سابقه و هدف :جلبک ها به دلیل ارزش غذایی، خواص دارویی، پروتئین بالا، ویتامین ها، مواد معدنی و رنگدانه های طبیعی از جمله فیکوسیانین و کاروتنوئیدها کاربرد فراوانی در صنایع غذایی، بهداشتی – آرایشی، مکملهای غذایی دام و طیور و آبزیان دارند.کاروتنوئید ها گروه مهمی از رنگدانه های طبیعی هستند که فقط توسط گیاهان و برخی میکروارگانیسم ها نظیر جلبک ها تولید شده که علاوه بر تولید رنگدانه های مفید دارای خاصیت آنتی اکسیدانی نیز می باشند.
مواد و روشها: در این تحقیق نمونه برداری از سواحل گلستان دریای خزر انجام شد. کشت آنها در محیط BBM وF/2 در شرایط مناسب جهت رشد انجام شد. در این مطالعه به منظور شناسایی گونه های ریز جلبک از روش های استاندارد مورفولوژیکی استفاده شد. همچنین برای اندازه گیری کلروفیل aو b و توتال کاروتنوئید از عصاره گیری متانولی و برای فعالیت آنتی اکسیدانی از مهار رادیکال پایدار DPPHاستفاده شد.
یافته ها: سویه های جدا شده سلنستروم ،کلرلا ولگاریس، کلامیدوموناس دباریانا، کلرلا سورکینیا بودند که میزان کلروفیل aآنها به ترتیب 7/6 ،1/5 ،5/12 ،8/7 و میزان توتال کاروتنوئید آنها به ترتیب 2/2 ،4/1 ،4/2 ،6/1 میلی گرم بر گرم به دست آمد و IC50 فعالیت آنتی اکسیدانی آنها در عصاره متانولی به ترتیب 87/2، 03/4 ،78/2 ،75/3 میلی گرم و IC50 در عصاره هگزانی به ترتیب 49/6 ،9/4 ،75/3 ،35/8 بود.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های تحقیق می توان گفت ریز جلبک های سواحل استان گلستان دارای تنوع و تواناییهای بالقوه متعددی می باشند. در این تحقیق بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به سویه کلامیدوموناس دباریانا بود. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره متانولی جلبک ها بیشتر از فعالیت آنتی اکسیدانی آنها در عصاره هگزانی می باشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |