سابقه و هدف: اطلاعات کروموزومی جانداران علاوه بر کمک به شناخت بهتر بیولوژی و طبقهبندی آنها، در جهت اصلاح نژاد و دستکاریهای کروموزومی نیز موثر است. میگو سفید هندی Penaeus indicus از مهمترین گونههای پرورشی ایران است.
موادو روشها: میگوهای مولد از آبهای حوزه شرق و غربی بندر جاسک صید شدند. رنگآمیزی مراحل رشدی توسط کلشیسین و هیپوتونیک KCl در غلظت و زمانهای مختلف انجام شد. گسترش کروموزومی متافازی به دو روش کامپوس- راکوس و له کردن بافت و رنگ آمیزی با گیمسا یا آب مقطر بررسی شد.
یافته ها: بافت بیضه بهترین گسترش را نشان داد. تعداد کروموزومهای دیپلویید (86n=2) با هاپلویید (43n=) تایید شد که در این میان 27 جفت کروموزوم متاسنتریک /ساب متاسنتریک و 16 جفت اکرو/تلو سنتریک تشخیص داده شد.
بحث: با وجود اختلافات کروموزومی مشاهده شده در مطالعات کاریوتایپی گونه های خانواده پنائیده، تعداد کروموزومهای دیپلویید (86n=2) تعیین شده در این مطالعه در محدوده تعداد کروموزوم دیپلوئیدی (86 تا 92n= 2) گزارشات پیشین قرار دارد.
نتیجه گیری: جهت مطالعه کاریوتایپینگ و گسترش کروموزومی گونه های جنس پنائیده بافت بالغ بیضه و رنگآمیزی گیمسا 10% و تهیه لام به روش له کردن بافت به عنوان بهترین روشهای آماده سازی تعیین شدند.
بازنشر اطلاعات | |
![]() |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |