۹۶ نتیجه برای Iau Science.
اکبر اسدی، تقی زهرایی صالحی، رضا قنبرپور، نوید اسدی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: عفونتهای ناشی از اشریشیاکلی در طیور انتشار جهانی دارد. سروتیپهای O۱، O۲، O۸، O۳۵ و O۷۸، اشریشیاکلی در ایجاد بیماری کلیباسیلوز نقش دارند. ژنهایی مانند F۱۷، SFa، pap، aFa، fimH، CrL، iuc، bla، yja و chu بهعنوان فاکتور حدت اشریشیا به شمار میروند. هدف از مطالعه حاضر تعیین فیلوژنی جدایههای اشریشیاکلی دخیل در موارد کلیباسیلوز و سلولیت طیور گوشتی در شهربابک (استان کرمان) بهروش Multiplex PCR بود.
مواد و روش ها: از ۱۱۷ نمونه اشریشیاکلی (۸۳ نمونه کلی باسیلوزی و۳۴ نمونه سلولیتی) جدا گردید. این نمونهها به روشهای بیوشیمیایی مورد بررسی و تأیید قرار گرفتند.
یافته ها: جدایههای مربوط به موارد کلیباسیلوز متعلق به گروههای فیلوژنی، گروه A (۲۷/۵۴ درصد)، گروه B۱ (۲۲/۷درصد)، گروه B۲ (۰۳/۶ درصد) و گروه D (۵۳/۳۲ درصد) بودند. موارد سلولیت جدا شده متعلقبه سه گروه اصلی فیلوژنی A (۸۸/۵۵ درصد)، گروهB۱ (۸۸/۵ درصد) و گروه D (۲۴/۳۸ درصد) تعلق داشتند.
نتیجه گیری: آنالیز آماری ارتباط ویژهای بین حضور ژن حدت crL و گروههای فیلوژنی A و D را در جدایههای حاصل از کلیباسیلوز نشان داد (۰۵/۰>P). نتایج مطالعه نشان داد که جدایههای هر دو بیماری در جوجههای گوشتی میتواند در گروههای فیلوژنی مختلف (بهطور عمده A) تقسیمبندی شود. همچنین پروفایل ژنهای حدت در اشریشیاکلی جدا شده از موارد سلولیت با پروفایل موارد کلیباسیلوز در این منطقه کامل متفاوت بود.
نیلوفر برومند، ماندانا بهبهانی، قاسم دینی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: با پیشرفت فناوری نانو و افزایش تقاضا، کاربردهای مختلفی برای نانوذرات به خصوص نانوذرات سیلیس توسعه یافته است. در نتیجه، تلاش برای یافتن منابع جدید برای تولید نانوذرات با حداقل هزینه و مشکلات زیستمحیطی همواره وجود دارد. در این پژوهش از گیاه دماسب (Equisetum telmateia Ehrh.) که در گروه گیاهانی با مقدار بالای سیلیس بیوژنیکی قرار دارد، بهمنظور استخراج نانوذرات سیلیس استفاده شده است.
مواد و روشها: به همین منظور، خاکستر به دست آمده از این گیاه پس از فرآیند کلسینه کردن و مراحل متعدد اسیدشویی توسط روشهای مختلف مشخصه یابی مورد ارزیابی قرار گرفت. مورفولوژی ذرات سیلیس سنتزشده توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، ترکیب شیمیایی و ساختار کریستالی توسط پراش اشعه ایکس (XRD) و فلوئورسانس اشعه ایکس (XRF) تعیین گردید. همچنین، مساحت سطح ویژه ذرات نیز با استفاده از روش BET محاسبه شد.
یافتهها: نتایج بهدست آمده نشان داد که پودر سیلیس نهایی از خلوص بالا (۵/۹۷ درصد)، ساختار آمورف، متوسط اندازه ذرات حدود ۳۰ نانومتر و ساختاری متخلخل با مساحت سطح ویژه حدود /g۲m ۴۱۰ و با قطر حفرات ۶/۱۱ نانومتر برخوردار است.
نتیجه گیری: بنابراین، خاکستر به دست آمده از گیاه دماسب را میتوان برای تولید نانوذرات سیلیس متخلخل با ویژگیهای کاربردی مناسب مورد استفاده قرار داد.
محمد کریم عمادزاده، اعظم اعرابی، فریناز اعرابی ناژوانی، محسن چیانی، محمدرضا مهرابی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: کتان نوعی دانه مغذی است که بهدلیل داشتن ترکیبهایی چون اسید چرب امگا ۳ ، فیبر رژیمی، پروتئین و لیگنان میتواند سبب جلوگیری از بیماریهای قلبی عروقی و سرطان شود . این مطالعه با هدف بررسی تأثیر روش استخراج روغن بر راندمان استخراج و میزان مواد فنلی و آنتیاکسیدان انجام شد.
