New Cellularand Molecular Biotechnology Journal
مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي
NCMBJ
Basic Sciences
http://ncmbjpiau.ir
1
admin
2228-5458
2228-6926
-
-
-
8888
-
fa
jalali
1399
12
1
gregorian
2021
3
1
11
42
online
1
fulltext
fa
بررسی آلودگی استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل در غذاهای آماده به مصرف در اسلامشهر
The assessment of ready-prepared food contamination of staphilococcus aureus and parasite eggs in Islamshahr
میکروبیولوژی
Microbiology
مقاله پژوهشی
Research Article
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">سابقه و هدف:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> غذاهای آماده به جهت ماهیت و روش فرآوری درمعرض انواع پاتوژن­های خطرناک هم­چون استافیلوکوکوس اورئوس و انگل­ها قرار دارند که می­توانند سلامت عمومی جامعه را با مخاطرات جدی مواجه سازند. لذا در تحقیق حاضر به بررسی 2 نوع غذا ازلحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل پرداختیم.</span></span><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;"></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">مواد و </span></span></strong><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">روشها:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> 40 نمونه سالاد کاهو و40 نمونه سالاد ماکارونی، از مراکز عرضه این دسته محصول­ها در 5 منطقه از مناطق 6 گانه اسلامشهر تهیه گردید. منطقه 6 به­جهت این که در خارج از محدوده شهرداری قرار داشت در این تحقیق لحاظ نگردید. تعداد نمونهها براساس فرمول کوکران محاسبه گردید و مقدار خطا (</span></span><span dir="LTR">d </span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">)، 05/0 در نظر گرفته شد. سلامت ظاهری نمونهها نیز از لحاظ بهداشتی بررسی شد و سپس نمونهها به­جهت عدم ایجاد آلوده شدن ثانویه احتمالی، بلافاصله در جعبه یخ و مجاورت یخ خشک در دمای 8-4 درجه سانتی­گراد به محیط آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل شدند و طبق دستوالعمل سازمان ملی استاندارد ایران به شماره­های 3 -6، 680 و 10082 (به­ترتیب) از لحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس و تخم انگل مورد بررسی قرار گرفتند. یافته­های این تحقیق با استفاده از نرم­افزار </span></span><span dir="LTR">SPSS</span><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">، به­صورت میانگین خطای استاندارد استاندارد محاسبه گردید و بین مناطق مختلف با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه مقایسه به­عمل آمد.</span></span><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;"></span></span></strong><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">یافتهها:</span></span></strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;"> مجموعه نمونهها ازلحاظ آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس در محدوده مجاز اعلام شده توسط سازمان ملی استاندارد قرار داشتند. هم­چنین،نمونه­های مورد بررسی از لحاظ آلودگی به تخم انگل منفی بودند و در مقایسه میانگین­ها بین مناطق مختلف، اختلاف معنی­دار مشاهده نگردید (05/0</span></span><span dir="LTR">P</span><span dir="LTR">></span> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">).</span></span><br>
<strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;">نتیجهگیری:</span></span></strong> <span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:12.0pt;">نتایج ما حاکی از روندی یکسان در تهیه و عرضه محصول های مذکور در مناطق تحت بررسی است و مصرف این دو نوع ماده غذایی خطر بالقوه­ای برای مصرف­کنندگان نداشته و بنابراین، با تأکید بر همکاری بخش­های مختلف فعال در زمینه حفظ سلامت غذایی از جمله سازمان­های نظارتی و آموزشی و نیز با اقبال و عزم عمومی افراد شاغل در حیطه مواد غذایی می­توان به مدیریت کارآمدی در کاهش چشم­گیر بیماری­های غذا زاد و درنتیجه افزایش سلامت عمومی در این زمینه دست یافت.</span></span><strong><span style="font-family:B Nazanin;"><span style="font-size:16.0pt;"></span></span></strong>
<strong>Aim and Background:</strong> Due to the nature and method of processing, prepared foods are exposed to a variety of dangerous pathogens such as Staphylococcus aureus and parasites that can pose a serious risk to public health.In the present study, two types of food were examined for Staphylococcus aureus and parasite eggs.In this paper we will review metabolism and mitochondrial context in cancer stem cells and we would discuss the possibly of targeting metabolism in cancer stem cells.<br>
<strong>Materials and </strong><strong>Methods:</strong> 40 samples of lettuce salad and 40 samples of pasta salad were prepared from the supply centers in 5 regions of of Islamshahr. The number was calculated based on Cochran's formula and the error rate was five hundredths. The physical health of the samples supply were also examined from a health point of view and then the samples were immediately transferred to the microbiology laboratory in the presence of dry ice in order to avoid possible secondary contamination.The samples were examined according to the instructions of the National Standard Organization of Iran, numbers 6806 -3and 10082 for contamination with Staphylococcus aureus and parasitic eggs (respectively) and were analyzed using the tests. The findings of this study were calculated using SPSS software as the standard ± standard error and compared between different regions using one-way analysis of variance.<br>
<strong>Results:</strong> According to this study, the sample sets were within the permitted range declared by the National Standards Organization in terms of Staphylococcus aureus infection; All the samples were also negative for parasite eggs. Also, in comparing the means between different regions, no significant difference was observed (P> 0.05).<br>
<strong>Conclusion:</strong> The results of the research in all the studied areas indicate the same process in their preparation and supply and the consumption of these two types of food does not pose a potential risk to consumers.So, by emphasizing the cooperation of various sectors active in the field of food safety, including inspectation and educational organizations, as well as the general attention and determination of people working in these cencers, a significant reduction in foodborne illness and thus increasing public health in this area can be achieved.
آلودگی,استافیلوکوکوس اورئوس. انگل. غذا,.IAU science
Contamination, Staphylococcus aureus, Parasite, food, IAU science.
55
64
http://ncmbjpiau.ir/browse.php?a_code=A-10-738-7&slc_lang=fa&sid=1
Zahra
Mahmoud pour
زهرا
محمودپور
100319475328460011753
100319475328460011753
No
Department of Biology, Islamshahr Branch ,Islamic Azad University,Islamshahr,Iran
گروه زیست شناسی،واحد اسلامشهر،دانشگاه آزاد اسلامی،اسلامشهر،ایران
Elham
Asadi
الهام
اسدی
elham.asadi.2@gmail.com
100319475328460011754
100319475328460011754
No
Department of Biology, Islamshahr Branch ,Islamic Azad University,Islamshahr,Iran
گروه زیست شناسی،واحد اسلامشهر،دانشگاه آزاد اسلامی،اسلامشهر،ایران
Maryam
Ghane
مریم
قانع
100319475328460011755
100319475328460011755
Yes
Department of Biology, Islamshahr Branch ,Islamic Azad University,Islamshahr,Iran
گروه زیست شناسی،واحد اسلامشهر،دانشگاه آزاد اسلامی،اسلامشهر،ایران