Akhlaghi M, Ebrahimpour M, Ansari K, Parnian F, Zarezadeh Mehrizi M, Taebpour M et al . Synthesis, study and characterization of nano niosomal system containing Glycrrizha glabra extract in order to improve its therapeutic effects. NCMBJ 2021; 11 (42) :65-82
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1385-fa.html
اخلاقی میلاد، ابراهیمپور مرضیه، انصاری کاظم، پرنیان فاطمه، زارع زاده مهریزی مریم، طائبپور محمد و همکاران.. تولید، بررسی و مشخصهیابی نانو سامانه نیوزومی حاوی عصاره شیرینبیان بهمنظور بهبود خواص درمانی آن. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1400; 11 (42) :65-82
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1385-fa.html
گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
متن کامل [PDF 1068 kb]
(1939 دریافت)
|
چکیده (HTML) (2913 مشاهده)
متن کامل: (2957 مشاهده)
تولید، بررسی و مشخصهیابی نانو سامانه نیوزومی حاوی
عصاره شیرینبیان بهمنظور بهبود خواص درمانی آن
میلاد اخلاقی1، مرضیه ابراهیمپور2، کاظم انصاری3، فاطمه پرنیان4، مریم زارع زاده مهریزی5،
محمد طائبپور4، بی بی فاطمه حقیرالسادات*2
1- گروه بیوشیمی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
2- مرکز تحقیقات نانوتکنولوژی پزشکی و مهندسی بافت، پژوهشکده علوم تولید مثل، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
3- شرکت ریز فناوران فردانگر، مرکز زیست فناوری، پارک علم و فناوری، یزد، ایران
4- گروه زیست فناوری، پردیس بین الملل دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
5- دانشکده دندانپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران
چکیده
سابقه و هدف: استفاده از گیاهان دارویی و عصاره آنها بهدلیل عوارض جانبی کم در سرتاسر دنیا در حال افزایش است. شیرینبیان از جمله این گیاهان با خواص درمانی ثابت شده است اما استفاده از آن با روشهای سنتی با چالشهایی رو بهرو است. استفاده از نانوحاملهای دارویی مثل نیوزوم از جمله استراتژیهای نوین برای غلبهبر این چالشها است. هدف از این مطالعه، تولید و بررسی خواص نانو نیوزومهای حاوی عصاره شیرینبیان بهمنظور ارتقاء خواص درمانی آن است.
مواد و روشها: در این مطالعه پس از عصارهگیری از ریشه گیاه شیرینبیان بهروش سوکسله، ویزیکولهای نیوزومی با استفاده از توئن-60 (70%) و کلسترول (30%) بهروش فیلم نازک سنتز و عصاره شیرین بیان بهصورت غیرفعال در آن بارگذاری گردید. سپس با استفاده از دستگاههای زتا سایزر ، AFM و FTIR بهترتیب اندازه و بار، مورفولوژی و عدم برهمکنش سامانه با نانو ذره تعیین و در آخر میزان رهایش عصاره در دمای ̊C 37و عدم سمیت آن بر روی سلولهای نرمال با استفاده از تست MTT مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: سامانه سنتز شده، آنیونی با بار سطحی mV 64/1 ± 2/21-، اندازه 6/3 ± 7/90 نانومتر، شاخص پراکندگی 53/0 و میزان درونگیری36/55 % است.همچنین سامانه ساخته شده از نوع آهسته رهش و با حداکثر میزان رهایش 3/57 درصد در 48 ساعت است. بررسیهای AFM و FTIR نیز نشان میدهد که نانوذرات دارای مورفولوژی مناسب است و سامانه با عصاره بر هم کنشی نداشته است. همچنین نتایج تست MTT نشان دهنده عدم سمیت سامانه بر روی سلولهای نرمال بود.
بحث: در این مطالعه عصاره شیرین بیان درون حاملهای نانو نیوزومی بارگذاری و ویژگیهای فیزیکوشیمیایی آن مورد بررسی قرار گرفت. بررسی دادهها نشان داد که سامانه آهسته رهش و آنیونی سنتز شده بدون تغییر در ماهیت عصاره و اثر جانبی بر روی سلولهای نرمال سبب افزایش پایداری عصاره گردیده است.
