Ghasabian Dezfooli M, Hamdi S M M, Nowruzi B. Comparison of total phenolic compounds and antioxidant activity of Thuja orientalis leaf and short stem extracts isolated from Tehran and Noshahr. NCMBJ 2024; 14 (54) :67-85
URL:
http://ncmbjpiau.ir/article-1-1659-fa.html
قصابیان دزفولی میترا، حمدی سید محمد مهدی، نوروزی بهاره. مقایسه میزان فنل تام و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ و شاخههای کوتاهگونه سرو خمرهای (Thuja orientalis) جدا شده از تهران و نوشهر. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1403; 14 (54) :67-85
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1659-fa.html
گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکزی، تهران، ایران ، m.hamdi@iauctb.ac.ir
چکیده: (595 مشاهده)
سابقه و هدف: مواد زیست فعال گیاهی، منبعی با ارزش از انواع داروهایی هستند که نقش مهمی در سلامت انسانها ایفا میکنند. افزایش مقاومت در برابر آنتیبیوتیکهای مختلف، اهمیت استفاده از عصاره های گیاهی را با دارا بودن منابع بالقوه آنتی اکسیدانی، روز افزون کرده است. ترکیبات آنتی اکسیدانی با منشا گیاهی، میتوانند بدن را از آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو محافظت کنند. امروزه استفاده از آنتی اکسیدانهای طبیعی مشتق از گیاهان دارویی دارای کاربردهای دارویی و پزشکی میباشد. مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی و فنول تام عصاره برگ گونه سرو خمرهای (Thuja orientalis) جمعآوری شده از شهرهای تهران و نوشهر از سه ارتفاع یک، دو و سه متری گونه میباشد.
مواد و روش ها: ابتدا برگ و شاخههای کوتاه گونه سرو خمرهای در فصل بهار از تهران و نوشهر جمعآوری شدند. با استفاده از روش ماسراسیون عصاره متانولی و آبی آن تهیه و فعالیت آنتیاکسیدانی آن با استفاده از روش های DPPH و FRAP بررسی شد. در این بررسی محتوای تام فنولی عصاره گیاهی با روش فولینسیوکالتیو اندازه گیری شد.
یافته ها: نتایج نشان داد که عصاره آبی و متانولی گونه جمع آوری شده از تهران در بخش بالایی گونه یعنی ارتفاع 3 متری دارای بیشترین میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی است و کمترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی را عصاره های متانولی تهران و نوشهر در ارتفاع دو متر به خود اختصاص داد. همچنین نتایج حاصل از اندازه گیری فنل تام نشان داد که عصاره آبی نوشهر در ارتفاع یک متری بیشترین میزان و عصاره آبی تهران در ارتفاع یک و دو متری کمترین میزان را نشان میدهد.
نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد عصاره برگ گیاه سرو خمرهای میتواند بهعنوان منبع قابل قبولی برای تولید ترکیبات آنتیاکسیدان استفاده کرد واز طرفی آلایندههای هوا تا حدود زیادی در افزایش این ترکیبات در گیاه میتواند نقش داشته باشد.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
فیزیولوژی دریافت: 1403/2/29 | پذیرش: 1403/2/23 | انتشار: 1403/2/23