کمری اله یار. اثرات دگرآسیبی میکروبی عصاره آبی گیاه دارویی رازیانه بر فاکتورهای جوانه زنی چمن گندمی. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1401; 12 (46) :35-44
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1457-fa.html
چکیده: (1721 مشاهده)
سابقه و هدف: خصوصیت دگرآسیبی گیاهان عامل مهمی در تولید علفکش طبیعی است.در این مطالعه به اثرات دگرآسیبی میکروبی عصاره آبی گیاه دارویی رازیانه بر فاکتورهای جوانهزنی چمن گندمی پرداخته شد.
مواد و روشها: در این پژوهش آزمایشی در قالب طرح بلوک کامل تصادفی، در 4 تیمار و 3 تکرار انجام شد. تیمارهای این آزمایش شامل 4 غلظت متفاوت از عصاره آبی رازیانه (0،5، 10،15 درصد) بودند. پارامترهای اندازهگیری شده شامل درصد جوانهزنی، وزن تر گیاهچه، فعالیت آنزیمهای آلفا آمیلاز، کاتالاز و غلظت مالون دی آلدئید بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که اثر تیمارهای آزمایش بر تمامی صفتهای اندازهگیری شده چمن گندمی در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود. بیشترین تأثیر منفی بر درصد جوانهزنی چمن گندمی در غلظت 15 درصد عصاره رازیانه و بالاترین درصد جوانهزنی هم در تیمار شاهد مشاهده شد که با تیمار 5 درصد تفاوت معنیداری نداشت. با افزایش غلظت رازیانه، وزن گیاهچه چمن گندمی نیز کاهش یافت. بیشترین وزن تر در شاهد (11/0) و کمترین آن در غلظت 15درصد رازیانه (06/0) مشاهده شد. بیشترین و کمترین میزان فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز به ترتیب در تیمار شاهد (53/4 نانو مول بذردر دقیقه) و عصاره 15 درصد رازیانه (67/1 نانو مول بذر در دقیقه) مشاهده شد. بیشترین غلظت مالون دی آلدئید بافت گیاهچه در عصاره 15 درصد به میزان93%(نانو مول بر گرم وزن ترگیاهچه) مشاهده شد. کاهش فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانت کاتالاز تحت تأثیر افزایش غلظت عصاره رازیانه شد.اگرچه کمترین میزان فعالیت این آنزیم در غلظت 15 درصد (33/4 میلیگرم جذب در دقیقه) مشاهده شد ولی این تیمار با تیمار غلظت 10درصد (47/4 میلیگرم جذب در دقیقه) تفاوت معنیدار نداشت.
نتیجه گیری: با توجه-به نتایج بهدست آمده میتوان گفت با افزایش میزان غلظت عصاره رازیانه غلظت مالون دی آلدئید نیز افزایش معنیداری یافت. بهعبارتی دیگر کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز تحت تأثیر ترکیبهای آللوپاتیک منجر به تخریب غشاء سلولی، افزایش غلظت مالون دی آلدئید و کاهش فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز شد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی دریافت: 1399/12/26 | پذیرش: 1400/9/28 | انتشار: 1401/1/22