دوره 13، شماره 50 - ( 1-1402 )                   جلد 13 شماره 50 صفحات 102-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

khani F, Asgharzadeh A, Hosseinzadeh M R, Kasaian J. Investigation of antioxidant properties of essential oil of two different species of safflower in natural and agricultural habitat of North Khorasan. NCMBJ 2023; 13 (50) :91-102
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1538-fa.html
خانی فائزه، اصغرزاده احمد، حسین زاده محمد رضا، کسائیان جمال. بررسی خواص آنتی اکسیدان اسانس دو گونه مختلف گیاه دارویی مرزه در رویشگاه طبیعی و زراعی خراسان شمالی. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1402; 13 (50) :91-102

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1538-fa.html


گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، ایران
چکیده:   (627 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه مرزهSatureja sp). ) یکی از گونه­های دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله کنترل دیابت و قند خون، فشار خون، یبوست، اسهال و ... است. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیب­های تشکیل دهنده و خواص آنتی­اکسیدانی اسانس این گیاه بوده است.
مواد و روش‎ها: در این پژوهش دو گونه گیاهی از جنس مرزه (S. sativa و S. multica)  از دو رویشگاه طبیعی و زراعی جمع­ آوری و پس از خشک نمودن در سایه، توسط دستگاه کلونجر اسانس­ گیری شد و خاصیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از روش­های DPPH و FRAP و تعیین فنل کل بررسی شد.
یافته­ ها: نتایج نشان داد بالاترین درصد تخریب رادیکال­های آزاد، در نتیجه استفاده از غلظت mg/ml 4 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه sativa 26/82 درصد و از سوی دیگر کم­ترین درصد تخریب رادیکال­های آزاد، از غلظت mg/ml 5/0 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه multica 87/24 درصد حاصل شد. اسانس گونه multica به­دست آمده از رویشگاه طبیعی، در غلظت mg/ml 4 با داشتن مقدار عددی 84/0 در روش FRAP و فنل کل، با مقدار عددی 14/2، بیش­ترین خاصیت آنتی­اکسیدانی را نشان داد.
نتیجه­ گیری: در این پژوهش مشخص شد بین گونه ­ها و رویشگاه­های طبیعی و زراعی، اسانس مرزه گونه multica در رویشگاه طبیعی بیش­ترین اثر آنتی اکسیدانی را داشته است و عواملی از قبیل جنس خاک و آب و هوا می­تواند بر اسانس تأثیرگذار باشد.
 
متن کامل [PDF 624 kb]   (385 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1401/8/3 | پذیرش: 1401/4/14 | انتشار: 1402/1/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb