ترانسفکت شده با وکتور نوترکیب pFLAG-CMV-3-tagD
فریبا حیدری 1، عباس دوستی*2
1- گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
چکیده
سابقه و هدف: عفونت هلیکوباکترپیلوری از عوامل اصلی ایجادکننده سرطان معده در انسان است. ژن tagD هلیکوباکترپیلوری که کد کننده آنزیم تیول پروکسیداز است، نقش مهمی در کلونیزهشدن باکتری در جدار معده انسان ایفا میکند. تحقیقات نشان داده است که ژن GPR83 در سرطان معده افزایش بیان دارند و هدف از این تحقیق بررسی میزان بیان ژن GPR83، در ﺳﻠﻮلهای ﺳﺮﻃﺎﻧﻲ آدﻧﻮﻛﺎرﺳﻴﻨﻮﻣﺎی ﻣﻌﺪه (adenocarcinoma gastric cell line یا (AGS ترانسفکت شده با وکتور نوترکیب pFLAG-CMV-3-tagD بهروش Real Time PCR است.
مواد و روشها: سلولهای AGS به کمک محلول لیپوفکتامین و با پلاسمید حامل ژن کد کننده tagD هلیکوباکتر پیلوری یا پلاسمید خالی (کنترل)، ترانسفکت شدند. سپس استخراج RNA از سلولهای کشت داده شده انجام شد و سنتز cDNA صورت پذیرفت و سپس بیان یوکاریوتی ژن tagD هلیکوباکترپیلوری در سلولهای AGS با روش RT-PCR بررسی شد. میزان بیان ژنهای GPR83، با روش Real Time PCR ارزیابی گردید. لازمبه ذکر است که برای بررسی آپوپتوز از کیت انکسین استفاده شد و در نهایت با استفاده از نرمافزار SPSSو آزمونهای آماری t-test Indepent بیان هر یک از ژنها بررسی شد.
یافتهها: یافتههای بهدست آمده از آنالیز بیان ژن نشان داد که بیان ژن GPR83 در سلولهای AGS تیمار شده با tagD نسبتبه سلولهای کنترل افزایش بیان داشت اما این افزایش بیان از لحاظ آماری معنیدار نبود (P= 0.0888).
نتیجهگیری: به طور کلی، دادههای بهدست آمده از این تحقیق حاکی از آن بود که بیان ژن GPR83 در سلولهای تحت تیمار با ژن tagD هلیکوباکترپیلوری، تغییر مییابد و بهنظر میرسد که ژن GPR83 هلیکوباکترپیلوری در ایجاد این تغییر بیان نقش دارد.
واژههای کلیدی: هلیکوباکترپیلوری، tagD، GPR83، AGS، IAU science
مقدمه
سرطان در اثر یکسری رویدادهای مولکولی و تغییرهای
هلیکوباکترپیلوری یک باکتری گرم منفی، میکروآئروفیل (Microaerophile) و کند رشد است که اصولا مارپیچی شکل است و می تواند بهصورت کروی هم تغییر شکل یابد. این باکتری دارای فلاژل یا تاژک است و حالت باکتریمی (bacteraemia) ندارد، یعنی قادر به ورود به سیستم گردش خون انسان نیست. هلیکوباکترپیلوری دارای مشخصات نیایی بهصورت، شاخه پروتئوباکتریا، رده اپسیلون پروتئوباکتریا، راسته کامپیلوباکتریا و خانواده هلیکوباکتر است (7-9). این باکتری بهدلیل ویژگیهای خاص از جمله تولید آنزیم اورهآز قادر به زیستن در بافت پوششی معده انسان است، چرا که با آنزیم اورهآز خود، اوره را به آمونیاک و دی اکسیدکربن هیدرولیز میکند. آمونیاک از طرفی با خنثی کردن اسید معده زمینه رشد و بقاء باکتری را فراهم میکند و از طرف دیگر با تخریب مخاط معده موجبات التهاب و زخم معده را فراهم سازد (10). در تحقیقات انجام شده ارتباط بین آلودگی با هلیکوباکترپیلوری و بیماری خود ایمنی تیروئید در جمعیت آسیایی و بهخصوص