مواد و روش ها: در این پژوهش دو نوع دانه کتان زرد و قهوه ای جهت استخراج روغن با روش پرس سرد و حلال (پترولیوم اتر و اتانول) مورد استفاده قرار گرفت و میزان بازده استخراج و ترکیبهای فنولی و آنتی اکسیدانی آنها، مقایسه گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که استخراج روغن با روش پرس سرد از کتان زرد امکانپذیر نبود و فقط کنجاله حاصل شد. بازده استخراج روغن برای کتان زرد و قهوه ای با استفاده از حلال اتانول بهترتیب ۵۵/۰± ۶/۶ و۱۵/۱±۳/۴۲ و حلال پترولیوم اتر ۹۸/۰± ۳/۱۱ و ۵/۲ ± ۰۳ /۶۳ بهدست آمد. ارزیابی ترکیبهای فنولی کل و اثر آنتیاکسیدانی روغنهای استخراج شده با حلال و پرس سرد نشان داد که مقدار ترکیبهای فنولی استخراج شده با روش پرس سرد نسبت به روش حلال، تفاوت معناداری وجود دارد و همچنین حلال اتانول و پترولیوم اتر نیز تفاوت معناداری در استخراج ترکیبهای فنولی دارند.
نتیجه گیری: روش استخراج روغن بر میزان روغن استحصال شده بسیار مؤثر است. مقدار روغن موجود در تخم کتان قهوهای بهطور معنیداری بیشتر از تخم کتان زرد بوده ولی میزان ترکیبهای فنولی و آنتیاکسیدانتی آن کمتر از تخم کتان زرد است.
نیلوفر بازارچه شبستری، معصومه حاجی رضایی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: لاکتوباسیلها ارگانیسمهایی گرممثبت، کاتالاز منفی، بدون اسپور و میلهای شکل هستند. تاکنون بیش از ۹۰ گونه از این باکتریها شناخته شده است. سوشهای متعددی از لاکتوباسیلهای پروبیوتیک در طیف وسیعی از محصولات غذایی انسان وجود دارد. شناسایی این باکتریها در محصولات لبنی سنتی، امکان استفاده از آنها را در تولید فرآوردههای لبنی صنعتی مطبوعتر فراهم میآورد. انتخاب روشهای قابلاطمینان، برای شناسایی لاکتوباسیلها از اهمیت خاصی برخوردار است. روشهای بیوشیمیایی وقتگیر و ابهامآمیز هستند. روشهای مولکولی، مناسبتر و دقیقتر بوده و میتوانند جایگزین روشهای قبلی شوند. هدف از این تحقیق، جداسازی لاکتوباسیلها از فلور موجود در پنیر سنتی شهرستان بندرعباس و شناسایی آنها با استفاده از روش مولکولی PCR بهعنوان یک ابزار مؤثر در شناسایی سویههای جدا شده است.
مواد و روشها: تعداد۵۰ نمونه پنیر سنتی از شهرستان بندرعباس جمعآوری و سویههای لاکتوباسیل توسط روشهای فنوتیپی جدا شدند. برای شناسایی مولکولی آنها، از پرایمرهای s rRNA۱۶ استفاده گردید. سپس محصول PCR جهت توالییابی به شرکت پویا ژن گستر ارسال شد. توالیهای بهدستآمده در بانک ژنی NCBI بلاست شدند.
یافتهها: در مجموع ۳ سویه لاکتوباسیل شامل لاکتوباسیلوس پلانتاریوم (Lactobacillus plantarum)، لاکتوباسیلوس هلوتیکوس (Lactobacillus helveticus) و لاکتوباسیلوس مورینوس (Lactobacillus murinus) شناسایی شد.
نتیجهگیری: این سه سویه کیفیت محصولات لبنی این منطقه را تأمین نموده و پتانسیل کاربرد در محصولات تولید شده در صنعت را دارا هستند.
مرتضی میرزایی، مونا رستگار شریعت پناهی، عنایت قهرمانی، احسان رضایی، رضوان صید مرادی، غلامرضا فرنوش، علی محمد لطیفی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: از جمله روشهای مؤثر برای مهندسی پروتئین، بهویژه برای بهبود قابلیتهای سویه های صنعتی، روش ژنوم شافلینگ است. این مطالعه منطبق بر تکنیکهای مهندسی بیوکاتالیستی و بر اساس روش های DNA شافلینگ انجام شده است.
مواد و روشها: سویۀ وحشی سودوموناس آئروژینوزا به شماره دسترسی JQ۹۱۷۰۰۶,۱ تهیه گردید. سویه های جهش یافته بهروش DES و سازگاری با غلظت دیازینون بررسی شدند. پس از آماده سازی پروتوپلاست، برزدن ژنوم انجام شد که از کتابخانۀ جهش یافته حاصل شده بود. پروتوپلاستهای الحاقی از نظر فعالیت بررسی شدند.
یافتهها: فعالیت مربوط به سویه های IR۱.G۱، IR۱.D۸، IR۱.D۴ و IR۱.D۵ به ترتیب عبارتند از ۲۳۴/۰ U/ml، ۱/۰ U/ml، ۰۹۸/۰ U/ml و ۰۶۶/۰ U/ml و سویه های IRL۱.F۲ و IRL۱.F۳ و IRL۱.F۱ بهترتیب دارای فعالیت mg/L ۵۴۱/۰، mg/L ۵۲۳/۰ و mg/L ۵۰۹/۰ هستند.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از ارزیابی نسل اول ژنوم شافلینگ (دور اول فیوژن پروتوپلاست) نشان داد که سویه های برخورده (شافل شده) که قادر به رشد در مجاورت توکسین (۳۰۰۰ میلی لیتر در لیتر غلظت دیازینون) بودند، فعالیت بهتری نسبت به سویه های جهش یافته با استفاده از هر دو روش (گرادیان غلظت سم و روش DES) را از خود نشان دادند.
فریبا حیدری، عباس دوستی،
دوره ۱۰، شماره ۳۹ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف:
عفونت هلیکوباکترپیلوری از عوامل اصلی ایجادکننده سرطان معده در انسان است. ژن tagD هلیکوباکترپیلوری که کد کننده آنزیم تیول پروکسیداز است، نقش مهمی در کلونیزهشدن باکتری در جدار معده انسان ایفا میکند. تحقیقات نشان داده است که ژن GPR۸۳ در سرطان معده افزایش بیان دارند و هدف از این تحقیق بررسی میزان بیان ژن GPR۸۳، در ﺳﻠﻮلهای ﺳﺮﻃﺎﻧﻲ آدﻧﻮﻛﺎرﺳﻴﻨﻮﻣﺎی ﻣﻌﺪه (adenocarcinoma gastric cell line[S۱] یا (AGS[M۲] ترانسفکت شده با وکتور نوترکیب pFLAG-CMV-۳-tagD بهروش Real Time PCR[M۳] است.
مواد و روشها: سلولهای AGS به کمک محلول لیپوفکتامین و با پلاسمید حامل ژن کد کننده tagD هلیکوباکتر پیلوری یا پلاسمید خالی (کنترل)، ترانسفکت شدند. سپس استخراج RNA از سلولهای کشت داده شده انجام شد و سنتز cDNA صورت پذیرفت و سپس بیان یوکاریوتی ژن tagD[M۴] هلیکوباکترپیلوری در سلولهای AGS با روش RT-PCR بررسی شد. میزان بیان ژنهای GPR۸۳، با روش Real Time PCR ارزیابی گردید. لازمبه ذکر است که برای بررسی آپوپتوز از کیت انکسین استفاده شد و در نهایت با استفاده از نرمافزار SPSSو آزمونهای آماری t-test Indepent بیان هر یک از ژنها بررسی شد.
یافته ها: یافتههای به دست آمده از آنالیز بیان ژن نشان داد که بیان ژن GPR۸۳ در سلولهای AGS تیمار شده با tagD نسبتبه سلولهای کنترل افزایش بیان داشت اما این افزایش بیان از لحاظ آماری معنیدار نبود (P= ۰,۰۸۸۸).
نتیجه گیری: به طور کلی، دادههای به دست آمده از این تحقیق حاکی از آن بود که بیان ژن GPR۸۳ در سلولهای تحت تیمار با ژن tagD هلیکوباکترپیلوری[M۵] ، تغییر مییابد و بهنظر میرسد که ژن GPR۸۳ هلیکوباکترپیلوری در ایجاد این تغییر بیان نقش دارد.
امیر آراسته، هانیه شیرقاسمی آلالان، سیده نگار موسوی جولندان، سعید ویسی، رضا باغبان خسرو آبادی، سیده نرگس نعیمی،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: امروزه دیابت یکی از مشکلات جدی در سلامت جوامع است. همچنین، نظریههای درمانی برای بیماریهای عمومی کبد مثل سیروز، کبدچرب و هپاتیت مزمن مسئلهساز هستند. تاثیر کم داروها در بسیاری از بیماران، نیاز به بررسی و یافتن راههای دیگر درمانی را اجتناب ناپذیر ساخته است. پژوهش حاضر به بررسی اثر ضددیابتی و محافظت کبدی شربت کامبوچا در موشهای نر نژاد ویستار پرداخته است.
مواد و روشها: ترکیبات شربت کامبوچای تازه پس از ۷ روز تخمیر با کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی و فعالیت آنتی اکسیدانی آن با روش DPPH بررسی شد. موشها به پنج گروه تقسیم شده و گروههای آزمون برای بررسی اثرات ضددیابتی و محافظت کبدی به ترتیب برای ۱۴ و ۳۲ روز، شربت کامبوچا را روزانه به صورت خوراکی با دوزهای ۲ و ۴ میلیلیتر به ازای هر کیلوگرم از وزن حیوان دریافت کردند. میزان قندخون با گلوکومتر و فعالیت آنزیمهای کبدی با کیتهای شرکت پارس آزمون اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از آزمون آماریStudent's T-Test و ANOVA و با استفاده از نرم افزارSPSS ویرایش ۲۲ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: شربت کامبوچا با ۶۶/۱۲ درصد گلوکورونیک اسید و ۵۷/۴ درصد اتانول خاصیت آنتیاکسیدانی دارد. بیشترین خاصیت آنتی اکسیدانی بهمیزان ۵۸/۸۹ درصد گزارش شد که این میزان همان درصد رادیکالهای آزاد احیاشده توسط عصاره است. قندخون در گروههای آزمون اول و دوم (mg/dl ۱۶۰ و ۱۱۲)، نسبت به گروه کنترلمنفی (mg/dl ۴۳۶) کاهش معناداری نشان داد. فعالیت آنزیمهای کبدی نیز در گروههای آزمون اول و دوم، نسبت به گروه کنترل منفی کاهش معناداری نشان داد.
نتیجه گیری: شربت کامبوچا با خاصیت آنتی اکسیدانی بالا، اثرات مفیدی در مدیریت بیماری دیابت و حفظ سلامت سلولهای کبدی در برابر ترکیبات سمی دارد.
