دوره 14، شماره 55 - ( 4-1403 )                   جلد 14 شماره 55 صفحات 18-9 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Ahmadi N, Zakerbostanabadi S, Khaki A A, Khodarahmi P, Baharara J. Effects of anthocyanins on blood biochemical factors related to diabetes in diabetic adult rats treated with streptococci. NCMBJ 2024; 14 (55) :9-18
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1672-fa.html
احمدی نبی الله، ذاکر بستان آبادی سعید، خاکی امیر افشین، خدارحمی پروین، بهار آرا جواد. اثرات انتوسیانین بر فاکتور های بیوشیمیایی خون مرتبط با دیابت در موش‌های صحرایی بالغ دیابتی شده با استرپتوزوسین. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1403; 14 (55) :9-18

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1672-fa.html


گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه آزاد اسلامی واحد پرند، پرند، ایران. ، saeedzaker20@yahoo.com
چکیده:   (409 مشاهده)
سابقه و هدف: دیابت ملیتوس با تغییرات بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی بدن در ارتباط است. در این مطالعه اثرات انتوسیانین بر فاکتور­های بیوشیمیایی خون مرتبط با دیابت در موش­های صحرایی بالغ دیابتی شده با استرپتوزوسین بررسی شد. آنتوسیانیدین­ها در همه بافت‌های گیاهی شامل برگ‌ها، ساقه‌ها، ریشه، گل‌ها و میوه‌ها یافت می‌شوند. مطالعات روی الگوی­ها حیوانی نشان می‌دهند که آنتوسیانین ها جذب سریعی داشته و 6 تا 20 دقیقه پس از مصرف در خون ظاهر می‌شوند و پس از 16 تا 60 دقیقه به حداکثر میزان خود در خون می‌رسند(10). در یک مطالعه مشخص شد که با مصرف غذاهای حاوی آنتوسیانین (زغال اخته و قره قاط بی‌دانه) آنتوسیانین­ها توانایی کاهش غلظت LD L کلسترول و افزایش ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پلاسما را دارند(11). آنتوسیانین می­تواند بر قندخون ناشتا، سطح سرمی انسولین، سطح سرمی پروفایل چربی موثر باشد و باعث پیشگیری از آسیب­های بیوشیمیایی ناشی از دیابت در رت­های دیابتی شده با استرپتوزوسین شود.
مواد و روش­ ها: در این مطالعه از 32 موش صحرایی نر نژاد ویستار استفاده شد که به شرح ذیل به چهار گروه تقسیم شدند: الف) گروه کنترل ب) گروه کنترل دیابتی که نرمال سالین به عنوان حلال دریافت کرد ج) گروه موش­های صحرایی دیابتی درمان شده با mg/kg 100آنتوسانین د) گروه موش­های صحرایی سالم که mg/kg 100 آنتوسیانین دریافت کردند. برای القای دیابت در گروه­های مورد آزمایش ، تزریق داخل صفاقی تک دوز  mg/kg50  استرپتوزوتوسین (STZ) (سیگما) حل شده در 5 میلی متر بافر سیترات (pH = 4.5) انجام شد. سپس قندخون ناشتا، سطح سرمی انسولین، سطح سرمی پروفایل چربی اندازه­گیری شد.
یافته­ ها: میزان قند خون ناشتا و سطح سرمی TG و کلسترول در گروه دیابتی کنترل در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری افزایش یافت (05/0> p). همچنین میزان قند خون ناشتا و سطح سرمی TG و کلسترول در گروه­های درمان شده با آنتوسیانین کاهش معنی داری در مقایسه با گروه کنترل دیابتی نشان داد (05/0> p). در همه ی گروه­های دیابتی در مقایسه با گروه کنترل، میزان  HDL و انسولین سرم به طور معنی داری کاهش یافت (05/0> p) و همچنین در گروه­های درمان شده با انتوسیانین نسبت به گروه کنترل دیابتی میزان HDL و انسولین سرم افزایش یافت. همچنین وزن رت­ها در گروه کنترل دیابتی کاهش معناداری داشت و در گروه­های درمانی با انتوسیانین وزن رت­ها نسبت به کنترل دیابتی افزایش پیدا کرد (05/0> p).
نتیجه ­گیری: آنتوسیانین می­تواند بر قندخون ناشتا، سطح سرمی انسولین، سطح سرمی پروفایل چربی موثر باشد و باعث پیشگیری از آسیب­های بیوشیمیایی ناشی از دیابت در رت­های دیابتی شده با استرپتوزوسین شود.
 
متن کامل [PDF 431 kb]   (167 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1403/4/18 | پذیرش: 1403/4/10 | انتشار: 1403/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb