ارباب حقیقی حسنعلی، نجات زاده فاطمه، خلیلی محله جواد. اثرهای پرایمینگ بذر برتعدیل اثر تنش شوری در خیار. مجله تازه هاي بيوتكنولوژي سلولي و مولكولي. 1396; 7 (27) :17-24
URL: http://ncmbjpiau.ir/article-1-998-fa.html
2. گروه کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد خوی، خوی، ایران ، fnejatzadeh@yahoo.com
چکیده: (6119 مشاهده)
سابقه و هدف: بهمنظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر بر تعدیل اثر شوری بر جوانه زنی و رشد اولیه خیار در شرایط کشت گلدانی، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل دو عاملی در قالب کرتهای کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه جهاد کشاورزی شهرستان زاهدان در سال 1391 انجام شد.
مواد و روش ها: فاکتور اصلی شوری در سه سطح شامل Ec 2، 4 و 6 و پرایمینگ بذر به عنوان فاکتور دوم در چهار سطح شامل شاهد (عدم پرایمینگ)، پرایمینگ با نیترات پتاسیم، کلرید پتاسیم و کلرید سدیم بود.
یافته ها: نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد شوری بر تمام صفتهای مورد مطالعه تأثیر معنیداری داشت. بیشترین درصد جوانه زنی با 58/97 درصد در شوری با سطح پایین بدست آمد. بیشترین بیوماس گیاهی را هم همین تیمار با میانگین26/55 گرم دارا بود.
بحث: پرایمینگ بذر به غیر از تعداد برگ، قطر ساقه و زمان لازم برای سبز شدن بر بقیه صفتهای مورد مطالعه تأثیر معنیداری داشت. بیشترین درصد جوانه زنی با 11/88 در تیمار نیترات پتاسیم حاصل شد. این تیمار همچنین با میانگین 92/43 گرم دارای بیشترین وزن خشک گیاهی بود. اثر متقابل شوری در پرایمینگ بر روی صفتها تأثیر معنیداری نداشت.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج به دست آمده کشت خیار در مناطقی که آب آبیاری آن شور است توصیه نمیشود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
ژنتیک دریافت: 1396/8/2 | پذیرش: 1396/8/2 | انتشار: 1396/8/2