khani F, Asgharzadeh A, Hosseinzadeh M R, Kasaian J. Investigation of antioxidant properties of essential oil of two different species of safflower in natural and agricultural habitat of North Khorasan. NCMBJ 2023; 13 (50) :91-102
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1538-fa.html
خانی فائزه، اصغرزاده احمد، حسین زاده محمد رضا، کسائیان جمال. بررسی خواص آنتی اکسیدان اسانس دو گونه مختلف گیاه دارویی مرزه در رویشگاه طبیعی و زراعی خراسان شمالی. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1402; 13 (50) :91-102
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1538-fa.html
گروه کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد، ایران
چکیده: (866 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه مرزهSatureja sp). ) یکی از گونههای دارویی است که دارای خواص درمانی زیادی از جمله کنترل دیابت و قند خون، فشار خون، یبوست، اسهال و ... است. هدف از این مطالعه، ارزیابی ترکیبهای تشکیل دهنده و خواص آنتیاکسیدانی اسانس این گیاه بوده است.
مواد و روشها: در این پژوهش دو گونه گیاهی از جنس مرزه (S. sativa و S. multica) از دو رویشگاه طبیعی و زراعی جمع آوری و پس از خشک نمودن در سایه، توسط دستگاه کلونجر اسانس گیری شد و خاصیت آنتی اکسیدانی آن با استفاده از روشهای DPPH و FRAP و تعیین فنل کل بررسی شد.
یافته ها: نتایج نشان داد بالاترین درصد تخریب رادیکالهای آزاد، در نتیجه استفاده از غلظت mg/ml 4 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه sativa 26/82 درصد و از سوی دیگر کمترین درصد تخریب رادیکالهای آزاد، از غلظت mg/ml 5/0 اسانس گیاهان برداشت شده از رویشگاه زراعی گونه multica 87/24 درصد حاصل شد. اسانس گونه multica بهدست آمده از رویشگاه طبیعی، در غلظت mg/ml 4 با داشتن مقدار عددی 84/0 در روش FRAP و فنل کل، با مقدار عددی 14/2، بیشترین خاصیت آنتیاکسیدانی را نشان داد.
نتیجه گیری: در این پژوهش مشخص شد بین گونه ها و رویشگاههای طبیعی و زراعی، اسانس مرزه گونه multica در رویشگاه طبیعی بیشترین اثر آنتی اکسیدانی را داشته است و عواملی از قبیل جنس خاک و آب و هوا میتواند بر اسانس تأثیرگذار باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1401/8/3 | پذیرش: 1401/4/14 | انتشار: 1402/1/1