بذر با نیترات پتاسیم می­تواند راه­گشای تعدیل اثر تنش شوری</span></span><span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> بر درصد جوانه زنی</span></span> <span style="font-family:b nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">مرزه باشد.</span></span>
<strong>Aim and Background</strong><strong>:</strong><br>
(<em>Satureja sahendica)</em> is one of the most important medicinal and edible plants. Priming is a technique that a seed obtained all physiological and biochemical requirement for germination before planted in the ground.<br>
<strong>Material and methods:</strong><br>
In order to evaluation of seed priming on moderating salinity effect on germination and primary growth of Savory in pot planting, an experiment carried out by Factorial design with RCD at three replication in greenhouse of Islamic Azad University of Khoy in 2014. The first factor was salinity at three level (EC=2, 4 and 6 mmohs/cm of NaCl ) and second factor was seed priming in four level control, KNO<sub>3 </sub> (2.5%), KCl(2 %)and NaCl(1 %).Traits investigated include the length of root and shoot, shoot and root dry weight, germination percentage, mean germination time and the dry weight of the biomass.<br>
<strong>Results:</strong><br>
The variance analysis of data showed that salinity treatments significantly affected all investigated traits. Also interaction of salinity and priming on germination percentage was significantly affected. The highest percentage of germination (92.84%) obtained under KNO<sub>3</sub> × 2 mmohs/cm NaCl concentration. The treatment of KCl × 2 mmohs/cm concentration with 92.56 has the highest percentage of germination.<br>
<strong>Conclusion:</strong><br>
According to this results Savory cultivation not recommended for Areas where the irrigation water is saline. And if water salinity is low, seed priming with KNO<sub>3</sub> can moderated salinity effects on Savory seed germination. The interaction of two factors was significant on germination.
شوری, پرایمینگ, جوانهزنی, رشد اولیه, مرزه (Satureja sahendica Bornm.)
Savory, Salinity, Priming, Germination, Primary Growth
41
48
http://ncmbjpiau.ir/browse.php?a_code=A-10-260-20&slc_lang=fa&sid=1
Sahar
Fanaiee
سحر
فنایی
10031947532846007700
10031947532846007700
No
Graduate Student of Seed Science and Technology, Islamic Azad University, Khoy Branch, Khoy, Iran.
1. گروه علوم و تکنولوژی بذر، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، خوی، ایران
Fatemeh
Nejatzadeh
فاطمه
نجات زاده
fnejatzadeh@yahoo.com
10031947532846007701
10031947532846007701
Yes
Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Islamic Azad University, Khoy Branch, Khoy, Iran
گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، خوی، ایران