کره ایها به اثبات رسیده است که این ارتباط بیشتر در سنین بالای 16 سال دیده میشود (13-11). از طرفی هلیکوباکترپیلوری علاوه بر التهاب مزمن و زخم معده و اثنیعشر، در مواردی منجربه سرطان بافت موکوزی معده بههمراه لنفومای آن میشود (14). ژن tagD در هلیکوباکترپیلوری یک آنزیم به نام تیول پراکسیداز را رمزگذاری میکند که دارای 166 اسیدآمینه است. تیول پراکسیداز یکی از ادهسینهای مهم هلیکوباکترپیلوری است و در تجمع این باکتری در مخاط معده انسان نقش اساسی دارد. این ژن نقش مؤثر و فعالی را در زنده ماندن هلیکوباکترپیلوری در شرایط استرس اکسیداتیو معده بازی میکند. تیول پراکسیداز یکی از اعضای خانواده پروتئینهای پراکسیریدوکسین بوده و از فراوانترین آنزیمهای آنتیاکسیدانی در باکتریها محسوب میشود. (17-15).
ژن GPR83 (G protein–coupled receptor) یا گیرندههای جفت شونده با پروتئین G گروه بزرگی از گیرندههای پروتئینی هستند که در سطح خارجی غشای سلولها قرار دارند و پس از اتصال با لیگاند خود (مانند آدنوزین، اپیوم یا آدرنالین) تغییر شکل داده و فعال میشوند. ژن GPR83 در انسان در موقعیت 11q21 قرار گرفته و از 11 اگزون تشکیل شده است (18). در حضور هلیکوباکتر پیلوری، سلول های اپیتلیوم معده تغییر رفتار نشان میدهند و در بیان تعداد زیادی از ژنهای خود، افزایش یا کاهش بیان نشان میدهند. بهطور مثل وقتی محققان سلولهای رده سرطان معده AGS را با هلیکوباکترپیلوری آلوده نمودند، متوجه شدند که ژنهای CA1، GPR83، VPR2، TNF، IL1B و IL8 افزایش بیان دارند و از طرف دیگر ژنهای WTAP، AWP1، DDB2، M17S2 و ARF3 کاهش بیان دارند (19).
با توجهبه این که بیان ژن GPR83 در سرطان از اهمیت بالایی برخوردار هستند در این پژوهش به بررسی بیان ژن ذکر شده در سلولهای رده سرطان معده AGS ترانسفکت شده با وکتور نوترکیب pFLAG-CMV-3-tagD پرداخته شد.
روش کار
مدت زمان اجرا، رده سلولی AGS و کشت
تحقیق حاضر در مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انجام شد. مدت زمان اجرای تحقیق از دی ماه 1397 تا خرداد ماه 1398 بهطول انجامید. در این تحقیق از سلولهای سرطانی معده رده AGS استفاده شد (20) که از مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد واحد شهرکرد تهیه شد.
در مرحله اول محیط کشت پایه RPMI 1640 به محیط کشت کامل تبدیل شد که به این منظور، 10 درصـد سـرم جنین گوسـاله (FBS)، پنـیسـیلین 100 میکروگرم بـر میلـیلیتـر و استرپتومایسین 100 میکروگرم (Pen-strep) بر میلیلیتر به محیط پایه اضافه شد. سپس برای انجام شمارش سلولی، 10 میکرولیتر از محیط کشت حاوی سلول و 10 میکرولیتر از رنگ تریپان بلو مخلوط شد و روی لام نئوبار قرار گرفت و توسط لامل سنگین لاملگذاری شد. لام زیر میکروسکوپ و با عدسی 10× مشاهده شد. تعداد سلولها در چهار مربع بزرگ واقع در چهار گوشه صفحه مدرج شمارش و میانگین گرفته شد. بعد از مرحله رشد نمودن سلولها و پوشاندن 80 تا 90 درصد کف فلاسک، اقدام به برداشت سلولها به منظور فریز شد.
تکثیر پلاسمید pFLAG-CMV-3-tagD
در پژوهش حاضر برای بررسی میزان بیان ژن GPR83 سلول های AGS ترانسفکت شده با وکتور نوترکیب pFLAG-CMV-3-tagD از پلاسمید pFLAG-CMV-3-tagD استفاده شد (15). پلاسمید نوترکیب pFLAG-CMV-3 حامل ژن tagD باکتری هلیکوباکترپیلوری و همچنین پلاسمید pFLAG-CMV-3 بدون ژن خارجی است که همانطور که اشاره شد از مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد تهیه شد. تکثیر پلاسمید با انتقال آن به میزبان باکتریایی که بهطور عمده شامل سویههای مناسب از باکتری اشریشیاکلی است، انجام شد. لازمبه ذکر است که جهت انجام ترانسفورماسیون باکتری E.coli با پلاسمید، در سلول مستعد ساخته شد و پس از رشد کلنیهای باکتریایی، تعداد 10 عدد از آنها بهصورت کامل تصادفی انتخاب شده و روی پلیت حاوی آنتی بیوتیک بهصورت ماتریکس کشت داده شدند. پلیت ماتریکس بهمنظور رشد باکتریها بهمدت 18 ساعت در 37 درجه سانتیگراد قرار گرفت و سپس استخراج پلاسمید با استفاده از کیت استخراج پلاسمید (Favorgene ساخت کشور تایوان) انجام شد. در مرحله نهایی برای تأیید صحت پلاسمید استخراج شده و بررسی حضور ژن کلون شده (tagD) در آن از تکنیک PCR استفاده شد. از سوی دیگر پرایمرهای اختصاصی مورد استفاده در این تحقیق (سیناکلون ساخت شرکت دانش بنیان) برای ژن tagD در این مرحله برای پرایمرForward ،5ˈ- GTTTTCAGGTTGTTAGCACGCTTC -3ˈ و برای پرایمر Reverse، 5ˈ-CCAACAGCACACCGTAATTTTCC -3ˈ بود که سایز باند آن bp 537 بود. لازمبه ذکر است که بعد از انجام تکنیک PCR (Biorad ساخت کشور آلمان) تأیید پلاسمید نوترکیب بهروش هضم آنزیمی صورت گرفت. برای تأیید حضور ژن tagD در پلاسمید pFLAG-CMV-3، از هضم آنزیمی دوگانه استفاده شد و آنزیم محدودالاثر BglII و EcoRV مورد استفاده قرار گرفت.
روش انتقال پلاسمید به سلول
در پژوهش حاضر برای انتقال پلاسمید به سلول، سلولهای AGS درون فلاسک T25 کشت داده شدند و زمانیکه سلولها به تراکم 70% رسیدند از آنها رسوب سلولی تهیه شد. همچنین سوسپانسیون سلولی در 1 میلی لیتر از محیط کشت تهیه شد. 10 میکرولیتر از سوسپانسیون همراه با 10 میکرولیتر رنگ تریپانبلو روی لام نئوبار قرار گرفت و لاملگذاری شمارش شد. سپس تعداد سلولها در 1 میلیلیتر محیط کشت محاسبه شد و از سلولهای گروههای تیمار و شاهد رسوبگیری صورت گرفت.
