دوره 7، شماره 28 - ( 7-1396 )                   جلد 7 شماره 28 صفحات 41-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Fanaiee S, Nejatzadeh F. Assessment of seed priming effect in adjustment of salinity stress in Satureja sahendica. NCMBJ. 2017; 7 (28) :41-48
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1031-fa.html
فنایی سحر، نجات زاده فاطمه. بررسی نقش پرایمینگ بذر در تعدیل اثرهای تنش شوری در گیاه دارویی مرزه . مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1396; 7 (28) :41-48

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1031-fa.html


گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوی، خوی، ایران ، fnejatzadeh@yahoo.com
چکیده:   (4113 مشاهده)
 سابقه و هدف:  مرزه یکی از گیاهان مهم دارویی و خوراکی است.  پرایمینگ بذر تکنیکی است که به واسطه آن بذور پیش از قرار گرفتن در بستر کشت، از لحاظ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آمادگی جوانه زنی را به دست می­آورند.
مواد و روش­ها: به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر بر تعدیل اثر شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه گیاه مرزه در شرایط کشت گلدانی، آزمایشی  به­صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح به­ طور کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه دانشگاه آزاد خوی در سال 1393 انجام شد. فاکتورها شامل سه سطح هدایت الکتریکی  2، 4 و 6 میلی­موس بر سانتی­متر مربع از نمک کلرید سدیم و پرایمینگ بذر در چهار سطح  شامل شاهد (عدم پرایمینگ)، پرایمینگ با نیترات پتاسیم، کلرید پتاسیم و کلرید سدیم بود. صفت­های مورد ارزیابی شامل طول ریشه­چه و ساقه­چه، وزن خشک ریشه­چه و ساقه­چه، درصد جوانه­زنی، میانگین مدت جوانه­زنی و وزن خشک زیست توده بود.
یافته­ ها: نتایج تجزیه واریانس داده­ها نشان داد شوری بر تمام صفت­های مورد مطالعه تأثیر معنی­داری داشت. بیش­ترین درصد جوانه­زنی (58/97 درصد) و  بیش­ترین میانگین بیوماس گیاهی (26/55 گرم) در پایین­ترین سطح شوری به­دست آمد. 
بحث: پرایمینگ بذر به غیر از تعداد برگ، قطر ساقه و زمان لازم برای سبز شدن بر بقیه صفت­های مورد مطالعه تأثیر معنی­داری داشت. هم­چنین اثر متقابل شوری و پرایمینگ بر درصد جوانه زنی تأثیرمعنی­داری داشت. بیش­ترین درصد جوانه زنی با 84/92 در تیمار نیترات پتاسیم و شوری 2 میلی­موس حاصل شد. هم­چنین تیمار کلرید پتاسیم و شوری 2 با میانگین 56/92  دارای بیش­ترین درصد جوانه­زنی بود.
نتیجه­ گیری: با توجه به نتایج به­ دست آمده کشت مرزه در مناطقی که آب آبیاری آن شور است توصیه نشده و در صورت وجود شوری پایین تکنیک پرایمینگ بذر با نیترات پتاسیم می­تواند راه­گشای تعدیل اثر تنش شوری بر درصد جوانه زنی مرزه باشد.
متن کامل [PDF 309 kb]   (924 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله تحقیقی | موضوع مقاله: گیاه شناسی
دریافت: 1396/10/9 | پذیرش: 1396/10/9 | انتشار: 1396/10/9

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2021 All Rights Reserved | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb