گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، خوی، ایران ، fnejatzadeh@yahoo.com
چکیده: (6798 مشاهده)
سابقه و هدف: مرزه یکی از گیاهان مهم دارویی و خوراکی است. پرایمینگ بذر تکنیکی است که به واسطه آن بذور پیش از قرار گرفتن در بستر کشت، از لحاظ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آمادگی جوانه زنی را به دست میآورند.
مواد و روشها: به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر بر تعدیل اثر شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه مرزه در شرایط کشت گلدانی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح به طور کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد خوی در سال 1393 انجام شد. فاکتورها شامل سه سطح هدایت الکتریکی 2، 4 و 6 میلیموس بر سانتیمتر مربع از نمک کلرید سدیم و پرایمینگ بذر در چهار سطح شامل شاهد (عدم پرایمینگ)، پرایمینگ با نیترات پتاسیم، کلرید پتاسیم و کلرید سدیم بود. صفتهای مورد ارزیابی شامل طول ریشهچه و ساقهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه، درصد جوانهزنی، میانگین مدت جوانهزنی و وزن خشک زیست توده بود.
یافته ها: نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد شوری بر تمام صفتهای مورد مطالعه تأثیر معنیداری داشت. بیشترین درصد جوانهزنی (58/97 درصد) و بیشترین میانگین بیوماس گیاهی (26/55 گرم) در پایینترین سطح شوری بهدست آمد.
بحث: پرایمینگ بذر به غیر از تعداد برگ، قطر ساقه و زمان لازم برای سبز شدن بر بقیه صفتهای مورد مطالعه تأثیر معنیداری داشت. همچنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر درصد جوانه زنی تأثیرمعنیداری داشت. بیشترین درصد جوانه زنی با 84/92 در تیمار نیترات پتاسیم و شوری 2 میلیموس حاصل شد. همچنین تیمار کلرید پتاسیم و شوری 2 با میانگین 56/92 دارای بیشترین درصد جوانهزنی بود.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده کشت مرزه در مناطقی که آب آبیاری آن شور است توصیه نشده و در صورت وجود شوری پایین تکنیک پرایمینگ بذر با نیترات پتاسیم میتواند راهگشای تعدیل اثر تنش شوری بر درصد جوانه زنی مرزه باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
گیاه شناسی دریافت: 1396/10/9 | پذیرش: 1396/10/9 | انتشار: 1396/10/9