Fahimi S, Oryan S, Ahmadi R, Eidi A. Quantitative and qualitative determination of the leaf and seed alcoholic extract of Peganum harmala and the evaluation of antioxidant properties of the extract. NCMBJ 2023; 13 (52) :75-84
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1545-fa.html
فهیمی سعیده، عریان شهربانو، احمدی رامش، عیدی اکرم. اندازه گیری کمّی و کیفی عصاره الکی برگ و دانه گیاه اسپند و ارزیابی خواص آنتیاکسیدانی عصاره. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1402; 13 (52) :75-84
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1545-fa.html
گروه علوم جانوری، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم، قم، ایران ، rameshahmadi5768@gmail.com
چکیده: (952 مشاهده)
سابقه و هدف: گیاه اسپند یکی از گیاهان دارویی با نام علمی Peganum harmala و از خانواده Zygophylaceae میباشد. بتاکاربولین متعلق به گروه آلکالوئیدهای ایندول است که در بخشهای مختلف گیاه به ویژه دانه و ریشه حضور دارند. بتاکاربولینها، طیفی از اثرات نوروفیزیولوژیکی و سمّی از جمله فعالیتهای ضدافسردگی، اتساع عروقی، اثرات ضد تجمعی پلاکتها و اثر بر ترک دارو و اشتها را اعمال میکنند. هدف از این تحقیق، استخراج و اندازهگیری بتاکاربولینها و نیز ترکیبات فنولی گونه گیاهی اسپند و بررسی خواص آنتی اکسیدانی آن میباشد.
مواد و روش ها: برای این منظور این گیاه از اطراف زاهدان جمع آوری گردید و عصاره متانولی برگ و دانه به روش سوکسله استخراج شد. در ادامه آنالیزهای فیتوشیمیایی مختلف بر روی برگ و دانه این گیاه صورت گرفت. آنالیزهای کمّی و کیفی شامل شناسایی آنتوسیانینها، فلاونوئیدها، تاننها، آنتراکینونها، تست آنتی اکسیدانی عصاره، آنالیزFTIR عصاره، آنالیز کمّی و کیفیHPLC عصاره و آلکالوئیدها بود.
یافته ها: نتایج نشان داد که هارمین در دوز بسیار کمتری نسبت به عصاره دانه، سمّی است و عصاره دانه در دوزهای پایین نسبت به عصاره برگ میتواند سمّی باشد. در عصاره برگ نسبت به عصاره دانه مقادیر آلکالوئیدها ناچیز بوده و اثرات آنتی¬اکسیدانی آن به علت مقادیر بیشتر پلی¬فنلی و فلاونوئیدها بیشتر می¬باشد.
نتیجه گیری: نتایج نشان داد که اگرچه خواص آنتیاکسیدانی عصاره متانولی برگها (به دلیل وجود فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی) بیشتر از دانهها است، امّا میزان بتاکاربولین بیشتری در دانههای گیاه وجود دارد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1401/2/19 | پذیرش: 1401/6/21 | انتشار: 1402/7/1