نتیجهگیری: سامانه نیوزومی سنتز شده، میتواند حامل مناسبی برای عصاره شیرین بیان باشد و سبب افزایش پایداری و درنتیجه بهبود عملکرد آن گردد.
واژههای کلیدی: نیوزوم، آهسته رهش، انکپسولیشن شیرینبیان، درصد زندهمانی، IAU science
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
نویسنده مسئول:
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات درمانی شهید صدوقی یزد
پست الکترونیکی: Fhaghirosadat@gmail.com
تاریخ دریافت: 22/01/1400
تاریخ پذیرش: 01/03/1400
|
مقدمه
گیاهان دارویی در ترکیبهای شیمیایی خود دارای مقدار مشخصی ماده مؤثره هستند که میتواند در پیشگیری، تشخیص، کمک به روند درمانی و در مجموع حفظ حالت فیزیولوژیک طبیعی بدن کمک کنند (3-1). طب سنتی و استفاده از آن از ابتدای تاریخ مورد توجه انسانها بوده است. در بسیاری از کشورها و ملیتها با فرهنگهای مختلف استفاده از گیاهان برای درمان بسیاری از بیماریها و افزایش سلامت جامعه رایج است (4،5،6). مطالعههای اخیر نتایج سودمند استفاده از گیاهان در درمان و پیشگیری بیماریهایی همچون دیابت (7،8)، آترواسکلروزیس (10،9)، بیماریهای عصبی (12، 11) و سرطان (13) را تأیید میکند. خاصیت آنتیاکسیدانی گیاهان از جمله مکانیسمهای مهم آنها است که در درمان بسیاری از بیماریها میتوان از آن استفاده کرد ( 14،15). مصرف گیاهان دارویی و عصاره آنها بهدلیل قیمت مناسب، عوارض جانبی کم و همچنین فراوانی و در دسترس بودنشان در حال افزایش است (16). همچنین منشاء طبیعی داروهای گیاهی سبب سازگاری بهتر آنها با ارگانیسمهای زنده از جمله بدن انسان نسبتبه داروهای شیمیایی میگردد (17). شیرینبیان با نام علمی Glycyrrhiza glabra که دارای ریشه یونانی و از دو کلمه glykos بهمعنای شیرین و rhiza بهمعنای ریشه مشتق شده است. در هند به آن mulaithi و در خاورمیانه به آن شیرینزبان (locarice) میگویند. این گیاه از خانواده Fabaceae است که طول آن به یک متر میرسد. دارای برگهای پنبهایی حدود 7-15 سانتیمتر با 9 تا 17 کاسبرگ و با گلهایی با طول 8/0 تا 2/1 سانتیمتر و رنگ بنفش تا آبی کمرنگ مایل به سفید است. ریشه و ساقههای زیرزمینی این گیاه مصرف دارویی دارند. بررسیهای فتوشیمیایی نشان میدهد که گلیسیریزین که یک ترکیب تریترپنوئید است باعث ایجاد طعم شیرین ریشه این گیاه و همچنین ترکیبهای فلاونوئید مثل لیکریتین و ایزولیکریتین سبب ایجاد رنگ زرد این گیاه میشوند که همین ترکیبهای شیمیایی مثل فلاونوئیدها و ساپونینها باعث ایجاد خواص درمانی آن مانند خاصیت ضدتوموری، ضد التهابی، ضد ویروسی و آنتیاکسیدانی آن میگردند. همچنین مطالعههای زیادی تأثیر شیرینبیان و عصاره آن را بر سلولهای دستگاه تنفسی و بهبود بیماریهای دستگاه تنفسی تصدیق میکند (18،19).
امروزه خواص درمانی مناسب و اثرهای زیانبار کم داروهای گیاهی، مصرف آنها در سرتاسر دنیا را افزایش داده اما استفاده آنها بهشکل سابق با مشکلاتی همانند اثرگذاری بر بافت غیر هدف و یا اثرگذاری کم بر بافت هدف و همچنین اکسید شدن برخی مواد مؤثر موجود در عصاره و یا اسانس گیاه روبه رو است که همین امر نیاز به استفاده از نانو حاملهای دارویی نظیر لیپوزوم و نیوزوم روشن میسازد که بتواند این دشواریها را رفع و استفاده از داروهای گیاه را تسهیل بخشد و باعث اثرگذاری بهتر و بهبود عملکرد درمانی گیاهان دارویی شود (20،21).
نیوزوم برای اولین بار در سال 1970 در صنعت آرایشی بهعنوان یک فاکتور کاربردی معرفی شد و سپس کاربرد آن برای حاملهای دارو مورد بررسی قرار گرفت .نیوزومها حاملهای لیپیدی هستند که از تجمع سورفاکتانتهای غیریونی در محیط آبی شکل گرفته و ساختار دو لایهایی محصوری را ایجاد میکنند و میتوان بهعنوان حامل داروهای چربیدوست و آبدوست از آنها استفاده شود. در بسیاری از موارد برای تهیه نیوزوم از کلسترول و مشتقات آن استفاده میشود. از جمله مزایای این نانو حامل دارویی میتوان به طراحی آسان، زیست سازگاری، انعطافپذیری و رهایش آهسته دارو اشاره کرد (22،23).
باتوجهبه استفاده گسترده و ثابت شده ازعصاره شیرینبیان در درمان بسیاری از بیماریها و همچنین مزایای نیوزومها بهعنوان نانو حاملهای دارویی، هدف از مطالعه حاضر، ساخت و مشخصهیابی نانو حاملهای نیوزومی حاوی عصاره شیرینبیان بهروش آبپوشانی لایه نازک و بررسی سمیت نانو نیوزومها بر روی سلولهای نرمال بدن انسان است.
مواد و روشها
عصارهگیری
پس از تهیه گیاه شیرینبیان و قبل از عصارهگیری، نوع و گونه گیاهی آن به تأیید کارشناسان حوزه گیاهشناسی داشگاه یزد رسید. عصارهگیری از ریشه گیاه شیرینبیان انجام گرفت که برای اینمنظور، ابتدا ریشه گیاه در درمای محیط در سایه و بهدور از نور خورشید خشک گردید و سپس با استفاده از آسیاب برقی، پودر آن بهدست آمد. بهمنظور عصارهگیری از روش سوکسله استفاده گردید. سوکسله از رایجترین روشهای عصارهگیری در آزمایشگاهها است. دستگاه سوکسله شامل 4 قسمت عمده گرمکن، بالن، محفظه استخراج و کندانسور است. ابتدا 50 گرم از پودر حاصل شده داخل محفظه کارتوش فشرده شد و سپس درون ستون سوکسوله قرار داده شد. سپس 500 میلیلیتر اتانول 70% در درون بالن ریخته و سوکسله به آن متصل گردید، در آخر با نصب کندانسور و ورودی و خروجی آب عملیات عصارهگیری انجام گرفت. بعد از کامل شدن سیکل ششم، عصاره درون بالن را توسط کاغذ واتمن صاف گردید و بهمنظور خشک شدن و تبخیر حلال، عصاره درون ظرفهای شیشهایی و بهدور از نور خورشید در دمای محیط قرار گرفت. در آخر عصاره بهدست آمده وزن شد و تا زمان استفاده درون یخچال قرار گرفت.
