دوره 14، شماره 55 - ( 4-1403 )                   جلد 14 شماره 55 صفحات 82-73 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Gholipour A, Bagheri Moghaddam M, Malakootian M, Oveisee M. Bioinformatics analyzing of genes expression alterations in peripheral blood monocyte cells of osteoarthritis patients. NCMBJ 2024; 14 (55) :73-82
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1683-fa.html
قلی پور اکرم، باقری مقدم ماهرخ، ملکوتیان مهشید، اویسی مازیار. بررسی بیوانفورماتیکی پروفایل تغییرات بیان ژنی در سلول‌های مونوسیت خون محیطی بیماران مبتلا استئوآرتریت. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1403; 14 (55) :73-82

URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-1683-fa.html


گروه ارتوپدی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بم، بم، ایران ، Maziar.oveisee@gmail.com
چکیده:   (150 مشاهده)
سابقه و هدف: استئوآرتریت  (OA) شایع ترین بیماری مزمن مفصلی در جهان و علت اصلی اختلال حرکتی در افراد مسن می­باشد. با توجه به مشخص نبودن مسیرهای پاتوژنز دقیق مولکولی بیماری استئوآرتریت، تشخیص زود هنگام و درمان موثر برای OA  چالش برانگیز است. بنابراین، یکی اهداف کلیدی و مهم بررسی بیماری OA در این مطالعه، شناسایی نشانگرهای زیستی حساس می­باشد که با توجه به دست یابی  و در دسترس تر بودن نمونه خون محیطی شناسایی بیومارکرهای حساس تشخیصی OA در خون محیطی برای کاربردهای بالینی بسیار ارزشمند و موثر است. مطالعه حاضر با هدف یافتن ژن های با بیان متفاوت و معرفی بیومارکر مولکولی قابل اعتماد برای OA به صورت بیوانفورماتیکی انجام شد.
مواد و روش­ها: مجموعه داده های ریزآرایه به شماره  GSE48556 از پایگاه داده GEO به دست آمد. تجزیه و تحلیل بیان افتراقی بین گروه OA و  نرمال با استفاده از GEO2R انجام شد و ژن­های دارای تفاوت بیان با بررسی پارامترهای آماری 05/0 adj.p.vau< و 1/0logFC# در طی آنالیز بیوانفورماتیکی جداسازی شدند، سپس مسیرهای سیگنالینگ و آنالیز GO ژن­های جداسازی شده با استفاده از پایگاه های داده Enrichr تعیین شد. در ادامه ژن­های دارای بیشترین تغییر بیان معرفی شد و برای احتمال بیومارکر بودن ژن با بیشترین تغییر بیان آنالیز منحنی ROC در نرم افزار GraphPad_Prism_8.0.1  انجام شد.  
یافته‌ها: نتایج بیوانفورماتیکی بیان ژن نشان داد که 1515 ژن دارای تفاوت بیان معنادار بودند. از این تعداد 657 ژن افزایش بیان و 858 ژن کاهش بیان  معنی دار را نشان دادند.  تجزیه و تحلیل مسیرهای سیگنالینگ نشان داد که مسیرهای پروتئازوم ، مسیر سیگنالینگ کموکاین و مسیر سیگنالینگ FoxO در این بیماری اهمیت دارند. همچنین مشخص شد که ژن SRSF10 بیشترین کاهش بیان را دارد و آنالیز منحنی ROC نشان داد این ژن می‌تواند با حساسیت و دقت بالایی توانایی تمایز افراد مبتلا به OA را از افراد سالم داشته باشد زیرا، با استفاده از میزان بیان ژن بدست آمده در بررسی با  GEO2R و همچنین آنالیز منحنی ROC در نرم افزار GraphPad_Prism_8.0.1 میزان حساسیت و دقت تعیین شد.
نتیجه‌گیری: در مجموع، داده‌های ما نشان داد که ژن­ها می توانند به عنوان نشانگرهای زیستی جدید با سودمندی بالقوه در تشخیص OA عمل کنند و به عنوان بیومارکرهای مولکولی جدید برای تشخیص این بیماری در نظر گرفته شوند. در این راستا کاهش بیان ژن SRSF10 احتمالا می­تواند یک نشانگر زیستی برای شناسایی بیماری OA در سلول­های PBMC باشد که بایستی به صورت آزمایشگاهی تایید شود.

 
متن کامل [PDF 605 kb]   (46 دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1403/5/23 | پذیرش: 1403/4/10 | انتشار: 1403/4/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله تازه های بیوتکنولوژی سلولی - مولکولی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | New Cellular and Molecular Biotechnology Journal

Designed & Developed by : Yektaweb