مونا مختارنژاد، محمود پوریوسف میاندوآب، شهرام آرمیده،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: بهدلیل مقاومت باکتری¬های بیماریزا به آنتیبیوتیک¬های رایج و اثرهای مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها روی ارگانهای بدن محققین در پی یافتن عوامل ضد میکروبی با منشاء گیاهی، ارگانیک و عوامل فیزیکی، بهعنوان داروهای جایگزین هستند. هدف از این مطالعه بررسی اثر ضد باکتریایی روغن هسته انگور ازونه روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا است.
مواد و روش ها: روغن هسته انگور بهوسیله سوکسله استخراج و ازونه گردید، سپس قدرت تأثیر روغن هسته انگور ازونه با استفاده از شاخصهای اندازه قطر هاله مهاری و حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و سودوموناس آئروژینوزا با استفاده از روش تجزیه واریانس آنوا ارزیابی و تعیین گردید.
یافتهها: مقایسه اندازه قطر هاله مهاری رشد به وسیله تیمارهای مختلف نشان داد روغن ازونه و آب ازونه دارای مهارکنندگی بالایی هستند (۰۵/۰P< ). کدورت و شفافیت حاصل از روغن ازونه در چاهکهای میکروپلیت و میزان حداقل غلظت مهارکنندگی (۱۲۸/۰ میلیگرم بر میلی لیتر) و حداقل غلظت کشندگی (غیرمؤثر) روی باکتریها را نشان داد.
نتیجهگیری: طبق نتایج به دست آمده روغن هسته انگور ازونه را میتوان بهعنوان جایگزینی طبیعی برای کنترل این پاتوژنها بهویژه استافیلوکوکوس اورئوس به کار برد.
عالیه صفامنش، شهربانو عریان، رامش احمدی، کاظم پریور،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: توانایی ترشح انسولین از سلول های بتای جزایر لانگرهانس از یک سو و سرکوب فاکتورهای افزایش دهنده غلظت های سرمی گلوکز از سوی دیگر؛ در بیماران مبتلا به اختلالات متابولیسمی از جمله دیابت اهمیت زیادی دارد. هدف از این مطالعه مقایسه اثرات هارمین با آگونیست گرلین (به عنوان سرکوبگر ترشح انسولین) بر ترشح انسولین و c – پپتید در رده سلولی PANC-۱و غلظت گلوکز داخل سلولی در رده سلولی HT۱۰۸۰ بوده است.
مواد و روش ها: جهت انجام این کار رده های سلولی از مرکز ذخایر ژنتیک ایران خریداری و پس از پاساژ سلولی و آماده سازی، تحت تیمار با دوزهای هارمین ۰/۰۱، ۰/۱، ۱، ۱۰ و ۱۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر و آگونیست گرلین با دوزهای۰/۰۵، ۰/۵، ۵، ۵۰ و ۵۰۰ میکروگرم بر میلی لیتر قرار گرفتند و ضمن انجام تست MTT، میزان ترشح انسولین و c – پپتید به روش الایزا سنجیده شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که هارمین به طور وابسته به دوز منجر به افزایش ترشح انسولین و c – پپتید و نیز افزایش غلظت گلوکز داخل سلولی شده است و اثرات آن برعکس آگونیست گرلین بوده است.
نتیجه گیری: آنالوگ¬های هارمین می توانند نویدبخش درمانی منحصر به فرد برای دیابت انسانی بوده و احتمالا به عنوان مهارکنندگان آگونیست گرلین مطرح باشند.
محمدجواد دهقان عصمت آبادی، محمود براتی، محمدعلی یعقوبی مقدم،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: باکتری های بورخولدریا مالئی و سودومالئی (Burkholderia mallei and pseudomallei species) جزو عوامل بیماری زای خطرناک انسانی محسوب می شوند. تشخیص برپایه کشت برای این باکتری، هزینه بر و زمان بر و از طرف دیگر کار با این باکتری بسیار خطرناک بوده و همچنین امکان دسترسی به این باکتری و حتی ژنوم آن بسیار مشکل می باشد. هدف از انجام این مطالعه طراحی و سنتز کنترل مثبتی ایمن و کارآمد برای تشخیص باکتری بورخولدریا می باشد.
مواد و روش ها: در ابتدا، یک سازه شبیه ساز که، حاوی ژن های مرجع و اختصاصی باکتری بورخولدریا مالئی و سودومالئی می باشد و در دیگر گونه های خانواده مشاهده نمیشود ساخته شد و سپس کارایی عملیاتی سازه طراحی شده، با استفاده از روشPCR Real-Time کمی ( با استفاده از رنگ SYBER Green ) و کیفی(با استفاده از پروب TaqMan )، مورد ارزیابی قرار گرفت. درنهایت محصولات تکثیری PCR Real-Time با استفاده از منحنی ذوب و الکتروفورز مورد بررسی قرار گرفتند.
یافته ها: میزان حداقل و حداکثر حساسیت به ترتیب ۱/۰پیکو گرم و ۱۰ نانوگرم بر روی سازه طراحی شده در مطالعه حاضر، حاصل شد.
نتیجه گیری: این سازه شبیه ساز میتواند به عنوان کنترل مثبت مناسبی، جهت تشخیص عامل بورخولدریا مورد استفاده قرار گیرد و همچنین می تواند در آینده باعث پیشرفت هرچه بیشتر کیت های تشخیصی جدید در این حوزه بشود.
فرشته رحمتی، شیرین جلیلی،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: شیوع بالای بیماری کووید-۱۹ که از اواخر دسامبر سال ۲۰۱۹ از ووهان چین شروع به پخش شدن کرده است، باعث افزایش شدید آمار مرگومیر جهانی شده است، به طوری که که شاهد یک پنومونی جهانی ناشی از ابتلا افراد به این ویروس هستیم که منجر به بروز یک معضل بزرگ بهداشتی در جهان شده است. ازاینرو ضرورت پیشگیری زودهنگام آن از طریق تشخیص صحیح و بهموقع این بیماری، بهمنظور کنترل آن بهخصوص در بیماران خاص و جلوگیری از شیوع مجدد آن بسیار الزامی است.
مواد و روش ها: در این مطالعه، براساس نتایج تحقیقات منتشرشده در پایگاه¬های ISI, Wiley, Science direct, PubMed, Scopus و ... از ژانویه تا جولای ۲۰۲۰، روشهای تشخیصی که بر پایه ویژگیهای ساختاری (تکنیکهای سرولوژیکی از جمله کیتهای الایزا) و تظاهرات بالینی کووید-۱۹ ( سیتی اسکن ریه) بهمنظور تشخیص صحیح و بهموقع این بیماری در حال استفاده میباشند موردبررسی قرارگرفته است.
یافته ها: کووید-۱۹ بهعلت داشتن دوره نهفتگی ۲ تا ۱۴روزه، شباهت علائم آن با سرماخوردگی و توانایی انتقال بالای آن بین افراد مختلف شیوع شدیدی در سراسر جهان پیداکرده است و در حال حاضر بهعنوان یک معضل بزرگ بهداشتی قلمداد می¬شود. از اینرو بکارگیری روشهای تشخیصی مناسب و کارآمد یکی از مهمترین گزینههای کنترل این بیماری است. نتایج حاصل از پژوهش¬های منتشرشده نشان میدهد که کیت¬ها و روشهای تشخیصی کووید- ۱۹ که بر پایه تکنیکهای سرولوژیکی، مولکولی و تکنیک سیتیاسکن طراحیشدهاند از متداولترین روشهای تشخیصی در سراسر جهان محسوب میشوند. هرچند که این روشها در بعضی از شرایط دارای نتایج مثبت و منفی کاذبی هستند. در این میان نتایج کاذب حاصل از روشهای سیتیاسکن نسبتبه سایر روشها کمتر گزارششده است.
نتیجه گیری: توصیه میشود که جهت تشخیص صحیح و بهموقع این بیماری بهخصوص
الهام سیاسی، احمد ال یاسین،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: در روند اسپرماتوژنز پستانداران، پروتئین های پروتامین با اتصال به DNA سر اسپرم، جایگزین هیستون ها شده و سبب بلوغ اسپرم می شوند. تغییر در ژن های کد کننده پروتامین ها منجر به آسیب DNA اسپرم و در نتیجه ایجاد ناباروری در مردان می گردد. بنابراین هدف این تحقیق بررسی ارتباط دو پلی مورفیسم rs۷۳۷۰۰۸ در ژن PRM۱ و rs۴۷۸۰۳۵۶ در ژن PRM۲ با ایجاد ازواسپرمی و الیگواسپرمی در مردان نابارور ادیوپاتیک ایرانی بود.
مواد و روش ها: از نمونه خون ۹۶ مرد نابارور ادیوپاتیک که ازواسپرم و اولیگو اسپرم بودند و ۱۰۰ نفر گروه کنترل، استخراج DNA انجام گرفت. حضور دو پلی مورفیسم مورد مطالعه با روش PCR-RFLP بررسی شد .سپس نتایج با روش Sequencing تایید شدند.
یافته ها: فراوانی الل موتان A از پلی مورفیسم rs۷۳۷۰۰۸ در ژن PRM۱ در مقایسه بین گروه بیمار با گروه کنترل متفاوت بود ولی با آنالیز آماری اختلاف معنی دار بین حضور این پلی مورفیسم بین گروه بیمار و کنترل مشاهده نشد (P>۰/۰۵[M۱] ). با ژنوتایپینگ حضور پلی مورفیسم rs۴۷۸۰۳۵۶ در ژن PRM۲ ، در هیچ یک از گروه بیمار و کنترل مشاهده نشد.
نتیجه گیری: یافته های این تحقیق مشخص نمود که ارتباطی بین حضور دو پلی مورفیسم rs۷۳۷۰۰۸ در ژن PRM۱ و rs۴۷۸۰۳۵۶ در ژن PRM۲ با ایجاد ازواسپرمی و اولیگواسپرمی و در نتیجه ناباروری ادیوپاتیک جمعیت مردان ایرانی، وجود ندارد. مطالعات بیشتر نیاز است تا نقش این دو پلی مورفیسم با ایجاد ناباروری ادیوپاتیک در مردان ایرانی مشخص گردد.
[M۱]در کل متن باید اعداد به فارسی باشند.
رحمان جعفری هفشجانی، فرشید غیبی حاجیور، سجاد نیکخواه،
دوره ۱۰، شماره ۴۰ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف:
امروزه تحقیقات نشان داده است که گیاهان دارویی نسبت به داورهای صنعتی و شیمیایی عوارض جانبی کمتر دارند. از سویی بررسی ها حاکی از نقش مهم ژن Hnf۱a در بیماری دیابت است، بنابراین هدف از این مطالعه بررسی تأثیر سیلیمارین بر قند خون و بیان ژن Hnf۱a در رت های نر ویستار دیابتی شده با استرپتوزوتوسین می باشد.
مواد و روش ها:
۴۲ سر رت نر بهصورت تصادفی انتخاب شدند و به ۷ گروه ششتایی تقسیم شدند، رتهای دیابتی با ماده استرپتوزوتوزسین (دوز ۵۰ میلیگرم بر هر کیلوگرم وزن رت) دیابتی شدند و به سه گروه از آن ها دوزهای ۵۰، ۱۰۰ و ۱۵۰ میلیگرم بر کیلوگرم سیلیمارین داده شد و قند خون ناشتای آنها سنجیده شد و پس از پایان دوره رتها با داروی بیهوش و تشریح شدند. مقداری از بافت پانکراس جدا سازی و برای بررسی بیان ژن Hnf۱a به روش Real Time RT PCR استفاده شد.
یافته ها: بررسی Hnf۱alpha در دوز ۱۵۰ میلی گرم بر کیلو گرم در رت های دریافت کننده سیلی مارین کاهش چشم گیری در بیان ژن Hnf۱alpha مشاهده شد و به عنوان دوز موثر معرفی شد (۰۵/۰P-Value< ) و همچنین میزان قند خون به ۱۰۰ میلی گرم بر دسی لیتر رسید و باتوجه به این که مصرف سیلی مارین در کشور رایج نمیباشد، میتوان در تحقیقات آینده اهمیت بیشتری به اثرات سیلی مارین داده شود و به عنوان یه داروی موثر در نظر گرفته شود.
نتیجه گیری: با بررسی نتایج بدست آمده از این تحقیق میتوان نتیجه گرفت که سیلیمارین باعث کاهش قند خون در بیماری دیابت میشود و و در صورت تایید در مطالعات گسترده میتواند به عنوان یک هدف درمانی در بیماری دیابت مطرح باشد.
مرتضی عزیزاللهی علی آبادی، معصومه حیدری تجن، علیرضا عزیزاللهی علی آبادی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: بسیاری از میکروارگانیسم ها عوامل ضد میکروبی تولید می کنند که آنها را در شرایط سخت محیطی حمایت می کنند. گونه های اگزیگوباکتریوم به طور خاصی با محیط اطراف خود وقف یافته اند و برحسب نوع گونه و شرایط محیطی دارای تنوع گسترده ای هستند. هدف از این مطالعه جداسازی، شناسایی و بررسی خاصیت ترکیبات ضد میکروبی توسط اگزیگوباکتریوم استیلیکوم است.
مواد و روش ها: سویه لیوفیلیزه اگزیگوباکتریوم استیلیکوم از کلکسیون میکروبی سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران تهیه و در محیط کورینه باکتریوم براث و نوترینت براث کشت داده شد. جهت بررسی اثر ضد میکروبی مایع رویی کشت (سوپرناتانت) این باکتری از روش انتشار از چاهک در آگار و انتشار از دیسک علیه باکتری های پاتوژن و استاندارد اشریشیا کولای، سالمونلا انتریکا، استافیلوکوکوس اورئوس و شیگلا دیسانتری استفاده شد و به کمک تکنیک کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتر جرمی ( MS/ GC) ترکیبات با خاصیت ضد میکروبی شناسایی گردید.
یافته ها: مایع رویی کشت باکتری اگزیگوباکتریوم خاصیت ضد میکروبی خوبی از خود نشان داد که بیشترین اثر طی روش انتشار از چاهک و روی سویه استاندارد سالمونلا انتریکا PTCC ۱۲۳۱ زیر گونه انتریکا پاراتیفی با هاله عدم رشد ۵/۸ میلی مترمشاهده شد. در روشGC/MS نیز ترکیبات ۲- اتیل هگزیل پارامتوکسی سینامات، ۱-۲- بنزن- دی کربوکسیلیک اسید،۱-۷- دی متیل ۳- فنیل- تیلیدین بای سیکلو (۲-۲-۱)- هپتان-۲- اون و فنول ۲-۴- بیس (۱-۱- دی متیل اتیل) شاخص ترین ترکیبات بودند.
نتیجه گیری: طبق نتایج بدست آمده از اگزیگوباکتریوم با توانایی بالای ضد میکروبی و داشتن ترکیبات مفید با خاصیت مهار کنندگی بالا می تواند به عنوان یک عامل ضد میکروبی مطرح باشد.
مریم سالکنژاد، سید مرتضی رباطجزی، مهدی زین الدینی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: در دو دهه گذشته، پروتئینها و پپتیدها تبدیل به یک گروه مهم از داروها شدهاند. با این حال، حساسیت به تخریب شیمیایی و فیزیکی از چالشهای اصلی کاربردهای صنعتی و دارویی پروتئینها است. کمابیش۹۰ درصد از وزن پرمرغ از ضایعات صنایع دام و طیور، کراتین است. این پروتئین نامحلول بوده و تمایل شدیدی به تجمع و رسوبدهی دارد.
مواد و روشها: در این پژوهش کراتین از پر مرغ با محلول سدیم هیدروکسید ۲/۰ مولار استخراج شد و توسط آنزیم آلکالاز صنعتی (V/V) ۸ درصد در دمای ۵۵ درجه سانتیگراد بهمدت ۵ ساعت در pH برابر ۸ هیدرولیز شد. محلول کراتین بهدست آمده، توسط روش آلکیلاسیون و سولفیدولیز بهمنظور کاهش اگریگاسیون مورد اصلاح ساختار شیمیایی قرار گرفت. حلالیت کراتین، درجه اصلاح شیمیایی، درصد پایداری، مقدار مول تیول آزاد و همچنین DLS و FTIR نمونهها بررسی شد.
یافتهها: نتایج نشان داد درجه اصلاح شیمیایی کراتین در روش آلکیلاسیون ۷۲ درصد و در روش سولفیدولیز با ۶۶ درصد بوده است. اصلاح شیمیایی کراتین هیدرولیز شده باعث کاهش اگریکاسیون در ۳pH بهمیزان ۶۵/۲۸۸ درصد و ۳/۳۳۵ درصدی بهترتیب برای روش آلکیلاسیون و روش سولفیدولیز بهدست آمدهاست. بررسی پایداری و حفظ محتوی پروتئینی نشان داد، کراتین اصلاح شده بهروش آلکیلاسیون ۹/۸۱ درصد و کراتین اصلاح شده به روش سولفیدولیز ۳/۸۶ درصد در طی ۳۰ روز پایدار بودهاست در صورتیکه کراتین هیدولیز شده بهعنوان شاهد تنها ۸/۹ درصد از محتوای پروتئینی خود را حفظ کرده و پایداری داشتهاست. نتیجه تست DLS نمونه محلول کراتین اصلاح شده با روش آلکیلاسیون در آب، دارای ۴۷۶/۰= PI و اندازه متوسط ذرات ۳/۱۵۷ نانومتر است، در نمونه کراتین اصلاح شده با روش سولفیدولیز در آب، مقدار ۴۷۵/۰=PI و اندازه متوسط ذرات ۲/۱۳۶ نانومتر تعیین گردید، که نسبتبه نمونه کراتین هیدرولیز شده با ۵۵۲/۰=PI و اندازه متوسط ۳/۹۹۰ نانومتر، یکنواختتر و پراکندهتر بوده است.
نتیجهگیری: اصلاح شیمیایی انجام شده بر روی کراتین هیدولیز شده تغییری دائمی بوده و اتصال گروههای عاملی مورد انتظار باعث افزایش حلالیت کراتین در محیطهای آبی و کاهش تجمع در pH اسیدی شده است. همچنین نتایج آنالیز FTIR اصلاح شیمیایی کراتین را تأیید کرد.
سیمین بهمنپور، نوشا ضیاء جهرمی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: آسم یکی از شایع ترین بیماری مزمن دوران کودکی است که که باعث مراجعه مکرر آنها به بیمارستان و غیبت از مدرسه می شود. در این مطالعه به تعیین اثر درمانی افزودن پروبیوتیک به درمان استاندارد در کودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط پرداخته شد.
مواد و روش ها: این مطالعه کارآزمایی بالینی دو سوکور بر روی۱۲۰ بیمار ۳ تا ۸ ساله مبتلا به آسم خفیف تا متوسط مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی اطفال بیمارستان حشمتیه سبزوار صورت گرفت. بیماران با روش نمونه گیری تصادفی ساده بر اساس بلوکی جایگشتی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و قطره های پروبیوتیک و پلاسبو به مدت دو ماه در اختیار آنها قرار گرفت و نحوه استفاده صحیح آموزش داده شد. در انتهای ماه دوم پرسشنامه استاندارد تست کنترل آسم (ACT) توسط پژوهشگر تکمیل شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS۱۹ تحلیل شد.
یافته ها: در بررسی پیامدها به دنبال افزودن پروبیوتیک ها به درمان استاندارد به مدت دو ماه در این بیماران، تغییر معنی دار آماری درکنترل آسم (کنترل نسبی و عدم کنترل) بین دو گروه مشاهده نشد (۰۵/۰<P).
نتیجه گیری: با توجه به نتایج این مطالعه و عدم ایجاد تأثیر معنی دار آماری بین دو گروه مداخله و کنترل اضافه کردن پروبیوتیک ها به درمان استاندارد آسم درکودکان مبتلا به آسم خفیف تا متوسط پیشنهاد نمی شود.
توحید پیری قراقیه، شیدا بیرانوند، عباس دوستی، امیرحسین قدیری، سامه حاجی محمدی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
COVID-۱۹ ، بیماری ناشی از SARS-CoV-۲، یک بیماری بسیار مسری است. سازمان بهداشت جهانی این بیماری را به عنوان یک پاندمی جهانی اعلام کرده است. در حال حاضر ، تحقیقات در مورد SARS-CoV-۲ در مراحل اولیه است. بر اساس شواهد منتشر شده، مطالعه حاضر بررسی سیستماتیک اپیدمیولوژی، مشخصات بالینی، تشخیص، درمان و پیشگیری از COVID-۱۹ را خلاصه می کند. امید است که این بررسی به مردم کمک کند تا SARS-CoV-۲ را بشناسند و با آنها مقابله کنند و مرجعی برای مطالعات آینده فراهم کند.
سحر داوری، بهناز ولی پور، راحله فرحزادی، شهرام پوررسول، سید منصور ال طاها، زهرا حجتی، سید هادی چاوشی، حجت الله نوزاد چروده،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سلول های بنیادی سرطانی که سلول های آغازکننده تومور هم شناخته می شوند جمعیت کوچکی از سلول های سرطانی می باشند که توانایی تجدید خود و تمایز به سلول های بنیادی نرمال را دارند. مقاومت بالای سلول های بنیادی سرطانی نسبت به درمان های رایج از قبیل رادیوتراپی و شیمی درمانی یکی ازمشکلات اساسی در نابودی سرطان و عود مجدد می باشد. سلول های بنیادی سرطانی موجود در ریز محیط تومورها از طریق تقسیم نابرابر باعث تشکیل سلول های توموری جدید با خصوصیات متفاوت از نظر ژنتیکی و متابولیتی خواهد شد. بنابراین درمانهایی که مبتنی بر کنترل تکثیر و تمایز سلولهای بنیادی سرطانی باشد را بایدجستجو کرد. در این مقاله مروری ، بر بررسی فنوتیب و متابولیسم سلولهای بنیادی سرطانی پرداخته شده و روشهای درمانی مبتنی برکنترل متابولیسم جهت حذف سلولهای بنیادی سرطانی در ریزمحیط تومور بیان شده است.
احمد رشید، فرحناز مولوی، هما محمودزاده،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
سابقه و هدف: باکتری استافیلوکوکوس اورئوس یک عامل شایع درعفونت های بیمارستانی است و افزایش مقاومت به عوامل ضد میکروبی در این باکتری یکی از مشکلات عمده بخش مراقبتهای بهداشتی است همچنین ما شاهد سویه های مقاوم شده این باکتری هستیم که پاتوژن های مهم در بروز بیماری و مرگ و میر هستند لذا کنترل این باکتریها ازنظر بهداشتی و اقتصادی اهمیت زیادی دارند. هدف از این تحقیق، بررسی میزان شیوع ژن مقاومت به متی سیلین mecA و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در نمونه های موجود استافیلوکوکوس اورئوس و بررسی فعالیت ضد باکتریایی نانو ذرات نقره علیه باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس است.
مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی - توصیفی ۵۹ استافیلوکوکوس اورئوس از ۱۱ آزمایشگاه تشخیص طبی جمع اوری گردید. این نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد آزمایشگاهی و کشت اختصاصی تعیین هویت شدند. برای بررسی فراوانی ژن mecA از روش PCR استفاده شد. به منظور ارزیابی الگوی حساسیت آنتی بیوتیکی سویه ها، از روش انتشار دیسک بر اساس پروتکل CLSI انجام گردید. نانوذره نقره توسط عصاره زنجبیل ساخته شد و برای بررسی اثر نانوذره نقره بر بیان ژن mecA از روش Real time PCR استفاده شد.
یافته ها: از ۵۹ نمونه استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم ۵۱ نمونه به متی سیلین بودند. ارزیابی فنوتیپی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین نشان داد که ۹۰ درصد جدایه ها به پنی سیلین، ۸۵ درصد به اریترومایسین ۸۴ درصد به سفتریاکسون۵۳ درصد به آمیکاسین، ۴۹ درصد به جنتامایسین، ۴۷ درصد به پیراسیلین، ۴۵ درصد به سپیروفلوکساسین ۳۷ درصد به ایمی پتمو ۳۵ درصد به لینزولید مقاومت داشتند یعنی بیشترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی به ترتیب متعلق به پنی سیلین ۹۰درصد، اریترومایسین۸۵ درصد و کمترین نسبت به ایمی پتمو ۳۷ درصد و لینزولید ۳۵ بود. بررسی مولکولی نشان دهنده حضور ژن mecA در تمام نمونه ها بود. و نتیجه بررسی ریل تایم نشان داد که تاثیر نانوذره بر روی بیان ژن mecA معنا دار می باشد(P<۰/۰۱ ).
نتیجهگیری: وجود۵۱ نمونه مقاوم از ۵۹ نمونه درمطالعه حاضر نشان دهنده افزایش مقاومت استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین نسبت به سایر آنتی بیوتیک های مختلف بوده که این مسئله یک هشدار جدی جهت درمان عفونت های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس می باشد. و موثر بودن نانوذره نقره بر بیان ژن mecA نشان می دهد که به این ماده می توانیم به عنوان یک جایگزین برای آنتی بیوتیک های موجود فکر کنیم.
محمد درویشی، مجید نوری، محمدرضا ناظر، حمزه شاه علی،
دوره ۱۱، شماره ۴۱ - ( ۹-۱۳۹۹ )
چکیده
ویروس کووید-۱۹یک عفونت ویروسی شدید و مسری است که در اواخر دسامبر ۲۰۱۹ در ووهان چین ظاهر شد و به سرعت در سراسرجهان گسترش پیدا کرد. با وجود مطالعههای متعددی که در مورد این ویروس جدید به انجام رسیده است، اما همچنان منشاء پیدایش آن بصورت مبهم باقیمانده مانده است. تعیین منشاء دقیق این ویروس می تواند به یافتن راه حل هایی برای مهار این ویروس و ویروس های مشابه در آینده مفید باشد.