تعیین طول موج ماکسیموم و رسم منحنی استاندارد
از روش اسپکتروفتومتری بهمنظور تعیین طول موج ماکسیموم عصاره شیرینبیان استفاده گردید.در این روش ابتدا محلول استوک عصاره شیرینبیان با غلظت mg/mL 1 در حلال PBS (Sigma، آمریکا) و ایزوپروپیل (Merck، آلمان) ساخته شد. سپس با استفاده از محلول استوک، غلظتهای مختلفی از عصاره (500، 250، 125، 62.5، 30، 15 و 5/7 میلیگرم بر میلیلیتر) با استفاده از روشهای رقتسازی درون حلالهای PBS و ایزوپروپیل ساخته شد. سپس طیف جذبی بهوسیله دستگاه اسپکتروفتومتر (Epoch، آمریکا) در محدود 200 تا 800 نانومتر برای تمام رقتها خوانش شد. طول موج ماکسیموم، طول موجی بود که بیشترین مقدار جذب در آن در تمام رقتها صورت پذیرفته شده بود. سپس با استفاده از جذبهای بهدست آمده از رقتهای مختلف در طول موج ماکسیموم، منحنی استاندار عصاره Glycrrizha glabra در بافر PBS و ایزوپروپیل رسم گردید و با استفاده از نمودار حاصل شده معادله خط عصاره در PBS و ایزوپروپیل محاسبه گردید. آزمایشها در این مرحله با سه بار تکرار انجام شد.
تهیه نانو نیوزومهای حاوی عصاره Glycrrizha glabra
روش آبپوشانی لایه نازک (Thin Film hydration)، روشی بود که برای سنتز نانو سامانه مورد آزمایش از آن استفاده گردید. بهمنظور ساخت نانو نیوزومها، ابتدا توئن 60 و کلسترول به نسبت مولی 70 به 30% و عصاره شیرینبیان با غلظت mg/mL 2 در کلروفرم حل گردیدند و سپس محلول حاصل در دمای ̊c 45 بر روی روتاری (Heidolph، آلمان) با دور rpm 150 قرار داده شد تا فیلم نازک خشک تحت شرایط خلاء ساخته شود. هیدراتاسیون فیلم نازک لیپیدی بهمنظور ایجاد نیوزومهای کروی حاوی عصاره، در دمای ̊c 60 و بهمدت 1 ساعت با اضافه کردن بافر PBS بهنسبت 1x انجام گرفت. کاهش اندازه نانوذرهها نیز بهوسیله سونیکیت حمامی با توان اولتراسونیک 100 وات و فرکانس 5% ± 28 کیلوهرتز در مدت زمان یک ساعت انجام گرفت (24).
بررسی میزان درونگیری سامانه
برای بررسی میزان عصاره بارگذاری شده ابتدا عصارههای بارگذاری نشده و آزاد در محلول، بهوسیله روش کیسه دیالیز (Mw cut off = 12000 Da) و توسط فرآیند انتشار در دمای ̊C 4 در درون بشری حاوی بافر فسفالین سالین حذف گردیدند. اساس روش کیسه دیالیز از خصوصیتهای غشاءهای نیمه تراوا که بین محلول و بافر دیالیز قرار میگیرد نشأت میگیرد. این غشاها که بهطور معمول از جنس سلولزی دارند دارای حفرههایی هستند که اجازه عبور به مولکولهای کوچکتر را میدهند و از عبور مولکولهای بزرگ جلوگیری میکنند. بهمنظور پرورده کردن کیسه دیالیز، ابتدا کیسه دیالیز بهمدت 10 دقیقه با بافر کیسه دیالیز (mM 1 از EDTA، سدیم بیکربنات 2%) جوشانیده شد (دما °C 80). در مرحله بعد برای حذف مواد بافر، کیسه دیالیز بهمدت 10 دقیقه دیگر در آب مقطر جوشانده شد. سپس، نیوزومهای حاوی عصاره بهنسبتهای 1 به 10 ، 1 به 20 و 1 به 40 با ایپزوپروپیل مخلوط شدند تا دیواره لیپیدی آنها شکسته شود و عصاره محبوس در آنها آزاد گردد. در آخر میزان جذب عصاره آزاد شده در رقتهای ذکر شده و در طول موج ماکسیموم تعیین شده بهوسیله دستگاه اسپکتروفوتومتر بهدست آید و با استفاده از منحنی استاندارد عصاره در ایزوپروپیل و رابطه 1، درصد بارگذاری عصاره در نیوزومها تعیین گردید (21).
رابطه 1)