تشخیص آپوپتوز
در تحقیق حاضر برای تعیین درصد سلولهای آپوپتوز شده از کیت انکسین V (زیستفرآورد ساخت کشور آلمان) برای تجزیه و تحلیل سریع مراحل مختلف آپوپتوز استفاده شد. انکسین V به فسفاتیدیل سرین (PS) متصل می شود که در قسمت داخلی غشای سیتوپلاسمی در سلولهای سالم قرار دارد. اما پس از شروع آپوپتوز،PS بهسرعت در قسمت بیرونی غشای سیتوپلاسمی جابهجا میشود که تصور میشود در تشخیص ماکروفاژ نقش مهمی را ایفا میکند، بنابراین سلولهای آپوپتوز را میتوان بهسرعت فاگوسیتوز کرد. اتصال انکسین V به PS وابستهبه Ca2 است و یک بافر واکنش حاوی Ca2 خاص در طول فرآیند اتصال مورد نیاز است. کیت تشخیص آپوپتوزMabTag شامل propidium یدید است که باعث شناسایی سلولها از یکدیگر میشود. لازمبه ذکر است که برای استخراج RNA از محلول RNX-Plus (شرکت سیناکلون) استفاده شد و روش DNase treatment و سنتز cDNA با استفاده از کیت (یکتا تجهیز آزما) صورت گرفت. همچنین برای اثبات درستی cDNA سنتز شده ابتدا PCR با پرایمرهای ژن GAPDH انجام شد. از طرفی جهت تعیین دمای دقیق Anneling پرایمرها ابتدا PCR با پرایمرهای مناسب انجام گرفت که توالی پرایمرهای مورد استفاده در این تحقیق در جدول 1 آمده است. در نهایت محصولهای PCR روی ژل آگارز 1% الکتروفورز شدند. سپس با نور UV مشاهده و تصویر تهیه شد.
تکنیک Real time RT-PCR
برای بررسی میزان تغییر بیان در ژن موردنظر در سلولهای رده سلولی AGS در دو سلول ترانسفکت شده و کنترل، از جفت پرایمرهای رفت و برگشت طراحی شده برای انجام Real Time PCR (Corbett ساخت کشور استرالیا) استفاده
جدول 1- اطلاعات و مشخصات پرایمرها
اندازه محصول |
دمای اتصال |
توالی پرایمر |
نام ژن |
|
171 bp |
64 |
F: 5 ˈ - TTTCACTCCCA CATGCTATCTGC -3 ˈ R: 5 ˈ- CAGAGATGATG AGGAGGGGCAG -3 ˈ |
GPR83 |
|
183 bp |
65 |
F: 5 ˈ - AAATCCCATCA CCATCTTCCAG -3 ˈ R: 5 ˈ - CAGAGATGA TGACCCTTTTGGC -3 ˈ |
GAPDH |
|
شد (21). لازمبه ذکر است که برای بررسی میزان تغییر بیان، ژن خانهدار GAPDH بهعنوان ژن رفرنس استفاده شد. مواد بهنسبتهای 4/0 میکرولیتر پرایمر رفت و برگشت، cDNA ng/µL))25) 2 میکرولیتر،SYBR Green master mix (2X) 5/7 میکرولیتر و ddH2O 7/4 مخلوط گردید و سپس درون دستگاه قرار داده شد. برنامه دمایی و زمانی تأیید شده در این مرحله به این صورت بود که برای Primary Denaturasion 3 دقیقه و دمای 95 درجه سانتیگراد، Denaturation20 ثانیه و دمای 95 درجه سانتیگراد، Annealing 25 ثانیه و 64 درجه سانتیگراد و Extension 20 ثانیه و دمای 72 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شد و تعداد چرخههای این تکنیک 45 در نظر گرفته شد.
روش تجزیه و تحلیل دادهها
با استفاده از نرم افزار SPSSورژن 22 و آزمونهای آماری t-test Indepent بیان ژن مورد نظر بررسی و مقایسه شد که اگر05/0 p-Value ≤ باشد، تفاوت دادهها از لحاظ آماری معنیدار محسوب میگردد.
نتایج
تأیید صحت پلاسمیدها به روش PCR و هضم آنزیمی
با انجام PCR بهوسیله پرایمرهای اختصاصی ژن TagD، باند 537 جفت بازی مربوط به این ژن روی ژل آگارز دیده شد. نتیجه این آزمایش در شکل 1 دیده میشود.